Hoe zou jij het vinden mocht je minder goede gezondheidszorgen krijgen dan je buurman of buurvrouw? Je kan het je wellicht niet echt voorstellen, maar toch bestaat die dubbele standaard. Zo is het gebruik van hormoonverstorende en kankerverwekkende pesticiden in Europa verboden, maar mogen ze vrijuit geëxporteerd worden naar landen buiten de Europese Unie. De gezondheid van de ene is blijkbaar meer waard dan die van de andere. Dat druist in tegen elk gevoel van rechtvaardigheid.
Het verhaal van pesticiden is niet uniek. Overal waar de winsten en groeimogelijkheden van grote bedrijven primeren, worden mensenrechten geschonden. Om een duurzame samenleving zonder ongelijkheid mogelijk te maken, zullen deze bedrijven moeten opereren binnen een kader dat respect afdwingt voor mens en natuur. Een systeemverandering dus!
We beseffen ten volle dat zo’n systeemverandering een werk van lange adem is. Op dit moment zijn we alvast trots op het Belgisch verbod op de export van pesticiden dat er maar kwam na aanhoudende maatschappelijke druk van onder meer Broederlijk Delen. Het werk is nog niet af. Nu willen we streven naar een Europees verbod op de export van bij ons verboden pesticiden.
Werken aan beleidsverandering is hard nodig, maar er moet evenzeer gezocht worden naar alternatieven. Samen met partnerorganisaties zet Broederlijk Delen sterk in op agro-ecologie. Agro-ecologische landbouw met mengteelten en biologische gewasbescherming is gebaseerd op generatielange kennis en ervaring en verrijkt met moderne inzichten en is hét alternatief voor het huidige dominante voedselsysteem.
Broederlijk Delen nodigt jou uit om mee campagne te voeren en deel te worden van de 25%-revolutie. Een minderheid volstaat immers om het systeem te veranderen. Samen bouwen we aan een duurzame samenleving zonder ongelijkheid waar delen en herverdelen centraal staan.
Samen oogsten we succes.
Patrick Mubangizi uit Oeganda werkt al 32 jaar als koffieboer. Via een overheidsprogramma kreeg Patrick enkele jaren geleden gratis pesticiden. In eerste instantie leken ze goed te werken. ‘Ik hoefde minder te wieden en er was minder kans op plagen’, vertelt de boer. ‘Het maakte het werk voor mij eenvoudiger.’
‘Maar na enkele jaren merkte ik dat de insecten, die mijn koffieplanten nodig hebben, verdwenen waren. De planten verwelkten en de grond werd levenloos. Uiteindelijk stierven honderden koffieplanten’, vertelt Patrick. Toen besefte hij dat er iets moest veranderen. ‘Tijdens een training van COSIL, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die werkt rond agro-ecologie, hoorde ik dat mijn problemen waarschijnlijk te maken hadden met het gebruik van synthetische pesticiden. Gelukkig leerde ik goede alternatieven kennen.’
Dankzij een opleiding van COSIL, partner van Broederlijk Delen, is de koffieplantage gered.
‘Ik kreeg training om natuurlijke beschermingsmiddelen te maken, maar leerde ook hoe ik compost en vloeibare meststof kon vervaardigen. Ik plantte nieuwe struiken en mijn plantages worden nu van dichtbij opgevolgd door COSIL. Ik merk vandaag het verschil: de grond is weer rijk en levend, en de planten geven elk jaar een grotere oogst.’
(tekst uit de Campagnekrant 2025 van Broederlijk Delen)
Zoals elk jaar houden we twee collectes voor de projecten van Broederlijk Delen die dit jaar vooral plaatsvinden in Burundi, Burkina Faso en Oeganda:
- zondag 30 maart (Laetare-zondag): dat is de 5de-zondagviering voor heel onze Pastorale Eenheid in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers. Na die viering houden we ook Koffiestop in de parochiezaal ten voordele van Broederlijk Delen.
- het weekend van Palmzondag (12 en 13 april) of Pasen (20 april) is traditioneel het weekend voor de tweede collecte.
Beide collectes zijn warm aanbevolen!