Met Franciscus op weg naar vrede | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
TAU

TAU

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Digitale bezinningen Website TAU
Franciscus van Assisi  © Barbara Mertens

Met Franciscus op weg naar vrede

Babs Mertens

Babs Mertens

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 22 februari 2024 - 17:00
Afdrukken
Op zaterdag 16 maart verdiepen we ons in de vredesspiritualiteit van Franciscus in het Kapucijnenklooster in Antwerpen.

Het deed iets met me twee jaar geleden toen ik voor het eerst weer de grens met Syrië overstak. Het was een genade om terug te keren naar een plek die me zo dierbaar is. Maar tegelijk voelde ik me klein tegenover al het oorlogsgeweld dat het land de afgelopen jaren teisterde, en nog. Mijn enige hoop was zelf een klein stukje vrede te mogen zijn voor de mensen die mijn pad zouden kruisen.

Maar wat ís vrede eigenlijk? Het Hebreeuwse woord Shalom betekent ‘vervulling’ en ‘volheid’. Het wijst op een staat van rust en zorgeloosheid, van welzijn en genoeg hebben. Vrede in die betekenis staat wel erg schril in contrast met de armoede, het fysisch én psychisch lijden van het Syrische volk. En toch…

Ik kan niet anders dan te rade gaan bij Franciscus van Assisi voor wie vrede zo centraal stond in zijn spiritualiteit. Ook zijn wereld werd verscheurd door geweld. Het kwam tot een gewapende strijd tussen de adel en de burgerij in Assisi en ook de paus en de Duitse keizer vochten om de macht in de regio. Met zijn hele leven en zijn, zocht hij zich een weg met wat er gebeurde in zijn tijd.

Zijn antwoord op de spiraal van geweld was eenvoudig maar krachtig: broederschap!

Hij werd niet alleen de naaste van ieder die hij op zijn weg tegen kwam, hij herkende in elk schepsel een broeder of een zuster. Dat wil zeggen iemand die afstamt van éénzelfde Vader en dus tot dezelfde kring van verwantschap behoort. Het is de transcendente oorsprong van elk levend wezend die maakt dat Franciscus zich teder en zorgzaam verbonden wist met de wereld die hem omringde.

De tekst gaat verder onder de foto.

Franciscus van Assisi. Universele liefde © TAU

Daarvoor moest hij wel de aardse logica achter zich laten die de wereld van zijn tijd – en ook die van vandaag – zo verdeelt. Franciscus was een scherpzinnige waarnemer en ontwaarde bezitsdrang als de dieperliggende oorzaak van al het geweld in zijn tijd. Vanaf het moment dat we iets willen bezitten, ons iets of iemand willen toe-eigenen, komen we in conflict met de ander die vaak net hetzelfde wil als wij.

Wat wil een mens zoal ‘bezitten’ of ‘hebben’? Voor Franciscus ging het dan niet alleen om een huis, voedsel en geld, … maar ook om de macht, het respect of het aanzien die bij een functie of positie horen en zelfs om het eigen gelijk. Door te kiezen voor een leven in armoede wilde hij die vicieuze cirkel van bezit en geweld radicaal doorbreken. In onze samenleving waar de dingen met één muisklik voorhanden zijn is het goed om ons de vraag te stellen:

Kan ik het aan om ‘niet te hebben’?

In zijn wijsheidsspreuken houdt Franciscus ons ook die spiegel voor. Hij verwijst naar de bergrede: “Zalig wie vredelievend zijn, zij zullen kinderen van God genoemd worden.” Dan gaat hij verder dat we niet kunnen weten over hoeveel geduld en nederigheid we beschikken zolang alles goed gaat. Dat ontdekken we pas als niet aan onze wensen wordt voldaan. Hoeveel nederigheid en geduld heb je dan?

Franciscus maakt ons gaandeweg duidelijk dat we slechts mensen zijn. Als we beproefd worden, als we niet vervuld zijn, ervaren we aan den lijve hoe moeilijk het is om de vrede te bewaren. Eigenlijk kan de mens die zelfs niet op zichzelf ‘verwerven’: de vrede is een gave van God. Door zich te ont-eigenen en alsmaar minder te ‘hebben’, toonde Franciscus ons de weg naar hoe we terug de mens kunnen worden zoals God die heeft bedoeld.

De mens in zijn essentie is schepsel en net als alle andere schepselen ten diepste gewild en bemind door God, de Schepper, de barmhartige Vader en Bron van alle goeds. Franciscus wilde louter leven vanuit wat God hem gaf, dankbaar én met vertrouwen. En alles wat hij ontving wilde hij broederlijk delen met heel de schepping. Hij verlangde om vrede te kunnen hebben met wat hem ontbrak, ook al kostte hem dat soms wat moeite en tijd. Op die momenten bleef hij tot God bidden en smeken dat God hem de weg naar vrede zou tonen.

Wie niets meer heeft om zich aan vast te klampen, vindt enkel nog bij God toevlucht. Dat is ook wat ik opmerk bij de Syriërs die mijn pad kruisten. Hun geloof en hun overgave aan God doen me vaak versteld staan. Jacques Mourad, aartsbisschop van Homs, Hama en Nebek in Syrië die onlangs te gast was in ons land, verwoordde het als volgt:

“Ondanks het kwaad van elke dag houdt de kracht van het geloof ons overeind. Het is een gave van God en onze enige bron van hoop. In een wereld die zich meer en meer verliest in geweld, richt het geloof onze blik op de heropstanding, op het door God aan ons beloofde Koninkrijk.”

Door zich kwetsbaar en behoeftig tot God te richten goed beseffende dat alle heil, alle ‘heelheid’, alle ‘volheid’ – en dus – de ‘vrede’ van Hem komt, stelt Franciscus zich open en ontvankelijk op. Hij is in staat om te luisteren naar de noden van de ander met wie hij zich broederlijk verbonden weet én naar de stem van God die uitnodigt tot geweldloosheid en naastenliefde.

Door ons mens-zijn door Gods Volmaaktheid te laten vervullen worden ook wij vol(ge)maakt!

Zo vinden we vrede… Een stukje vrede kan ik dus niet zomaar uit mezelf zijn, het wordt me gegeven. Ik kan alleen maar proberen om mijn eigen ‘willen’ en ‘verlangen’ zoveel mogelijk opzij te zetten om luisterend en zusterlijk al wie mijn weg kruist nabij te zijn. Met – net als Franciscus – voor iedereen maar één wens: “De Heer geve u vrede!”

  • Op zaterdag 16 maart verdiepen we ons samen in de vredesspiritualiteit van Franciscus in het Kapucijnenklooster in Antwerpen tijdens de Vredesdialoogdag van TAU en KaVIS. Welkom!
  • Welkom elke eerste maandag van de maand om 18u in de Kapucijnenkerk in Antwerpen voor het franciscaans vredesgebed.

Gepubliceerd door

TAU

Meer

Spiritualiteit
Artikel
Franciscaanse oproep tot vrede

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Godly Play ruimte en kasten in Luisterend Oord © Luisterend Oord
readmore

Prachtige romaanse kerk herbergt een nieuwe Godly Play ruimte

icon-icon-artikel
Marialiederen herbewerkt © Pixabay
readmore

Koor&Stem & CCV herwerken Marialiederen voor mensen met dementie

icon-icon-artikel
Godly Play verbindt mensen met God en met elkaar © Hilde Pex
readmore

Hoe Godly Play een catechetische weg is om de oecumene te beleven

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook