Herkomst en betekenis van een jubeljaar | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Blazen van de ramshoorn © Screenshot YouTube

Herkomst en betekenis van een jubeljaar

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 22 januari 2025 - 10:46
Afdrukken
‘Kom, laten wij jubelen voor de Heer’

‘Kom, laten wij jubelen voor de Heer, juichen voor onze rots, onze redding’, zo begint de psalmist psalm 95. Dit psalmvers vat zowat de essentie van een jubeljaar samen. En wij zijn met Kerstmis zulk een jubeljaar begonnen. Met een bepaalde regelmaat met toch wel wat uitzonderingen zitten we nu in het 31ste jubeljaar, waarvan ik er zelf – met mijn 74 jaren – zeven heb meegemaakt. Maar wat is de diepere betekenis van zo een bijzonder jaar?

Logo Jubeljaar 2025

Om de oorspronkelijke betekenis van het jubeljaar te begrijpen, kijken we naar de joodse traditie. In Leviticus lezen we: ‘Na verloop van zeven sabbatjaren, na zeven maal zeven jaren, wanneer er negenenveertig jaren verstreken zijn, moeten jullie op de tiende dag van de zevende maand de ramshoorn luid laten schallen. Op Grote Verzoendag moet in heel het land de ramshoorn schallen. Elk vijftigste jaar zal voor jullie een heilig jaar zijn waarin kwijtschelding wordt afgekondigd voor alle inwoners van het land. Dit is het jubeljaar waarin ieder naar zijn eigen grond en zijn eigen familie kan terugkeren.’ (Lev. 25, 8-10)

Elke zeven jaar was er bij het joodse volk een sabbatjaar. Een jaar van rust en gebed. Zes jaren mocht het land bebouwd worden, het zevende jaar gunde men het land rust. In zo’n jaar werd er niet ingezaaid en werd de wijngaard niet gesnoeid. Na zeven sabbatjaren, dus in het vijftigste jaar, was er telkens een Jubeljaar. In het Jubeljaar ging alle verkocht bezit weer terug naar de oorspronkelijke eigenaars, het land werd herverdeeld en slaven werden vrijgelaten. Het joodse volk maakte zo duidelijk dat de mens slechts vruchtgebruiker van de aarde is en dat God de enige en uiteindelijke eigenaar is. De bijbel noemt het een jobeljaar naar het Hebreeuwse woord ‘yobhel’ waarvan het woord ‘jubel’ is afgeleid. Het woord ‘jobel’ verwijst ook naar de bazuin, een ramshoorn, ook wel sjofarhoorn genoemd, die moest weerklinken om dit vijftigste jaar aan te kondigen.

Het is een tijd van onthechting, een herinnering dat niets ons echt toebehoort: geld, bezit ... Alles komt de Heer toe. Een jubeljaar is een tijd om te begrijpen dat God doel en zin is van alles. Tot op vandaag geeft het gebruik van een jubeljaar uiting aan het verlangen vanuit het joodse denken om de samenleving te hernieuwen.

Blazen van de ramshoorn © Screenshot YouTube

Kerkelijke jubeljaren

Het eerste kerkelijk jubeljaar vond plaats in 1300 onder paus Bonifatius VIII. Op dat moment wordt Europa geteisterd door oorlogen en pestepidemieën. Er is nood aan een diepe bekering, dus besluit de paus om het joodse gebruik van het jubeljaar over te nemen. Gelovigen worden aangemoedigd om een pelgrimage te maken naar Rome en er de pauselijke basilieken te bezoeken.

In 1350 kondigt paus Clemens VI het volgende jubeljaar aan. Vanaf dan zouden jubeljaren elke 50 jaar plaatsvinden. De paus zelf resideerde toen in Avignon, maar hij stuurde een kardinaal als vertegenwoordiger naar Rome. Frankrijk en Engeland zijn op dat moment verwikkeld in de Honderdjarige Oorlog (1337-1454). Een tijdelijke wapenstilstand maakte het voor vele pelgrims mogelijk op bedevaart te gaan. Misschien kan het jubeljaar van 2025 opnieuw een kans bieden om het verlangen naar vrede kracht bij te zetten.

In 1390 zal er opnieuw een jubeljaar plaatsvinden. Paus Urbanus VI ordonneert dat er vanaf nu iedere 33 jaar een jubeljaar zal plaatsvinden. Maar het was een jubeljaar in mineur. In datzelfde jaar werd er ook een tegenpaus verkozen in Avignon. Franse, Spaanse en andere volgelingen sloten niet aan bij deze bedevaart.

Niettegenstaande het vastgestelde ritme van 33 jaar wordt er in 1400 toch nog een jubeljaar afgekondigd. In 1450 zal paus Nicolaas V de 50-jarige cyclus herstellen. En het is pas vanaf he jubeljaar van 1475 dat de huidige 25-jarige cyclus wordt aangenomen. Sindsdien, buiten enkele uitzonderingen, is dat het vaste ritme. Er wordt ook vastgesteld dat men de vier pauselijke basilieken dient te bezoeken: Sint-Pieter, Sint-Paulus-buiten-de-Muren, Sint-Jan-van-Lateranen en Maria-de-Meerdere.

Tijdens het jubeljaar van 1500, onder paus Alexander VI, is het de eerste keer dat het idee van een ‘Heilige Deur’ wordt geïntroduceerd. Een dichtgemetselde deur wordt op Kerstmis, aan het begin van het jubeljaar, geopend. Op 24 december 2024 opende paus Franciscus de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek, op 29 december was de basiliek van Sint-Jan-van-Lateranen aan de beurt, op 1 januari Maria-de-Meerdere en op 5 januari de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-Muren. Dit betekende de officiële start van het jubeljaar.

Maar op tweede kerstdag bezocht paus Franciscus de Rebibbia-gevangenis in Rome. En daar opende hij een heilige deur van de gevangeniskapel. Het was de eerste keer dat een paus een heilige deur opende in een gevangenis. 300 gedetineerden, bewakers en familie woonden de plechtigheid in de kapel bij, terwijl nog 300 anderen buiten wachtten.

Paus Franciscus loopt door de heilige deur in de Rebibbia-gevangenis © Vatican Media via CNA

‘Het openen van een deur is een mooi symbool. Het gaat over het openen van ons hart’, zei de paus bij die gelegenheid. ‘Een open hart maakt ons tot broeders en zusters. Op slechte momenten denk je dat alles voorbij is, dat niets meer opgelost kan worden, maar de hoop stelt nooit teleur.’ Hij vergeleek de hoop met een anker waaraan we vast kunnen houden met een touw. ‘Soms is het touw hard en doet het pijn aan onze handen ... maar met het touw in onze handen, kijkend naar de kust, draagt het anker ons vooruit. Er is altijd iets goeds, er is altijd iets dat ons op de been houdt.’

Na het beeld van het anker ging hij dieper in op het openen van de ramen en deuren van ons hart. ‘Als het hart gesloten is, wordt het zo hard als steen. Het vergeet de tederheid. Open wijd de deuren van het hart. Iedereen weet hoe dat moet. Iedereen weet wanneer de deur gesloten of halfgesloten is. Zelfs in de moeilijkste situaties, behoud altijd een open hart.’

Al eeuwen gaat het ritme rustig verder, met af en toe een bijzonder jubeljaar, zoals laatst nog in 2016. Soms zijn er enkele opmerkelijke anekdotes te melden, zoals het jubeljaar van 1600. Paus Clemens VIII maakte toen furore door als ‘gewone’ pelgrim zelf biecht af te nemen, pelgrims te bedienen, dagelijks te tafelen met armen ... In 1700 zal voor de eerste keer, wegens het overlijden van paus Innocentius XII, een jubeljaar worden afgesloten door een andere paus dan deze die het opende. In 1725 worden naar aanleiding van het jubeljaar de bekende Spaanse trappen geopend. Infrastructuurwerken ter voorbereiding op het jubeljaar zijn van alle tijden. De politieke onrust van de negentiende eeuw (Napoleon, de eenmaking van Italië ...) bemoeilijkt de organisatie van een jubeljaar. Zo was er in 1800 en 1850 geen jubeljaar en in 1875 bleven de Heilige Deuren gesloten.

Betekenis van een jubeljaar

Al redelijk vroeg neemt een jubeljaar de vorm aan die we ook vandaag nog kennen: een bedevaart naar Rome, het openen van de Heilige Deur, een bezoek aan de pauselijke basilieken. Een kerkelijk jubeljaar betekent, in essentie, hetzelfde als in Leviticus staat beschreven. Het is een periode van bekering, herstel en vergeving voor de gehele Kerk. De reis naar Rome is daarbij belangrijk. We worden eraan herinnerd dat we niet onze eigen Kerk zijn, niet ons eigen eiland. We zijn deel van een bisdom en een wereldkerk. We zijn verbonden met onze bisschop en de bisschop van Rome. Af en toe maken we dat heel concreet, denk maar aan de chrismaviering wanneer we met vele priesters samen vieren met onze bisschop. Door samen naar het graf van Petrus te pelgrimeren, worden we herinnerd aan wat de Kerk ten diepste is. Geen clubje gelijkgezinden, geen socioculturele organisatie, maar Gods Volk op pelgrimstocht over deze aarde.

Paus Franciscus opent de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek © Vatican Media

Het eerste jubeljaar werd uitgeroepen in een tijd van oorlog en sociale onrust. Kort erna was de Kerk ook diep verdeeld en zelf eigenlijk even gesplitst tussen een paus in Rome en een in Avignon. Het vraagt weinig inlevingsvermogen voor ons vandaag. We leven in tijden van grote onrust. ‘Geen tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk’, zo luidt de bekende boutade van paus Franciscus. Een jubeljaar is daarbij de uitgelezen kans om ons opnieuw te verenigen en onze ogen te richten op wat echt van tel is. Dat we mogen leven van het geloof en de vreugde dat God bron en zin van alles is. En dat is wel nodig nu we dagelijks om ons heen veel negatieve en sombere verhalen horen over oorlogen, vluchtelingen, sociale ongelijkheid en allerhande crises dichtbij en veraf. Je zou er pessimistisch van worden. Maar vanuit ons geloof weten we dat dit de verkeerde instelling is. Daar wil het jubeljaar dit jaar als ‘beweging van hoop’ een antwoord op geven.

Laten we onze parochies en gezinnen maken tot plaatsen van ontmoeting en hoop. Laten we elkaar ondersteunen, bemoedigen en samen zoeken naar manieren om ons geloof zichtbaar te maken in onze daden. Ja, laten we mensen van hoop zijn die ook anderen hoop geven!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook