Jubileumviering Georges Vervust - woorden van dank | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De kerkfabriek Fotoarchief Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Jubileumviering Georges Vervust - woorden van dank

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2016 - 9:55
Afdrukken
Jubileumviering van Pater Georges: feestelijke viering met drie zangkoren, hartverwarmend ontmoetingsmoment met confraters en kerkgemeenschap.

Een man van Jezus

Diaken Christ Smeets schetst pater Georges als man van Jezus.

Dag Georges, Pater Georges,

Een gouden priesterjubileum, dat was een reden om je vandaag hier te vieren. En ja, daar horen felicitaties bij en een cadeautje, maar er is meer. Wat vandaag overheerst is dankbaarheid. Als priester kan je die taak op vele manieren uitoefenen. Jij hebt er voor gekozen om zo dicht mogelijk bij de echte betekenis te blijven. En daarvoor had je en heb je nog altijd een groot voorbeeld: Jezus van Nazareth.

Eenvoud, warm en sociaal voelend, er zijn voor alle mensen, rijk of arm – gelovig of ongelovig, ten dienste van alle mensen.

Het had ook anders kunnen zijn want als ik terugkijk naar het verleden ben je op een bepaald moment grootgrondbezitter geweest: 7 parochies, deken van ik weet niet hoeveel parochies, provinciaal bij de oblatengemeenschap….. Herder zijn voor zo’n grote kudde…. Het moet niet altijd eenvoudig geweest zijn. Maar je deed het niet alleen, want je wist dat er een moment zou komen dat het allemaal anders zou zijn, ook in de parochiepastoraal. Van parochie naar federatie en nu pastorale zone.

Toen ik de viering van vandaag doornam was ik niet verbaasd dat je deze 2 lezingen uitgekozen had. De eerste zegt veel, zo niet alles hoe jij je priester zijn, je herder zijn gestalte wilde en hebt gegeven. En het evangelie is een zendingsverhaal, een verhaal wat jou jaren geleden geïnspireerd heeft om de toekomst voor te bereiden van wat men vandaag de dag een priesterarme kerk noemt. Moest jij dit evangelieverhaal kunnen herschrijven dan ben ik er van overtuigd dat je heel wat van die mannelijke namen door vrouwennamen zou vervangen.

Pater Georges, ik wil hier eindigen met een gedicht dat ik tijdens mijn diakenopleiding heb gekregen van één van die wijze mannen in Mechelen. Ik vond het in mijn cursus “Kerk in de moderne samenleving”, een cursus gegeven door Marc Peersman.

‘Onze pastoor, een man van Jezus…..’

Zijn grote voorbeeld waste de voeten van zijn vrienden;
Hij maakte blinden tot zienden.
Had goede contacten met vrouwen;
tollenaars, boeven en bedelaars heeft Hij nooit gemeden;
Hij sprak niet van pracht en praal en gouden tempels of kathedralen;
verhalen over goed en kwaad – over trouw zijn aan iedereen van goede wil;
als Hij sprak werden duizenden mensen stil.
Die Jezus drong tot in het diepste van de ziel van Georges Vervust door.
Hij riep hem en Georges werd priester en pastoor.
Zijn opdracht was een goede herder te zijn.
Zijn kudde te hoeden, van groot tot klein.
Hun nood, angst, twijfel, verdriet en vreugde te doorgronden.
Van de morgen tot de avondstonde.
Zoals bij ons allen was ook zijn leven niet enkel heiligheid
maar hij maakte Jezus zichtbaar door zijn zorgzaamheid.

Georges, pater Georges, vandaag zouden er heel veel mensen hier jou dank u willen zeggen en persoonlijk willen feliciteren. Dat kan zo dadelijk na deze viering. Maar er is toch iemand die ik nu graag even het woord wil geven. Iemand die jou van in het prille begin heeft gekend en jou ervaren heeft zoals in het gedicht beschreven. Graag geef ik daarvoor het woord aan Mia…

Christ Smeets

Dankwoord van Mia Lamaire

Beste Georges,

Op het einde van deze mooie dankviering ben ik heel blij om nog even het woord te mogen nemen. Zoals de apostelen in het evangelie van vandaag werd jij 50 jaar geleden officieel aangesteld en uitgezonden o.a om te verkondigen. Ondertussen heb je je, dag in dag uit, ingezet voor de oblatengemeenschap en voor het kerkwerk in en buiten onze parochies.

Over je studiejaren en studie-ijver zal ik het hier niet hebben, ook niet over je werk voor, met en in de oblatengemeenschap. Dat hebben Daniël Coreyn en Marc van Tente in de inleidende teksten van je boek gedaan.

Wel wil ik heel kort schetsen wat je hier in onze parochies, nu pastorale zone Sjalom Boutersem, voor ons betekend hebt.

Wat in 1989 begon als af en toe voorgaan in de eucharistie zowel in Boutersem als in Neervelp, groeide na een 5-tal jaren uit tot het aanvaarden van het herderschap in beide parochies. In maart 1994 werd je in Neervelp als pastoor ingehuldigd en in april in Boutersem. In datzelfde jaar kwam je bij ons thuis vragen of ik catechese wou geven en tot op vandaag ben ik blij dat ik daarop ja heb gezegd. Zo heb ik je beetje bij beetje leren kennen als een gedreven man die sprak (en spreekt) met kennis van zaken. Een man die heeft nagedacht over en meegewerkt aan de toekomst van onze parochiegemeenschap.

Veertien jaar lang (tot 2008) was je 'onze pastoor' en zelfs enkele jaren onze deken. Maar veel belangrijker is dat je meer dan de helft van je priester-zijn (27 jaar!) bij ons pastor was. Ja, Georges, wij hebben geluk dat jij zolang onze herder bent geweest.

Dat herder zijn omvat voor mij een 3-tal aspecten.

Ten eerste kende je als goede herder je schapen bij naam. Ik weet niet hoe je het deed, maar toen je begon met de mensen achteraan in de kerk welkom te heten bij het begin van elke viering, hoorde ik je praktisch feilloos iedereen bij naam noemen.

Je sprak niet alleen mensen aan bij naam, je sprak ze ook aan om mee te werken in de parochie en later in de federatie. Dit helemaal in de geest van het 2e Vaticaans concilie dat de verantwoordelijkheid van elke christengelovige benadrukte. Jammer genoeg werd naar mijn gevoel 'de priesterlijke, profetische en koninklijke taak van elke christengelovige' door de officiële instanties niet altijd au sérieux' genomen.

Jij geloofde er wel in en je stond aan de startlijn van heel wat nieuwe initiatieven. Gezinsvieringen, Bojekokoor, pluswerking, woord- en communiediensten, bijbelavonden, en ik zal er nog wel vergeten. Telkens wist je mensen te motiveren en te stimuleren en gaf je hen een gedeelde verantwoordelijkheid. Niet altijd even gemakkelijk maar het is je aardig gelukt.

Ten tweede gaf je als goede herder op een deskundige manier leiding in allerlei vergaderingen: kerkfabrieken, parochieraden, federatievergaderingen, ouderavonden catechese, liturgische werkgroep, en noem maar op.

Je had een toekomstgerichte visie en je waardeerde de inbreng van anderen. Ook hier was het zeker niet altijd even gemakkelijk om knopen door te hakken. Maar je wist met kritiek en ontgoochelingen om te gaan omdat je je gedragen wist door God, door vrienden en medeparochianen.

Tenslotte en misschien wel het belangrijkste: als goede herder heb je zorg gedragen voor je parochianen. Je leefde mee met hun vreugdemomenten maar je luisterde ook naar hun zorgen, pijn en verdriet. Georges, je was en bent nog steeds een goede herder voor al wie aan jou wordt toevertrouwd.

Maar naast het herder-zijn ben je ook een man van je woord, Georges. Eenmaal je woord gegeven ga je ervoor.

Je bent ook een man van het woord, van Gods woord. Je vriend Jan Wuyts heeft daar in de inleiding een mooie tekst bij geschreven.
Als je preekt, weet je groot en klein te boeien. En als er in de eerste regel van de oblaten staat dat je Gods woord zó moet verkondigen dat mensen geraakt worden en kunnen navertellen wat ze gehoord hebben, wel dan heb jij die regel in je homilieën heel goed toegepast.

Vandaar dat in het najaar 2014 een idee dat al lang aan het broeden was, plots concreet werd. 50 jaar priester zijn was toch dé gelegenheid om je homilieën in boekvorm te gieten. Na jouw fiat vonden we vrij vlot enthousiaste medestanders. Mensen uit alle parochies waren bereid enkele of heel veel homilieën door te nemen. Ze selecteerden de preken die hen het meest aanspraken, een keuze die niet altijd gemakkelijk was. De teksten werden nagelezen en heel sporadisch werd een taalkundige of stilistische correctie aangebracht. De lay-out, de illustraties, de kaft: het is allemaal werk van mensen uit onze parochiegemeenschap. Alleen het drukken van het boek hebben we uit handen gegeven.

Zo mag ik jou vandaag niet zonder enige trots, jouw boek en ook een beetje 'ons ' boek overhandigen. 'Wegwijzers naar Jezus'. De titel werd zorgvuldig gekozen ( met dank aan Marc Van Tente) en spreekt voor zich! De kaft stelt een weg voor die we samen kunnen gaan, groot en klein. Langs wijn- en tarwevelden, voedsel voor onderweg. Een weg met hoogtes en laagtes, een weg die ons misschien dichter bij elkaar, bij Jezus en bij God kan brengen.

Bedankt, Georges, dat jij al zovele jaren met ons op weg gaat, voor je jarenlange inzet tot op vandaag. In naam van de hele pastorale zone wens ik je nog vele mooie jaren omringd door je familie, je vrienden, de oblatengemeenschap, de parochianen.

En omdat Abraham wel ergens zijn mosterd moet blijven halen, biedt de pastorale zone jou vandaag nog een ander boek aan. Een boek van je grote leermeester theoloog tijdens je studiejaren in Nijmegen, Edward Schillebeeckx.

Veel leesplezier!

Mia Lamaire

Heel veel dank aan iedereen 

De dankviering bij mijn gouden priesterjubileum op 5 juni is voor mij iets onvergetelijks geworden. Mijn familie en vrienden en iedereen die ik ontmoette, waren het erover eens: het was echt hartverwarmend. Een mooi versierde kerk – een (h)echte, vierende en biddende gemeenschap – prachtige zang door drie koren en alle aanwezigen, met als kers op de taart de “sortie” op het groot orgel. En in een oogwenk werd de kerk omgetoverd tot een receptiezaal, waar ik de kans kreeg iedereen te ontmoeten, en waar we overstelpt werden door een lekker glaasje en een overvloed aan heerlijke hapjes.

Bij de offergaven werd 805 Euro rondgehaald! Samen met de stortingen, die ik ontving, vormt dit de mooie som van meer dan 3.000 Euro, die ten goede komen aan pater oblaat Marc Verberckt in Bolivia en aan “Sankofa Kids”, het project van diaken Christ Smeets in Ghana.

En dan het prachtige boek “Wegwijzers naar Jezus”, met een aantal van mijn preken. Misschien doet deze blijk van waardering mij nog het meest plezier.

Heel veel dank aan iedereen, die aan dit alles een steentje (of een grote steen!) heeft bijgedragen. Heel zeker zullen wij in heel dit gebeuren hernieuwde kracht vinden, om verder in dienst te staan van God en zijn mensen.

Van ganser harte,

Georges Vervust o.m.i.

 

Kijk hier voor meer foto's

Zoals meegedeeld in de viering zal ook de opbrengst van het boek "Wegwijzers naar Jezus" ten goede komen van de twee projecten die Georges gesteund heeft. Die opbrengst bedraagt momenteel 700 euro. Daar kan nog bij komen als de laatste exemplaren ook nog verkocht worden.

NVDR: het boek 'Wegwijzers naar Jezus' is niet meer te verkrijgen.

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook