Een derde openbaringsfeest: het wijnwonder van Kana | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Het wijnwonder in Kana, Heilige Geestkerk, Mannheim © Image

Een derde openbaringsfeest: het wijnwonder van Kana

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 9 januari 2022 - 15:18
Afdrukken

Tijdens de eerste weken die volgen op Kerstmis, wordt ons in het evangelie van de zondagsvieringen verteld op welke wijze Jezus zich kenbaar maakt aan de mensen. Matteüs laat die 'openbaring' al heel vroeg beginnen met het bezoek van de wijzen uit het Oosten. Marcus en Lucas belichten vooral de doop aan de Jordaan waar Gods stem klinkt, terwijl Johannes ons komend weekend het wijnwonder te Kana verhaalt. Driemaal raakt de hemel de aarde, driemaal wordt het geheim achter Jezus' leven ontvouwd.

In Kana neemt Jezus hiertoe zelf het initiatief. De feestvierende mensen bij wie Hij te gast is, komen ineens zonder wijn te zitten. Maria, zijn moeder, brengt Hem hiervan op de hoogte. Hij laat zes kruiken vullen met water, die Hij zonder veel ophef verandert in wijn. Waarom? Is Jezus zo familiebetrokken dat Hij het bruidspaar een nare situatie bespaart? Neen, uit alles wat de evangelist eraan toevoegt, kunnen we vermoeden dat Zijn bedoeling verder reikt.

Het wijnwonder in Kana, Heilige Geestkerk, Mannheim © Image

Meestal, wanneer Jezus een wonder verricht, laat Johannes daar een gesprek op volgen waarin de betekenis van het gebeuren wordt toegelicht. Hieruit blijkt dat het om een 'teken' gaat waarmee Hij wil verduidelijken wie Hij is. De broodvermenigvuldiging, de genezing van de blindgeborene en de opwekking van Lazarus vormen de aanleiding om aan de mensen te zeggen dat Hij voor hen 'Levend Brood' is, het 'Licht van de wereld' en het 'Eeuwig Leven'. Bij het wijnwonder ontbreekt die uitleg. Blijkbaar spreken de feiten voor zich.

Allereerst is er de bruiloft. Het Joodse volk, waartoe Jezus behoort, heeft een lange geloofsgroei achter de rug. Doorheen zijn geschiedenis heeft het ontdekt hoe ànders Jahwe is in vergelijking met de goden van de buurvolkeren. Hij is geen god van macht, die heerst en domineert. Ze ervaren God als liefde, trouw en bevrijding. Wat Hem groot maakt, is juist zijn verrassende nabijheid en zijn eindeloze barmhartigheid. En om die nauwe band tussen Israël en zijn God te verduidelijken, gebruiken de profeten het beeld van een bruiloft. Wanneer de vreugde om het verbond ter sprake komt, verwijzen ze naar een bruiloftsfeest.

En met Jezus' menswording wordt het nog duidelijker hoe God tussen zijn volk wil wonen. In zijn eigen Zoon heeft God zijn volk lief, raakt Hij hen aan, geneest Hij en schenkt vergiffenis. En wellicht daarom laat Johannes het nieuwe begin samenvallen met een bruiloftsfeest. De tijd van de vervulling breekt voor de evangelist aan te Kana. Van dan af treedt Jezus op als de 'Gezondene' van zijn Vader, als de voltooiing van Gods eerste jawoord bij de schepping. Reden te over dus om de wijn overvloedig te laten stromen.

In het verhaal is er tegelijk een verwijzing naar 'het uur' waarop Hij Zichzelf te drinken geeft door te sterven op het kruis. Dat is het sterkste bewijs van Zijn liefde. Daar wordt Hij, zoals de druiven in de wijnpers, platgetreden. Zijn bloed wordt vergoten, het liefdeswerk van de Vader onder de mensen wordt voltooid.

Te Kana gebeurt dus méér dan enkel water in wijn veranderen. Jezus onthult er een eerste luik van wat met Pasen een schitterend verrijzenistafereel moet worden.

Het wijnwonder te Kana, Egbert-Codex, ca. 1000 © Image

Kunnen wij wel begrijpen wie Jezus is? Soms hebben wij het moeilijk met wat week na week uit het evangelie wordt voorgelezen. We vinden niet altijd aansluiting met de dagelijkse realiteit. We hebben misschien kritische vragen. Voelen wij ons wel verbonden met God en met Jezus?

Misschien verrast het je, maar op die bruiloft te Kana leeft eenzelfde ervaring. Noch de tafelmeester, noch de bruidegom begrijpen wat er aan de hand is. Ook Maria niet. Toch willen we even in haar nabijheid blijven. Als een bezorgde vrouw die oog heeft voor het gebeuren, maakt zij haar Zoon attent op het tekort aan wijn. Die antwoordt eerder afwijzend. Maar zijn reactie brengt Maria niet van haar stuk. Integendeel, zij vertrouwt zich helemaal aan Hem toe en raadt het ook de dienaars aan. Zij is er gerust in dat Hij zal doen wat moet. Op die manier schept zij de ruimte, zowel bij zichzelf als bij de anderen, voor het werk van haar Zoon. Zij laat Hem vóórgaan, nu Hij in naam van zijn Vader het verbond verder zet.

Geeft Maria ons hier geen prachtig geloofsgetuigenis? Wanneer God zijn scheppende hand uitstrekt naar de mens – zoals Hij bij zijn schepping heeft gedaan – dan vraagt dat om een tegengebaar. Wanneer Hij in Jezus één van ons wordt, dan hoopt Hij dat wij proberen één met Hem te zijn. Grootse dingen hoeven we daar niet voor te doen. Maar wel aandacht hebben voor de Liefde die ons omringt, oog en oor hebben voor de 'tekenen' die ook in deze tijd naar Hem verwijzen. Maria heeft dat mooi beleefd. De manier waarop zij te Kana terugtreedt om Jezus te laten zijn wie Hij is, is kenmerkend voor heel haar geloofsweg. Nergens doet zij zich gelden of voelt zij zich tekort gedaan. Haar vreugde bestaat erin dat God 'God' mag zijn in haar leven en dat haar Zoon de 'Redder' is van haar volk.

Het bruiloftsfeest en de wijn hebben dus ook voor haar een diepere betekenis, omdat zij méér dan wie ook begrijpt wat zich hier voltrekt. Mag haar geloof ook ons aanzetten tot meer geloof!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook