Sint-Amandus | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie Heilige Franciscus van Assisi in Gent-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Kerk in Gentbrugge-Ledeberg Kerk in Sint-Amandsberg Eucharistievieringen Dopen-eerste communie-vormsel-uitvaarten-huwelijk-misintenties Veel gestelde vragen Dekenaat Gent Jokri Oude Bareel Toontje Ons kind laten dopen Huwen voor de kerk Nieuwsbrief Gezinspastoraal Nieuws

Sint-Amandus

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 12 oktober 2016 - 11:34
Afdrukken

Eucharistieviering

Zaterdag 16.30 uur

Secretariaat Sint-Amandus

Tel. 09 251 00 03
sintamandus.sintamandsberg@kerknet.be
dagelijks open van 10u00 tot 12u00)

Een beetje geschiedenis

Amandus werd geboren rond 590 in Aquitanië nabij Nantes (Frankrijk). Oorspronkelijk leefde hij in een monnikengemeenschap. Later werd hij kluizenaar in de buurt van Bourges en via een pelgrimstocht naar het graf van de heilige Petrus te Rome - waar de heilige Petrus aan hem zou verschenen zijn met de opdracht het geloof te prediken in Gallië - kwam hij uiteindelijk in Gent aan tussen 630 en 639.

Amandus had het aanvankelijk heel moeilijk om bekeringswerk te verrichten, maar gaandeweg slaagde hij er in een monnikengemeenschap op te richten (de latere Sint-Baafsabdij).

Een mooie legende vertelt dat Amandus elke vrijdag naar Sint-Amandsberg kwam om er op de heuvel (het huidige Campo Santo) het geloof te prediken.  De gelovigen plantten daar een kruis, het prille begin van een bidplaats die veel later pas zal uitgroeien tot de huidige parochie Sint-Amandus

Toen Amandus zag dat zijn bekeringswerk in Gent vruchten begon af te werpen, trok hij verder naar Antwerpen, Friesland en Aken.  Tussen de jaren 647 en 650 kreeg Amandus een nieuwe volgeling ‘Bavo’.  Op een bepaald moment komen Amandus en Bavo terug naar Gent.

Bavo gaat gedurende een tijdje ‘kluizen’ in Mendonk en naar hem wordt later de Sint-Baafsabdij genoemd en nog later de Sint-Baafskathedraal. 

Amandus zelf wordt ongeveer 85 jaar en stierf op 6 februari 675 of 676 in de abdij van Elnone in Saint-Amand-les Eaux in Noord Frankrijk.

Vorige Volgende

Het Campo Santo is misschien wel de merkwaardigste begraafplaats van Vlaanderen. Het is de enige op een beboomde heuvel. Er liggen meer dan honderd belangrijke figuren uit de wereld van kunst en cultuur, politiek, wetenschap en industrie begraven. Door de artistieke waarde van de vele grafmonumenten is het ook een echt openluchtmuseum.
De benaming Campo Santo gold oorspronkelijk alleen de Kapelleberg. Nu wordt de hele begraafplaats die een oppervlakte van negen hectare beslaat 'Campo Santo' genoemd.
De laat-barokke kapel op de heuvel dateert van 1720-1721. Ze behoort toe aan de parochie van Oostakker. De crypte, waar de pastoors van Sint-Amandsberg begraven liggen, is een overblijfsel van een oudere kapel.
In 1847 liet de proost Jozef Van Damme een nieuwe kerk bouwen aan de voet van de heuvel. Hij werd de eerste pastoor van de nieuwe parochie Sint-Amandsberg. Van Damme liet ook het kerkhof aanleggen, als begraafplaats voor de parochie en voor de Gentse adel en financiële elite.
De architecten Jan en Antoine Rooms ontwierpen in 1932 de plannen voor de uitbreiding van deze kerk. De werken waren voltooid in 1940. De vier vensters in de doopkapel zijn het werk van Cesar Van Hevele, de andere glasramen zijn van glazeniers F. Crickx en Michel De Loore. In 1980 werd de weekkapel opgericht rechts van het hoofdaltaar.

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Franciscus van Assisi in Gent-Oost

Meer

Artikel
Sint-Amandus Sint-Amandsberg

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook