Vrijdag 18 april om 15 uur gaan we de kruisweg in de Sint-Pieterskapel, de Heilig Kruiskerk, de Heilig Hartkerk, op Lisp en in de kerken van Lier-Zuid.
Om 19 uur herdenken we Jezus' lijden en kruisdood met lezingen, kruishulde en communiedienst in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, waar we de dag voordien met de Heer gewaakt hebben. Deze viering wordt gezongen door het Gregoriaans Koor van Sint-Gummarus. In Koningshooikt gebeurt dit aansluitend op de kruisweg.
Stille Zaterdag
Op Stille Zaterdag gedenkt de kerkgemeenschap Jezus' nederdaling ter helle. Gods Zoon daalt af in de wereld van de dood om alles wat levenloos en gestorven is, aan te raken en tot leven te brengen. In de namiddag is er biechtgelegenheid en kans tot Stil gebed in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers (van 14 tot 15 uur).
Paaswake: oude verhalen nieuw geboren
De wake begint met de wijding van het nieuwe vuur – het oude is voorbij – en het ontsteken van licht aan de nieuwe paaskaars. En we mogen met zijn allen delen in dat nieuwe licht.
We willen ook waken en bidden in aandacht bij Gods Woord. We beluisteren verschillende oude verhalen die Gods barmhartigheid vertolken. Alle hebben ze het over Gods betrokkenheid op mens en wereld, vanaf de schepping over de uittocht naar profetische visioenen over een messiaanse tijd waarin alles voltooid zal worden. We leren er de geschiedenis lezen als het door God gekozen terrein om er zijn volk te overtuigen van zijn medeleven en bevrijdend handelen. Het is een ware geloofskunst om in de wisseling van de tijden Gods aanwezigheid en zijn Verbond met mens en schepping op het spoor te komen. Lezingen en gebeden bieden ons tal van kansen om ons die nieuwe lezing van de geschiedenis eigen te maken.
Toch blijven we tijdens de Paaswake niet hangen in oude verhalen over de geloofservaringen van het godsvolk in lang vervlogen tijden. Paulus zet alles in de tegenwoordige tijd. Hij heeft het over ons doopsel (cf. Rom. 6). De Barmhartige die we in de lange heilsgeschiedenis leerden kennen, leeft ook met ons mee in deze tijd. Wij staan Hem dag en nacht voor ogen. Wij zijn gedoopt in Jezus' Naam. We zijn één geworden met Hem. Voortaan wandelen we in geloof aan zijn hand. We leven verbonden met Hem. We staan nooit alleen. Ons kleine leven heeft Hij opgenomen in het zijne. Zijn levenskracht stroomt in ons over. Ons doopsel is geen zaak van lang geleden. Het is elke morgen weer de frisse belofte dat we in voor- en tegenspoed mogen vertrouwen op de nabijheid van Iemand die groter is dan ons hart en toch zo innig met ons meeleeft. Gedoopten zijn nooit zonder hoop. We weten ons meegenomen in de passage die Jezus heeft mogelijk gemaakt: dwars door strijd, pijn en dood naar een nieuwheid van leven. Als gedoopten hebben we toegang gekregen tot een Liefde sterker dan alle haat, tot een Leven sterker dan de dood. In zijn grote barmhartigheid blijft de Drie-ene ons vergezellen als een onzichtbare maar toch zo werkelijke levensgezel. Pasen nodigt ons uit om de gave van ons doopsel te gedenken en ons engagement als christen te vernieuwen in groeiend geloof en in barmhartig omgaan met elkaar. Daarom ook hernieuwen we met Pasen onze doopbeloften.