De Congregatie voor Katholieke Opvoeding publiceerde onlangs de tekst De identiteit van katholieke scholen voor een cultuur van dialoog. Het doel van die instructie is tweeledig. Enerzijds beoogt ze criteria te formuleren in antwoord op de vraag wat de katholieke identiteit van scholen bepaalt in tijden van grote en snelle veranderingen. Anderzijds wil ze een kader bieden om klachten en conflicten over die identiteit aan te pakken. Bovenal benadrukt de Congregatie de noodzaak van een cultuur van dialoog. Voor wie de recente Vlaamse en Europese ontwikkelingen in het onderwijs heeft gevolgd, zal de instructie op veel punten herkenbaar zijn.
De nieuwe instructie, gepubliceerd op 29 maart, bestaat uit drie delen. Eerst herhaalt ze de belangrijkste inzichten die de kerk sinds het Tweede Vaticaans Concilie over onderwijs verwoordde: onderwijs als een fundamenteel mensenrecht, de vrijheid van ouders – ook katholieke – om de school van hun voorkeur te kiezen, en de verantwoordelijkheid van de staat om die vrijheid te ondersteunen en het mogelijk te maken dat er verschillende pedagogische projecten zijn. Eveneens wordt de opdracht van de kerk bevestigd om voor zowel katholieken als alle anderen onderwijs te voorzien: voor alle leerlingen integrale ontwikkeling van de hele menselijke persoon, voor gelovige leerlingen evangelisatie en groei in geloof. De katholieke school is er voor iedereen, met bijzondere aandacht voor wie het meest kwetsbaar is.
Geen eilanden
Het tweede deel verheldert de verantwoordelijkheid van iedereen die bij de katholieke school betrokken is. Katholieke scholen kunnen geen eilanden zijn, ze moeten open scholen zijn waar in dialoog met iedereen getuigenis wordt afgelegd van de christelijke identiteit. Daarmee raken we aan de kernboodschap van de instructie. Dialoog behoort tot het wezen van de katholieke school, omdat ze tot de kern van het christelijke geloof behoort: geworteld in de trinitaire dialoog in God, in de dialoog tussen God en mens, en tussen mensen onderling. Dat is des te meer waar in multiculturele en multireligieuze samenlevingen, beklemtoont de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding: “Dialoog combineert de aandacht voor de eigen identiteit met het begrijpen van anderen en met respect voor diversiteit”.
Lees hier gratis het integrale artikel: https://shrtm.nu/1Oas
Vraag een gratis proefnummer aan of neem een abonnement.