90e Kempense Bedevaart naar de Dame met het Gouden Hart | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Beauraing: Sanctuaire Notre-Dame © Roger Verlinden

90e Kempense Bedevaart naar de Dame met het Gouden Hart

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 31 mei 2022 - 15:37
Afdrukken

Velen gaan nog steeds naar Maria, de moeder van Jezus, op bedevaart: naar Meersel-Dreef, Scherpenheuvel, Oostakker, Banneux, Kevelaer, Lourdes, ... In de loop der geschiedenis gaven gelovigen aan Maria verschillende namen. Dat zingen we uit in het mooie lied 'Liefde gaf u duizend namen'. Waar Maria verscheen, openbaarde zij ook zelf haar naam: Koningin van de Hemel. In het Waalse stadje Beauraing toonde Maria zich in 1932-1933 als de Dame met het Gouden Hart.

Op woensdag 6 juli 2022 trekken wij voor de 90ste keer vanuit de Kempen op bedevaart naar Beauraing. De voorbije twee jaar kon dat omwille van de coronapandemie slechts in beperkte kring. Dit jaar hopen we opnieuw op enkele honderden bedevaarders.

90e Kempense Beauraingbedevaart

Beauraing ligt in de provincie Namen op ongeveer 20 kilometer van Dinant. Van 29 november 1932 tot 3 januari 1933 verschijnt Onze-Lieve-Vrouw er 33 keer aan de zussen en broer Fernande (15 jaar), Gilberte (13 jaar) en Albert Voisin (11 jaar) en de zussen Andrée (14 jaar) en Gilberte Degeimbre (9 jaar). De verschijningen vinden plaats in en nabij de tuin van het plaatselijke klooster. Maria is gekleed in een lang wit kleed met blauwe tinten. Haar hoofd is bedekt met een witte sluier die tot op haar schouders neervalt. Uit haar hoofd komen fijne lichtstralen die een kroon vormen. Doorgaans verschijnt zij met haar handen samengevoegd en glimlachend. Vanaf 29 december merken de kinderen tussen haar open armen haar hart, helemaal lichtend zoals een gouden hart. Voor elk van de kinderen afzonderlijk heeft Maria een persoonlijke boodschap.

De kinderen Voisin en Degeimbre (omcirkeld op de foto)

Gilberte Degeimbre, één van de zieners, beschrijft de eerste verschijning als volgt: "En daar bevinden wij ons voor het grote – open – hek van de kostschool. We gaan het middenpad op en komen bij de stoep van het klooster aan. Albert snelt toe om te gaan bellen. Fernande, Andrée en ik bevinden ons op de achtergrond ten opzichte van Albert, die zich omdraait en plots uitroept: "Kijk, de Heilige Maagd die op de brug wandelt!" Fernande, zonder zich om te draaien, zegt: "Zwijg, zotteke! Het is een auto die van de helling naar beneden rijdt". Maar Albert houdt vol: "Ik ben toch niet gek, kijk!" Dit alles werd héél vlug gezegd, bliksemsnel. Op dat ogenblik draaiden wij ons om en zagen, inderdaad, zeer duidelijk, een persoon, uitzonderlijk schitterend, die stapte, met gevouwen handen, boven de brug, in de ruimte, niet op de brug, zoals Albert eerst uitgeroepen had, maar ongeveer vijftig centimeter boven de borstwering. De verschijning verplaatste zich langzaam. Wij zagen de beweging van haar been wanneer zij stapte. Een wolkje verborg haar voeten en gleed met haar mee. Ze ging heen en weer, maar wij zagen haar niet terugdraaien om de tegengestelde richting te nemen. Zij was schitterend, schitterend!"

De Dame vraagt om een kapel te bouwen en verklaart: "Ik ben de Onbevlekte Maagd". Zij wenst ook dat pelgrims naar de plaats zouden komen en vraagt de kinderen (en iedereen) om te 'bidden, bidden, bidden'. Tijdens de laatste verschijning vraagt Onze-Lieve-Vrouw aan Fernande: "Hou je van Mijn Zoon?" Zij antwoordt: "Ja". Maria vraagt haar dan: "Hou je van mij?" Fernande antwoordt opnieuw: "Ja". Maria zegt: "Offer jezelf dan voor mij" en neemt afscheid voordat Fernande kan antwoorden.

Gilberte Degeimbre bidt de rozenkrans © Jan Verheyen

In 1935 benoemde de bisschop van Namen, Thomas-Louis Heylen (afkomstig uit Kasterlee), een bisschoppelijke commissie om de gebeurtenissen te onderzoeken. Het werk werd voortgezet onder zijn opvolger, bisschop André-Marie Charue. Op 2 februari 1943 publiceerde hij een decreet dat de openbare devoties tot Onze-Lieve-Vrouw van Beauraing toestond. De definitieve erkenning van de Mariaverschijningen volgde in 1949. Paus Johannes Paulus II bezocht Beauraing op 18 mei 1985.

Al vrij snel komen er vele bedevaarders naar Beauraing, onder wie Maria Van Laer (34 jaar) uit Turnhout, die later kloosterzuster is geworden. Zij leed al 16 jaar aan een ongeneeslijke ziekte aan halswervels en het rechterbeen, en is plots genezen op 24 juni 1933, de dag nadat zij naar Beauraing was gegaan om haar genezing af te smeken. Uit dankbaarheid ging men vanuit Turnhout en later vanuit de hele Kempen op bedevaart naar Beauraing. Zo ontstond de Kempense Beauraingbedevaart. Ondertussen nemen ook bedevaarders uit de regio Antwerpen deel.

Het Mariabeeld in de Tuin van de verschijningen © Jan Verheyen

De 90e Kempense Beauraingbedevaart draagt het thema 'Een Licht in de nacht'. We starten met een eucharistieviering om 11.00 u. Na de middag wordt in de tuin het verhaal van de verschijningen verteld, gevolgd door een verzoeningsviering met biechtgelegenheid. De dag wordt afgesloten met een eucharistisch lof. De bedevaart wordt dit jaar voorgegaan door Mgr. Luc Van Looy, emeritus bisschop van Gent en afkomstig uit Tielen in de Kempen en nu woonachtig in het bekendste Mariabedevaartsoord van Vlaanderen, Scherpenheuvel. Hij wordt op 27 augustus te Rome kardinaal gecreëerd. Het is dus zeker een waardige vervanger voor onze eigen Antwerpse bisschop Mgr. Johan Bonny die zich moest verontschuldigen wegens andere verplichtingen.

Praktisch

  • Vanuit Lier vertrekt de autocar om 08.30 u. aan de kerk van het Heilig Kruis, Kartuizers.
  • Inschrijven kan bij Jan Verheyen, pastoor-deken tot 26 juni 2022.
  • Jongeren onder de 18 jaar betalen 20 euro, volwassenen betalen 25 euro voor deze bedevaart. Hiervoor ontvangt u een mooi bedevaartboekje. Wie wil kan ook een warme maaltijd reserveren voor 25 euro. Betalen bij inschrijving.

Ging u nog nooit mee? Het is beslist een mooie en inspirerende bedevaartsdag!

Jan Verheyen pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook