Bidden en heiligheid gaan samen. Alle heiligen waren biddende mensen en als we bidden, dan zijn we op weg om heilig te worden. Willen we leren bidden, dan hebben we dus groot gelijk om bij de heiligen in de leer te gaan. Niet om hen te kopiëren. Maar wel om gaandeweg God te durven aanspreken met onze eigen unieke stem. Elke heilige toont hoe persoonlijk de intieme relatie met God en de weg daarnaartoe is. We leren bidden zoals de heiligen, om te leren bidden zoals we zelf zijn. Want ‘heilig worden is helemaal jezelf worden’ (Paus Franciscus. Christus Vivit, 162.).

Over Teresa van Avila
Teresa van Avila (1515-1582) is een 16de-eeuwse karmelietes, mystica, schrijfster, stichteres, geestelijke begeleidster, heilige en kerklerares. Voor iedereen die innerlijk wil bidden en groeien is ze ook vandaag nog een realistische en vaak humoristische spirituele gids.
Ingekeerdheid volgens Teresa van Avila
Teresa heeft veel en gedetailleerd geschreven over het gebed. Maar verwacht toch geen minutieuze handleiding. Er is blijkbaar iets belangrijkers aan de hand in het gebed dan hetgeen wij doen. We volgen hieronder een hoofdstuk uit het boekje Spirituele Meesters: Teresa van Avila van Carlos Noyen.

In een brief aan een biechtvader vijf jaar voor haar dood beschrijft Teresa de beginnende mystieke gebedservaring.
Het eerste gebed waarvan ik, dunkt mij, voelde dat het bovennatuurlijk was (zo noem ik wat men niet kan verwerven door zich erop toe te leggen, of door persoonlijke activiteit, hoeveel moeite je je ook getroost, al is het mogelijk je erop voor te bereiden en moet dit veel helpen) is een innerlijke ingekeerdheid die men in de ziel voelt. Het is alsof ze, net zoals we uiterlijke zintuigen hebben, er daar andere heeft. De ziel wil, teruggetrokken in zichzelf, van de uiterlijke drukte afstand nemen... ze wil alleen met God spreken. Men verliest evenwel niet het gebruik van de zinnen en de vermogens. (Gewetensbrief 59,3)
1. Bovennatuurlijk
Het gebed waar het Teresa om te doen is, is geen menselijke activiteit en ook niet het resultaat van menselijke activiteit, maar iets dat ons geschonken wordt. Meer een ervaring dan een activiteit. Je zou het mystiek gebed kunnen noemen.
2. Voelen
Bij mystiek gebed denken we misschien spontaan aan buitengewone ervaringen of extases. Maar het beginnende mystieke gebed is voor Teresa veel eenvoudiger. Het gaat om een innerlijk aanvoelen. Niet zozeer een wisselvallig gevoel of een stemming, maar eerder een moment van zich bewust worden van wat doorgaans onbewust is. We bidden bijvoorbeeld langzaam een Onzevader en ergens beseffen we dat er een aanwezigheid is die belangrijker is dan de woorden van het gebed.
3. Ingekeerdheid
Dit vermoeden van aanwezigheid lokt ons verder naar binnen. Er is een geheime aantrekkingskracht van binnenuit. Die is in staat om ons los te maken van de uiterlijke zaken waaraan we gebonden zijn. Het is het begin van een innerlijke weg naar het centrum van onze ziel waar God ons bewoont.
4. Voorbereiding
Hoewel het mystieke gebed een geschenk is dat we niet kunnen verdienen, klinkt als een refrein doorheen Teresa’s gebedsadvies dat we ons kunnen en moeten voorbereiden. Bijvoorbeeld door naastenliefde en onthechting. Als wij ons niet beschikbaar opstellen, zal het niet gebeuren. Stellen we ons wel open, dan zal de Heer niet nalaten het Zijne te doen. Een sterke aanmoediging om de weg van het ingekeerde gebed aan te vatten.
Bron: Carlos Noyen. Spirituele Meesters: Teresa van Avila. Carmelitana, 2020, ISBN 9789492434203, 87 pagina’s, 14,95 euro. Bestel via Kerknet - Lees een samenvatting

Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.