In Lourdes wordt Gods liefde voor de mensen zichtbaar | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bedevaarten bisdom Gent

Bedevaarten bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Bedevaartsoord Oostakker Ziekenbedevaart Magnifiek - Mariaal Tijdschrift Contact & openingsuren secretariaat Fotoalbums
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Bedevaartsoord Oostakker Ziekenbedevaart Magnifiek - Mariaal Tijdschrift Contact & openingsuren secretariaat Fotoalbums

In Lourdes wordt Gods liefde voor de mensen zichtbaar

Laatste aanpassing op zaterdag 27 mei 2023 - 9:32
Afdrukken
Guy Van Damme is al vele jaren dokter met een pelgrimshart tijdens de ziekenbedevaart naar Lourdes.

Tijdens de zomerbedevaart van 2022 konden weinigen bij het verlaten van het Accueil Notre Dame ontkomen aan de strenge controle van Dokter Guy: Hoedje op... mondmasker aan… De coronapandemie loerde om de hoek en de hitte was buiten alle proporties. Met een groot plichtsgevoel volbracht Dr. Guy zijn taak. Zo kennen we hem al vele jaren. Streng als het moet, zacht en liefdevol als het kan. Dr. Guy gaat ondertussen al meer dan 30 jaar mee met de ziekenbedevaart naar Lourdes. Niet alleen als arts maar vooral ook als pelgrim. En wat zo’n bedevaart naar Lourdes met hem doet, gingen we hebben vragen in zijn dokterspraktijk in Heusden, deelgemeente van Destelbergen, waar Dr. Guy huisarts is. Op een avondlijk uur, na de laatste consultatie heb ik een afspraak in zijn dokterspraktijk. Niet zo’n clean en onpersoonlijk kabinet zoals je kan verwachten, maar noem het gerust vintage en huiselijk. Bijna struikelend over kaarsen bots ik op een met de hand geschreven reclamebord… “Ja ik verkoop kaarsen voor een dame met borstkanker in Kameroen. Met het verkopen van kaarsen wil ik geld inzamelen om haar behandeling te betalen” vertelt Guy me bij het binnenkomen. Het zegt meteen iets over zijn engagement en zijn geloof… zo blijkt later tijdens het interview.
 

(lees verder onder de foto)

 
Guy Van Damme © bedevaarten Bisdom Gent foto: Marc Vandersmissen

Hoe ben je eigenlijk bij de ziekenbedevaart terecht gekomen?
Begin jaren ‘90 ging ik enkele jaren als arts mee met de KWB van Leuven naar Lourdes. Mijn opdracht daar bestond eerder in het voorschrijven en controleren van medicatie. Daar vond ik na enkele deelnames niet zo veel uitdaging meer in. Monseigneur Leo De Kesel, oom van de huidige Kardinaal De Kesel en toenmalig hulpbisschop van Gent, was een vriend van mij. Hij vertelde me dat er een diocesane ziekenbedevaart vanuit Gent naar Lourdes bestond. En meteen kreeg ik de vraag of ik met hen wou meegaan. Sindsdien ga ik ononderbroken mee als arts met de ziekenbedevaart van Gent. 

Wat zijn de voornaamste evoluties die je hebt gezien?
In mijn beginjaren gingen er nog meer bedlegerige bedevaarders met complexere ziektes mee naar Lourdes. Ik had het gevoel toen meer te kunnen betekenen voor hen. Op bedevaart gaan is vaak de laatste kans om nog iets van hoop of spirituele kracht te geven aan zieke mensen. Door de komst van de TGV en het afschaffen van de nachttrein waar mensen liggend naar Lourdes reisden, veranderde het publiek dat deelneemt aan de ziekenbedevaart. We moeten misschien wat meer lef hebben en inspanningen leveren om opnieuw mensen met een zwaarder ziektebeeld mee te nemen. Daarvoor is het belangrijk om op voldoende professionele en dynamische verpleegkundigen en op sterk geëngageerde vrijwilligers te kunnen rekenen. In de zorgsector en zeker bij artsen zouden we wat beter bekend moeten zijn. Ik hoor vaak collega-artsen tegen patiënten zeggen: “… op reis gaan, neen, dat zal niet meer gaan…” Maar onze ziekenbedevaart is wel iets anders dan zomaar op reis gaan. Er is omkadering van artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, een apotheker, brancardiers… een setting dus met de nodige medische zorg en in combinatie met spirituele zorg.

(lees verder onder foto)
 
 
 
Kaarsenprocessie 2022 © bedevaarten bisdom Gent

Wat bedoel je met die spirituele zorg? 
We moeten voldoende duidelijk maken wat een bedevaart naar Lourdes voor een zieke persoon kan betekenen. Je hebt mensen die nogal spottend zeggen… “Ga je naar Lourdes gaan bidden voor nieuwe ditten of datten…” of zoals het gekende mopje van iemand die met z’n rolstoel in het water van de baden gaat en met nieuwe banden uit het water komt… Daarover gaat het dus helemaal niet. Dat is het onbegrip waarmee we komaf moeten maken. Het gaat in Lourdes veeleer om de sterkte die mensen er vinden. Mensen gaat er niet in de eerste plaats om te bidden opdat ze zouden genezen. Mensen gaan er bidden en durven geloven dat ze er de kracht krijgen om met hun ziekte om te gaan, om in zichzelf te blijven geloven, om niet op te geven en door te zetten. Er bestaan wetenschappelijke studies die aantonen dat geloof wel degelijk mensen helpt in hun genezingsproces. Niet door hocuspocus, maar wel door de hoop en positiviteit die mensen vinden in hun geloof. Het gaat bovendien niet alleen om het leren omgaan met de eigen ziekte maar ook om het leren aanvaarden en omgaan met de ziekte van anderen. Een aantal beelden die de kracht van Lourdes weergeven, blijven me bij. Het eerste beeld is dat van een oude man, ruim boven de 80 jaar, die strompelend zijn zieke vrouw in een rolstoel vooruitduwt. Dat is liefde… Een ander beeld is dat van een moeder van 6 kinderen met een handicap die er stralend en gelukkig uit ziet. Een kind op een skatebord al lachend… maar het kind heeft geen benen…. Als je dat ziet dan besef je hoe gelukkig je zelf bent. Je relativeert je eigen lijden en je kan er veel gemakkelijker mee omgaan. 

Mensen gaat er niet in de eerste plaats om te bidden opdat ze zouden genezen. Mensen gaan er bidden en durven geloven dat ze er de kracht krijgen om met hun ziekte om te gaan, om in zichzelf te blijven geloven, om niet op te geven en door te zetten.

Hoe kijk je als arts naar de genezingen waar Lourdes om bekend staat?
Dat is een moeilijke zaak. Je moet rekenen dat er vroeger veel meer genezingen plaatsvonden, maar dat er ook minder middelen en mogelijkheden waren om uit te pluizen wat er precies heeft plaatsgevonden. Er zijn zeker zaken gebeurd waar je echt geen verklaring voor hebt. Het is zo ongrijpbaar, maar het is wel vastgesteld. Weet je trouwens dat het om die reden is dat wij als artsen tijdens de sacramentsprocessie meelopen achter het heilig sacrament. Natuurlijk is het een ritueel en een traditie, maar het is bedoeld om bij een mogelijke genezing onmiddellijk een medische en klinische vaststelling te doen. Genezing in die zin is zeker niet de eerste reden waarom ik mensen zou aanraden om naar Lourdes te gaan… Het gaat erom dat mensen er de kracht vinden om ondanks ziekte niet op te geven en door te gaan met hun leven…. Dat zie je ook aan mensen na hun bedevaart naar Lourdes.

