Het conflict in Oekraïne kan volgens VN-secretaris-generaal António Guterres leiden tot een “orkaan van honger”. Rusland en Oekraïne zijn immers wereldspelers inzake de export van tarwe. Rusland is de grootste uitvoerder, Oekraïne de vijfde grootste. Oekraïne leverde totdusver bovendien meer dan de helft van het tarwe bestemd voor het Wereldvoedselprogramma.
Het is niet alleen wegens mogelijke problemen bij de levering aan het Wereldvoedselprogramma dat de voedselveiligheid van miljoenen mensen in gevaar is. Uit cijfers van de VN Voedsel en Landbouworganisatie FAO die Tertio 1.154 van 23 maart citeert, blijkt dat vorig jaar 47 landen voor meer dan een derde van hun tarwe afhankelijk was van Rusland en Oekraïne.
Zaaien en oogsten
Zowel Oekraïne als Rusland hebben inmiddels de export van een aantal producten waaronder tarwe, maïs en zonnebloemolie aan banden gelegd. De FAO vreest dat een escalatie van het conflict, een omvangrijkere mobilisatie en een toenemende stroom vluchtelingen gevolgen zal hebben voor het zaai- en oogstseizoen. De organisatie gaat ervan uit dat 20 tot 30 procent van het wintergraan, van de maïs en van de zonnebloemen voor het verkoopseizoen 2022/2023 niet geplant of niet geoogst zal worden en dat bovendien elders de opbrengst lager zal uitvallen.
Onrust
Als gevolg van de oorlog maar vooral als gevolg van de stijgende energieprijzen gaat wereldwijd de prijs van het brood de hoogte in. Guterres vatte de oorzaken en gevolgen van de naderende “orkaan van honger” als volgt samen: “De prijzen voor voedsel, brandstof en meststoffen gaan door het dak. Aanvoerlijnen worden verstoord. De kosten voor en de vertragingen bij het transport van importgoederen – indien al beschikbaar – staan op recordhoogte. Dat alles treft de armen het hardst en plant de zoden voor politieke instabiliteit en onrust over de hele wereld”.
Lees hier het integrale artikel: https://shrtm.nu/zlAj
Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be