We onthullen op het einde van dit vertelconcert een groot schilderij, dat we ten geschenke kregen omwille van het onderwerp. De legende van de heilige Dominicus van Soriano ligt aan de basis van alles wat we in de lezing vertellen, maar is het ontstaan van de legende wel zo onschuldig als het lijkt? Tijdens ons onderzoek komen we natuurlijk het koninkrijk Napels tegen en Calabrese predikheren die de revolutie preken.
Blokkeer zaterdag 7 oktober in uw agenda voor een niet te missen benefiet: een vertelconcert met als afsluiter een verrassende onthulling. Armand Storck en Guido Meeussen nemen u deze keer mee vanuit een Scheldedorp naar de teen van Italië, Soriano in Calabrië. Ze vinden een verdwenen Utopia, een legende en mirakelen. Het wordt een fascinerende reis doorheen 400 jaar Europese geschiedenis met inderdaad, die verrassende, niet-te-missen onthulling op het einde!
Bij een vertelconcert hoort uiteraard prachtige muziek. Onze muziekdirecteur Bart Rodyns programmeert muziek uit de 16de en 17de eeuw, passend bij dit verhaal. De muziek wordt gebracht door Bart Coen op blokfluit, Wim Becu op trombone en Bart Rodyns op orgel. Ze brengen volgend knap programma:
Canto & Basso
Bart Coen, Wim Becu & Bart Rodyns
(Canzoni, Sonate e Passagi « secondo l’uso moderno »)
Canto & Basso verwijst enerzijds naar de uitvoeringspraktijk uit de 16de -en 17de -eeuw waarbij elke partij genoteerd stond in een apart stemboekje (in het Canto-boekje stond de bovenstem en analoog ook zo voor altus,tenor & bassus). Anderzijds sluit het samenspel van bovenstem en basstem aan bij het ontstaan van de monodie (een meestal 4-stemmige compositie uitgevoerd door de bovenstem en de bas, de middenstemmen verdwijnen en de harmonisatie van het werk wordt gedragen door het basso-continuo-instrument, deze keer het orgel…
“Von Zincken und Posaunen”
De combinatie van cornetto en trombone is heel bijzonder en blijft gedurende ruim 200 jaar een graag gehoorde combinatie aan de Europese hoven. De cornetto, een instrument dat bespeeld wordt door een combinatie van liptrillingen in een van vingergaten voorzien houten corpus, wordt aangeblazen met een ketelvormig mondstuk en vormt een duo met de sacqueboute, gemeine Posaune of trombone. Dit instrument is uit messing of zilver gemaakt en is eveneens een lid uit de liprietfamilie. De trombone wordt bespeeld door een combinatie van liptrillingen en een systeem van boventonen, het is mogelijk om met de schuif de buislengte van het instrument te verlengen. Beide instrumenten, hoewel van verschillende herkomst, vormen een ware klanksymbiose en waren “de” instrumenten bij uitstek “per imitar la voce humana”.
Daarenboven verenigen ze virtuositeit met de in die tijd ontluikende “affetti” in de muziek. Ensembles van piffari, Stadtspfeifer of stadsspeellieden treffen wij aan in bijna alle Europese landen, van noord tot zuid. De musici speelden op torens, stadspleinen en verzorgden muziek op allerhande feestelijkheden, daarnaast traden de blazers ook op bij grote kerkelijke plechtigheden en processies.
Programma:
Canzona XXII per canto e basso Girolamo Frescobaldi
“Detta la Nicolina”
Uit: Il primo libro delle Canzoni, Roma 1628
Sonata per canto e basso
Giovanni Paolo Cima, Milaan 1610
« La Augustana » per canto e basso Giovanni Battista Cesare
"Sonata sesta à due"
Dario Castello
« Sonata prima » Dario Castello,
Uit: Sonate Concertate in Stil Moderno Libro II,1629
“Boffons” Jakob van Eyck
« La Hieronyma » Giovanni Battista Cesare
Uitvoerders :
Bart Coen, flauti diversi
Wim Becu, trombone tenore e basso
Bart Rodyns, organo
Kortom, weer zo'n avond in de Antwerpse Sint-Pauluskerk die u niet wil missen. Voor alle verdere inlichtingen en tickets verwijzen we graag naar onze website:
https://www.sintpaulusantwerpen.be/sint-paulus-academie-redactie/vertelc...
Hartelijk welkom!
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.