TOMBEEK KEIZER KAREL FEESTEN
vrijdag 25 juli 2025 tot en met zondag 27 juli 2025
Ook dit jaar viert Tombeek feest! Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juli 2025 vieren we voor de 25ste keer de Keizer Karelfeesten in Tombeek, het mooiste gehucht van de gemeente Overijse! Met opnieuw een grote feesttent waar je 3 dagen kan genieten van optredens en veel gezelligheid.
Feestelijke eucharistieviering
Wij zullen ook feestelijk samenzijn in de St-Bernarduskerk op zondag 27 juli 2025 om 10.30 u in de plechtige eucharistieviering. Met opluistering door de Koninklijke Fanfare de Lanezonen en een gelegenheidskoor uit de Zondagsgemeenschap Overijse en in aanwezigheid van Keizer Karel en zijn gevolg.
Op 25 januari 1535 reed Keizer Karel met zijn karos en zijn gevolg van Gembloers over Waver naar zijn kasteel in Brussel.
Hij kwam graag incognito onder zijn volk want de Keizer hield van de gewone man en praatte graag met de mensen om hun noden en problemen te leren kennen.
Na een paar uren rijden door het prachtige winterlandschap en de wild rijke bossen van zijn geliefd Brabant maakte de Keizer zich zorgen want hij was niet zeker of hij wel de juiste richting naar zijn kasteel had genomen.
Zo kwam hij in Tombeek aan de Lane terecht en over het riviertje lag geen brug… De Keizerlijke karos reed vast in de modder van de bedding en de drassige oever. De zweep van de koetsier klakte neer op de prachtige flanken van de paarden die wat paardekracht te kort schoten om de keizerlijke koest op vaste grond te trekken. Het keizerlijk gevolg maakte niet onmiddellijk aanstal om van het ros te stijgen. De laarzen waren in Gembloers, waar het hoge gezelschap de nacht had doorgebracht, door de waardin en haar dochters met veel toewijding gepoetst en de keizerlijke begeleiders sloegen niet graag een lachwekkende figuur wanneer ze op de keizerlijke bezittingen waar ze naartoe reden, zouden aankomen.
Gelukkig voor de keizer stonden aan de Lane enkele mannen van het winterzonnetje al pijprokend te genieten. Na wat aarzeling en pas wanneer ze vernamen dat het de keizer betrof plaatsten ze hun sterke schouders tegen de koets. en de koetsier vloekte en het gevolg riep “ju” en de keizer was uit zijn benarde situatie verlost. Als dank voor de hulpvaardigheid, schonk de keizer aan de Tombekenare een stuk grond van 100 ha groot.