Ik probeer in mijn dagelijkse leven te getuigen van mijn geloof. Er hangt een kruisbeeld in mijn praktijk en met mijn patiënten ga ik vaak in gesprek over mijn geloof. Zelfs met de atheïsten.

Wat betekent een bedevaart naar Lourdes voor jouw persoonlijk geloof?
Doorheen de jaren dat ik naar Lourdes ga, is mijn ervaring van wat daar gebeurt geëvolueerd. In de beginjaren werd ik geraakt door het voor mij onbekende en dus vernieuwende verhaal van Bernadette. Vandaag is voor mij de boodschap van Lourdes veel universeler geworden. Terwijl Maria en Bernadette vroeger hoofdfiguren waren, zijn ze voor mij nu brugfiguren. Het is via hen dat voor mij de boodschap van het evangelie en het geloof in een God die liefde is nu centraal staat. 
Ik hou zelf niet van een al te druk programma met veel vieringen en activiteiten. Voor mij moet er ook ruimte en tijd zijn om de boodschap van Gods liefde te laten landen in mijn persoonlijk leven, wat ze voor mij betekent en wat ik er zelf mee moet doen. Daarom zit ik vaak helemaal alleen achteraan in de kerk tijdens de vieringen. Dat geeft me de kans om een oogje in het zeil te houden en te zien wanneer men mij nodig heeft. Meer nog biedt het me de mogelijkheid om afstand te nemen, tot mezelf te komen en te overwegen wat de boodschap van het evangelie voor mij betekent. Op dat moment wordt het voor mij persoonlijk een bedevaart. We moeten de boodschap tot onszelf laten komen en trachten toe te passen in ons dagelijks leven. Zo wordt een bedevaart vruchtbaar en kunnen we het enthousiasme van wat we hebben ontvangen bij onze thuiskomst ook delen met anderen. Ik probeer in mijn dagelijkse leven te getuigen van mijn geloof. Er hangt een kruisbeeld in mijn praktijk en met mijn patiënten ga ik vaak in gesprek over mijn geloof. Zelfs met de atheïsten. En ook die blijven komen, omdat ze weten waar ik voor sta en waarin ik geloof en omdat ze weten dat ik respect heb voor hun overtuiging.

(lees verder onder foto)

 
 
 
 
Tijdens een ontmoetingsmoment met verpleegkundigen en dokters © bedevaarten Bisdom Gent

Hoe zie je de toekomst van de bedevaart met zieken?
Ik kijk wat verwonderd naar bedevaarten uit andere landen. Ze hebben vaak vele jonge mensen in hun team, ze stralen enthousiasme uit. Ik geniet van de internationale ontmoetingen. Er is in Lourdes wekelijks een eucharistieviering en ontmoeting met de artsen en verzorgenden van alle aanwezige bedevaarten. Ik probeer daar elk jaar naar toe te gaan en nodig de verpleegkundigen en verzorgenden van onze bedevaart uit om met me mee te gaan. Vanuit de ontmoeting leer je hoe anderen de zaken aanpakken. Dat doet deugd, schept verbondenheid en werkt bemoedigend. Met blije hoop kijk ik uit naar wat meer verbondenheid en vuur zodat we ook bij ons jonge mensen kunnen warm maken om datgene te kunnen doorgeven wat we graag doen en beleven: zieken enkele deugddoende dagen bezorgen in Lourdes en wederkerige verrijkende banden smeden. Ik merk het zelfs bij mijn eigen kinderen. Ik heb hen nooit gedwongen om mee te gaan. Aangevuurd door mijn enthousiasme, hun vroegere ervaringen in Lourdes zijn ze ondertussen zelf vragende partij om te mogen meegaan. Zonder schaamte vertellen ze in hun klas over wat we in Lourdes beleven. Laat hun voorbeeld een uitnodiging zijn om te durven vertellen over wat we in Lourdes meemaken, te durven getuigen over ons geloof… en zo andere mensen aanvuren om met ons mee te gaan. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook