Veertigdagentijd - Uitdaging 3 - 'De wereld ligt aan je voeten' | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
IJD

IJD

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? Lid worden Initiatief zoeken
      ActiviteitenkalenderKampen en reizenTaizéIJD voor studenten
      IJD-groep zoeken Wereldjongerendagen Begeleiders en vrijwilligers
      JaarthemaTools voor begeleidersPrivacy en GDPRVerzekering
      Vorming
      CursusVorming op maat
      Inspiratie Documentatiedienst Misdienaars Nieuwsbrief
Veertigdagentijd Groepsfoto

Veertigdagentijd - Uitdaging 3 - 'De wereld ligt aan je voeten'

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 25 maart 2019 - 8:00
Afdrukken
In de derde week van de veertigdagentijd staan we stil bij de diepe eenheid tussen mens en natuur. Meer zorg voor onze schepping: daar gaan we voor!

In 2015 schreef Paus Franciscus een mooie encycliek, 'Laudato Si', over natuur en de menselijke omgeving: over de zorg 'voor het gemeenschappelijke huis'. De moeite waard om ter hand te nemen, te lezen én ernaar te leven! In die encycliek schrijft hij het volgende: 

‘De dringende uitdaging om ons gemeenschappelijke huis te beschermen houdt ook de bezorgdheid in om heel de menselijke familie samen te brengen rond de zoektocht naar een duurzame en integrale ontwikkeling, want we weten ook dat zaken kunnen veranderen.

De Schepper laat ons niet in de steek, Hij komt nooit terug op zijn liefdesproject.

‘De jongeren eisen van ons verandering. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is te beweren dat men aan een betere toekomst werkt zonder na te denken over de milieucrisis en het lijden van de uitgestotenen.’

Laudato si – pagina 13 – 14

Het jaar 2019 is nog maar enkele maanden gestart en wekelijks verschijnt er wel een artikel over de verscheidene klimaatmarsen. Het is een maatschappelijk probleem waar we als menselijke familie op moeten reageren. Niet alleen de top kan beweging creëren, maar ook wij als mens kunnen klein beginnen om iets groots aan te pakken.

De wereld ligt aan je voeten, de wereld heeft zoveel moois te bieden, maar wat bied jij aan de natuur? Ga jij samen met ons de 7 days challenge aan om ons gemeenschappelijk huis te beschermen?

World-Youth-Day-Panama-2019-Koen-Van-den-Bossche-WK1-556-964.jpg

Panama 2019  © Koen Van den Bossche

(Foto genomen door Koen Van den Bossche op de WJD 2019 in Panama)

Een inspirerende getuigenis

IJD'er Roos Pinoy (22) draagt met trots de titel ‘klimaatjongere’ en moedigt gelovige jongeren aan om stil te staan bij de milieuproblematiek én hiervoor in actie te komen. 

Lees in haar inspirerende getuigenis waarom het voor haar logisch is dat geloof en klimaatactivisme hand in hand gaan. 

Het sleutelwoord is voor mij: harmonie. Ik wil in harmonie leven met de wereld om me heen: mensen, natuur, God. (Roos Pinoy) 

En jij? Sta tijdens deze derde week van de veertigdagentijd eens stil bij de vraag op welke manier jij die harmonie kan vinden. 

Op weg met de Bijbel

Lees de voorgestelde bijbelteksten op verschillende dagen tijdens deze week. 

  1. Neem 10 à 30 minuten de tijd om volledig stil te vallen.
  2. Lees de Bijbeltekst een eerste keer en sta stil bij één vers, zin of woord dat je raakt.
  3. Lees de Bijbeltekst een tweede keer en stel jezelf de volgende vragen: "Waar sta ik in dit verhaal? Wat raakt mij? Wat herken in hieruit in mijn eigen leven? Wat wil God mij zeggen? 
  4. Sta deze week specifiek stil bij de volgende vragen: Wat vertelt deze bijbeltekst mij over de schepping?, Wat vertelt deze tekst mij over de band tussen de mens en de natuur?, Waar wil ik deze week verder bij stilstaan? 
  5. Lees de Bijbeltekst een derde keer en richt je tot God of Jezus als een nabije vriend aan wie je iets wilt vertellen.
  6. Sluit dit moment af met een gebed, een Onze Vader of een Wees Gegroet. 

TIP - Hou gedurende de volledige veertigdagentijd een dagboek bij waarin je schrijft wat deze bijbelmeditaties met je doen en wat boven komt tijdens je gebed. 

