Valentijn, patroon van de geliefden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
H. Valentinus

Valentijn, patroon van de geliefden

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 6 februari 2022 - 12:30
Afdrukken
14 februari

Valentijnsdag – 14 februari – heeft door de commercie de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Ook al is deze dag de feestdag van een heilige, toch is 14 februari ook voor minder vrome mensen nu een dag waarop ze vrienden en vriendinnen bloemen geven of een kaartje sturen of waarop partners elkaar trakteren op een etentje als uiting van hun liefde. Maar wie was deze heilige die de harten toch wat sneller doet slaan?

H. Valentinus

Achter de naam Valentijn of Valentinus gaan eigenlijk twee personen schuil: de een was een Romeinse priester en geneesheer die op 14 februari 269 als martelaar stierf; de ander was bisschop van Terni en stierf ook als martelaar, waarna zijn relieken naar Rome werden overgebracht.

Enkele legendes worden aan beiden toegeschreven. Valentinus van Rome, de priester, leefde ten tijde van keizer Claudius. Hij viel op door zijn wijsheid en deugdzaamheid. De keizer had over hem gehoord en werd benieuwd naar hem. Hij liet hem ontbieden en probeerde hem over te halen om het christendom af te zweren. Valentijn antwoordde: 'Dat zou u niet van mij vragen als u wist van de heerlijkheid van God en zijn waarachtige zoon Christus.' De keizer was diep onder de indruk van Valentinus. Maar de prefect verklaarde dat hij een tovenaar was die de keizer in zijn macht wilde krijgen. Hij zette de aanwezigen op tegen de keizer die zich daardoor gedwongen zag Valentinus aan de prefect uit te leveren. Hij bracht hem voor rechter Asterius. Valentijn bad hardop tot God dat hij alle ongelovigen wilde verlichten. De rechter, die dat hoorde, zei dat als Christus dan zo'n groot licht was, hij zijn blinde dochter het licht in de ogen moest geven. Valentinus bad voor de dochter, die direct ziende werd. De rechter en zijn vrouw vielen voor de heilige op hun knieën en vroegen om gedoopt te worden. Zo ontving Asterius met zijn hele huis – zo'n veertig personen – het doopsel. Toen de keizer hiervan hoorde, liet hij Valentinus martelen en onthoofden.

Valentinus doopt Lucilla, Jacopo Bassano, ca. 1575, Museo Civico in Bassano del Grappa © Joachim Schäfer - Ökumenisches Heiligenlexikon

Volgens een andere legende zou Valentinus, de bisschop van Terni, huwelijken tussen christenen en heidenen inzegenen. Hij deed dit ondanks het keizerlijk verbod omdat hij van mening was dat geen enkele wet 'boven de liefde' staat. Door zijn wijsheid en overtuigingskracht kan hij velen bekeren. Uiteindelijk wordt hij aangegeven, gearresteerd, gemarteld en onthoofd.

En nog volgens een andere legende smeekt een gevangenisbewaker de gearresteerde Valentinus om de genezing van zijn blinde dochter. Op de avond voor zijn dood schrijft Valentinus haar een afscheidsbriefje, waarin hij vraagt God trouw te blijven. Na zijn executie opent zij het briefje, ze leest het opschrift 'Van je Valentinus' en kan plots zien. In navolging van deze woorden wisselen geliefden sinds de 14de eeuw op Valentinus' feestdag liefdesbetuigingen uit en beloven ze elkaar trouw.

Paus Gelasius I maakte 14 februari officieel tot de naamdag van Sint-Valentinus in 496 en nam hem op in de Legenda Aurea, waarin alle heiligenlevens staan beschreven. Er werd vlak buiten een Rome een kerk voor hem gebouwd. Zijn gebeente werd opgegraven en als relieken vereerd. Tegenwoordig wordt zijn schedel bewaard in de Basilica di Santa Maria in Cosmedin, in Rome.

Marteldood van Valentinus, boekverluchting Grimanibrevier, 1514, Biblioteca Marciana, Venetië

Het gebruik om elkaar bloemen te schenken gaat terug op het antieke Rome. Op de feestdag van de godin Juno, de beschermster van huwelijk en familie, kregen vrouwen en moeders bloemen als uitdrukking van de liefde omdat ze uit liefde nieuw leven schenken.

Wat is legende, wat is waarheid? Gaat het om één of om meerdere Valentinussen, die gemarteld en onthoofd werden? Toch is het zinvol dat christenen die commerciële Valentijnsgebruiken koppelen aan de heilige Valentinus (van Rome of van Terni). Valentijn had een wijsheid die indruk maakte op de mensen. Hij wist de keizer blijkbaar zo te boeien dat de prefect bang was dat Valentinus hem zou betoveren. Valentijn, die met zijn woorden mensen betovert, is het beeld voor de liefde die ook ons betovert. De liefde brengt ook licht in het leven, zoals Valentijn niet alleen de ongelovigen verlicht, maar ook de blinde dochter weer ziende maakt. De liefde die Valentijn verkondigt, is de liefde van Christus. Zijn liefde opent ons de ogen, zodat we in ieder mens het verlangen naar liefde kunnen zien.

Als je op Valentijn iemand bloemen geeft, dan zeg je daarmee: 'Ik zie jouw verlangen naar liefde. Ik wens je toe dat je gelooft in de liefde die in je is. Durf lief te hebben en je te laten liefhebben. Laat je door de liefde betoveren, laat je door de liefde binnenvoeren in het geheim van een diepere liefde, die je waren verlangen vervult.'

Ik wens aan ieder van jullie veel liefde en een mooie Valentijn!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook