De geboorte van Maria | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Maria Geboorte, triptiek Pietro Lorenzetti, 1342

De geboorte van Maria

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 23 augustus 2024 - 9:48
Afdrukken
8 september

Op 8 september vieren wij het feest van Maria Geboorte. Het is ondertussen al een oude traditie geworden om dit feest te vieren op het Begijnhof, beginnend met een eucharistieviering en daarna een kaarsjesprocessie doorheen het met kaarslicht verlichte begijnhof. Omdat een zondagavond voor velen blijkbaar een moeilijk moment is, vieren we dit feest op de vooravond, zaterdag 7 september om 19 uur in de Begijnhofkerk.

In mijn kinder- en jeugdjaren was de ganse binnenstad verlicht met lichtjes aan de gevels. En het is nog maar een goeie veertig jaar geleden dat de bisschop van Antwerpen daarvoor speciaal naar Lier kwam om samen met alle priesters eucharistie te vieren in de Sint-Gummaruskerk. Maar wat is de betekenis van dit feest dat ook in Lier toch al 'oude papieren' heeft.

Graag eerst even een stukje geschiedenis, voor zover we van geschiedenis kunnen spreken. Volgens een oude Palestijnse traditie werd Maria geboren in Jeruzalem. De plaatselijke overlevering lokaliseerde haar geboortehuis in het noordoostelijke stadsdeel, vlakbij de Vijver van Bethesda. De moeder van Jezus werd vermoedelijk geboren in het jaar 25 vóór onze christelijke jaartelling. In die tijd was de derde stadsmuur van Jeruzalem nog niet gebouwd, wat betekent dat Maria buiten de stadsmuren geboren zou zijn. Volgens een andere traditie werd Maria geboren in Bethlehem. Weer een andere overlevering noemt de stad Sephoris, vijf kilometer ten noorden van Bethlehem, als haar geboorteplaats.

De canonieke boeken van het Nieuwe Testament zeggen niets over de ouders van Maria. In het Proto-Evangelie van Jacobus, een apocrief boek, geschreven in het midden van de tweede eeuw, wordt de geboorte van Maria wel uitgebreid beschreven. Volgens dat apocrief evangelie was zij de dochter van Joachim en Anna. Ook het apocriefe Evangelie van de Pseudo-Matteüs noemt Anna en Joachim als de grootouders van Christus.

Anna en Joachim, glasraam Saint Sulpice Fougères © Jan Verheyen

In die apocriefe, zeg maar niet-officiële evangeliën, wordt Joachim voorgesteld als een rijke, vrome man uit de stam Juda. Zijn echtgenote Anna kan geen kinderen krijgen en het paar lijdt daar hevig onder omdat kinderloosheid in die tijd beleefd wordt als een vloek. Joachim ondervindt grote nadelen van die schande en komt, nadat hij uit de Tempel is verwijderd, in een sociaal en cultisch isolement terecht. Zijn vrouw smeekt God daarop om een kind. En haar gebed wordt verhoord. Een engel brengt haar de blijde boodschap en zegt haar dat het kind aan God moet worden opgedragen. Joachim, die vanwege de schande de woestijn is ingevlucht, wordt daar ook door een engel op de hoogte gebracht van de zwangerschap van Anna. Hij keert terug naar Jeruzalem en treft zijn vrouw bij de Gouden Poort, waar zij elkaar innig omhelzen. Anna baart een dochter, die zij Maria – Myriam noemt. Al vanaf haar geboorte wordt het kind omgeven met grote zorg en gebed. Op 4-jarige leeftijd staan de ouders haar af aan de Tempel, waar zij zich tot haar 13 jaar toelegt op de dienst aan God en de studie van de Thora.

Vanaf de zesde eeuw schrijven pelgrims over het geboortehuis van Maria bij de Vijver van Bethesda, waar toen al een basiliek ter ere van de Moeder Gods was gebouwd. In welk jaar die kerk precies werd ingewijd, is onbekend. Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dat op een 8ste september, de dag waarop later het feest van Maria Geboorte gevierd zou worden. In twee preken van de heilige Andreas van Kreta, bisschop van Jeruzalem omstreeks 680, wordt over het feest van 8 september gesproken. En in 799 wordt op de Synode van Salzburg het feest verplicht gesteld.

Wanneer wij volgende week zaterdag op 7 september eucharistie zullen vieren in de Begijnhofkerk, zullen we in het evangelie een stamboom beluisteren en niet de minste. Die stamboom begint met een bijna eindeloze opsomming van alle voorouders van Jezus, vanaf Abraham tot en met Jozef, ‘de man van Maria, en uit haar werd geboren Jezus, die Christus genoemd wordt’. Mensen die met de stamboom van hun familie bezig zijn, zouden apetrots zijn als ze zulke belangrijke voorouders konden presenteren. De evangelist vermeldt Abraham, Isaak, Jacob, David, Salomo. Belangrijke mensen, maar ook met heel menselijke kantjes. Denk maar aan David. Ook al was hij een grote koning, privé was zijn leven allerminst een voorbeeld: hij liet een van zijn onderdanen de dood ingaan om diens vrouw te kunnen nemen, en er waren verschrikkelijke drama’s met zijn kinderen.

Die stamboom verloopt alleen in mannelijke lijn, van grootvader op vader, op zoon, op kleinzoon. De grote vrouwen uit het voorgeslacht van Jezus worden niet genoemd. Geen enkele echtgenote van een aartsvader of van een koning. Slechts enkele vrouwen worden genoemd: Tamar, de schoondochter van Juda die een zondige verhouding had met haar schoonvader (Gen. 38); Rachab, de prostituee en landverraadster van Jericho, bovendien een Kananese, dus niet-joodse (Jozua 2); Ruth, de Moabitische, met andere woorden een buitenlandse, dus ook een niet-joodse (Ruth); Bathseba, de vrouw van Uria, die zwanger werd van koning David (2 Sam. 11-12). Om dan uiteindelijk Maria te noemen, als vijfde vrouw in de stamboom, de moeder van Jezus.

Maria Geboorte, triptiek Pietro Lorenzetti, 1342

De evangelist wil ons hiermee duidelijk iets zeggen. Zowel Maria als Jezus worden geboren in een land en uit een familie waar niet alles peis en vree is, waar niet alles rozengeur en maneschijn is, een geslacht met mensen zoals overal ter wereld, met verraders, ontrouwen, echtbrekers, buitenlanders. Maria en Jezus worden geboren uit mensen die zijn zoals wij, die fouten maken, gewone mensen met hun gebreken, échte mensen dus. Maria wordt geboren uit ouders van wie de namen zelfs niet vernoemd worden in de Schrift.

Er is dus niets dat erop wijst dat de geboorte van Maria heel bijzonder is en uiteindelijk een kentering in de wereldgeschiedenis zou betekenen. Bij de bevalling zal de vroedvrouw hoogstens aan vader Joachim gezegd hebben: ‘’t Is een meisje’. Dat het een bijzonder kind zou worden, wisten ze nog niet. Maar het zou al snel duidelijk worden en daarover spreken de evangelisten wel. ‘Begenadigde’, ‘meest gezegende onder de vrouwen’, ‘gezegend is de vrucht van uw schoot’, allemaal woorden van de engel tot Maria. En dan die uitspraak van Elisabeth: ‘wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toekomt’.

Haar geboortefeest is dan ook een bemoediging voor ons. Maria wordt geboren in een heel gewoon gezin, zoals onze gezinnen. Ze wordt geboren uit een volk met veel zwakke plekken. God kijkt gelukkig niet naar afkomst. Hij maakt geen onderscheid tussen mensen. God acht het niet beneden zijn stand om in onze wereld te komen met voorouders die er met momenten een puinhoop van gemaakt hebben. Laten we dan ook dankbaar vieren dat Hij ons die moeder gegeven heeft, de moeder van zijn Zoon en onze moeder.

Jullie zijn uitgenodigd op het geboortefeest van Maria op zaterdag 7 september 2024 om 19 uur in de Sint-Margaritakerk, Begijnhof. We vieren dan samen eucharistie en gaan dan met brandende kaarsjes doorheen het met kaarsjes verlichte Begijnhof. Jullie zijn echt welkom!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook