'Weg van God' met Liesbeth Degryse | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
IJD

IJD

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? Lid worden Initiatief zoeken
      ActiviteitenkalenderKampen en reizenTaizéIJD voor studenten
      IJD-groep zoeken Wereldjongerendagen Begeleiders en vrijwilligers
      JaarthemaTools voor begeleidersPrivacy en GDPRVerzekering
      Vorming
      CursusVorming op maat
      Inspiratie Documentatiedienst Misdienaars Nieuwsbrief
Liesbeth Degryse nam deel aan het Samuëlproject

'Weg van God' met Liesbeth Degryse

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 30 januari 2021 - 11:08
Afdrukken
Van Aswoensdag tot Pinksteren kan je deelnemen aan het ‘Weg van God’-traject'. Een gesprek met Liesbeth Degryse: 'Geloven is beleven en geen theorie'.

Van Aswoensdag tot en met Pinksteren kan je deelnemen aan het ‘Weg van God’-traject. 100 dagen lang het avontuur aangaan met de Bijbel om te ontdekken wat Gods verlangen voor jou is. Liesbeth nam deel aan het Samuëlproject. Een periode waar het leren bidden met de Schrift centraal stond. En ook ‘Weg van God’ biedt jou die mogelijkheid. Wij gingen in gesprek…

Waar gaat geloven volgens jou over en hoe heb je dat geloof ontdekt?
ik kreeg het geloof van thuis uit mee, maar in het vierde middelbaar heb ik toch een kantelmoment ervaren in mijn geloofsleven. Door een vriend die openlijk sprak over zijn geloof en zijn inzet werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld om verder te verkennen wat het betekent om te geloven

“Geloven is beleven en geen theorie.”

Hij nam me onder meer mee naar de Sint-Michielsbeweging in Kortrijk. De manier waarop zij daar vierden Raakte me op een andere manier dan de liturgie in mijn thuisparochie. De vreugde en enthousiasme van de jongeren daar raakte mij. Daardoor heb ik een andere manier van Kerk zijn ontdekt. Ik had ook nood aan aanwezigheid van andere gelovige jongeren. Die gesprekken die ik met hen had waren heel verrijkend. Door het geloof van binnenuit verder te ontdekken ontstond het verlangen om me er in te verdiepen en besloot ik daarom godsdienstwetenschappen te studeren. Maar geloof is geen theorie. Geloven wordt beleefd, doorleefd in het dagelijkse leven, in lijn van de charisma’s die we elk ontvangen hebben. Geloven gaat over leven.

Hoe ben je op het Samuëlproject uitgekomen?
Ik heb eerst deelgenomen aan OJP. In de abdij van Orval kom je dan met verschillende jongeren samen in de vreugde van Jezus. Daar leerde ik de zusters Bernardinnen kennen. Het zijn zij die mij vertelden over het Samuëlproject. God werkt echt door mensen heen.

Hoe heb je je deelname ervaren?
Het Samuëlproject heb ik ervaren als een gebedsschool. waarin je stapt op het ritme van het kerkelijk jaar.  Er was ook een geestelijke begeleider die mee met je op pad ging. Zo’n begeleider is een prachtig geschenk. Meedoen aan dit avontuur heeft mij ook leren woorden zoeken om over mijn geloof en gebed te leren spreken met mijn begeleider maar ook met de andere deelnemende jongeren. Ik kreeg ook inhoudelijke input waarmee ik aan de slag kon gaan. Dat was heel voedend. Ik voelde me gedragen door de vele mensen die met mij meegingen op dit avontuur.

En gebed?
Voor het Samuëlproject was bidden voor mij toch eerder mooie gedachten formuleren bij een Bijbeltekst. Door te leren bidden met de Schrift werd alles eigenlijk vrij nieuw. In de gesprekken met mijn geestelijke begeleider werd voor mij duidelijk wat de onderliggende vraag was bij het bidden met de Bijbel: Hoe raken die woorden mij? Wat wil God mij doorheen deze woorden zeggen? Op deze manier leren bidden was leren spreken met God en met Hem in relatie treden. Want daar gaat bidden over: in een relatie gaan staan met God. Zo kan verlangen om te bidden ook al gebed zijn. Het gaat ten diepste over liefhebben.

Heb je ook moeilijkere momenten ondervonden?
Ik ben wel eens gebotst op mijn ongeduldig zijn. 30 minuten bidden per dag en dat acht maanden lang… dat is niet altijd evident. Bij de tekst blijven wanneer die mij niet aansprak was ook niet altijd gemakkelijk. God zwijgt soms ook. In een relatie moet je soms ook geduldig wachten op de ander.  Het is dan belangrijker om gewoon bij Hem te zijn, tijd vrij te maken voor God, zonder iets terug te verwachten. Zo leerde ik God als Andere kennen.

Merk je een verschil tussen de periode voor en de periode na je deelname?
Ik merk zeker een verschil. Ik heb wat meer leren omgaan met het zwijgen van God. Tegelijk leerde ik mij meer te openen voor Hem, in verlangen naar Hem steeds op de uitkijk te staan waar Hij gebeurt en spreekt doorheen zo veel kleine dingen. In die zin heb ik ook leren loslaten.

“Ik heb wat meer leren omgaan met het zwijgen van God.”

Bid je nog steeds met de Bijbel?
Regelmatig probeer ik te bidden met de Bijbel. Met de psalmen bijvoorbeeld. Die spelen een belangrijke rol voor mij. De psalmen doen spreken met God want ze zijn op zichzelf al gebeden en bevatten zo veel woorden om in mijn gebed tot God te spreken. Toch is het niet zo dat ik altijd alle zinnen even bewust lees tijdens het bidden van psalmen tijdens het getijdengebed.  Dan heb ik het gevoel dat God als een beeldhouwer doorheen de woorden aan mij aan het werken is.

Ik gebruik ook de gebedsapp van de Jezuïeten. Daar vind je de lezing van elke dag. Er klinken ook telkens vragen ter overweging. Ik laat de tekst dan afspelen via de podcast. Het luisteren naar de tekst die wordt voorgelezen brengt namelijk iets anders met zich mee: Je wordt in een houding van luisteren geplaatst.

Wat zou 'Weg van God' voor jongeren kunnen zijn?
Het is een lange oefenperiode om zich te leren openstellen en God als God, als Ander te leren kennen. Vanuit die openheid kan je je relatie met God verkennen, opbouwen en verdiepen.

'Weg van God'-traject iets voor jou?

Wil je zelf meer te weten komen over het 'Weg van God'-traject? Op deze pagina vind je alle informatie. Inschrijven kan tot 10 februari 2021.

Gepubliceerd door

IJD

Meer

Jongeren
Artikel
IJD
Bidden
Bijbel
Jongeren
weg van God

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Weg van God
Lees meer

'Weg van God'-traject

icon-icon-evenement
Drie jongeren verkopen zelfgebakken wafels, bestickerde post-it-boekjes en WJD-kaarsjes in  Kinrooi-Molenbeersel  © IJD Jongerenpastoraal
readmore

IJD verzamelt recordbedrag van 33.000 euro voor JEZ!-campagne

icon-icon-nieuws
De website bevat info in 5 talen © JMJ Lisboa 2023
readmore

Website voor de Wereldjongerendagen vernieuwd

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook