Een reis door de Goede Week met bestemming Pasen (1) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Jezus' intocht in Jeruzalem © kathbild

Een reis door de Goede Week met bestemming Pasen (1)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 22 maart 2024 - 8:54
Afdrukken

Geen eenvoudige reis die we willen maken naar Pasen toe. En omdat het zo'n indringende reis is, willen we er ook in het Parochieblad twee weken over doen. In de liturgie doen we die reis in één week, maar als je er wil over schrijven, duurt het toch wat langer. Vandaag deel één: Palmzondag en Witte Donderdag.

Het wordt geen eenvoudige tocht, geen luchtig uitstapje. We doen verschillende etappes aan in het verhaal van Jezus: zijn intocht en laatste dagen in Jeruzalem, de viering van het laatste avondmaal, de hof van Getsemane, zijn veroordeling en kruisdood. Om uiteindelijk aan te komen op de eindbestemming: de zondagmorgen van Pasen, de dag van zijn verrijzenis uit de dood. Het wordt een reis door het donker naar het licht. Je bent uitgenodigd om de hele reis mee te maken, maar geen mens zal je verbieden om slechts een paar etappes te doen of voortijdig te stoppen. Op deze reis ben je zeker niet alleen. Want anderen gaan mee de tocht. We gaan deze weg met elkaar.

We volgen Jezus op zijn tocht. Preciezer: het laatste gedeelte van zijn levenstocht. Op het diepte- en tegelijk hoogtepunt van zijn levensverhaal. Het is een verhaal over een nieuw koninkrijk. Met andere begrippen en nieuwe gebruiken: 'de laatste wordt de eerste, de heerser een dienaar en de onderdrukte een vrije mens'. Zijn woorden zijn als vuur en ze worden niet begrepen. Natuurlijk niet. Hij maakt vijanden bij de vleet. En zijn vrienden staan erbij en kijken ernaar. Hij was een Jood en zijn reis ging door Israël. Ook in zijn tijd was dat niet zonder spanning en gevaar. Het laatste stuk van zijn reis voert Hem naar Jeruzalem. Zware wolken pakken zich samen boven de stad en boven zijn hoofd. Vernedering, lijden, dood. Zijn verhaal lijkt te eindigen in een zwart gat van wanhoop en mislukking. Lijkt ...

En wij? Wij gaan met Hem mee. Op een afstandje. We proberen in woorden en verhalen zijn gezicht te zien. Zijn stem te horen in de stilte van een kerk en op de bodem van ons hart. Tot we zijn tranen zien. Tot zijn lijden onze pijn wordt en zijn opstanding onze inspiratie om te leven. Het is een verhaal dat zich iedere keer opnieuw voltrekt in ons eigen hart en hoofd. We vinden woorden en gebaren, gebruiken en gebeden die de kerk van alle eeuwen heeft gebruikt om dat verhaal te vertellen. Kleuren en geuren, stilte en opwinding, donker en licht, een week lang. Het zijn grote woorden die gebruikt worden: liefde, lijden, vernedering, troost, dood, verrijzenis. Woorden waarvan we niet verwachten dat we de diepte ervan kunnen peilen. Maar zonder die woorden gaat het ook niet.

Jezus' intocht in Jeruzalem © kathbild

De viering van Palmzondag: een samenvatting van de hele week
Palmzondag is eigenlijk de ruwe samenvatting van alles wat er rond Pasen te beleven valt. Jezus wordt als een koning geëerd. Feest. Maar direct daarna lijkt er een mes te vallen dat het verhaal doormidden snijdt. Want dan volgen er grote woorden als lijden, goddeloosheid en nederigheid. Voor je het goed en wel in de gaten hebt, zit je midden in het verhaal van het einde van Jezus. Verraden, gevangengenomen, gemarteld, verhoord, terechtgesteld en in een graf gelegd. En dan naar huis. De Goede Week in. Of de Stille Week.

Een gewone man
Het verhaal van Jezus' intocht in Jeruzalem schetst het beeld van een man die wordt binnengehaald op een ezeltje. Een koning van de zachtmoedige soort. Zonder poeha. Iemand van wie 'de bladen' zouden zeggen: 'Hij is gelukkig altijd heel gewoon gebleven.' Een koning, jawel, maar toch ook een beetje een buurman. Wat maakt de omstanders zo enthousiast over die man? Wat zien ze dan in die 'Zoon van David', waardoor ze zo'n zeldzaam en massaal geluksgevoel krijgen? David was de grote, geïdealiseerde koning van vroeger, de koning die Israël redde van de vijanden. Hij ging de geschiedenis in als de grote bevrijder. Als je dan iemand luidkeels 'Zoon van David' toeroept, spreek je nogal wat verwachtingen uit.

'Stil' en 'Goed'
'Hosanna, de Koning' en 'Lam van God', bijna in één adem. Zou dat dan het 'stille' van deze week vol dramatische gebeurtenissen zijn? Jezus, op een ezel, die niet echt kan reageren op de vloed van enthousiasme, omdat Hij weet wat er komen gaat? Wat zien die mensen in deze versie van koning David? David was immers strijder, heerser, dichter, minnaar. Maar hij begon als herder. Jezus wordt ook de 'Goede Herder' genoemd. Een herder die zijn leven helemaal in dienst stelt van het welzijn van zijn schapen. Maar die dienstbaarheid van Jezus kost Hem zijn leven. Zou dat dan misschien het 'goede' van deze week zijn? Want veel meer goeds lijkt er over deze week toch niet te zeggen. Als je alleen op de gebeurtenissen van deze paar dagen let, zou je het eerder de 'Dramatische Week' noemen. En dan niet van een drama dat eenvoudigweg goed afloopt, zoals in een film. Hooguit een drama dat goed wordt.

Het Laatste Avondmaal, Middendeel van het Reformatiealtaar in de Stadskerk St. Maria, Wittenberg, Lucas Cranach de Oudere (1472-1553) © epd-Bild

Witte Donderdag - Maaltijd
Het is avond. De tafel staat anders dan gewoonlijk. Een wit laken erop, meer niet. Al het andere komt nog: kaarsen, bloemen en genoeg brood en wijn voor iedereen. Toch rent er niemand op de tafel af, niemand zoekt snel naar de beste plaatsen. Iedereen voelt wel dat dit niet zomaar een gezellig etentje zal worden. Ook toen niet. Hij heeft zijn vrienden aangekeken. De een na de ander. Telkens bleven zijn ogen even hangen op elk van hun gezichten. Maar Hij keek verder. Dieper dan de oppervlakte reikte zijn blik. Wat denkt Hij? Hoe zou Hij mij noemen? 'Dwaas', 'verrader', 'lafaard', 'zwakkeling', 'mislukkeling'? En toen Hij de ronde met zijn blik gedaan had, zei Hij heel gemeend: 'Ik hou van jullie.'

Witte Donderdag: dieper het geheim in
Wit is de liturgische kleur van deze dag. Want van oudsher is dit de dag waarop mensen die gezondigd hadden en de veertig dagen voor Pasen gebruikt hadden om te vasten en boete doen, in witte kleren die boetetijd afrondden. Vanaf nu zijn ze weer 'schoon', 'gereinigd' en 'wit als sneeuw'. Op deze dag wordt het 'Gloria' weer gezongen, een jubellied, dat in de veertig dagen voor Pasen achterwege bleef. Maar direct daarna is het toch wel weer gedaan met de vrolijkheid: vanaf nu speelt het orgel heel zacht, de kerkklokken blijven stil en we horen ook de altaarbellen niet meer. In plaats van die bellen wordt een houten ratel gebruikt. Dat roept heel andere gevoelens op ...

Liefde
Eigenlijk gaat het vandaag over het geheim van de liefde. De liefde van Jezus voor zijn vrienden en leerlingen. Maar wat is dat voor geheim: 'de liefde van Jezus'? Van liefde heeft iedereen toch verstand? Iedereen weet wat het is en hoe het moet. Niet altijd makkelijk, maar het is tot op zekere hoogte prima te doen, liefhebben. Toch? De Bijbel spreekt van het grote gebod om God lief te hebben met 'heel je hart, heel je ziel, heel je kracht en heel je verstand'. Maar dat wordt lastig als je niet goed weet wie of wat je bij 'God' moet voorstellen. En dan nog zo een: 'je naaste liefhebben als jezelf'. Zomaar een ander die op je weg komt. Hoe kun je alles voor iemand overhebben, zonder jezelf te kort te doen? Of is dat het geheim van Jezus?

Bloed - Water
's Avonds zit Hij met zijn vrienden aan tafel. Een maaltijd. Ze vieren het Joodse Paasfeest. Dat feest is een herdenking aan de bevrijding uit de onderdrukking in Egypte. Generaties lang had het volk daar in slavernij geleefd en vlak voor hun bevrijding moesten de Israëlieten een lam slachten en het bloed ervan aan hun deurpost smeren. Als een teken van bescherming. In ieder huis in Egypte waar geen bloed aan de deur te zien was, stierf in die nacht de eerstgeborene. De Egyptenaren raakten hier zó van ontdaan dat ze het volk Israël smeekten om uit hun land te vertrekken. Het offer bracht vrijheid.

Jezus ziet zijn eigen dood als een offer. Ziet zichzelf als zo'n lam dat wordt geslacht: 'Neem en eet, want dit is mijn Lichaam dat voor jullie gegeven wordt.' 'Neem en drink, want dit is mijn Bloed dat voor jullie en voor velen vergoten wordt.' 'Dit is mijn Lichaam, dit is mijn Bloed.' Het uiterste dat Hij te geven had, is als een schat bewaard gebleven in de kerk: Hij geeft zichzelf. Het is het fundament van wat de kerk beweegt en wordt zichtbaar in het vieren van eucharistie.

Maar er is nog iets bijzonders aan de hand. Vóór de eigenlijke maaltijd wast Jezus de voeten van zijn vrienden. De leider van de groep doet het vervelendste en vernederendste werk. En Hij doet het met liefde. Later worden die twee beelden van water en bloed in één verband gebracht: Jezus beschermt de mensen tegen de dood doordat Hij ze heeft schoongewassen van het kwaad. Met zijn bloed.

Waken
Na de maaltijd trekt Jezus met zijn leerlingen naar buiten. In de olijfgaard van Getsemane beleeft Jezus een uur van grote angst en eenzaamheid. Hij ziet wat er komen gaat, wat de consequenties zijn van zijn woorden en liefde. Terwijl zijn vrienden in slaap vallen, smeekt Hij dat God het onheil over Hem zal afwenden. Maar er is geen ontkomen aan. Het uiterste zal ook het uiterste zijn. Wij proberen nog wat te blijven waken, met teksten uit de liederen van de lijdende dienaar van de profeet Jesaja. Met in ons achterhoofd de schreeuw van Jezus: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?' We hebben de heilige Rest, de overgebleven hosties, nog niet onmiddellijk naar dat apart tabernakel gebracht. We willen nog een tijdje met Hem zijn. Het herinnert direct aan de vraag van Jezus aan zijn vrienden in die hof van Getsemane: 'kunnen jullie nog niet één uur met mij waken?' Zij konden het niet en vielen, de een na de ander, in slaap. Maar zo moeilijk kan het toch niet zijn: een uur stil blijven bij het lijden van een ander? En vervolgens gaat iedereen in stilte de kerk uit. Als verdwaasd en verdwaald staat iedereen buiten in het donker. Naar huis dan maar, wat moet je anders? Jezus blijft alleen met de naderende dood.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook