Inschrijvingsformulier om deel te nemen aan de processie : Klik hier
HET WAS OPNIEUW PROCESSIE IN EIZER
Zondag 26 juni heel vroeg in de ochtend zag het weer er nog wat twijfelachtig uit, maar uiteindelijk werd het een stralende dag. Het was de dag waarop de processie weer kon doorgaan en dit na twee coronajaren.
De organisatie begon al enkele weken van tevoren. Vele mensen en verenigingen werden getelefoneerd en aangeschreven om deel te nemen aan de processie: Chiro Iserna, FERM Eizer, het Jeugdhuis Den Bloets, de Jonge Mannenbond, de koninklijke harmonie Eendracht Maakt Macht, de koninklijke fanfare St. Rochus en de Landelijke Gilde. Ook leerlingen van de Sint-Jozefsschool van Eizer, de eerste communicanten en vormelingen van Eizer en Overijse werden gevraagd om deel te nemen.
Al deze verenigingen en vrijwilligers verzamelden naar goede gewoonte om 9.30 u. aan de kerk om zo de processie vorm te geven. Het is slechts door de inzet van velen dat deze mooie traditie in Eizer kan worden verdergezet. Hartelijk dank aan al deze parochianen om enthousiast hun taak op te nemen!
Bekijk sfeerfoto's van de processie 2022 onderaan deze pagina !
Maar wat doen de vrijwilligers in de processie?
Mannen uit de parochie dragen grote vlaggen, processievaandels, lantaarns of “den hemel”. Heiligenbeelden worden éénmaal per jaar van hun sokkel gehaald en worden zorgvuldig door telkens 4 leden van een vereniging gedragen. Eerste communicantjes, vormelingen in “engeltjeskleding” en leerlingen van de school begeleiden de uitgebeelde personages of dragen kleinere vlaggetjes.
Wat wordt er allemaal uitgebeeld in de processie?
De Heilige Familie, is de christelijke benaming voor het gezin waarin Jezus werd geboren, bestaande uit Jezus, Maria en Jozef.
In de 19e eeuw zijn vele kerken opgedragen aan de H. Familie. De Sagrada Familia in Barcelona is wellicht de bekendste kerk toegewijd aan de Heilige Familie. Jozef draagt in de processie voor de gelegenheid steeds een groen kleed met bruine sjaal en lelie. Maria draagt een blauw kleed met blauwe sjaal en het kindje Jezus draagt een roos kleedje.
Ook de Heilige Barbara krijgt een plaatsje in de processie. Zij is te herkennen aan haar rood kleed met rode mantel en toren in de hand. Ze is omringd door engeltjes die haar rode mantel helpen dragen. De engeltjes zijn ook gekleed in een rood kleedje en dragen een kroon.
De H. Barbara is een christelijke heilige en martelares. Er is vrij weinig met zekerheid gekend over de heilige Barbara. Volgens sommigen stierf zij de marteldood op† 4 december 306. Barbara zou gewoond hebben in Nicomedië in Klein-Azië. Haar heidense vader, Dioscurus, sloot haar op in een toren om haar te vrijwaren van de vele jongemannen die naar haar hand dongen. Ook liet hij een badhuis voor haar bouwen, zodat ze geen gebruik hoefde te maken van de openbare baden. Dit badhuis bevatte oorspronkelijk twee ramen, maar op verzoek van Barbara werden het er drie (zij had zich in het geheim tot het christendom bekeerd en wilde op deze manier de Heilige Drievuldigheid eren). Toen haar vader haar bekering bemerkte, liet hij haar folteren, maar 's nachts genazen haar wonden op miraculeuze wijze. Uiteindelijk onthoofdde hij haar eigenhandig, maar werd daarop zelf door de bliksem dodelijk getroffen.
Op grond van haar levensverhaal geldt de H. Barbara als beschermster tegen brand en bliksem en tegen een plotselinge dood. Ook kan haar hulp ingeroepen worden als storm het land verwoest. De H. Barbara is ook de beschermheilige van verschillende gevaarlijke beroepen, in het bijzonder van de tunnelbouwers en mijnwerkers, maar ook van brandweerlieden, boeren, dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, klokkengieters, metaalgieters, smeden, steenhouwers, beiaardiers en gevangenen.
Vervolgens is het Maria Magdalena die in de processie wordt uitgebeeld. Zij is de patroonheilige van de parochie Eizer en was volgens het Nieuwe Testament een leerlinge van Jezus. Maria Magdalena als belangrijke vrouw in de vroege kerkgemeenschappen zet ons tot denken aan over de rol van de vrouw in de Kerk vandaag. Maria Magdalena draagt een purper kleed met een kroon en draagt een vaas in de handen.
Ook Onze Lieve Vrouw is te herkennen in de processie en dit aan haar wit kleed met blauw aan de mouw, haar witte mantel en haar kroon. Engeltjes gekleed in het wit met kroontje op het hoofd dragen haar sleep.
Welke beelden worden meegedragen in de processie?
Het beeld van Kindje Jezus werd gedragen door leden van jeugdhuis “Den Bloets”. Het beeld van Heilige Maria Magdalena werd gedragen door de ‘Jonge’ mannenbond. Het beeld van O.L. Vrouw door FERM en het beeld van St. Rochus door de Landelijke Gilde.
Welke vaandels gaan mee in de processie ?
Vaandel H. Kindsheid, Vaandel St. Jozef, Vaandel Maria Magdalena, Wit Vaandel O.L. Vrouw, Blauw vaandel O.L. Vrouw, Vaandel H. Rochus
Welke vlaggen gaan mee in de processie ?
Vlag van het H. Hart en de vlag van de Landelijke Gilde (Belgische vlag)
Hoogtepunt
Het hoogtepunt van de processie is het moment waarop het Heilig Sacrament, of het lichaam van Christus, plechtig voorbij komt. De priester draagt de Eucharistie in een monstrans en stapt mee, beschut onder een baldakijn gedragen door vier sterke heren. Jarenlang was pastoor Roger Ghysens de priester van dienst. Dit jaar werd Regiodeken Patrick Maervoet gevraagd om in deze processie de monstrans te dragen en te tonen aan de parochianen. Naast de 4 hemeldragers gaan steevast ook nog 4 lantaarndragers mee die halfweg de hemeldragers aflossen. Twee misdienaars, Rita en Marie, die wierrook en altaarschel meedragen, maken het plaatje van het Heilig Sacrament compleet.
Fijne noot
De processie wordt ingeleid door de Harmonie Eendracht Maakt Macht
En afgesloten door de Fanfare St Rochus. Halverwege de processie doet men de Sint-Rochuskapel aan. Daar wordt door een harmonie “Te Velde” gespeeld. In de even jaren (zoals dit jaar) gebeurt dit door de Fanfare St Rochus, in de onpaar jaren is de Harmonie EMM aan de beurt om deze honneurs waar te nemen.
Altaartjes
Naar goede gewoonte plaatsen mensen die langs het parcours van de processie wonen, kleine altaartjes buiten. Een bloemetje, een kaars of een kruisbeeld is al voldoende om de sfeer van verbondenheid met dit kerkelijke gebeuren te versterken
Dank aan alle aanwezigen, het was een geslaagde processie 2022.
Ook hartelijk dank aan de kerkfabriek van Eizer die alle deelnemende kinderen (69!) trakteerde op een lekker ijsje. En of dit smaakte!
Kon je er niet bij zijn of wil je de processie nog eens herbeleven vanuit een ander standpunt dan kan dit. Er werden namelijk mooie video- en dronebeelden gemaakt. Je kan deze bekijken op de website van de Kerk in de Druivenstreek (zoekterm: kerk in de druivenstreek).
Afspraak voor de volgende processie in Eizer op 18 juni 2023.
Klik op de groene pijltjes om de volgende foto te bekijken.