Wist je dat...
1. ... de trappist van Westmalle zonder de paus niet had bestaan?
Natuurlijk is een trappist van Westmalle de ideale manier om de dorst te lessen. Maar wist je dat de broeders in Westmalle in de 17e eeuw eigenlijk strenger wilden leven? Ze wilden een orde stichten die leefde van water, karnemelk en brood. Veel broeders werden echter ziek door deze levensstijl en op 22 april 1836 werd het klooster door Rome verheven tot trappistenabdij. De paus raadde de monniken aan om de plaatselijke volksdrank bij hun maaltijd te drinken. En in Vlaanderen is de volksdrank bij uitstek uiteraard bier! Op 10 december 1836 serveerden de monniken voor het eerst zelf gebrouwen trappistenbier bij hun middagmaal.
2. ... de band tussen bier brouwen en solidariteit er altijd geweest is?
Niet elk (abdij)bier mag een ‘trappist’ genoemd worden. Het bier moet natuurlijk gebrouwen worden binnen de muren van een trappistenabdij, maar daarnaast is één van de voorwaarden ook dat de inkomsten enerzijds zorgen voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van de abdijsite. Anderzijds moet een deel van de winst geschonken worden aan goede doelen, sociale werken en mensen in nood. In de jaren 30 bijvoorbeeld was er een grote werkloosheid en zorgde de abdij voor werkgelegenheid. Een recenter voorbeeld is te vinden in Congo. Dankzij de steun van Westmalle kon een broederabdij in Congo een schooltje bouwen in een afgelegen dorpje. Een barmhartig biertje dus!
3. ... we niet alleen bier hoeven te drinken om Westmalle te steunen?
We kunnen ook kaas en brood eten om voor meer winst voor het goede doel te zorgen! De monniken van Westmalle maken ook hun eigen trappistenkaas in de kaasmakerij van de abdij. Een lange traditie die het vegetarische dieet van de monniken ondersteunt.
4. ... bier ook goed is voor ons haar?
De broeders van Westmalle onderhouden goede banden met andere (trappisten)abdijen en –kloosters. In de jaren 50 financierden zij de trappistinnenabdij in Brecht omdat heel veel Vlaamse meisjes zuster wilden worden. Ook nu is de verbondenheid nog groot. De Westmalle Dubbel, gebrouwen op amper 5 kilometer van de abdij van Brecht, werd toegevoegd aan een kwaliteitsshampoo van de zusters trappistinnen en zo werd de TRAPP. trappistenbiershampoo ontwikkeld. Bier bezit volgens de zusters bestanddelen die gunstig zijn voor de gezondheid, voor de huid en voor het haar. Een vruchtbare samenwerking en verbondenheid tussen de broeders en zusters van verschillende abdijen.
5. … trappisten ons kunnen inspireren in het laven van onze dorst naar rust, stilte en innerlijkheid?
In onze maatschappij is het soms heel moeilijk om rust te vinden. We dreigen onszelf voorbij te lopen in een samenleving die de lat steeds hoger legt. De trappisten van Westmalle kunnen dankzij hun teruggetrokken leven van rust en contemplatie in de abdij een inspiratiebron zijn voor ons. De broeders verdelen hun tijd tussen gebed, reflectie en arbeid volgens een uitgebalanceerde dagorde. Stilte kan ons dichterbij onszelf en bij God brengen.
Min de stilte in uw wezen; min de stilte die bezielt. Zij die alle stilte vrezen, hebben nooit een hart gelezen, hebben nooit geknield. (C.S. Adama van Scheltema)
6. … trappisten ons woorden van Jezus helpen begrijpen?
Hoe kunnen we Jezus' woorden begrijpen wanneer hij zegt:“Iedereen die van dit water drinkt krijgt weer dorst, maar wie van het water drinkt dat Ik hem zal geven, krijgt in eeuwigheid geen dorst meer.” (Johannes 4,13)? In het evangelieverhaal van de Samaritaanse probeert Jezus de vrouw die op zoek is naar water dat haar dorst niet kan stillen, te brengen naar de bron van levend water. Haar ontmoeting met Christus leste haar dorstig hart. Om Christus te leren kennen, is het belangrijk om de Bijbel te lezen. Een bijzondere en belangrijke spirituele praktijk voor de monniken is de Lectio Divina: een langzaam, aandachtig en indringend lezen van de Bijbel. Het lest onze ‘spirituele dorst’. Zo nemen de monniken het Woord Gods in zich op om er mee op zoek te gaan naar de ware zin en betekenis achter de ‘woorden’ van de Schrift, die helend zijn en bevrijdend. De monniken besteden er de beste momenten van de dag aan, bij voorkeur in de vroege morgen, na de nachtwake. De monniken willen zo de liefde tot God en de naaste doen toenemen. Probeer jij tijdens deze veertigdagentijd ook van Gods woord te 'drinken'?
7. ... Christus op elk moment voor onze deur kan staan?
De bewoners van de abdij reiken een hand uit naar de gemeenschap buiten de muren door hen uit te nodigen om deel te nemen aan hun dagelijkse activiteiten. Gastvrijheid is een belangrijke waarde die voortgroeit uit naastenliefde.
“Alle gasten die aankomen moeten worden ontvangen als Christus zelf, want Hij zal eens zeggen: Ik kwam als gast en gij hebt Mij opgenomen.”
Het is tijd om onze deur open te zetten voor ieder mens in nood, iedere medemens die dorst naar vriendschap en nabijheid, naar stilte en verbondenheid. We zijn op weg naar Pasen, Hij staat voor onze deur.
Wist je dat...
... je woensdag concrete tips krijgt om "de dorst te laven"?
Om te tonen dat Gods liefde anno 2020 nog steeds werkzaam is, koos IJD de zeven werken van barmhartigheid als gids tijdens de veertigdagentijd.
Komende woensdag kan je zelf aan de slag gaan met het tweede werk van barmhartigheid "de dorstigen laven". We geven je concrete tips in de geest van Little acts great Love!
Benieuwd naar de tips die we gaven bij het eerste werk van barmhartigheid? Surf dan naar www.veertigdagentijd.ijd.be!