"Panama is God dankbaar voor de mooie en sprekende momenten die we mochten beleven gedurende de Wereldjongerendagen," vertelt Pastoor Patrick Hanssens.
Intense inleefreis aan het Alajuela meer
De week van 16 tot 21 januari was een inleefperiode, waaraan 52 Franstalige Belgische jongeren en 49 Vlaamse jongeren deelnamen. Gedurende die week leefden ze bij de landbouwers van het Nationale Park van Chagres. Een wondermooi natuurgebied aan de oevers van het Alajuela meer.
De jongeren deelden er met de gezinnen van de streek, die leven in sterke verbondenheid met de natuur die ze beschermen en beveiligen.
De inwoners leven er van het kweken van koffie, bananen en bijen, de visvangst en nu ook beetje bij beetje door ecologisch toerisme. De provincie West-Vlaanderen verleent die boeren een bijzondere steun om het gemeenschapstoerisme te bevorderen dat hen een extra inkomen verzekert.
De inleefperiode kende zijn hoogtepunt op de jaarlijkse “Feria van Alajuela”, waar alle dorpen van Chilibre samenkwamen voor een groots feest waar de producten van de landbouwers verkocht, traditionele gerechten klaar gemaakt en volksdansen uitgevoerd werden. Dit jaar bezochten meer dan 3000 mensen de Feria. Gedurende die week voelde elke pelgrim zich deel van de familie die hen met open armen had ontvangen.
Met elkaar verbonden dankzij de WJD
Op maandag 21 januari zijn alle jongeren dan naar de dichterbij gelegen dorpen van Chilibre teruggekeerd om er deel te nemen aan de eigenlijke Wereldjongerendagen. Een groep van 47 jongeren uit Antwerpen sloot zich dan bij hen aan. Het doel van de WJD is een grootse ontmoeting van de jongeren van de hele wereld met de paus, die hen bemoedigt en richt.
Paus Franciscus heeft werkelijk de gave om de vele jongeren, afkomstig uit meer dan 155 landen, toe te spreken en te sterken in hun geloof.
De Geest maakt mogelijk, wat menselijk onmogelijk lijkt. Uiteindelijk zijn we allemaal met elkaar verbonden, kinderen van eenzelfde Vader, broeders en zusters van elkaar.
Het wonder van de WJD
Op de parochie van Chilibre hebben we meer dan 400 jongeren uit 9 verschillende landen en 4 verschillende taalgroepen ontvangen: Engels, Frans, Nederlands en Spaans. Woensdag-, donderdag- en vrijdagvoormiddag werd er catechese gegeven door de begeleidende bisschoppen, bisschop Lode van Brugge, bisschop Johan van Antwerpen en hulpbisschop Jean Kockerols van Mechelen-Brussel. In de namiddag was er telkens een massa bijeenkomst: openingsmis, ontvangst van de paus, kruisweg en nachtwake. Daarenboven konden de jongeren ook deelnemen aan workshops, concerten, tentoonstellingen en forums…
Het grote wonder van de WJD is de ontmoeting tussen de jongeren zelf.
Nieuwe mensen en culturen leren kennen, het anders zijn van de andere waarderen, samen bouwen aan een cultuur van ontmoeting. “Bruggen bouwen en geen muren”. In het gelaat van de ander en over onze verschillen heen, kan je de menselijke waardigheid van ieder ontdekken. De WJD is een wondermooi feest dankzij de actieve deelname van de vele duizenden jongeren van overal ter wereld, verbonden met de paus die hen oproept hun geloof in daden om te zetten.
Gedurende de zendingsviering op zondag 27 januari, waar het evangelie van Lucas over het optreden van Jezus in de Synagoge van Nazareth voorgelezen werd, zei de paus: “Het nu van God maakt zich waar in Jezus, in dit nu wordt de beloofde toekomst van God werkelijkheid, zijn droom wordt daad. Dierbare jongeren, het leven is nu. Laten jullie zich niet bedwelmen door de bespiegeling van een toekomst gefabriceerd in een labo.
Jullie zijn niet die toekomst, maar het heden van God.
"Beleven jullie met passie de droom van God en zetten die nu om in werkelijkheid. Laat jullie niet verlammen en uitdoven door wie zeggen dat jullie zich beter stil houden en ondertussen jullie dromen vervluchtigen en verzwakken.”
Als buitenstaander kan je sceptisch aankijken tegenover de WJD: zoveel geld, zoveel moeite, zoveel tijd… waartoe dient het allemaal.
Wie zelf deelgenomen heeft, ontdekt dat hier gebouwd wordt aan een wereld waar ieder mens belangrijk is, zonder vooroordeel van ras, kleur, taal of cultuur.
We bouwen aan een wereld in de Geest van Christus. Dit alles mogen ervaren is de genade die ons geschonken werd in de WJD. Voor alle deelnemers en voor Panama was die week een moment waar Gods aanwezigheid voelbaar werd. Mijn dank aan alle deelnemers, aan allen die zich ingezet hebben om die beleving mogelijk te maken. Dank ook aan paus Franciscus en zijn genegen toewijding en inzet voor de jongeren.
Dit alles maakt van de WJD een speciaal moment, een gebeuren dat de mensheid beter maakt.
Meer lezen over de Wereldjongerendagen?
Klik door naar de overzichtspagina over de WJD Panama 2019 op Kerknet en ontdek meer informatie, artikels en getuigenissen.