Hoop in het evangelie van deze viering
De twee Emmaüsgangers zijn verontwaardigd en ontgoocheld. Hun vriend Jezus, op wie ze al hun hoop hadden gesteld is dood. Meer nog, ze zijn ont-redder-d want hun redder Jezus is aan het kruis geslagen. Met zijn dood is de droom van vrijheid en vrede verdwenen. Weg de droom van een nieuwe wereld waar iedereen meetelt en kansen krijgt. Het is duidelijk voor de twee mannen: nu Jezus er niet meer is moeten ze gewoon hun vroegere leven terug opnemen. Maar dan komt Jezus bij hen, zonder dat ze het door hebben. Hij vertelt over de profeten van vroeger, geeft uitleg over de verhalen in de bijbel, hij verwijst naar wat met hem gebeurd is, maar ze snappen het niet echt. Toch hebben ze wat moed gekregen en een sprankeltje hoop.
Wanneer Jezus dan bij hen aan tafel brood neemt en breekt en met hen deelt, herkennen ze hem. Het was Jezus die de hele tijd met hen was meegegaan. Vol hoop staan ze op en gaan onmiddellijk het goede nieuws vertellen, vol energie. Hoop zet mensen in beweging. Dit was ook duidelijk in het spel van deze morgen.
De vrienden van Jezus zijn aangemoedigd om te gaan vertellen dat Jezus nog altijd tastbaar aanwezig is. Daar waar mensen in zijn naam het goede doen.
Beste vrienden, wij zijn de Emmaüsgangers van vandaag. Als je naar de wereld kijkt zie je veel ontreddering, moedeloosheid, wanhoop. Hongerige kinderogen, radeloze ouders, machteloze burgers,…
Maar we mogen niet opgeven! Telkens we samen zijn om het brood dat Jezus voor ons is te breken en te delen zet Hij ons in beweging om te doen wat hij heeft gedaan: mensen doen opstaan uit wat hen neerdrukt, ziek maakt of wanhopig.
Er is vandaag veel moed en geduld nodig om te blijven hopen en geloven dat het anders kan. Dat er nog veel goeds gebeurt en dat we daar allemaal kunnen aan meewerken. Hoop is een ongeziene kracht.
En het kleine meisje hoop staat telkens opnieuw op om die vlam van hoop levendig te houden.
Laten wij elke sprankel hoop koesteren zodat we blijven in beweging komen om mee te werken aan Gods nieuwe wereld.
Met de post-its van de mensen die meevieren wordt het woord ‘Hoop’ gevormd. Om er enkele te noemen: hoop is kracht, hoop is moed, hoop is steeds opnieuw beginnen, hoop is een vrede, hoop is een anker, hoop is licht, Jezus is hoop!