Aankondiging van de Heer - Maria Boodschap | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Boodschap aan Maria, medaillon op purperen kazuifel, herkomst abdij van Nazareth (wapenschild van de abdij), midden 17de eeuw, Sint-Gummaruskerk

Aankondiging van de Heer - Maria Boodschap

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 20 maart 2023 - 16:58
Afdrukken
25 maart

Op één week tijd onderbreken we de Veertigdagentijd voor een hoogfeest en wordt de paarse kleur vervangen door feestelijk wit: vorige maandag 20 maart vierden we het hoogfeest van Sint-Jozef en zaterdag 25 maart vieren we het hoogfeest van de 'Aankondiging van de Heer', misschien beter bekend als 'Maria Boodschap'. Inderdaad, zaterdag lezen we het verhaal waarin de engel Gabriël het jonge meisje Myriam in Gods naam uitnodigt om moeder te worden van Gods Zoon. Ik heb dit altijd een pracht van een evangelie gevonden, en ook al glipt het misschien door de mazen van het 40-daagse vastennet, toch vind ik het de moeite waard – als fan van Maria – om er een artikel aan te wijden. Neem er zo mogelijk de evangelietekst bij waarin wij dat verhaal kunnen lezen. Je vindt het in het Lucasevangelie, hoofdstuk 1, verzen 26 tot 38.

De Boodschap aan Maria, linkerluik van de Colibranttriptiek, Goossen van der Weyden, 1516, Sint-Gummaruskerk

Voor het eerst in de Schrift wordt in dit verhaal de naam van Maria vermeld, een goddelijk verhaal in de volle zin van het woord. Want dit hele verhaal ademt God in en uit. Hij neemt het initiatief Maria aan te spreken. En wat Hij aan Maria te vertellen heeft, heeft alles te maken met zijn zorg voor de mens. God laat zich hier inderdaad kennen als Iemand die bekommerd is om het wel en wee van zijn mensen. En om die zorg voor zijn mensen te kunnen waarmaken, richt Hij zich tot een mens, een mens met een naam, Myriam - Maria, een mens ook met een geschiedenis, hoe onopvallend en eenvoudig die ook is.

God spreekt tot Maria door zijn liefste boodschapper, de engel Gabriël. En toch schrikt Maria. Dat die goddelijke groet nu juist haar te beurt moet vallen! Hoe moet ze dat verstaan? Maar Maria is een gelovige vrouw, een vrouw die openstaat voor God. En die openheid maakt dat de boodschap van Godswege kan uitgesproken worden. Heel de geschiedenis van God met zijn volk, met David en Jacob, zal tot vervulling komen in haar en door haar.

Toch wel een boodschap om bij te huiveren. En tegelijk ook geruststellend: 'Vrees niet', zegt de engel. Hoe dikwijls hebben die woorden niet geklonken in de bewogen geschiedenis van haar volk. Zo dikwijls zal Jezus dat ook zeggen aan zijn leerlingen.

Maria twijfelt niet, ze probeert te begrijpen hoe dat allemaal kan. Het is Gods werk, wordt er gezegd. Maria zal moeder worden van een zoon, die zij Jezus moet noemen en die naam betekent 'Gods reddende zorg'. Maria aanvaardt wat haar vanwege de Heer gezegd is. Haar jawoord is één en al openheid: 'Moge uw woord in mij werkelijkheid worden'. En ze zal inderdaad aan den lijve ondervinden hoe God werkt in mensen die voor Hem openstaan.

Boodschap aan Maria, medaillon op purperen kazuifel, herkomst abdij van Nazareth (wapenschild van de abdij), midden 17de eeuw, Sint-Gummaruskerk

God werkt doorheen Maria, en Maria zal ervaren dat God ook in anderen werkzaam is: ook in Elisabeth wordt Gods woord werkelijkheid. Beiden zijn vervuld van Gods Geest, beiden zijn mensen vol genade. En die goddelijke genade, dat Godsgeschenk, zal hun leven bepalen.

Hoe anders toch is onze wereld van vandaag. Onze wereld zit vol techniek, en we denken dat we stilaan alles onder controle hebben. Maar vertrouwen, vriendschap en liefde zijn van een andere orde. Die zijn met alle technische middelen niet te maken of te krijgen. Dat wordt ons geschonken. En je moet ervoor openstaan. Vertrouwen en vriendschap hebben iets goddelijks in zich, het heeft met Gods liefde te maken voor zijn mensen.

Maria stond open voor die goddelijke wereld. Zij was, mogen we veronderstellen, een biddende vrouw. Zo ook hebben kunstenaars haar ook meestal afgebeeld. En daarom vond Gods woord, gesproken via de engel Gabriël, goede grond in haar hart. Ze had er haar vragen bij, maar ze zei 'ja'. Dat 'ja' heeft ze waargemaakt heel haar leven door. Daarom ook vind ik het mooi dat de Kerk van dat 'jawoord' een hoogfeest heeft gemaakt, wat tegelijkertijd naar ons toe een uitnodiging is om ook 'ja' te zeggen aan God. Een uitnodiging opdat Gods woord ook in ons goede grond moge vinden.

Want het 'ja' van Maria is ook kostbaar in ons leven. Haar jawoord bevrijdt ons van het gevoel dat wij slechts een willoos slachtoffer zijn van Gods handelen. Mensen hebben soms dat gevoel. Zij voelen zich overgeleverd aan de genade van God en ze voelen zich machteloos. Maar wie de innerlijke kracht heeft om ja te zeggen, kan de machteloosheid overwinnen.

We zijn niet zomaar een speeltuig in Gods handen. Wij zijn Gods medewerkers. Wat er met mij gebeurt, is een geschenk dat voor mij bestemd is. En God zal zich daarin aan mij tonen als een liefhebbende vader, ook al kan ik dat niet altijd herkennen in mijn leven. Zo zal Maria het in haar latere leven herkend hebben: God, die mij iets opdraagt of beter vriendelijk vraagt, is daarin ook de Vader die mij liefheeft.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook