(Download deze tekst in pdf)
We willen jongeren ruimte geven om elkaar er zichzelf te leren kennen, om te ontwikkelen door de ervaringen die we samen mogen opdoen op dit avontuur. Om dit voor iedereen in onze werking te garanderen, moeten er afspraken gemaakt worden. Wat kan? Wat mag? Om alles goed te laten verlopen, moeten die afspraken ook worden nageleefd: door alle deelnemers en alle begeleiders. Iedereen binnen je werking wordt geacht zich akkoord te verklaren met onderstaande afspraken en ze bijgevolg ook na te leven. Draag jij mee zorg voor de veiligheid van jezelf en anderen binnen je jeugdwerking? Zo maken we werk van een veilige omgeving waarin iedereen volop zichzelf kan zijn.
Actieve deelname
Onze activiteiten zijn een groepsgebeuren. We verwachten daarom dat je actief deelneemt aan alle onderdelen van het programma. Zo groeien we als groep naar elkaar toe. Anderen uitsluiten tolereren we niet. Zo garanderen we samen een top-ervaring voor iedereen die er bij betrokken is.
Respect en zorg voor jezelf
In deze jeugdbeweging vinden we zorg en respect voor jezelf belangrijk. Dat wil bij activiteiten met overnachting bijvoorbeeld zeggen dat je je houdt aan de voorgestelde slaapuren, zodat je ook op het einde van de activiteit nog fris genoeg bent voor jezelf en voor anderen. Respecteer dus je eigen nachtrust, en daardoor ook die van anderen.
Tijdens activiteiten in België is elk alcoholgebruik voor min 16-jarigen verboden. Van wie +16 is, verwachten we gezond verstand en een verantwoordelijke houding in verband met alcoholgebruik. Eigen drank meebrengen of dronkenschap is uit den boze. In het buitenland volgen we wat betreft alcoholgebruik de plaatselijke wetgeving.
Wij zijn een drugvrije organisatie. Het bezit of gebruik van drugs is ten strengste verboden; er geldt een nultolerantie.
Zorgen voor jezelf wil ook zeggen dat je iemand in vertrouwen neemt als het niet goed met je gaat. Dat kan om het even wie zijn die je vertrouwt: een vriend/vriendin, een begeleider of je IJD-ondersteuner (*). Blijf niet zitten met je gedachten en gevoelens wanneer je het moeilijk hebt.
Indien je je slachtoffer voelt van grensoverschrijdend gedrag (denk hierbij aan uitsluiting, discriminatie, pesten, intimidatie, agressie, ongewenste fysieke aanrakingen), dan spreek je daarover altijd een IJD-medewerker aan. (*)
Respect en zorg voor de ander
Als deelnemer of begeleider toon je - ongeacht jouw leeftijd – een absoluut respect voor de ander en zorg je voor alle anderen die bij de activiteit of werking zijn betrokken.
Dit houdt onder meer in dat je de grenzen van anderen ten volle respecteert. Grensoverschrijdend gedrag – zowel op psychisch, lichamelijk, mentaal als seksueel vlak – is absoluut not done. Pestgedrag, discriminatie of fysieke aanrakingen zonder uitdrukkelijke voorafgaande mondelinge toestemming van de ander, worden op geen enkel moment aanvaard. We hanteren op dit vlak een absolute nultolerantie.
Zorg voor de ander wil ook zeggen dat je vraagt hoe het met de ander gaat wanneer je een vermoeden hebt dat er wat scheelt. Indien je merkt dat er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, of je vermoedt dat de veiligheid van iemand anders in gevaar wordt gebracht, benoem je dat actief naar de betrokken persoon én spreek je daarover altijd een begeleider of IJD-medewerker aan. (*)
(*) : Jouw jeugdwerking is aangesloten bij IJD, als jeugdwerkorganisatie is het onze taak om jullie te ondersteunen waar nodig. Je kan dus om het even welke kwestie bij ons terecht. Het komt er op aan een luisterend oor te vinden waar jij je goed bij voelt. Iedere IJD-medewerker is er om - in overleg met jou en met verantwoordelijken binnen de organisatie - te zoeken naar een goeie oplossing voor de integriteitsproblemen of -bezorgdheden die je met hen bespreekt. (alle links naar de meldstructuren)
Je kan het aanspreekpunt integriteit (API), Koen Eylenbosch, altijd bereiken via het nummer 09 235 78 55 of via api@ijd.be. Je kan ook een melding doen via dit formulier. Meer info hier.
Gevolgen – wat als afspraken niet worden nageleefd
Een fijne ervaring voor iedereen die bij de jeugdwerk betrokken is; dat is ons gezamenlijk doel. Daar zijn we dan ook samen verantwoordelijk voor, onder meer door het naleven van de vermelde afspraken.
De jeugdwerking kan daarom meteen iedereen uit activiteiten of uit de werking verwijderen die de leefregels overtreden die in dit document staan. Dat geldt ook voor gelijkaardige leefregels, zelfs al worden ze hier niet letterlijk vermeld. Ons gezamenlijk doel om er voor iedereen een inspirerende en veilige ervaring van te maken staat namelijk centraal.
Wanneer dit van toepassing zou zijn, zullen kosten die als gevolg van bovenstaande alinea worden gemaakt, aan jou (of aan jouw ouders als je minderjarig bent) worden doorgerekend. Wie wordt verwijderd van een activiteit of uit een werking, zal ook geen aanspraak kunnen maken op een (gedeeltelijke) terugbetaling van eventuele deelnamegelden.
Naar gelang de ernst en de aard van het ongepaste gedrag zal de begeleiding niet aarzelen om de bevoegde politionele en/of juridische instanties te verwittigen. Indien van toepassing zal ook het meldpunt grensoverschrijdend gedrag worden ingeschakeld.