Welke zijn de meest recente kerkelijke visieteksten en documenten over catechese in de Vlaamse bisdommen?
Mee beïnvloed door de tekst van de Franse bisschoppen over catechese in 2005, publiceerden de Belgische bisschoppen in 2006 hun visietekst over catechese, onder de titel Volwassen worden in geloof. Catechese in het leven van de Kerk. Dit inzicht van ‘volwassen worden in geloof’ is een belangrijke aspect van de zogenaamde ‘missionaire wending in de catechese’ met als boodschap: “catechese – steeds te begrijpen als initiatie in het christelijk geloof, binnen de kerkgemeenschap”. Het is een ‘catechumenaal’ perspectief op catechese in plaats van catechistisch, waarbij kennisoverdracht centraal zou staan. Verschillende belangrijke elementen komen sterk naar voren in deze publicatie zoals de belangrijke band tussen liturgie en catechese, de brede kijk op catechese, de band met de gemeenschap als essentieel voor het traject naar de initiatiesacramenten, de inspiratie van het catechumenaat voor elke vorm van catechese.
Zeker voor de voorbereiding op de initiatiesacramenten bleek en blijkt de implementatie een grote uitdaging. Voor het vormsel verscheen hieromtrent in 2010 de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap. En enkele jaren later, in 2013, verscheen De sacramenten van de christelijke initiatie bij kinderen en jongeren. Voor elk van de drie initiatiesacramenten doopsel, vormsel en eucharistie wordt eerlijk vertrokken van de situatie op dat moment en worden wegen aangereikt om in het traject met de kinderen en hun ouders de inspiratie van het catechumenaat, de band met de geloofsgemeenschap en het belang van de ouders in de geloofsopvoeding aan bod te laten komen.
Uiteraard is voor het denken over catechese in de wereldkerk de publicatie van De vreugde van het Evangelie van paus Franciscus enorm belangrijk, dat in hetzelfde jaar als de 3de net vernoemde tekst verscheen, namelijk in 2013. De gevraagde toenadering tussen evangelisatie en catechese vanuit een missionair denken en handelen blijft nog steeds weerklinken.
In dezelfde lijn komt ook het nieuwe Directorium voor de catechese (2020) op een goed moment om dit zoekproces en gesprek nieuwe zuurstof en inspiratie te schenken. Ten eerste biedt het de mogelijkheid om heel concreet de ideeën van paus Franciscus toe te passen in en op de catechese. Velen lezen graag de teksten van de paus, maar vonden nog geen goede manier om in hun catechese-activiteiten die geluiden mee te nemen. Ten tweede biedt het de kans om na de coronapandemie de catechese te blijven beschouwen als “authentic laboratory of dialogue”, zoals het Directorium catechese noemt.
Om dit Directorium breder bekend te maken, verscheen een 'Vademecum' met denk- en werkvragen, samengesteld door Henri Derroitte en Catherine Chevalier. Dit Vademecum werd ook in het Nederlands vertaald en kan besteld worden op de website van Halewijn.
Daarnaast werkten de leden van de ICC ook aan 6 video's, waarin telkens belangrijke elementen van het Directorium aan bod komen. In de Advent van 2022 zal een online leertraject voor catechisten van start gaan op basis van deze video's. Meer informatie op de website van ICC.