Bijbelsuggesties bij het thema ecologisch bewustzijn

  • Matteüs 6, 25-34
  • Genesis 9, 1-17
  • Wijsheid 11, 22- 26
  • Psalm 8
  • Jesaja 35, 1-10

World-Youth-Day-Panama-2019-Koen-Van-den-Bossche-WK1-634-964.jpg

WJD Panama 2019 © Koen Van den Bossche

(Foto genomen door Koen Van den Bossche op de WJD 2019 in Panama)

Op weg met paus Franciscus 

Neem een momentje om de volgende uitspraken van paus Franciscus uit de encycliek Laudato Si te overwegen. Herlees ze een aantal keer deze week en laat ze langzaam binnensijpelen. Wat valt jou op in al deze uitspraken?  

  • God schreef een kostbaar boek met alle levende wezens in dit universum als letters. (85)
  • Een gevoel van diepe eenheid met de rest van de natuur kan niet echt zijn als ons hart geen tederheid, medelijden en bezorgdheid voelt voor onze medemens. Alles is verbonden. (91)
  • Een echte ecologische aanpak is altijd een sociale aanpak. Het ecologische debat moet gaan over rechtvaardigheid en zowel de schreeuw van de aarde als die van de arme horen. (49)
  • Voorspellingen over de ondergang van de wereld kunnen niet langer op hoongelach onthaald worden. Wat wij aan de volgende generaties nalaten zou wel eens niets anders kunnen zijn dan puin, verwoesting en afval. We moeten verantwoording afleggen tegenover diegenen die de gevolgen van ons handelen zullen moeten ondergaan. (161)

Alles is verbonden! 

Tips om ecologisch bewustzijn een week centraal te stellen

Deze week bieden we jou een 7 days challenge aan om tot actie over te gaan! 

TIP 1

Na het weekend een lege frigo aangetroffen!? Geen nood!

Wist je dat 1/3e van al het voedsel wordt verspild en in de vuilnisbak terecht komt!? Dat is inderdaad zonde van al dat lekkere eten….maar dit ook slecht nieuws voor onze aarde! Om eten te maken hebben we heel wat nodig: water, landbouwgrond, arbeiders, vervoer… Om nog even een cijfer erbij te nemen: 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot is door deze verspilling!

Ken jij de app ‘too good to go’ al? Via deze app kunnen we samen voedselverspilling tegengaan! Verschillende supermarkten, bakkers, slagers, restaurantjes… in je buurt doen ook al mee. Via de app geven zij aan hoeveel voedsel dat ze op het einde van de dag nog over hebben. Deze kun jij tegen een democratische prijs aankopen! Zo is dit niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee! Overtuigd!?

(bron: https://toogoodtogo.be/nl-be )

TIP 2

Lijkt het weekend nog veraf en snak je naar een koffie om wakker te worden!?

Kijk eens rond in het station (Goed zo! Je reist met de trein!) en overal zie je wel mensen met de gekende kartonnen Starbucks bekers. Akkoord, het is lekkere koffie. Maar… heb je er al eens bij stilgestaan dat je deze kartonnen bekers kunt vervangen door een herbruikbare koffiemok?

We dagen je uit om stil te staan bij de vraag hoeveel plastiek en karton je gebruikt en wat je kan vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven! Gebruik je thuis al glazen flessen in plaats van plastic flessen voor je water en frisdrank? Maak een lijstje van de kleine veranderingen die jij kan doorvoeren om milieuvriendelijker te leven. Deze kleine veranderingen zijn een groot begin!  

TIP 3

Ga op excursie in je eigen huis!

Wandel eens rond in je eigen huis en ga op zoek naar al je elektronica. Gevonden? Wandel nog eens rond, ondertussen behaal je je aantal stappen voor vandaag, MAAR let eens op alle elektronica die nog in het stopcontact zitten en je op dit moment niet gebruikt. Al eens stilgestaan waarom je deze in laat zitten?

Voorbeeld: moet je gsm-oplader echt een hele nacht in het stopcontact blijven zitten? Of moet het stopcontact van je bureaulamp de hele dag in het stopcontact (al zit je enkel ’s avonds aan je bureau)? En denk je er ook aan om alle lichten steeds uit te doen wanneer je niet in een kamer bent? Zo bespaar je niet enkel op je energierekening maar ook op het milieu!

TIP 4

Donderdag veggiedag!

Wist je dat...

  • om 1 kg rundvlees te produceren, je 15 000 liter water nodig hebt?
  • als je gedurende 1 jaar elke donderdag vegetarisch eet, je broeikasuitstoot evenveel verminderd als wanneer je 1250 km fietst in plaats van de auto neemt.
  • elk jaar 3 miljoen hectare bos sneuvelt voor de vleesconsumptie. (Deze oppervlakte is even groot als België.)

(Bron: http://www.donderdagveggiedag.be/waarom/)

Neem je boodschappenlijstje en noteer alvast voor vandaag een vegetarisch gerechtje! Zin in meer? Noteer bij elke donderdag van het komende jaar ‘donderdag veggiedag!’

TIP 5

Wanneer je familie, vrienden, buren, huisdieren,… de zin ‘ik heb niks om aan te trekken’ eventjes te veel hebben gehoord…

Stap 1: orden je kleerkast volgens twee delen: (1) "kleren die ik nog draag"; (2) "kleren die ik nooit meer draag".

Stap 2: bel al je vrienden op en raadt hen aan om hetzelfde te doen!

Stap 3: maak een doodle en plan een avond waar jullie allen vrij zijn.

Stap 4: vraag rond wie een relatief lege kamer heeft in huis.

Stap 5: stal alle kleren die jij en je vrienden nooit meer dragen uit en organiseer een heuse kledingruil!

Je kan natuurlijk de kledij die je niet meer draagt ook op Facebook aanbieden! Minder verspilling voor een beter klimaat! 

Illustraties_veertigdagentijd-03.png

De wereld ligt aan je voeten  © Aagje Van Impe

Muziek als gids

Neem tijd om op een rustige plek naar de onderstaande liedjes te luisteren. Laat je inspireren. Schrijf eventueel op wat er tijdens deze liedjes in jou opkomt. We bieden je bij elk lied enkele vraagjes aan om bij stil te staan.

 

Frank Boeijen - Vaderland 

In het lied Vaderland mijmert de zanger Frank Boeijen vanuit Bali over zijn vaderland, Nederland. Luister aandachtig naar de tekst van het lied en sta stil bij de volgende vraagjes:

  • Waar denk jij aan wanneer je denkt aan je eigen vaderland? Welke emoties roept dit bij je op? 
  • We zouden kunnen zeggen dat christenen een dubbele nationaliteit hebben. Naast de nationaliteit die terug te vinden is op ons paspoort, vormt het christen zijn onvoorwaardelijk deel van onze identiteit. Daarom behoren wij allemaal tot dat ene Vaderland. Hoe voel jij dit voor jou persoonlijk aan? 
  • Paus Franciscus schrijft in zijn encycliek dat alles verbonden is: mens, medemens en natuur. Wat zou jij kunnen doen om deze eenheid te versterken? 
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

Taizé - Laudate omnes gentes

Luister naar het Taizélied 'Laudate omnes gentes'. Maak het nadien stil. Welk gebed komt vanuit je binnenste naar boven?

Herhaal dit enkele keren: muziek, stilte, muziek, stilte,...

Laat het lied als een gebed in je onderbewustzijn een plaats vinden. 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

Chris Tomlin - Indescribable

Indescribable, uncontainable,
You placed the stars in the sky and You know them by name.
You are amazing God
All powerful, untameable,
Awestruck we fall to our knees as we humbly proclaim
You are amazing God

  • Wat vind jij onbeschrijfelijk en magnifiek aan de schepping van God? 
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Volg ook de komende weken onze uitdagingen

Vind je het waardevol om tijdens deze veertigdagentijd een stapje verder te gaan? Volg IJD dan op de voet en ontdek week na week onze uitdagingen. 

  • De uitdaging en onze tips en tools worden wekelijks gepost op Facebook.
  • De webpagina www.veertigdagentijd.ijd.be wordt telkens aangevuld met de nodige informatie.
  • Door een mailtje te sturen naar sien.callebaut@ijd.be kan je alle informatie ook in je mailbox ontvangen. 

Gepubliceerd door

IJD

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een meloen keer bedankt! Veertidagentijd 2019 © Aagje Van Impe
readmore

Veertigdagentijd - uitdaging 1 - 'Een meloen keer bedankt'

icon-icon-artikel
Veertigdagentijd 2019 - Doe eens een kleinigeitje  © Aagje Van Impe
readmore

Veertigdagentijd - uitdaging 2 - 'Doe eens een kleiniggeitje'

icon-icon-artikel
Roos Pinoy draagt met trots de titel 'klimaatjongere' en wil de bijdrage van christenen meer zichtbaarheid geven. © Ellen Eeckhout
readmore

Roos Pinoy, klimaatactiviste en gelovig. ‘Logisch, toch?’

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook