Zoals iedereen ondertussen weet, is de collegiale Sint-Gummaruskerk momenteel gesloten en niet in gebruik voor de eredienst. Dit omwille van een grondige restauratie die vorig jaar gestart is met de vooronderzoeken en die hopelijk in 2029 zal beëindigd zijn. Op 23 november 2020 gaf minister Matthias Diependaele, als Vlaams minister bevoegd voor Onroerend Erfgoed, het startschot tot deze restauratie. Hij ondertekende in naam van de Vlaamse overheid toen de meerjarenpremieovereenkomst 'Sint-Gummarussite te Lier'.
De Sint-Gummarussite bestaat uit de Sint-Gummaruskerk en -toren, het Godshuis Heilige Geesthuis en de Sint-Pieterskapel. De kerk en het geesthuis worden gerestaureerd, de Sint-Pieterskapel niet. De kapel maakt wel deel uit van de waardering en de verbeterde ontsluiting van de Sint-Gummarussite. Een geïntegreerde benadering van de verschillende gebouwen op de site staat gezien hun historische verbondenheid voorop. De Sint-Gummaruskerk is, samen met het stadhuis, het belfort en het begijnhof, één van de belangrijkste monumenten van Lier. Het is een bijzonder kerkgebouw met één van de oudste monumentale torens van het voormalig Hertogdom Brabant. Haar geschiedenis hangt nauw samen met die van de Sint-Pieterskapel, waar het leven en de verering van Sint-Gummarus aan de oorsprong van beide gebouwen ligt. Het Godshuis Heilige Geesthuis deelt die historische connectie als voormalige liefdadigheidsinstelling opgericht in de 13de eeuw door het Sint-Gummaruskapittel.
In augustus 2021 werd dan gestart met de vooronderzoeken, zowel de buitenzijde van de kerk als het interieur. Het gaat dan om archeologische vooronderzoeken met o.a. proefputten, waarbij een aantal graven werden blootgelegd en ook een aantal funderingen van de oude kerk. Tegelijk gebeurt er onderzoek op het vocht en de zouten in de muren, de kleurrijke schilderingen op de muren en de gewelven, ook onderzoek op het meubilair (altaren, biechtstoelen ...), schilderijen, beelden, enz. Deze onderzoeken lopen momenteel nog, maar tegelijk is er ook al heel wat gepland voor de komende periode. Aan de buitenzijde zullen gevels gereinigd worden, stenen en voegwerk hersteld, ook de glas-in-loodramen worden hersteld en voorzetbeglazing geplaatst, enz. Teveel om op te noemen.
We zullen in de komende maanden regelmatig verslag uitbrengen van de vorderingen van de werken. Aan de hand van een aantal foto's, ons aangeleverd door Brigitte Schorrewegen, waarvoor dank, toch al een eerste impressie. En op geregelde tijdstippen zal ook bezoek mogelijk zijn aan de werken, wat ook als voorwaarde staat in de meerjarenpremieovereenkomst. Voor die bezoeken werken Topa en Visit Lier samen en zullen we jullie geregeld op de hoogte houden.
Ik kijk al uit naar de finish in 2029!
Jan Verheyen, pastoor-deken