Kerkelijke media: verhalen die verbinden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Mediazondag

Mediazondag

  • Startpagina
  • Zoeken
  • Meer
    • Contacten
      Guimardstraat 1, 1040 Brussel
      02 507 05 94
      g.lesage@interdio.be
      Kerknet
      Kerknet
    • Zoeken
    • Materiaal Mediazondag 2023
      Boodschap van paus Franciscus voor de 57ste WereldcommunicatiedagLiturgische suggesties voor Mediazondag
      Ik wil een microsite beheren op Kerknet Ik wil een banner naar Kerknet op mijn website Steun Kerknet Websites van religies en levensbeschouwingen in Vlaanderen

Kerkelijke media: verhalen die verbinden

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 22 mei 2020 - 15:30
Afdrukken
‘Verhalen die je aan je kinderen en kleinkinderen kunt vertellen’ (Ex 10, 2) - Leven dat geschiedenis wordt, koos paus Franciscus als motto voor 2020.

In het weekend van 23 en 24 mei organiseert de katholieke Kerk de jaarlijkse Werelddag voor de Sociale Communicatiemiddelen. Dat weekend is het in de Vlaamse kerkgemeenschap ‘Mediazondag’ en wordt in de weekendvieringen in alle kerken en openbare kapellen de voorgeschreven collecte voor de kerkelijke media normaal gehouden. Tijdens de coronacrisis doen we een warme oproep om online een bedrag te schenken. 

In zijn boodschap voor de Werelddag voor de Sociale Communicatiemiddelen 2020 heeft paus Franciscus het over het belang van verhalen, meer bepaald van goede verhalen: verhalen die opbouwen, die ons helpen te (her)ontdekken waar we vandaan komen en die ons de kracht geven om voort te doen en verder te gaan. Want, schrijft de paus, in de kakofonie van stemmen en boodschappen die vandaag op ons afkomen, hebben we nood aan een verhaal over menselijkheid en schoonheid, een verhaal dat verbindt.

Jammer genoeg hebben niet alle verhalen die zeggingskracht en die aanspraak op het goede. Paus Franciscus is niet blind voor wat er soms misloopt op sociale media en in digitale communicatie. In plaats van constructieve verhalen die sociale banden aanhalen en het culturele weefsel versterken, vinden we op communicatieplatformen vaak destructieve en provocerende verhalen die de kwetsbare draden die een samenleving samenhouden, vernietigen.

Opnieuw vertellen

Hét Verhaal bij uitstek is uiteraard de Heilige Schrift. Van bij het begin toont het ons een God die tegelijk schepper en verteller is, die als verteller mens en wereld tot leven roept. De Bijbel is zo het grote liefdesverhaal van God en de mens. In het centrum van dat verhaal staat Jezus, wiens eigen verhaal Gods liefde voor ons en onze liefde voor God tot vervulling brengt. Voortaan zijn, in elke generatie, mannen en vrouwen geroepen om de meest betekenisvolle episodes uit dit ‘Verhaal der verhalen’ opnieuw te vertellen en vast te leggen in het geheugen.

Jezus was, zo merkt paus Franciscus op in zijn boodschap, de verhalenverteller bij uitstek. Jezus sprak niet met abstracte concepten over God, maar met parabels, korte verhalen uit het dagelijkse leven. Het leven wordt verhaal en vervolgens wordt voor de toehoorder het verhaal leven: het verhaal wordt deel van het leven van wie luistert, en het verandert hen.

Het verhaal van Kerknet

Binnen de Kerk in Vlaanderen is Kerknet een van de belangrijke kanalen waarlangs goede en verbindende verhalen worden verteld: verhalen van geloof en van wat het geloof met mensen doet. Dat digitale kanalen een bijzonder belang en betekenis hebben in onze kerkgemeenschap werd ook duidelijk tijdens de coronacrisis: toen het niet meer mogelijk bleek om fysiek samen te komen voor de liturgie, zocht Kerknet creatief naar andere vormen van verbinding en spirituele verdieping.

Op dit moment bereikt Kerknet maandelijks minstens 200.000 unieke bezoekers, die samen maandelijks meer dan 1 miljoen pagina’s bekijken. Ook via Facebook bereikt Kerknet maandelijks 150.000 mensen.

Kerknet bereikt al een opvallend jong publiek, maar wil blijven groeien om zoveel mogelijk mensen en doelgroepen aan te spreken. Daarom vraagt Kerknet uw hulp, om zoveel mogelijk mensen achter Kerknet te scharen, ook financieel. Steun Kerknet, zodat het digitale verhaal verder kan gaan.

Hoe kan je Kerknet steunen

Doe online een gift met het bedrag van jouw keuze

Schrijf de gift van jouw keuze over op rekeningnummer van vzw Studiecentrum Kerk en Media: BE98 7360 0734 5893 (BIC: KRED BE BB) met vermelding van ‘Gift Kerknet’, gestructureerde mededeling: 000/2020/03207

Uniek cadeau bij elke gift van 50 euro of meer

Gepubliceerd door

Mediazondag

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel
Mediazondag

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Samen kerk zijn © Canva
readmore

Een warme oproep ...

icon-icon-artikel
Lichtmistocht in Vossem © Karolien Helsen
readmore

Tweemaal een bijzonder Lichtmisinitiatief voor jong en oud

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook