Pasen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Sint-Antonius-Abt Zoersel

Parochie Sint-Antonius-Abt Zoersel

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Pastorale eenheid H. Martha en Maria Vieringen Geschiedkundig overzicht van parochie en kerk Werkgroepen Verenigingen Het parochieblad Vormsel Eerste Communie

Pasen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 31 maart 2024 - 10:00
Afdrukken

Gr affiche paaszondag.jpg

Paaszondag © Broederlijk Delen


PASEN
SAMEN LEVEN VIEREN   

En de dood zal niet meer zijn.

Hoezo?, hoor ik jullie zeggen,
wij leven midden in de dood.

En toch gebeurt het steeds opnieuw.

Wie lief heeft,
naaste wordt,
macht uit handen geeft,
luistert naar de slachtoffers,
doet wat moet gedaan:
recht voor ieder mens
die brengt honderdvoudig leven. 

Zending en zegen 
Zonder eer of macht gaat Jezus ons vandaag
voor. Hij nodigt ons uit om die kwetsbaarheid te
elen en kracht te vinden, om samen toekomst te zien.

Doe je verder mee met de 25%-revolutie? Ook met een minderheid kan je onrecht aanpakken. 

Laten wij onze handen openen
en vragen om zegen en kracht.
Moge de Ene, God ons zo nabij zijn.

 

GOEDE WEEK

17 maart.jpg

Grote affche BD Goede Week © Broederlijk Delen

 

Palmzondag

17 maart.jpg

Grote affiche BD palmzondag © Broederlijk Delen

Palmzondag
 

Niet hoog te paard
zoals koningen en heersers
maar op een ezelsveulen,
het lastdier van de armen,
rijdt Jezus Jeruzalem binnen.

Hij geeft zijn macht uit handen
en ziet hoe zijn volk in bezet gebied
lijdt onder de Romeinse heerschappij.

Feestelijk ontvangt het hem
zwanger van bevrijding.

Maar het onderdrukte volk
kijkt nog naar de samenleving
met de ogen van zijn onderdrukkers.

Laten wij samen macht uit handen geven.
Om te luisteren naar elkaar
en onenigheden te overwinnen.
Zo scheppen we toekomst
en nieuw samen-leven.

De lokale traditionele leiders
in Congo doen het al.

Wij vieren Pesach, Pasen
bevrijding uit oude structuren
maar onze uittocht begint pas.

Door samen te werken
en ons te organiseren in de 25%-revolutie,
kunnen we het systeem veranderen
en de samenleving doen kantelen.

Slotgebed 
God, Palmzondag geeft een dubbel gevoel.
Als Jezus op een ezel de stad binnenrijdt
hoor je het volk roepen:
“Hosanna, hier is degene die komen moet”.
Maar niet lang daarna werd het “weg met hem!”
Ook op onze dagen is er dat dubbel gevoel:
volop christen willen zijn en
toch meelopen met wie het hardst roept.
Geef ons de moed om macht los te laten
en consequent de weg van dienstbaarheid te gaan,
Jezus achterna.
Amen. 

 

Bezinningstekst: METAMORFOSE

Binnengaan in de vasten is binnengaan in de vreugde, in een tijd waarin God zijn genade in overvloed schenkt. Het is een tijd waarin God naar ons kijkt met een blik vol tederheid en barmhartigheid, om ons tot leven te roepen, om ons om te vormen en ons zo te brengen tot Pasen. Want het gaat echt over een metamorfose van de mens! Daartoe moet je niet heel veel dingen gaan doen, maar het overlaten aan de Heilige Geest. Eerder dan een harde strijd te leveren moet je je laten leiden door de goedheid, de tederheid en de barmhartigheid van onze God. Voordat je je inspant, moet je je hart openen, voordat je handelt, moet je ontvangen. De fundamentele houding van de veertigdagentijd is de houding van ontvankelijkheid, beschikbaarheid, dankbaarheid: zo krijg je een gastvrij hart. Dat is wat God voor ons droomt.  Want de echte ‘paasmens’ is de mens die zich tot in het binnenste van zijn hart laat veranderen, hij is een mens die overgaat van iemand die alles wil beheersen en naar zijn hand wil zetten, tot iemand die, veel meer dan vroeger, open, ontvankelijk en zelfs kwetsbaarder is geworden. De eenvoud en kwetsbaarheid moeten zich eerst in ons nestelen. Als we anderen vergeven, worden we kwetsbaar, klein, eenvoudig. Pas dan kunnen we de grote vergeving van God ontvangen voor onszelf.

Uit het boek: Vertrouwen, van Godfried Danneels.

 

VASTEN 2024 en Broederlijk Delen

Nu, meer dan ooit, is het tijd om ons te verenigen, onze krachten te bundelen en samen te werken. Om samen een vuist te maken tegen uitsluiting, een verzuurde samenleving en een dolgedraaide economie. Door met elkaar in gesprek te gaan, ook als we het niet eens zijn en ons te laten inspireren door goede voorbeelden, leren we samenwerken.

Broederlijk Delen nodigt jou uit om samen mee op te komen voor rechtvaardigheid, om je te engageren in die brede en activistische 25%-revolutie. We blijven streven naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid waar delen en herverdelen centraal staan. En daarvoor hebben we jou nodig want om de samenleving te laten kantelen richting beter, hebben we 25% van de bevolking nodig. Dat lijkt veel, dat is veel. Maar het is niet onmogelijk en het werkt zelfs aanstekelijk!

De vastenperiode is en blijft voor ons hét moment bij uitstek om het vuur aan te wakkeren en om aanstekelijk te zijn. We bekrachtigen en vieren solidariteit en soberheid in woord en daad. Het is trouwens dé manier om het evenwicht te herstellen. En daarvoor moeten we met velen zijn.

Op Aswoensdag horen we opnieuw de oproep van Joël: het ganse volk moet verzamelen om het tij te keren. En Jezus roept op om samen te kiezen voor verandering en voor die andere leefbare wereld!

We nodigen daarom uitdrukkelijk iedereen uit om deel te worden van de 25%-revolutie. Om delend en herverdelend, net als Jezus, het tij te keren. Om op te staan en mee te bouwen aan deze samenleving.

De campagne van Broederlijk Delen 2024

Samen deel van de 25%-revolutie
Ook al is de 25%-revolutie een minderheidsrevolutie, toch is ze momenteel volop aan het groeien. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om hun stem te gebruiken en op te komen voor internationale rechtvaardigheid. De 25%-revolutie is en blijft een vreedzame revolutie die streeft naar systeemverandering. De manier waarop we revolutie voeren, is door te delen en te herverdelen, door solidariteit tot maatstaf te maken. En neen, we kunnen dit niet alleen. We hebben éénieder nodig die hierin gelooft en die daadwerkelijk wil mee-veranderen. Dit is een samen-verhaal, nu meer dan ooit.

Samenwerken werkt aanstekelijk!
Samenwerken kan je tonnen energie bezorgen, maar het is niet altijd even eenvoudig. Want hoe meer mensen rond de tafel, hoe meer meningen er zijn. En iedereen heeft ook een eigen stijl. Soms lastig, maar daar zit net ook de kracht van samenwerking. Want ons samen engageren voor eenzelfde keuze en zo een draagvlak creëren, kan zorgen voor verandering. Ervoor zorgen dat we met velen zijn en samen de druk opvoeren kan ook leiden tot verandering. Verandering die nodig is, zeker anno 2024. We kunnen er niet onderuit! Doe jij met ons mee?
Want ja, samenwerken werkt aanstekelijk!

Congo
We zoomen in op Congo, een land waar toegang tot grond voor veel landbouwers uiterst moeilijk is. Landbouwgrond is eigendom van de overheid en grondverwerving wordt lokaal georganiseerd door traditionele ‘chefs de terre’. Deze wetgeving is de voorbije zestig jaar niet veranderd en voldoet niet langer aan de complexe Congolese realiteit. Landbouwers kunnen met één pennenstreek de toegang tot grond verliezen. Door zich te verenigen en samen actie te ondernemen, garanderen boeren niet alleen voor zichzelf toegang tot grond maar wegen ze ook op het beleid.

In Djuma steken studenten de hoofden bij elkaar om samen een stuk grond te pachten. In Mikwi vinden lokale boeren elkaar in boerenunies. Met de kaart en de gps in de hand verdelen ze het land in zones om te bepalen waar ze willen herbebossen en waar ze groenten willen telen. Door samen te werken, bouwen ze aan een alternatief en duurzaam systeem van grondbeheer. Ook nationaal zet de boerenbeweging alles op alles voor een ander grondbeleid om zo het recht op grond op lange termijn te garanderen. Van lokaal tot nationaal niveau faciliteren en versterken partnerorganisaties van Broederlijk Delen dit proces en voeren ze de druk op.

Overal ter wereld
Het is alom bekend dat boeren in de familiale landbouw geconfronteerd worden met onrechtvaardigheden van formaat: een oneerlijke wetgeving voor grondverdeling, een agro-industriële logica die vooral gericht is op groei en te weinig rekening houdt met de omgeving en de mensen en een gebrek aan politieke participatie.
Door ons, ook hier, samen te organiseren, lokaal alternatieven op te bouwen en druk op het beleid op te voeren, zetten we stappen naar systeemverandering.

 

Vasten en ramadan samen
Het gebeurt slechts eenmaal om de dertig jaar. En vanaf dit jaar is het zover. De christelijke vastentijd en de islamitische ramadan zullen elkaar steeds meer overlappen tot ze in 2027 gelijklopen. De vastentijd is voor beiden bij uitstek een periode van solidariteit. De moslims kennen hun liefdadigheid of sadaqa, wij het vasten om gerechtigheid. Deze gezamenlijke vastentijd biedt unieke kansen tot gemeenschappelijke acties.

 

(Uit de brochure " Vasten 2024 liturgie en spiritualiteit")

Gepubliceerd door

Parochie Sint-Antonius-Abt Zoersel

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg
readmore

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg

icon-icon-information
Op vaste grond: Goede Week © Aagje Van Impe
readmore

Op vaste grond: Goede Week

icon-icon-artikel
pelgrimeren doorheen de goede week © https://www.gratispng.com/png-t1ewez/
readmore

Paastriduüm in woord, muziek en beeld

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook