We delen met iedereen, niemand verloren.
Vorige maandag is de lente begonnen. De krokussen zijn al uit de grond gekomen en hier en daar bloeit er al een narcis. Dit is het ideale moment om in de tuin te beginnen werken, te spitten en alles klaar te maken om de eerste groenten te zaaien en te planten en om bloemperkjes aan te leggen. Dieren komen uit hun winterslaap, het is al wat langer licht en de zon heeft al een beetje meer kracht. Kortom, reden genoeg om blij te zijn.
We kunnen echter maar dromen dat iedereen op deze manier met de natuur zou omgaan, spijtig genoeg moeten we ons ervan bewust zijn de Moeder Aarde niet overal even respectvol wordt behandeld. Monocultuur, mijnbouw en hydro-elektrische projecten tasten de natuur aan. Duurzame landbouw is belangrijk voor de natuur, maar niet minder voor onze gezondheid. Daar zet Broederlijk Delen zich op in. Samen willen we werk maken van een duurzame relatie tussen mens en natuur en mensen onderling. Daarvoor staat de 25% revolutie.
Dankzij Broederlijk Delen willen vele mensen, ook hier bij ons, werk maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Als 1 op 4 mensen ervoor kiest om te delen en te herverdelen kunnen we de samenleving heroriënteren. BoerEnCompagnie is een vereniging in Leuven die groenten, graan en aardappelen kweekt en waar varkens, koeien en kippen op het erf lopen. Zorg voor de aarde, respect voor de omgeving en contact met de consumenten geeft duurzame landbouw en kan het tij doen keren. De parochie in Olen heeft een watertank naast de kerk geplaatst om het water van het dak op te vangen. De bloemen op de graven rond de kerk krijgen nu Hemelwater in plaats van kraantjeswater. Alle kleine beetjes helpen om uiteindelijk de wereld te veranderen.
Elk jaar tijdens de vasten geeft Broederlijk Delen informatie over wereldproblemen en worden initiatieven van de plaatselijke bevolking ondersteund. In Senegal heeft Alassane vorig jaar zijn studies afgerond bij JED (Jeunesse en Développement). Via een opleiding agro-ecologie leren jongeren voedsel produceren op een duurzame manier, want iedereen heeft recht op gezond voedsel en een goed inkomen. Na een stage onder begeleiding van een tuintechnicus, is hij nu in staat om andere landbouwers te adviseren en te begeleiden. Hij gaat aan de slag als lesgever in zijn dorp en dankzij de kennis die hij heeft opgedaan en doorgeeft aan andere jongeren, kunnen deze een onderneming opstarten die de hele gemeenschap ten goede komt.
In de eerste lezing van volgende zondag lezen we dat het volk van God mag thuiskomen in een beloftevol land van gerechtigheid en vrede, thuiskomen bij God. Jozua biedt een sterk optimistische visie op de intocht in het Beloofde Land. Het manna, waarmee de Israëlieten zich jarenlang hebben gevoed, is niet meer nodig, vanaf nu kunnen ze leven van wat het land voortbrengt.
In het evangelie onthaalt een vader zijn verloren zoon én wil zijn oudste zoon mee aan tafel. Er kan maar feest zijn als iedereen meedoet. Ook wij zijn geroepen om te bouwen aan een samenleving waar iedereen mee is, ongeacht huidskleur, politieke of religieuze opinie. Het beloofde land begint waar mensen elkaar erkennen als broers en zussen.
Ons economisch systeem is belastend voor mens en planeet. Dat is een feit. Hoe kunnen we daarmee omgaan? Door samen, overal ter wereld, werk te willen maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Duurzaam leven maakt ons eigen leven rijker, het is goed voor onszelf, voor onze omgeving, en voor een hoopvolle toekomst. Daarom zette Broederlijk Delen de afgelopen jaren sterker in op het aanreiken van tips, ideeën en actiemodellen om de eigen levensstijl te verduurzamen. Maar elk van ons kan een klein steentje bijdragen. Stel jezelf eens de vraag: Wat is mijn uitdaging? Wat is mijn kleine revolutie?
Vasten is kiezen voor het leven, voedsel voor iedereen, een wereld waarin iedereen meetelt. Dat kan pas waarheid worden als we delen: met iedereen, niemand verloren.
Met 25% kunnen we het 100% anders doen.
Els Boeykens