Maak kennis met Nathalie Milio (39), woordvoerster bisschop Bonny | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Mediazondag

Mediazondag

  • Startpagina
  • Zoeken
  • Meer
    • Contacten
      Guimardstraat 1, 1040 Brussel
      02 507 05 94
      g.lesage@interdio.be
      Kerknet
      Kerknet
    • Zoeken
    • Materiaal Mediazondag 2023
      Boodschap van paus Franciscus voor de 57ste WereldcommunicatiedagLiturgische suggesties voor Mediazondag
      Ik wil een microsite beheren op Kerknet Ik wil een banner naar Kerknet op mijn website Steun Kerknet Websites van religies en levensbeschouwingen in Vlaanderen

Maak kennis met Nathalie Milio (39), woordvoerster bisschop Bonny

Lieve Wouters

Lieve Wouters

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 13 mei 2021 - 8:43
Afdrukken
Op 1 maart startte Nathalie Milio als communicatieverantwoordelijke bij het bisdom Antwerpen. Twee weken later zat ze al in een mediastorm.

Je was nauwelijks ingewerkt of kwam al in een mediastorm terecht. Hoe heb je dat beleefd?

Foto Nathalie Milio.jpg

Nathalie Milio © Foto Cassauwers Wilrijk

Nathalie Milio • Sinds 1 maart voel ik me net een spons. Ik leer elke dag bij. En inderdaad, ik was nog maar 2,5 weken bezig en er braken al hectische dagen aan. De Congregatie voor de Geloofsleer had een tekst gepubliceerd over holebirelaties, waarop bisschop Johan Bonny verontwaardigd in zijn pen is gekropen. Toen ik zijn opiniestuk doorstuurde naar de krant, wist ik dat er een lange werkdag zou volgen.

17 maart is een datum die ik niet gauw zal vergeten! Van de ochtend tot de avond moesten er keuzes worden gemaakt voor tv- en radioprogramma’s waaraan de bisschop zou deelnemen. De hele dag door moesten er persvragen worden beantwoord. De dagen nadien volgden de Europese en internationale media en waakte ik mee over een correcte vertaling van het oorspronkelijke opiniestuk. Dan kwamen ook de diepte-interviews, de vele mails en brieven met vragen van burgers en gelovigen die op hun beurt een antwoord verdienden.

We hebben een mooie coverage gehad en de reacties waren overwegend positief, dus ik kijk er tevreden op terug.

Welke studie- en werkervaring bouwde je op?

Afgestudeerd als romaniste deed ik nog Communicatiewetenschappen en Journalistiek bij. Tijdens een stage bij Radio 1, onder meer op de redactie van het programma Titaantjes van Pat Donnez, ben ik mijn hart verloren aan het tragere nieuws en de audioverhalen. Ik ben een grote liefhebber van podcasts. In dit genre ligt een meer filosofisch-religieuze maar ook artistieke insteek voor de hand. Als ik er ooit de tijd voor vind, zou ik me er graag zelf op toeleggen, wie weet.

Mijn eerste werkervaring was bij Mobistar, nu Orange. Na 3 jaar ging ik op zoek naar een uitdaging waar ik mijn maatschappelijk ei meer in kwijt kon. Die vond ik op het kabinet van gouverneur Cathy Berx. Het was afwisselend werk met veel sociale thema’s waarin ik me kon vastbijten, zoals de realiteit van woonwagenbewoners. Ik schreef ook speeches en verzorgde mee de communicatie. Ruim 11 jaar heb ik daar gewerkt en toen vond ik het tijd voor iets nieuws.

Ik sta gretig in het leven, doe graag nieuwe ervaringen op en wil een verschil kunnen maken.

Tekst gaat verder onder de banner.

 

Wat spreekt jou het meest aan in je nieuwe job?

De combinatie interne en externe communicatie, samen met het woordvoerderschap, is bijzonder boeiend. Ik ben me wel bewust van de grote uitdagingen waar de kerk voor staat, maar die trekken me juist aan. Als ik hier ergens een verschil kan maken, dan is het door een frisse wind te laten waaien door onze communicatie en de kerkelijke media van het bisdom.

Ik zie in onze kerkelijke media een rijkdom aan journalistieke kwaliteiten. Toch is die niet altijd zichtbaar. We mogen best ambitieuzer zijn in de redactionele keuzes die we maken en ons gebruik van sociale media. Concreet bedoel ik daarmee, bijvoorbeeld, hoe we aspecten van onze traditie en spiritualiteit nog beter kunnen belichten vanuit een actualiteitsbril.

Wat gebeurt er vandaag – lokaal of geopolitiek – en hoe kunnen we dat in verband brengen met kerk en geloof?

Daar zitten oneindig veel boeiende artikels in, van luchtig tot diepgaand. Het vergt wel een heel alerte en flexibele houding.

Welke rol spelen kerk en geloof in je eigen leven?

Mijn oma woonde vlakbij de kerk van het Hopland in hartje Antwerpen en daar was ik lang misdienaar, net als in mijn thuisparochie Sint-Laurentius. Ik ben dankbaar dat mijn ouders me ooit hebben laten dopen en op de weg van het vormsel hebben gezet. Ook op school kreeg ik een katholieke opvoeding met brede humanistische visie. Ik denk dat mijn opvoeding me vooral ook een tolerante levenshouding meegaf.

Verder zoek ik geregeld even de stilte op in een kerk of de Schoenmakerskapel aan de Groenplaats, door corona nu helaas vaak gesloten.

Ook op reis – zeker in Italië, een van mijn passies – loop ik bij wijze van spreken de kerken plat. Het gevoel dat dan bovendrijft, is dankbaarheid. Ik ben dankbaar om de essentie van het leven en om het vele moois dat mij zomaar in de schoot geworpen werd.

Waren er kantelmomenten in je leven waarop het geloof meer betekenis kreeg?

In 2003 was ik op Erasmus in Parijs. Op een doorsnee zaterdagavond bezocht ik de kerk van Saint-Germain-des-Prés. Ze zat afgeladen vol, zodat we achteraan moesten rechtstaan. Dat was een indrukwekkende ervaring van vurig geloof.

Minder lang geleden, in 2016, was ik met een van mijn beste vriendinnen op rondreis in Mongolië. We waren al door 3 landschappen gereisd zonder een levende ziel tegen te komen. In een vallei stopten we aan een ger (tent) waar we de sleutel mochten ophalen om een tempeltje te bezichtigen bovenop de berg. Uitkijkend over de verlaten vlakte dacht ik aan de eenzame ziel die de wacht houdt bij dat tempeltje.

In die totaal vreemde cultuur en religie drong het besef door dat geloof mensen echt op de been kan houden.

Ook in de hoofdstad Ulaanbaatar bezocht ik zo’n bijzondere tempel. Daar voelde religie aan als een bron van vreugde en zingeving.

Reizen is een van je passies, maar je hebt er vele. Wat drijft jou?

Nieuwsgierigheid! Ik sta inderdaad nogal gretig in het leven. Ik volgde een koksopleiding en ben net gestart met een opleiding tot sommelier. Daarnaast ben ik een grote film- en literatuurfan. Ik houd ook veel van documentaires zoals God woont in Berchem en, zoals al gezegd, van podcasts. Opnieuw: hierin liggen ook veel kansen voor kerk en geloof. Is ook onze eigen schat niet zinnenprikkelend?

Gepubliceerd door

Mediazondag

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Emmanuel Tourpe, Frans filosoof en media-expert. © Emmanuel Tourpe
readmore

‘Voor kerkelijke media is er maar één devies: digital first’

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook