30ste Wereldziekendag op 11 februari 2022 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Paus Franciscus, gehospitaliseerd, bezoekt een medepatiënt

30ste Wereldziekendag op 11 februari 2022

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 6 februari 2022 - 11:02
Afdrukken

Voorgeschiedenis
Lourdes, 11 februari 1858. Bernadette Soubirous kreeg de eerste verschijning van 'een vrouwe', zoals ze zelf zei. Het meisje was de 14-jarige dochter van een werkloze molenaar. Ze was arm en zo traag van begrip dat ze niet eens de antwoorden van de catechismus uit haar hoofd kon leren. Op 25 februari droeg de Vrouwe het meisje op naar de bron in de rots te gaan die daar vlakbij lag, en van het water te drinken en er zich mee te wassen. Bovendien gaf de Vrouwe te kennen dat er een kapel moest komen ter ere van haar zodat de mensen er naartoe konden gaan op bedevaart. Toen Bernadette dit aan de pastoor vertelde, was deze aanvankelijk zeer terughoudend. Hij droeg het meisje op de Vrouwe te vragen naar haar naam. Zij kwam terug met het bericht dat de Vrouwe had gezegd: 'Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis'. Door dit antwoord geloofde de pastoor in de echtheid van de verschijningen. Vier jaar eerder had de paus het dogma afgekondigd van Maria's Onbevlekte Ontvangenis. Maar dat een eenvoudig kind als Bernadette die woorden in de mond nam: dat kon ze eenvoudig niet van zichzelf hebben. Alles bijeen herhaalden zich de verschijningen achttien keer. De laatste vond plaats op 16 juli van datzelfde jaar.

Lourdesglasraam

Nog geen veertien dagen later had de bisschop van Tarbes er al een commissie op gezet om te onderzoeken wat hier aan de hand was. Het duurde bijna drie jaar voor ze met haar eindoordeel kwam, dat het hier zeer waarschijnlijk authentieke verschijningen betrof. De gelovigen werd toegestaan naar die plek op bedevaart te gaan. Op aanwijzingen van Bernadette vervaardigde de beeldhouwer J. Fabisch een beeld van de Vrouwe dat vanaf 1864 een plaats kreeg in de grot van de verschijningen. In 1876 kon men de kerk inwijden die er gebouwd was. Vijfentwintig jaar later was ook de eronder liggende Rozenkranskerk klaar.

Vandaag de dag komen er elk jaar zo'n twee miljoen mensen naar Lourdes, onder wie vele zieken die er meestal bemoedigd en getroost weer vandaan komen. Sinds de bedevaarten op gang zijn gekomen, zijn er zestig officieel erkende wonderen gebeurd. Van vele andere wonderbare gebedsgenezingen en verhoringen wordt nog onderzocht of zij als wonder kunnen worden erkend.

Paus Johannes-Paulus II, foto 2004

30 jaar Wereldziekendag
Dertig jaar geleden, in1992, riep paus Johannes Paulus II (1920-2005), die zelf de ziekte van Parkinson had, 11 februari uit tot Internationale Dag van de Zieken. Deze paus, die meer dan honderd buitenlandse reizen gemaakt had en ontelbare reizen binnen Italië, deed zijn laatste reis in augustus 2004 naar Lourdes als zieke bedevaarder.

Het thema van de 30ste editie van Wereldziekendag op 11 februari 2022, voorgesteld door paus Franciscus, luidt: 'Wees barmhartig zoals ook uw Vader' (Lc. 6, 36) en is een oproep tot nabijheid en barmhartigheid voor alle zieke mensen.

Tegen de achtergrond van zijn eigen ziekenhuisopname in 2021 en de coronapandemie brengt de paus hulde aan alle verpleegkundigen, maar ook alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten in de zorg voor zieke medemensen. Hij vraagt nadrukkelijk aan alle werknemers in de gezondheids- en zorgsector om te blijven streven naar barmhartigheid jegens mensen, door het voorbeeld van Jezus te volgen. Zo wordt hun zorg een verwijzing naar de barmhartige handen van de Vader. Barmhartigheid is geen vluchtig gevoel, maar een sterke kracht die aanwezig is in alle werken van God. In God gaan kracht en tederheid samen.

Paus Franciscus, gehospitaliseerd, bezoekt een medepatiënt

Recht op zorg voor elke mens
De paus brengt in zijn boodschap voor Wereldziekendag hulde aan de technologische en therapeutische vooruitgang in de geneeskunde en de pastorale zorg voor zieken, maar waarschuwt er tegelijk voor dat elke patiënt uniek is en een speciale waardigheid heeft. De zieke is altijd belangrijker dan zijn ziekte. Daarom mag er volgens de paus ook geen enkele therapie worden voorgeschreven zonder eerst, als het maar enigszins mogelijk is, naar de patiënt te luisteren. Zelfs waar genezing onmogelijk is, bestaat nog altijd de kans om zorg, troost en nabijheid te tonen.

De paus vraagt verplegend personeel om bewust te zijn van de grote waardigheid van hun beroep en tegelijk van hun grote verantwoordelijkheid. Hij dringt erop aan dat ziekenhuizen en andere gezondheidscentra, die niet alleen de opdracht hebben om wonden te genezen maar ook om het lijden te verzachten, zonder uitzondering toegankelijk zouden zijn voor iedereen in nood. Helaas is het in sommige landen nog altijd een luxe om behandeld te worden. Dat wordt vandaag ook duidelijk weerspiegeld in het gebrek aan coronavaccins in armere landen. Het is dan ook de taak van de Kerk om met concrete tekenen van Gods naastenliefde te reageren.

Hostiedoosje of 'pyxis'

Een bijzonder teken waar we als Pastorale Eenheid willen op inzetten is het brengen van de communie bij zieke medeparochianen. Dit kan gebeuren door de pastores, maar evengoed door parochianen vanuit de zondagsviering. Je brengt dan de communie namens de parochiegemeenschap, maar eveneens namens de Heer zelf. Dat doen we dan met de nodige eerbied: de hostie wordt meegedragen in een speciaal doosje, een pyxis. Niet zomaar een plastic doosje, maar een mooi metalen goudkleurig doosje. Zo mogelijk is de kamer van de zieke klaargemaakt voor een moment van gebed: een kruisbeeld, een brandende kaars, een mooi kleedje op tafel waarop de pyxis kan gelegd worden.

En wat doe je dan bij de zieke: je bidt met de zieke, heel eenvoudig, mogelijk zelfs met de structuur van de eucharistie. Een kruisteken en een vredesgroet, een schuldbelijdenis, een stukje uit de bijbel (een psalm) of het evangelie van de zondag, een Onze Vader, de communie zelf en een dankgebed.

Als er wekelijkse aandacht is voor onze zieke medeparochianen, kunnen we over de Kerk spreken als een geloofsgemeenschap, een gemeenschap die regelmatig samenkomt in gebed en viering, maar die ook aandacht heeft voor diegenen die er niet bij kunnen zijn, mensen die je mist in de wekelijkse samenkomst. Het is een opdracht voor heel onze geloofsgemeenschap! Wereldziekendag doet ons daar nog eens extra aan denken!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook