Een bezoek aan de Sint-Pauluskerk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Sint-Paulusparochie Antwerpen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Sint-Pauluskerk op Facebook Muziek in Sint-Paulus op Facebook Audiogids hoogtepunten in de Sint-Pauluskerk (viertalig) Audiogids Calvarietuin Sint-Pauluskerk (Nederlands)

Een bezoek aan de Sint-Pauluskerk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 26 januari 2017 - 16:53
Afdrukken
Van 1 april tot 1 november is de Sint-Pauluskerk dagelijks geopend voor een bezoek. Het onthaal wordt verzorgd door de V.Z.W. Sint-Paulusvrienden.

Op een boogscheut van de Schelde staat dit ‘barok juweel in een gotisch schrijn’.

Het verhaal van de Sint-Pauluskerk begint meer dan  800 jaar geleden met de Spanjaard Dominicus de Guzman die een bedelorde had gesticht en zijn paters predikbroeders noemde. Zij stonden later bekend onder de naam van Predikheren of Dominicanen.

De  kerk is tegenwoordig parochiekerk, maar dat is niet altijd het geval geweest. Oorspronkelijk was ze de kloosterkerk van de orde der predikheren of Dominicanen. Deze orde werd in 1216 gesticht door de Spanjaard, Dominicus de Guzman. Hij stichtte de bedelorde om te kunnen prediken tegen de ketterijen van o.a. de Katharen.

De huidige kerk is gebouwd in een laat-gotische stijl en dit tussen 1512 en 1639, het jaar waarin het nieuwe koor door de bisschop van Antwerpen werd gewijd.

De tweede helft van de 17de eeuw spendeerde men aan het barokke meubilair zoals de biechtstoelen en het koorgestoelte. Daarom wordt de Sint-Pauluskerk ook al eens omschreven als een ‘barok juweel in een gotisch schrijn’

De eerste kloosterkerk was echter kleiner. Deze werd  in 1276 ingewijd door Albertus Magnus, een belangrijke Dominicaanse kerkleraar en leermeester van  Thomas van Aquino. Het klooster was een belangrijk intellectueel centrum. Van hieruit werden dominicanen uitgezonden naar het voornamelijk protestantse Noord-Europa. Tussen 1276 en 1796 woonden hier ongeveer 1700 dominicanen. Hun kleuren, zwart en wit, zijn ook vandaag nog dominant in de kerk aanwezig.

De kerk is niet ongeschonden uit haar woelig verleden gekomen. Ze doorstond de Beeldenstorm en de Calvinisten op het einde van de 16de eeuw, de Oostenrijkse en nadien de Franse bezetters op het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw. Ze doorstond beide wereldoorlogen en diverse branden, waarbij de laatste grote brand in 1968 nog steeds tot ieders verbeelding spreekt.

In september 1769 wordt het klooster opgeheven en de kerk gesloten. Op 22 augustus 1804 kocht de stad Antwerpen de kerk als parochiekerk.

De Sint-Paulusvrienden verzorgen het onthaal van de bezoekers in de kerk. Van 1 april tot 1 november kunt u dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur de kerk bezoeken. Buiten het seizoen is de kerk in het weekend open van 14.00 tot 17.00 uur.

Maak uw bezoek aan de Sint-Pauluskerk onvergetelijk  en download de audiogids ( https://izi.travel/nl/6df0-sint-pauluskerk/nl) op uw smartphone of tablet!

Indien u als groep een aparte rondleiding wenst, ook buiten de reguliere openingsuren, dan maken wij voor u een bezoek op maat.

U kunt hiervoor contact opnemen door een mailtje te sturen naar sintpaulusvrienden@proximus.be

 

 

 

Gepubliceerd door

Sint-Paulusparochie Antwerpen

Meer

Cultuur
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Guido Vanheeswijck © CCV Hasselt
readmore

Online leertraject met Guido Vanheeswijck

icon-icon-artikel
Een blik op de originele partituur van Messiah. © Wikipedia
readmore

Ervaar Händels ‘Messiah’ intenser met deze luisterwijzer

icon-icon-artikel
Dirk Arts, Zanzibar / Olivier Lins, voorzitter Kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus / Schepen van Toerisme Koen Kennis / Schepene van Cultuur en erediensten Caroline Bastiaens / Pastoor van Sint-Carolus Borromeus Rik Hoet / Erwin Lauriks, Werkmmaat VZW © Zanzibar
readmore

Gegidste combiwandeling aan Sint-Carolus Borromeus en De Ruien

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook