Stilaan op weg naar Pasen met Aswoensdag en de Veertigdagentijd | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Asoplegging

Stilaan op weg naar Pasen met Aswoensdag en de Veertigdagentijd

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 2 maart 2025 - 9:36
Afdrukken

We kunnen heel wat kanten op, de goede, de verkeerde of iets daartussenin. Als je stappen zet, dan loop je het risico om de verkeerde kant op te gaan. Als je geen stappen zet, dan kom je nergens uit. Pasen heeft te maken met leven, nieuw leven. En leven is beweging, is op weg gaan. Niet voor niets werden de eerste christenen ‘mensen van de weg’ genoemd. Zij namen het risico op weg te gaan, met de kans de verkeerde weg te kiezen, maar met evenveel kans om de goede weg te gaan.

Carnaval

Volgende week gaan wij op weg, zetten wij de eerste stappen op weg naar Pasen. In voorbereiding op dat hoogfeest houden we een veertigdaagse vastentijd waarin we aanwijzingen, richtingwijzers aangereikt krijgen om op weg te gaan. Maar voordat we die Veertigdagentijd ingaan, is het eerst nog carnaval. Dit op de zondag, maandag en dinsdag voor Aswoensdag, de ‘vette dagen’, een laatste keer lekker uitgebreid eten vooraleer men veertig dagen sober gaat leven als voorbereiding op Pasen. Ook de pastores en de teamleden van de Pastorale Eenheden van ons dekenaat Kempen-West ‘vieren’ de dag voor Aswoensdag ‘Vette dinsdag’: een gezellig samenzijn met een optreden van Koen Dewulf, comedian en zanger met daarna gezellig tafelen. Omwille van hun inzet verdienen ze dat. Tegenwoordig wordt de gehele vastenperiode wel ergens Carnaval gevierd, behalve in de Goede Week.

Carnaval

Carnaval is van oorsprong een feest dat dicht staat bij de natuur. Omdat de winter bijna voorbij was en de lente zich begon af te tekenen, werden maskers opgezet om de boze geesten van de winter af te schrikken en te verjagen, zodat het zonlicht, dat gedurende de winter verdwenen was, weer tevoorschijn kon komen en mens en natuur opnieuw tot leven konden komen. De maskers, die in oorsprong dierenmaskers waren, verschaften de mens symbolisch en tijdelijk de goddelijke kracht van de heilige dieren. Met het ritmisch dansen wilde men de natuur weer tot leven wekken na de winter waarin de natuur was afgestorven.

De oorspronkelijke betekenis van het woord carnaval is niet bekend. Sommigen zeggen dat carnaval komt van ‘carrus navalis’ (= scheepskar), het watervoertuig waarmee, volgens het voorchristelijk volksgeloof, de vruchtbaarheidsgoden hun intocht deden en zo de duisternis verjoegen. Misschien ligt hier de oorsprong van de scheepsvorm die heel wat carnavalswagens hebben.

Anderen zien een verband met het Latijnse ‘carne vale’ = ‘vaarwel aan het vlees’. Dit woord, dat reeds in de tiende, elfde eeuw voorkomt, ontleent zijn betekenis aan het feit dat de christenen heel wat niet mochten eten tijdens de periode voor Pasen: vlees, vis, eieren ... Vooraleer veertig dagen te vasten, leefde men zich uit als troost voor alle genoegens die men zich daarna zou moeten ontzeggen al voorbereiding op Pasen.

Ons is het vooral te doen om die voorbereidingstijd die we goed willen invullen.

Aswoensdag

De eerste stap op weg naar Pasen, de stap die we volgende week woensdag zetten, wordt getekend met as. Die dag wordt dan ook zo genoemd: Aswoensdag. Je hoeft zelfs niet erg thuis te zijn in de Bijbelse geschriften waarin de geloofsverhalen van het joodse volk zijn opgetekend, om een betekenis te kunnen geven aan as. Ook in ons eigen taalgebruik komt het voor. Zo kunnen we ‘in zak en as zitten’ zoals de man Job. Een mens in zak en as ziet het niet meer zitten. Hij kan geen kant meer op, niet vooruit of achteruit. Zulke mens treurt of rouwt. Mensen in zak en as, ze vertellen ons iets over die eerste dag van de Veertigdagentijd, ze vertellen ons iets over Pasen en over God, over de hunkering om een ander mens te kunnen zijn, om een ander leven te hebben.

In de Bijbelse verhalen lezen we hoe mensen zich tekenen met as om te laten zien dat ze schuld dragen, dat ze boete willen doen. Elke mens draagt wel schuld, ook al is het niet altijd zichtbaar of voelbaar. Wij hebben allemaal wel ergens schuld aan, schuld aan het verdriet van anderen, schuld omdat wij tekortschieten of iemand kwetsen, schuld omdat we geen verantwoordelijkheid durven of willen nemen. Het kan bevrijdend zijn om die schuld uit te spreken, om te weten dat je niet alleen staat met je schuldig zijn, dat schuldig zijn eigen is aan ons menszijn. Zo ontstaat er ruimte voor vergeving, ook van Godswege. Zo ontstaat er nieuw leven.

Asoplegging

Ritueel van de asoplegging

Volgende week woensdag zetten wij dus een eerste stap op weg naar Pasen. Die stap wordt getekend met as. Die as vertelt ons over onze rouw, ons verdriet, onze sterfelijkheid. Maar het is niet de bedoeling dat wij in die as blijven steken. We laten ons tekenen of bestrooien met as met het zicht op Pasen. Daarmee zeggen we ons geloof uit in God, bij wie rouw, verdriet, sterfelijkheid, schuld en boete niet het laatste woord hebben. Het gaat er uiteindelijk om wat er onder die aslaag kan en mag gebeuren. Waar het in het verleden de gewoonte was om een askruisje te geven op het voorhoofd, zal de voorganger wat as strooien op het hoofd van de gelovige die zich buigt voor de voorganger. Ten andere, in vele landen is dit altijd het gebruik geweest. Maar omdat dit in bij de bewoners in de woonzorgcentra wat onwennig overkomt, zullen we daar nog wel met een stempel een askruisje op het voorhoofd geven.

Tekenen met as, bedekt worden met as, werkt vruchtbaarheid in de hand. Zoals de as van de kachel over de zwarte kale grond werd gestrooid om de aarde vruchtbaar te maken. Met die as wordt er betekenis gegeven aan onze rouw, onze schuld, onze sterfelijkheid. Ze staan aan de wortel, maar zijn tegelijk ook teken van nieuw en vruchtbaar leven.

Jezus, die ons voorleefde hoe bewust te leven, geeft in het evangelie van Aswoensdag eenvoudige aansporingen: ‘Doe het goede. Bid in de stilte van je kamer. Vast als iemand die weet waartoe hij of zij leeft. Doe het allemaal in stilte. God, die verborgen leeft in zijn schepping, zal het wel zien.’ Ja, we willen in de Vastentijd dichter bij onze levenskern leven, dichter bij andere mensen, dichter bij God.

Vasten en een bezinnend huisritueel

Aswoensdag is, net zoals Goede Vrijdag, in de recentste editie van het kerkelijk wetboek van 1983 een verplichte vastendag voor katholieken. Dit houdt in dat alle gedoopten tussen 18 en 60 jaar gehouden zijn op die dag slechts één volledige maaltijd te nemen. Wie kan, wordt uitgenodigd om ook op de andere dagen, zoals paaszaterdag en de vrijdagen van de veertigdagentijd, te vasten. Naast het onderhouden van de vasten en onthouding zijn uiteraard ook andere vormen van boete mogelijk, vooral liefdewerken, inzet voor de medemensen, financiële steun aan de projecten van Broederlijk Delen. Ook een sterkere deelname aan de aangeboden vieringen of persoonlijke bezinning en gebed kunnen helpen om de vastentijd zinvol te beleven.

Broederlijk Delen zal, ook dit jaar, onze blik verruimen en onze inzet prikkelen. En de Bijbelse verhalen, die doen ook iets met ons! Het wordt weer de moeite om de veertigdaagse Vastentijd goed te beleven! En moge die as ons tot vruchtbare mensen maken. Dan kan het vanzelf reeds een stukje Pasen worden.

We bieden jullie verscheidene vieringen aan met Aswoensdag, op 5 maart:

  • om 10.30 u. in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef (eucharistie met asoplegging)
  • om 14.00 u. in het Woonzorgcentrum Paradijs (eucharistie met asoplegging)
  • om 15.00 u. in Sint-Jan Evangelist, Koningshooikt (woordviering met asoplegging)
  • om 19.00 u. in O.L.V.-Onbevlekt, Lachenen (woord- en communieviering met asoplegging)
  • om 19.00 u. in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers (eucharistie met asoplegging)

Jullie zijn alvast welkom in één van deze vieringen!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook