Vasten op Valentijnsdag? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Valentijnsdag

Vasten op Valentijnsdag?

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 5 februari 2024 - 16:41
Afdrukken
Woensdag 14 februari

Ja, de commercie heeft Valentijnsdag uitgevonden. En ja, we hoeven daar geen promotiemachine voor te zijn. Maar tegelijkertijd stijgen uit de verhalen van de christelijke traditie veelal geloof, hoop en liefde naar boven. En nu het op Valentijnsdag ook Aswoensdag is, kan het een het ander versterken.

Valentijnsdag

Op Valentijnsdag geven veel mensen de ander een roos, chocola, een kus of een tekening. Iets liefs om uit te drukken: jij bent waardevol voor mij. En ik heb dit gebaar voor jou over. Even een speciaal moment of een bijzondere handeling. Ik steek mijn tijd en energie in jou.

Tijdens de zesenveertig dagen op weg naar Pasen - ja, veertig dagen vasten en de zes zondagen - kan dat ook een goede focus zijn. Wat kun je en wil je geven aan de God die bron is van alle liefde, alle leven? Welk speciaal gebaar maak jij om aan die verbondenheid uitdrukking te geven? In de vastendagen, buiten de 'vrije' zondagen om, hebben die gebaren vaak te maken met eerlijk leven en terug naar de kern gaan. Dus niet de commercie, maar genoeg hebben aan dat wat een basis in het leven vormt: heb God lief en de naaste als jezelf. De liefde dus centraal!

 

Vasten is ... jezelf leeg maken om ruimte te scheppen
Tijdens de Veertigdagentijd, die volgende week begint op Aswoensdag, proberen we de essentie van het leven op het spoor te komen. Door heel bewust te onthechten, gaan we op zoek naar wat er in relatie tot onszelf, anderen en God écht toe doet. Vasten is dan ook een periode van zelfonderzoek: Wat moet er zeker bijgehouden worden in mijn leven? Welke zaken gooi ik beter overboord?

Deze 'opruimactie' kan op verschillende manieren gebeuren. Sommigen kiezen ervoor om tijdens de vasten letterlijk te onthechten door minder (vlees) te eten. Anderen staan eerder heel bewust stil bij het leven doorheen meditatie en/of gebed en de reflectie die hieruit voortvloeit. Door naar binnen te keren, ontdekken we wat er allemaal speelt en kunnen we onderscheiden wat ons te doen staat in het leven!

In de christelijke traditie zijn verschillende belevingsvormen van vasten te ontdekken. Deze tonen verschillende perspectieven op het vasten, die steeds wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Er zijn drie mogelijke benaderingen: wettisch, ascetisch en religieus-moreel. Deze drie onthullen steeds iets van het wezen van vasten, op een verschillende manier, maar steeds ook wezenlijk met elkaar verbonden daar het steeds om hetzelfde vasten gaat.

Het wettische aspect
In de wettische benadering kunnen we onderscheid maken tussen onthouding en vasten. Onthouding staat voor het zich onthouden van bepaald voedsel of drank. Deze onthouding wordt geregeld via een verzameling van geboden, verboden en wetteksten. En dat op specifiek hiervoor vastgelegde tijden.

Onthouding
De wortels van de onthoudingswetten bevinden zich in het Oude Testament. In het tweede scheppingsverhaal geeft God aan de mens het verbod om te eten van de vruchten van de boom van de kennis van goed en kwaad. Dit is de symbolische uitdrukking dat er een grens is aan de vrijheid van de mens. Toch negeert de mens dit verbod en eet van de boom. De mens probeert de plaats van God in te nemen. Theologen noemen dit hoogmoed. De mens probeert volgens de Bijbel deze grens voortdurend te doorbreken. Denk maar aan Kaïn die Abel vermoordt of aan de mens die de hemel tracht te bestormen in het verhaal van de toren van Babel. Daarom wil God na de zondvloed duidelijker afspraken maken. Noah krijgt de toestemming om alles wat beweegt op aarde te eten, tenzij vlees waarin nog bloed zit. In Leviticus wordt dit voedselgebod meer technisch uitgewerkt. Dit vindt vandaag zijn neerslag in het joodse onderscheid tussen koosjer en niet-koosjer eten.

De Toren van Babel, Brueghel de Oudere, ca. 1525-1569

Christenen houden zich niet aan deze voedselwetten ten gevolge van een discussie tussen Petrus en Paulus. Petrus vond dat heidenen eerst jood moesten worden om christen te kunnen zijn, maar Paulus vond dit niet nodig. Hij won het pleit en zo moesten christenen zich niet eerst onderwerpen aan de joodse wetten en gebruiken, zoals de besnijdenis en de joodse voedselvoorschriften.

Toch ontwikkelt zich in het vroege christendom ook een systeem van onthouding- en vastenwetten. Reeds vanaf de middeleeuwen was er een duidelijk systeem: op bepaalde dagen en in bepaalde periodes was het verboden om vlees te eten. Hier zit een theologische redenering achter. Het zich onthouden van vlees is een uitdrukking van de strijd tegen de zondige verlangens, die door Paulus 'vleselijke verlangens' genoemd worden. In de loop der tijden ontstond er een heel uitgebreid en rigide systeem met specifieke wetten over wie zich wanneer aan welke regels moest houden. Dit vond zijn neerslag in de codexen van het canoniek recht (1917 & 1983). Terwijl deze vastenwetgeving aanvankelijk bedoeld was om de inhoud en bedoeling van de vasten te beschermen en te stimuleren, kwam de klemtoon steeds meer te liggen op de regels om de regels en werden inhoud en bedoeling uit het oog verloren.

Vasten
Vroeger werd op iedere vrijdag en zaterdag gevast, op alle dagen van de veertigdagentijd, op bepaalde dagen tijdens de advent en ter voorbereiding van een aantal feesten zoals Pinksteren, Allerheiligen en het hoogfeest van Maria Onbevlekt Ontvangenis. Ook in de vroegchristelijke gemeenten werden belangrijke gebeurtenissen voorbereid door vasten en gebed. Net als bij de onthoudingsregels groeide dit uit tot een uitgebreid wettelijk systeem doorheen de geschiedenis van de Kerk.

Vasten

Een bijzondere periode van vasten is de Veertigdagentijd. In de tweede eeuw ontwikkelde zich een vastenperiode als voorbereidingstijd op Pasen. Aanvankelijk was dit een korte periode van boetedoening op de vrijdag en de zaterdag voor Pasen en dit op 'de dagen dat de bruidegom weggenomen was' (Mt 9, 15; Mc 2, 20 en Lc 5, 35). Pas in de vierde eeuw evolueerde het naar een periode van veertig dagen. Men koos voor deze tijdspanne omwille van symbolische redenen. Zo verbleef Mozes veertig dagen op de berg Sinaï zonder voedsel en drank, duurde de zondvloed veertig dagen en kon Jezus de verleidingen van de duivel tijdens een veertigdaagse vasten in de woestijn weerstaan. Opvallend is dat ook Hij eerst veertig dagen 'bezinning' centraal zette, om pas nadien aan zijn bevrijdend en levengevend optreden te beginnen.

Aanvankelijk was deze veertigdaagse vastenperiode voorbehouden voor de boetedoening van de penitenten (gelovigen die omwille van zware zonden voor een periode buiten de kerkgemeenschap werden geplaatst en na veertig dagen van publieke boetedoening op Pasen weer in de gemeenschap opgenomen werden) en doopleerlingen, maar al snel werd het een vasten voor alle gelovigen, vanuit de theologie dat alle gelovigen moeten sterven met Christus om samen met Hem in de paasnacht opnieuw te verrijzen.

In een tweede deel zullen we ingaan op het ascetisch en het religieus-morele aspect van het vasten. Mogen we zo opnieuw Gods barmhartigheid ontdekken!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook