Lummen Centrum | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid Sint-Anna Lummen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kerk & Leven Rouwenden nabij Kerkelijke feestdagen Lezingen en overwegingen van de zondag

Lummen Centrum

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op zondag 12 maart 2017 - 21:49
Afdrukken

EVANGELIE en BEZINNING van de ZONDAG: Zie nieuws bij Pastorale eenheid St. Anna Lummen

SCHEMA EUCHARISTIEVIERINGEN - Zie nieuws bij Pastorale eenheid St. Anna Lummen

KVG PAASFEEST 2022

F3449b18.jpg

kvg paasfeest

Na 2 jaar onderbreking heeft de K V G Lummen nog eens haar paasfeest mogen houden. Het werd een heel geslaagd paasfeest!

Ieder jaar begint het paasfeestmet een H mis waarin gebeden wordt voor de K V G leden die de afgelopen jaren zijn overleden. Daarna werden wij opgewacht in de gemeentelijke feestzaal Oosterhof waar wij werden verast door een lekkerfeestmaal. Daarna was het tijd voor ontspanning met zeer mooie en aangepaste muziek. Er werd ook flink gedanst. Daarna was het tijd voor de trekking van de tombola altijd prijs. De dag werd afgesloten met een oprecht “tot de volgende keer”. Iedereen kreeg bij het naar huis gaan nog een origineel paasgeschenkje.

PAROCHIETEAM

Donderdag 12 mei om 19.45 u. op de pastorij.

KWB

Fietsen op woensdag 11 mei ”Meerhout-Gestel”. Vertrek om 13 u. aan zaal Mudanza.

Tejaterkaffee uilenspiegel Diest op dinsdag 6 mei 20. 15 u. Contact en info: Ivo Tielens,: ivotielens@hotmail.com of 0478/97 63 16.

KWB BARBECUE

Zaterdag 7 mei om 18.30 u. in zaal Oosterhof. Tussen 18.30 u. en 19 u. wordt een aperitiefje aangeboden door KWB! Inschrijven tot zondag 1 mei bij Mario Van Hemelen: mario.van.hemelen@telenet.be  of telefoon 013/52.33.53Prijzen: volwassen 20 euro en kinderen tot 14 jaar 10 euro.

SCHERPENHEUVEL        

Zondag 15 mei, vertrek om 5.45 u. aan Het Hoeveke in de Sint-Annastraat.

Meer info bij Jos Leyssens 013/52 30 74

EERSTE COMMUNIE

TER INFO: 2eVoorbereiding op de eerste communie: in de kerk op woensdag 18 mei van 13.30 u. tot 15 u. Allen op post!

EERSTE COMMUNIE

Voorbereiding op de eerste communie: eerste repetitie in de kerk op woensdag 4 mei van 13.30 u. tot 15 u. Allen op post !

DOOPSELS 6/3

Korneel KINABLE, Louise DULLERS, Maren ENGELEN, Lucas WEYENS WESTHOF en  Arthur REYNDERS werden op 6 maart gedoopt Foto's zijn te vinden op de facebookpagina onder "Lummen Parochies".

Knutselnamiddag K V G Lummen

F3449b16.jpg

kbg

Ook de 2deontmoetingsdag na corona was weer meer dan geslaagd. Op deze samenkomst moest er iets geknutseld worden en nu was het thema Pasen.

Op 2 April kwamen 20 K V G leden samen om een sierstuk over Pasen temaken in zaal Oosterhof. Het was een hele inspanning want werd er gelijmd en geplakt! Gelukkig werd er ook tijd gemaakt voor een tas koffie met een stuk taart en de sfeer zat er duidelijk in getuige bijgaande foto´s. Op het einde werd reeds een afspraak gemaakt voor het jaarlijks Paasfeest op 18 April.

OVERLIJDEN
+ Lea HORIONS, weduwe van Henri Hulshagen, overleed te Hasselt op 10 februari. Zij was 89 jaar en verbleef in de serviceflats bij het WZC Meerlehof. De uitvaartdienst vond plaats op donderdag 17 februari in de kerk van Lummen.
Aan haar familie bieden <we amens onze parochiegemeenschap ons op recht christelijk deelnemen aan. 
 

OVERLIJDEN
+ Jeanne TULLEN overleed in de leeftijd van 92 jaar op 2 februari te Heusden-Zolder. De uitvaartdienst vond plaats op dinsdag 8 februari in de parochiekerk.
Aan haar familie beiden we onze oprecht christelijk deelneming aan.

KERKFABRIEK
Vergadering van de kerkraad op dinsdag 22/2  om 14 u. in de kerk.

 

OVERLIJDEN

+ Karla THIELS, echtgenote van Raymond Theys overleed op zondag 9 januari in de leeftijd van 84 jaar in het ziekenhuis te Heusden-Zolder. Zij verbleef in het WZC Meerlehof. De uitvaartdienst vond op zaterdag 15 januari plaats in de parochiekerk van Lummen

Aan haar echtgenoot Raymond, kinderen, kleinkinderen en familie bieden we namens onze parochiegemeenschap ons oprecht meeleven aan. Dat Karla nu verder mag leven in Gods liefde.

UIT DE LITURGISCHE KALENDER 17/2/2022


HH. CYRILLUS, monnik (ca. 827-869, en METHODIUS, bisschop (ca. 815-885)

F3449a06.jpg

liturgische kalender


Links Methodius; rechts Cyrillus (hier Constantinus genoemd).
14e eeuw, wandschildering. Macedonië, Struga, Sint-Klimentkerk.

Cyrillus en Methodius waren broers en kwamen uit de Noord-Griekse stad Thessalonica. Ze waren monnik en stonden in verbinding met de Oost-Europese culturen. Wie daar in hun dagen christen wilde worden, moest de Latijnse taal beheersen en de Latijnse cultuur op de koop toe nemen. Dat betekende in de praktijk dat het christelijk geloof voor de gewone man in het oosten ontoegankelijk bleef.
Cyrillus en Methodius gebruikten als eersten de Slavische taal in prediking en onderricht. Bovendien maakten ze een vertaling in het Slavisch van de liturgie, en dus ook van de bijbelteksten die in de liturgie werden voorgelezen. Om de klanken adequaat te kunnen weergeven moest zelfs een nieuw tekenschrift ontworpen worden. Wij kennen het nu als het cyrillisch schrift, genoemd naar de uitvinder ervan: onze heilige Cyrillus. Gewoonlijk wordt het bij ons 'Russisch schrift' genoemd.
Bij paus Hadrianus II († 872) wisten ze zelfs gedaan te krijgen dat in het oosten het Latijn in de eredienst helemaal werd vervangen door de Slavische taal. In één moeite door wijdde de paus hen ook tot bisschop. Nog tijdens datzelfde bezoek aan Rome overleed echter Cyrillus. Hij werd beschouwd als de denker, filosoof en theoloog van de twee broers. Cyrillus ligt begraven in de kerk van San-Clemente te Rome.
In tegenstelling tot zijn broer was Methodius eerder praktisch ingesteld. Hij ging terug naar zijn Slavische volken - zoals de Bulgaren, Hongaren, Magyaren en Russen - om er het christelijk geloof verder te verbreiden en vaste voet te geven. Maar hoe langer hoe meer werd hij tegengewerkt door collega-bisschoppen uit de omgeving, omdat zij vonden dat hij te veel op hun terrein kwam en onder hun duiven schoot. Het kwam zelfs zover dat hij werd verbannen naar het Zuid-Duitse stadje Ellwangen. Daar sleet hij zijn laatste dagen door verder te werken aan de vertaling in het Slavisch van bijbel en liturgie.
Verering & Cultuur
Methodius ligt begraven in de Mariakerk te Welehrad (= het huidige Staré Mesto).
Cyrillus en Methodius zijn van onschatbare waarde geweest voor de verspreiding van het christendom in Oost-Europa. Tegelijk daarmee hebben ze de Slavische volken een eigen identiteit gegeven in de vorm van het cyrillisch schrift. Zij worden vereerd als de eerste apostelen onder de Slavische volken van Oost-Europa.
Patronaten
Paus Johannes-Paulus II († 2005) riep hen in 1980 uit tot medepatroons van Europa. Sinds 1863 golden zij reeds als patroons van alle Slavische landen en volkeN.

 

ORIGINELE NIEUWJAARSDRINK 2022

F3449b04.jpg

Nieuwjaar

Na de mis zorgden de leden van het parochieteam dat iedereen naar buiten ging met het fles cava, de 3 zoenen en de nieuwjaarswens. Hartelijk dank!

Het was al jaren traditie dat het parochieteam van Lummen de kerkgangers op de derde zondag van januari een fijne nieuwjaardrink aanbood. Vorig jaar was er helemaal niks. Dit jaar, omwille van omikron, was het ook niet het moment om samen te klinken op het nieuwe jaar. Maar niet getreurd: na de mis van zondag 16/1 nam broeder René, voorzitter van het Parochieteam, het woord en wenste ons op een enthousiaste manier een goed 2022 toe en hij bood ons allemaal een flesje cava aan en 3 zoenen (chocoladezoenen om op te eten!). Zo konden we toch, thuis!, klinken op het nieuwe jaar in onze parochie. De leden van het parochieteam deelden dan de flesjes en zoenen uit! Er w         as trouwens ook nog een heel mooie wens aan toegevoegd: “We wensen je een jaar als een alfabet met alle letters van A tot Z van Arbeid, Blijheid, Creativiteit over een Goede Gezondheid tot Zegen, Zon en Zaligheid”.

OVERLIJDEN

+ Lucienne VERVOORT, “Juffrouw Lucienne” overleed op 5 januari in de leeftijd van 94 jaar. Zij verbleef in het WZC Frederickxhof maar woonde voorheen aan de Kerkstraat. De uitvaartdienst vond plaats op zaterdag 15 januari in de kerk van Lummen.

Aan haar familie bieden we namens onze parochiegemeenschap ons oprecht meeleven aan. Dat Lucienne nu verder mag leven in Gods liefde.

DOOPSEL

LUKA CORBEE. (foto zie facebookpagina Lummen parochies)

Van harte proficiat aan onze dopeling, zijn ouders, peter en meter! Dat Luka nu verder mag opgroeien tot een fijn mens en een oprechte christen!

UIT DE LITURGISCHE KALENDER 

H. Antonius, abt, 17/1

F3449b02.jpg

liturgische kalender

Afbeelding van Antonius met o.a. zijn varkentje!

Prentje uit de collectie van Gerard de Croon (gepubliceerd op www.cubra.nl).

Antonius Abt (ook van Egypte, de Grote, de Kluizenaar, van Schotland, van de Thebaïs of met het Varken), Thebaïs, Egypte; woestijnvader & abt; † ca 356.

Feest 17 januari.

Geschiedenis
Antonius werd rond 251 geboren in de Egyptische plaats Koma (nu: Qiman el-Ar, Midden-Egypte). Zijn levensverhaal is opgetekend door zijn leerling Sint Athanasius de Grote († 373; feest 2 mei). Deze vertelt dat Antonius zich rond 310 naar Alexandrië begaf om zich als christen bekend te maken, met de bedoeling de marteldood te ondergaan. Het was immers de tijd van de christenvervolgingen onder keizer Maximinus Daia (305-313). Maar deze liet hem ongemoeid.
Teruggekeerd "beoefende hij een nog strengere ascese en onderging hij het martelaarschap naar de geest". Immers vanaf zijn 20e jaar leefde hij als kluizenaar. Dat kwam omdat hij als welgestelde jongeman eens in de kerk de evangelietekst hoorde voorlezen: "Als je volmaakt wilt zijn, verkoop dan alles wat je bezit en volg mij" (Matteus 19,21). Antonius was zo gegrepen door die tekst, dat hij hem letterlijk in praktijk bracht en op zijn eentje de woestijn in trok.
In de afzondering nam hij slechts het allernoodzakelijkste eten tot zich; hij heeft er vreselijk te strijden gehad tegen bekoringen: duivels in de gedaante van allerlei fantastische dieren gingen hem te lijf met knuppels en roeden en soms lieten ze hem half dood liggen.
Eerst woonde hij 35 jaar lang in een rotsspelonk in de buurt van de plaats waar hij geboren was. Daarna trok hij dieper de eenzaamheid in en vestigde zich op een berg aan de overkant van de Nijl in de buurt van het huidige El-Maimum.
In 561 werd zijn graf ontdekt en vanaf 1491 worden zijn stoffelijke resten bewaard in de St-Julienkerk te Arles. Er bevinden zich ook relieken in de abdij St-Antoine ten westen van Grenoble.

8 DECEMBER HOOGFEEST OLV ONBEVLEKT ONTVANGEN

F3449b48.jpg

OLV ONBEVLEKT ONTVANGEN

Schilderij van Alonso Cano (1601-1667): Maria Onbevlekt Ontvangen Sint-Janshospitaal (Brugge). foto Paul Hermans.

Verschil ‘Onbevlekte Ontvangenis’ en ‘Maagdelijke Geboorte’

Onbevlekte ontvangenis

Op 8 december viert de katholieke kerk de ‘onbevlekte ontvangenis’. In gelovige taal betekent dit dat Maria bij haar verwekking niet ‘besmet’ werd door de erfzonde. Daarmee wil men aangeven dat Maria, die uitverkoren werd om de moeder van Jezus, Gods Zoon, te worden, zonder vlek of rimpel moet zijn. Met erfzonde bedoelt men dat alle mensen die uit Adam geboren worden, getekend zijn door het kwaad waardoor het goddelijk verlangen naar het goede dat de Schepper in elke mens heeft neergelegd verstoord wordt door de neiging naar het kwade. Daaruit is dan, ten gevolge van de ‘overtreding’ van Adam – en in Adam van elke mens – een geschiedenis van kwaad voortgekomen. Om hieruit verlost – losgemaakt en genezen – te worden is Christus, de Zoon van God mens geworden. Welnu, precies omwille van zijn goddelijke zending tot bevrijding uit het kwaad, mag ook de moeder van Jezus niet aangetast zijn door het kwaad.

Maagdelijke geboorte

Daarmee verbonden, maar er niet mee samenvallend, is er geloof dat Jezus maagdelijk geboren is.  Dat wil zeggen dat Jezus door Maria de moeder van Jezus geworden is zonder een man te ‘bekennen’, zoals we in het tweede hoofdstuk van het Lukasevangelie vernemen. Het paradoxale, zelfs shockerende is dat Jezus niet via de weg van de seksuele omgang tussen Maria en Jozef ontstaan is, maar ‘ontvangen is dankzij de heilige Geest’. En dat is precies wat ons shockeert, want het is volgens de gewone en wetenschappelijke kennis van de natuur onmogelijk. Soms probeert men dit verhaal toch menselijk en wetenschappelijk aanvaardbaar te maken. Maar is het niet eerlijker om het verhaal van Lukas 2 te ‘laten zoals het er staat’, dat wil zeggen er de onmogelijkheid van niet ongedaan te maken? Want door zijn natuurwetmatige, wetenschappelijke onmogelijkheid ‘dwingt’ het ons om het bijzonder ‘statuut’ van Jezus te verkennen. Zoals zovele kinderen van onvruchtbare vrouwen in het Eerste Testament geen ‘kind van de natuur’ maar een ‘kind van de belofte’ zijn is Jezus via de maagd Maria goddelijke gave en belofte! Hij heeft, helemaal mens zijnde, tegelijk ook een overschrijdende ‘goddelijke’ betekenis en roeping om Gods heil in deze wereld te belichamen. Zonder naar de ‘maagdelijke geboorte’ te grijpen zet het evangelie van Johannes ons vanaf het begin op het spoor van de incarnatie van Gods liefde in het zijn en handelen van de mens Jezus van Nazaret: “Gods Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond” (Joh 1,14). prof. dr. Roger Burggraeve

Onbevlekte Ontvangenis als Dogma

Op 8 december 1854 kondigde paus Pius IX, via de pauselijke bul Ineffabilis Deus, een nieuw dogma af: de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. In artikel één van deze pauselijke bul schrijft hij het volgende:

“[…] Van in het begin, en vóór de aanvang van de tijd, heeft God voor Zijn Eniggeboren Zoon een moeder gekozen en voorbereid, waarin Christus het vlees zou aannemen en, in de zalige volheid van de tijden, geboren zou worden in deze wereld. Hij heeft haar boven alle schepselen aan Zijn liefde deelachtig gemaakt. Hij heeft haar derhalve, boven alle engelen en heiligen, met alle hemelse genadegunsten uit de schat van Zijn goddelijke voorraad wonderbaar begiftigd, zodat deze moeder, voor eeuwig absoluut vrij van alle zonde en in heel haar wezen eerlijk en perfect, een volledige heilige onschuld en heiligheid zou bezitten waarvan niemand onder God iets groters kan bedenken en niemand volledig kan begrijpen. En het was dan ook maar gepast dat zo’n wonderbaarlijke moeder, met de glorie van volkomen heiligheid gesierd en immer schitterend, ook vrij zou zijn van alle erfschuld en dat zij de hoogste zege over het oude serpent zou behalen. […]”[1]

Verering

Al in de Middeleeuwen werd de ontvangenis van Maria jaarlijks herdacht op 8 december, in de adventstijd, als voorbereiding op het komen van Jezus, de Christus. In de volksvroomheid heeft de verering voor Maria als de ‘onbevlekt ontvangene’ een nieuwe impuls gekregen door de gebeurtenissen in het Zuid-Franse dorpje Lourdes in het jaar 1858. Vier jaar na de dogmaverklaring verscheen Maria in Lourdes aan Bernadette Soubirous. Toen de veertienjarige Bernadette vroeg wie het was die zij zag, kreeg zij als antwoord ‘Ik ben de onbevlekt ontvangene.’

DOOP LUMMEN 7 NOVEMBER

Mathis HELSEN en Andres VANGEEL werden gedoopt. De dopelingen, hun ouders, peters en meters, familie wensen we van harte proficiat toe! (foto's op facebook onder Lummen Parochies)

DOOPSELS 24/10

Celle WAELBURGS en Mats en Vic Loricco

We wensen hen, hun ouders, peters en meters van harte proficiat! (foto's op facebook onder Lummen Parochies)

OVERLIJDEN

+ Germaine GRESSENS, echtgenote van Louis Baerts overleed op 18 oktober te Heusden-Zolder in de leeftijd van 92 jaar. Zij verbleef in het WZC Meerlehof. De uitvaartdienst had plaats op zaterdag 23 oktober in onze parochiekerk.

Aan haar echtgenoot, kinderen en kleinkinderen en familieleden beiden we namens onze parochiegemeenschap ons oprecht christelijk deelnemen aan en wensen de nabestaanden veel moed en sterkte toe.

+ Broeder Jan SCHERPENBERGH Broeder van Liefde
Een leven valt stil zoals een blad dat valt. En God raapt het op.

Geboren te Hasselt op 11 juli 1938.Aan de Heer toegewijd op 2 februari 1958.Overleden te Lummen op 19 september 2021.De uitvaartdienst vond plaats op vrijdag 24 september in de kapel van de Broeders. nadien werd broeder Jan te ruste gelegd op het kerkhof van de  Broeders.

Aan broeder René, zijn medebroeders in Lummen en de congregatie en zijn familie, bieden we ons christelijk deelnemen aan.

KVG

KVG-groep-is-er-voor-jou_500.jpg

logo kvg

F3449c40.jpg

kvg

Eindelijk hebben wij met de K V G nog eens een uitstap kunnen maken . Wij zijn naar het prachtige dierenpark Planckendael geweest want daar werd het 75 jarig bestaan van nationaal K V G gevierd . Wij zij om 8,30 u aan het Oosterhof vertrokken, en omdat het allemaal zo lang geleden was dat wij nog een uitstap hadden gemaakt had het bestuur een tussen stop voorzien voor een gezamenlijk ontbijt. Om 11u werden wij feestelijk verwelkomt op de feestweide. Tot 15 u werd de animatie verzorgd door Kip van Troye waarna de voorzitter het woord nam , daarna was het de beurt aan Belle Perez om deze mooie dag af te sluiten .Om 18 u hebben wij tevreden en met een goed gevoel Planckendael verlaten richting huiswaarts.

OVERLIJDEN

+ Albert CLAES overleed op 13 augustus aan huis te Lummen aan de Dikke Eikstraat. Hij was 91 jaar en de weduwnaar van Victorine Dekoning (+ 2003). De uitvaartdienst had plaats in de parochiekerk op donderdag 19 augustus. Aan zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen en zijn familie bieden we onze oprechte christelijke deelneming aan.

HERNEMING VAN DE DOOPVIERINGEN

De doopvieringen zijn ook weer opgestart. Voorlopig zijn het nodig individuele vieringen. Vanaf 3/7 mogen we weer met 200 mensen aanwezig zijn!  Hierbij nog even de data:

OVERLIJDEN

+ Maria SCHOOFS overleed op 19 juni te Hasselt in de leeftijd van 94 jaar. Zij was gehuwd met Jos Houben. De uitvaartdienst vond plaats in onze kerk op zaterdag 26 juni.

Aan haar familie bieden we namens onze parochiegemeenschap ons christelijk meeleven aan en wensen hen veel goede moed in sterkte in de komende tijd.

KENT U DE “PIC” in HASSELT ?

 

F3449a18.JPG

PIC

Onze gastvrouwen in het pastoraal informatiecentrum: Hilde (links) en Karen (rechts). Zij ontvangen ons altijd met de glimlach en grote hulpvaardigheid!

F3449b18.JPG

PIC

Een greep uit het zeer gevarieerde aanbod in het PIC.

Ook na Pasen proberen we ruimte te maken om een speciale plek of persoon uit onze kerkgemeenschap te leren kennen. Samen ontdekken we hoe ze deze vreemde tijd ervaren, welke invloed de covid-19-pandemie heeft op het dagelijkse leven.

Kennismaking met Hilde & Karen en het PIC

Vandaag willen wij u laten kennismaken met het Pastoraal Informatie Centrum, één van onze diensten van het Bisdom Hasselt. Hier werkt een team van 3 personen: Tom, als directeur en Karen en Hilde als bedienden in de verkoopdienst. Deze winkel is veel meer dan een religieuze boekhandel.

We treffen Karen en Hilde voor een babbel over hun werkzaamheden in het PIC.

Karen Geurts stelt zich voor als jongste van het team, in dienst sinds juni 2016. Na haar opleiding als maatschappelijk assistent werkte ze een tijd in de sociale sector, later had ze door haar interesse in o.a. kalligrafie, creativiteit en artisanale producten contacten met leveranciers van de ‘iets andere’, zinvolle wenskaarten en geschenken. Ze staat deeltijds in de winkel en houdt zich ook bezig met de boekhouding en de administratie. De inrichting van de winkel en de mooie themahoekjes zijn het werk van Karen, zij maakt er telkens opnieuw een uitnodigend geheel van.

Hilde Cilissen blikt terug op ruim 36 jaar ervaring en werkplezier. Ze belandde hier doordat het onderwijs destijds weinig werk(zekerheid) kon bieden en als regentes die ook godsdienst mocht geven kon het PIC haar wel boeien. Wat begon als vrijwilligerswerk groeide later uit tot een fulltime job en later opnieuw deeltijds om wat meer tijd met de kleinkinderen te kunnen doorbrengen. Hilde zorgt vooral voor het dagelijks reilen en zeilen van de winkel.
 

Moet het PIC nog voorgesteld worden?

De flyer vermeldt: “bidden, luisteren, lezen, schenken, wensen en vieren krijgen vorm”
Het is dé plek waar je binnen ons bisdom terecht kan voor heel veel verschillende items die ergens een raakpunt hebben met het religieuze, het diepere. Dat gaat van mooie wenskaarten, bijzondere geschenken, aparte beeldjes, zinvolle boeken, verschillende uitvoeringen van (kinder)bijbels tot gepersonaliseerde kaarsen, zelfs kelken en kazuifels... Het aanbod is enorm.
Iedereen kan er terecht, van scholier tot pastoor, van huisvrouw tot professor, van catechist tot gewone bezoeker … Echt iedereen is er welkom! De winkel is gelegen in de Tulpinstraat nr. 75 in Hasselt (Kiewit), binnen de gebouwen van het Pastoraal Centrum-Seminarie. Heel gemakkelijk te bereiken en met voldoende parking voor de deur, ook met het openbaar vervoer kan je er komen.

Hilde vertelt dat er vroeger veel aanbod was van eigen uitgaven. Bij elke tijd van het kerkelijk jaar hoorde telkens een aantal boekjes rond liturgie en catechese, er waren suggesties voor decoratie in de kerk en er was zelfs een eigen drukkerij.
Door de digitalisering en het ruime digitale aanbod zijn deze zaken sterk verminderd, men vindt z’n gading blijkbaar via andere wegen. Maar, zo wordt verteld, de digitale weg is slechts aanvullend, het vervangt de winkelervaring niet die je hier zo sterk aanvoelt.
Winkelen in het PIC is een beleving, het schept de mogelijkheid om een babbeltje te slaan en dat wordt erg gewaardeerd. Een ‘uitstap naar het PIC’ is iets om naar uit te kijken, het is dan ook geen gewone winkel. Om het met de woorden van Karen te zeggen: PIC is intussen uitgegroeid tot POC... van ‘informatie’ naar 'ontmoeting'!


Tijdens de lockdown was de winkel gedurende korte periodes gesloten en werden bestellingen telefonisch doorgegeven. Ook dan merkte je dat de klant nood had aan een (kort) gesprek, een luisterend oor. De eenzaamheid, die ook buiten corona aanwezig is, zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar verbinding en contact met anderen. De manier waarop Tom, Hilde en Karen hun klanten bedienen is van die aard dat men zich durft uiten, dat is niet vanzelfsprekend en verdien je vooral door een open, warme en luisterende houding.
Gezellig snuisteren tussen de boeken en andere leuke dingen is er aangenaam. Dikwijls zijn klanten op zoek naar een passend geschenkje voor een bepaalde gebeurtenis of zomaar … en indien gewenst wordt er graag advies gegeven.

Tijdens de Kerstperiode vind je er ook nog kerstkaarten met echte kersttaferelen, met een kribbe én met de vermelding ‘Zalig’ Kerstfeest. Dit aanbod overstijgt het commerciële aanbod en hiervoor is er zeker nog een publiek.
Voor sommige doelgroepen worden op aanvraag geschenkjes persoonlijk verpakt, je kan er ook een gelegenheidskaars laten bedrukken met naam en datum (bij huwelijk of doopsel).

Hoe wordt het aanbod samengesteld? Dat gebeurt in overleg, samen met Tom en aan de hand van vele catalogi en via vertegenwoordigers van diverse firma’s. Zelf hebben Hilde en Karen geen tijd om alle boeken te lezen, ze beperken zich meestal tot de recensies en kennen na al die jaren de voorkeuren van het cliënteel wel. Een gevarieerd ruim en kwalitatief aanbod is het resultaat.

Hoe treden jullie naar buiten?

Af en toe worden we gecontacteerd door parochies of pastorale eenheden om een beurs of activiteit te voorzien van boeken of andere materialen. We spreken af om een stand te bevoorraden of om zelf een stand te verzorgen, afhankelijk van de behoeften.
In Genk is er ‘Zoekpunt’ in Shopping 2 waar we artikelen te koop aanbieden. Het zijn vooral de wenskaarten en kleine geschenken, maar ook de noveenkaarsen, paternosters en paternosterzakjes die goed verkopen; dingen om thuis te bidden. Ook hier is het verkooppunt een ‘plek van ontmoeting’, net zoals het PIC.

Wat willen jullie dat mensen over de werking van het PIC weten?

Hier lopen regelmatig mensen binnen, ook anders- en niet-gelovigen, mensen met levensvragen die op zoek zijn naar een luisterend oor. Indien nodig kunnen wij bovendien rekenen op collega’s van de andere diensten bij ons, voor informatie en luisterbereidheid voor de klanten met specifieke vragen. Ook de priesters-in-huis zijn graag bereid om even tijd te maken, om te praten met mensen die zoekende zijn. We vormen, naast de winkel, ook een onthaal voor mensen die nood hebben aan contact. Dat is in deze maatschappij belangrijk.
“Wij zijn er voor iedereen!”

Laat je verrassen door het ruime actuele aanbod van het PIC, loop er gerust eens binnen, je wordt er hartelijk ontvangen door Tom, Hilde of Karen!

Pastoraal Informatie Centrum vzw, Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt
tel. 011-24 90 10, mail: pic@bisdomhasselt.be
website: www.pastoraalinformatiecentrum.be

Open: alle dagen van 10u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00
Gesloten op maandagvoormiddag, zaterdag

BROEDERS ZIJN 125 JAAR ACTIEF IN SINT-FERDINAND

F3449c53.jpg

Broeders van Liefde

Op de foto bemerken de huidige 4 Broeders: broeder Germain, broeder René, broeder Hugo en broeder Jan. Broeder René houdt een schilderij vast met de beeltenis van gravin Thérèse die het landgoed Vreebosch schonk aan de Broeders van Liefde. Op het schilderij in de achtergrond bemerken we haar broer burggraaf Ferdinand Goupy de Quabeck.( Foto Koen Luts).

Op 15 november 1895 arriveerden twee Broeders van Liefde in Lummen. Nog geen jaar later werd het huidige Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand ingehuldigd. Nu wonen er nog vier broeders. Vanaf november wilden zij samen met alle personeelsleden, kinderen en bewoners van hun tehuizen de 125ste verjaardag een jaar lang vieren, maar de coronacrisis steekt stokken in de wielen.

In 1894 overleed burggraaf Ferdinand Goupy de Quabeck op 74-jarige leeftijd “na een wreede ziekte” in Lummen. Een jaar later schonk zijn zuster gravin Thérèse het landgoed Vreebosch van 48 ha aan de Broeders van Liefde. Volgens haar wens werd er een stichting opgericht voor arme ongelukkige kinderen. De voornaam ‘Ferdinand’ van de burggraaf is na 125 jaar een begrip in Lummen en omstreken. In het Orthopedagogisch Instituut willen ze dat jubileum natuurlijk graag vieren.

Broeder Overste René Van Tichelt: “Omwille van de coronamaatregelen hebben we alleen nog maar de vlaggen kunnen uithangen. We wachten onder andere op een gezamenlijk etentje met de directies. Voor de rest passen we ons in in de viering die vanuit het instituut wordt opgezet. We werken mee aan de brochure 125 jaar Sint-Ferdinand waarin we vooral de 25 laatste jaren belichten. In 1996 verscheen het boek ‘Kroniek van een instituut’ en nu hopen we een groot feest te organiseren als de coronacrisis voorbij is.”

Masterplan

In het klooster van Sint-Ferdinand wonen nog vier broeders. Germain Bex zet zich in om mensen een tweede kans te geven en broeder Jan Scherpenbergh is vrijwilliger bij ’t Hoeveke en Sint-Vincentius Lummen. Broeder Hugo Backx houdt zich vooral bezig met de overkoepeling van de oud-leerlingenbonden van de Broeders van Liefde. René Van Tichelt is actief betrokken bij de werking van De Winning als voorzitter van de verschillende bestuursorganen. Hij is tevens nog vrijwilliger bij De Schalm en het Multifunctioneel Centrum (het vroegere MPI), binnen het pastoraal van het MFC en de volwassenenwerking.

“Na 125 jaar hebben we nog heel wat toekomstplannen. Voor de volledige campus willen we een masterplan uitwerken, een duidelijk plan wat we in de toekomst gaan doen”, vertelt broeder René. ( tekst Koen Luts)

UIT DE LITURGISCHE KALENDER

HEILIGEN VAN BIJ ONS

F3449b47.jpg

Jan Berchmans

Schilderij1800 te Diest, St-Sulpitiuskerk
Jan Berchmans bij vader Ignatius opgenomen in de hemelse heerlijkheid.

Jan Berchmans werd op 12 maart 1599 te Diest (België) geboren als oudste van vijf kinderen. Zijn vader, eveneens Jan geheten, was schoenmaker en één der schepenen van de stad. Zijn moeder heette Elisabeth van den Hove; zij was een vrome vrouw, die veel ziek was.

Jans ouders hadden gehoopt, dat hij zou meehelpen in de zaak. Maar Jan zelf vatte al zeer jong het ideaal op om priester te worden. Op zijn negende jaar kreeg hij de kans om naar de plaatselijke school te gaan, terwijl hij met een aantal jongetjes die hetzelfde ideaal hadden als hij, intern leefde in het rectorshuis van de Onze-Lieve-Vrouweparochie. De pastoor gaf hem les in alles wat met kerk en geloof te maken had. Jan was een uitnemende leerling. Maar na de beëindiging van zijn derde schooljaar in 1612, haalde zijn vader hem er af. Er was eenvoudig geen geld. Toen de pastoor van het begijnhof te Diest hiervan hoorde, bood hij vader aan, dat hij Jan in huis zou nemen als huisknecht; in ruil daarvoor zou hij zijn opleiding betalen.
Reeds een paar weken later verhuisde hij onder dezelfde condities naar kanunnik Jan Froymont in Mechelen. Opvallend was, dat hij alle klusjes die hij op te knappen kreeg (tafeldekken en afruimen, huis schoonhouden, boodschappen rondbrengen, tuin bijhouden, voor twee jongere mede-internen zorgen), met zo'n opgewekt gemoed deed.

In 1615 openden de jezuïeten een college in Mechelen. Jan ging daarheen om zijn studies af te maken, en wilde jezuïet worden. Het was vooral het levensverhaal van Aloysius van Gonzaga († 1591; feest 21 juni), dat hem daartoe inspireerde.

Intussen was dat de zoveelste tegenvaller voor zijn ouders, die hem graag in de buurt hadden gehouden als parochiepriester. Tenslotte gaf vader toe. Jan was op dat moment 17½ jaar oud. Hij trad in het noviciaat van de paters jezuïeten op 24 september 1616. Daar leerde hij van zijn geestelijk leidsman de eenvoudige doch glanzende levenswijsheid die je als program boven heel zijn leven zou kunnen schrijven: 'Heiligheid bestaat niet in het verrichten van buitengewone dingen, maar in het buitengewoon verrichten van gewone dingen!' Nog tijdens dat eerste jaar kreeg hij in de maand december bericht, dat zijn moeder was overleden. Vader zou kort daarna de schoenmakerswinkel sluiten, zelf de priesterstudies op het seminarie aanvatten en twee jaar later al, in april 1618, priester worden gewijd.

Zoals elke jezuïet legde Jan na zijn twee jaar noviciaat de religieuze geloften af van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. In september van datzelfde jaar 1618 begon hij in Antwerpen aan zijn filosofische studies. Daar gaven ze hem te verstaan dat hij was uitgekozen om zijn studies in Rome te voort te zetten. Hij had gehoopt op weg naar Rome zijn vader nog in Mechelen te kunnen treffen voor een afscheid, maar in plaats daarvan kreeg hij te horen, dat vader juist gestorven was, nog geen zes maanden na diens priesterwijding.

Jan arriveerde in Rome op de laatste dag van december 1618. Hij voltooide zijn drie jaar filosofie met glans, en werd gevraagd om het traditionele Openbaar Dispuut namens de jezuïetenopleiding aan te gaan. Niemand echter realiseerde zich, dat hij het gewone met buitengewone zorg verrichtte en hoeveel werk hij daarvoor verzette. Tot diep in de nacht. Het dispuut verliep prachtig, maar meer nog viel zijn ongezonde kleur op.

Hij bleek aan dysenterie te lijden, en zo verzwakt te zijn, dat er eigenlijk al niets meer aan te doen viel. Hijzelf sprak op zijn ziekbed met grote vanzelfsprekendheid over het paradijs... Huisgenoten, medestudenten, paters die in de stad waren, en zelfs Pater Generaal kwamen hem opzoeken om afscheid te nemen. In de kring van de communiteit ontving hij het sacrament der stervenden op 12 augustus 1621; een aanwezige noteerde later, dat Jan zelf de enige was die niet huilde en heel nuchter zijn kalmte bewaarde. De slapeloze nacht daarop bracht hij in gebed door. Toen de volgende morgen om even over acht de klok aanhoudend luidde van het huis, wist iedereen: onze broeder Jan is gestorven.

Zoals gebruikelijk in de jezuïetenorde schreef een huisgenoot - in dit geval zijn overste - een karakteristiek van de overledene, waaruit wij het volgende citeren: 'Wat wij allemaal zo in hem bewonderden, was dat hij zo deugdzaam was, zo... vanzelfsprekend deugdzaam. Met Gods genade wist hij van alles wat hij aanpakte iets bijzonders te maken; iets wat precies was zoals het moest zijn.'

OVERLEDENEN 2019-2020

F3449a46.JPG

Allerheiligen

Wij gedenken de overledenen van het afgelopen jaar:

Anna CLAES, Henri DRIJKONINGEN, Paula CLERX, Mathilde VOGELS, Roland MECHELMANS, Maria SNEYERS, Wanda WILCZEK, Gaston BRIERS, Raymond SNEYERS , Guido VANDERAERDEN, Miya DAMMANS, René DULLERS, Maria Coleta VERBOVEN, Fernand SCHEPKENS, Germaine VANHEEL, Piet VAN DE VELDE, Julia RYMEN, Fernand JASPERS, André SWIJSEN en Theresia SCHRIJVERS .

KLOKJE GESTEL

F3449b39.jpg

Klokje Gestel

De firma Puur Staal heeft de nieuwe steun voor de H. Familie geleverd en er de klok van Gestel (70 kg) opgehangen. Gelukkig beschikten ze over een beweegbare kruktafel en mankracht, ook Freddy was van de partij, om de beelden af te halen en de klok op te hangen. Hierbij een foto van de huidige toestand. Het zware tweede deel, het beeld van Sint Jozef, werd in afwachting van de restauratie nog niet terug op het platform gezet. De kast, ook 110 kg hout, was zwaar aangetast en gaf een hele stofwolk bij het uiteenslaan. Opgeruimd staat netjes.

FEEST ONZE LIEVE VROUW VAN SMARTEN 15/9

F3449c37.jpg

O.L.Vrouw van smarten

Op het moment dat Maria door de engel Gabriël werd gevraagd of zij de Moeder van Jezus wilde worden, werd zij vervuld van een grote vreugde. Zij zong een beroemde lofzang voor God, het Magnificat ('Mijn ziel prijst hoog de Heer...': Lukas 01,26-38.46-56). Net als haar zoon Jezus is haar het lijden niet bespaard gebleven. Maar dat had niet het laatste woord over haar. Integendeel, zij is door het lijden heen een vrouw van de liefde geworden. De Kerk noemt haar 'de eerste van de gelovigen', 'beeld van de kerk zelf'. In haar smarten kunnen de gelovigen hun eigen verdriet herkennen; zij kunnen in hun gebed hun toevlucht nemen tot Maria en haar vragen voor hen bij de Heer een goed woordje te doen: zij weet wat het is verdriet te moeten doormaken. Wij zouden haar het geheim kunnen vragen om door het lijden heen te groeien in liefde en geloof. Daarom heeft de geloofsgemeenschap vaak stilgestaan bij de momenten van verdriet in het leven van Maria. Uiteindelijk zijn ze samengevat in zeven momenten van smart: 1.De profetie van Simeon in de Tempel bij het opdragen van Jezus 2.De vlucht naar Egypte 3.Het zoek raken van Jezus in de Tempel 4.Ontmoeting van Maria met Jezus op weg naar de Calvarieberg 5.Maria staat onder Jezus' kruis (zie Stabat Mater) 6.Maria omhelst Jezus' dode lichaam na de kruisafname (zie piëta) 7.Jezus wordt begraven

O-L-VROUW LUMMEN

NIEUWS UIT DE PASTORALE EENHEID

IN TE HALEN MISINTENTIES

Op zaterdag 7 maart en zondag 8 maart hebben we voor het laatst gebeden voor de gevraagde intenties. Dat wil zeggen dat er nog heel wat intenties “in te halen zijn”. Voor de oude stichtingen bij de kerkfabrieken kan gemakkelijk een oplossing gevonden worden. Heel wat minder gemakkelijk is het met stichtingen bij het bisdom en de gewone intenties. Voor deze intenties zouden we graag hebben dat de aanvragers/familieleden contact opnemen met de verschillende parochiesecretariaten of verantwoordelijken voor de misintenties om een nieuwe datum afspreken. Dank bij voorbaat!

OVERLEDENEN 2018-2019

F3449b45.JPG

OVERLEDENEN 2018-2019

We gedenken onze medeparochianen die van ons heengingen in het afgelopen jaar en waarvan we afscheid genomen hebben tijdens de gebedswake en/of uitvaartdienst in onze parochiekerk.

Wij herinneren ons hun namen met genegenheid en eerbied :

Maria CLAES  (06-07-1935, 31-10-2018); Marcel SCHROEYEN  (27-02-1939, 12-11-2018); Roger VERBEEMEN  (30-05-1948, 14-11-2018); Lieve CYPERS  (20-11-1950, 29-11-2018); Jef SCHEPERS  (16-02-1927,  02-12-2018); Simonne SCHOOFS  (07-05-1932,  03-12-2018); Louis STEEGMANS (25-05-1931, 31-12-2018); Maria WAS (30-04-1928, 26-01-2019); Julia VANDEVENNE (01-01-1926, 18-02-2019); Robert 'Bèrke' CORTHOUTS  (03-11-1936, 06-03-2019); Rosa PEETERMANS (08-10-1932, 14-03-2019); André VANWETSWINKEL (10-12-1930, 14-04-2019); Maria DEFERM (04-10-1940, 20-05-2019); Nieke COENEN  (06-03-1928, 16-04-2019); Gaston VERBOVEN (14-04-1930, 28-05-2019); E.H. Robert CLAES (07-07-1930, 09-06-2019); Henri "Rik" POLLARIS (25-06-1937, 04-09-2019); Joseph TIMMERMANS (16-05-1923, 12-09-2019); Florent SCHEPERS (20-03-1932, 19-09-2019) en Mathilde GAETHOFS  (27-10-1924   18-10-2019).

Feestelijke opening Sint-Jozefkapel Gestel

 

F3449b35.jpg

FEESTELIJKE OPENING SINT-JOZEFKAPEL GESTEL

De mooi gerestaureerde kapel wordt heropend!

De Sint-Jozefkapel in Gestel werd grondig vernieuwd. Om dit te vieren is iedereen van harte welkom op zaterdag 21 september 2019 om 15 uur. Pastoor Tony Vandekerkhof zorgt voor een inwijding en harmonieorkest Demer & Laak voor de muziek. Noteer het alvast in je agenda!

EERSTE HULP BIJ NIET ONTVANGEN PAROCHIEBLAD

U heeft uw parochieblad niet ontvangen? Dan verwittigt u best dadelijk - donderdag voor 11 uur !- rechtstreeks te drukkerij Halewijn in Antwerpen.

U kan dit doen door :

  • - formulier in te vullen op de website : www.kerkenleven.be/nietontvangen
  • - een e-mail te sturen aan : nietontvangen@kerknet.be
  • - wat het gemakkelijkst is : te telefoneren naar de Dienst Parochiebladen op nummer 03/ 210.08.30.

Altijd meedelen :

  • - Abonneenummer ( terug te vinden op het adresetiket)
  • - Naam, voornaam, adres

Antwerpen drukt onmiddellijk uw exemplaar bij en stuurt het op, zodat het alsnog donderdag of vrijdag toekomt. En krijgt u dan misschien 2 exemplaren ? : dat is dan dubbel leesgenot!

MEDEDELING VANWEGE DE KERKFABRIEK OLV TENHEMELOPGENOMEN

STICHTINGEN BIJ DE KERKFABIEK

Om de 10 jaar vraagt het Bisdom de Kerkfabrieken de staat van hun stichtingen na te gaan. Dit om te voorzien in de lasten die er aan verbonden zijn. In de loop van de jaren hebben heel wat mensen zo’n stichting vastgelegd bij onze kerkfabriek. Meestal gaven zij een stuk grond, een huis, maar veelal een som geld aan de Kerkfabriek. Met de intrestopbrengst van het kapitaal moet  de stichting gefinancierd worden. De Belgische bisschoppen bepalen de minimumopbrengst. Door de economische crisis zijn thans de intresten zeer laag. Om voldoende opbrengst te hebben, moet je een kapitaal uitzetten van 1.750,00 euro (gerekend aan 0.4 % netto). Stichtingen met een kapitaal van minder dan 1.750,00 euro hebben onvoldoende opbrengst en moeten daarom samengevoegd (gereduceerd) worden met andere stichtingen om tot de minimumopbrengst te komen. Alvorens hiertoe over te gaan, willen wij de families – geheel vrij – de mogelijkheid geven om het destijds geschonken kapitaal te verhogen, zodat de stichting apart kan blijven bestaan. Het kan gebeuren dat er bij onze kerkfabriek  verschillende gestichte jaargetijden zijn voor leden van uw familie. Als er nu toch een samenvoeging van stichtingen moet gebeuren, is het wenselijk dat leden van eenzelfde familie bij elkaar worden gevoegd tot één stichting. Daar wij onmogelijk weten wie tot dezelfde familie behoren, dient uzelf daartoe met ons contact te nemen. Voor bijstorting van kapitaal of bijeenbrengen van de familie in één stichting, kan u contact opnemen met Richard Rymen, secretaris van de Kerkfabriek, 6 Septemberstraat 76, Lummen.

Deze samenvoeging dient door het bisdom goedgekeurd te worden. De laatste reductie was in 2010, dus we hopen dus tegen 2020 alles in orde te hebben.

SINT-VINCENTIUS LUMMEN

F3449e48.png

Sint Vincentius

Armoede in Lummen?

Moeilijk te begrijpen als je geen armoede kent. In onze parochiefederatie stijgt het elk jaar. We helpen momenteel 85 gezinnen 10 meer dan 2017. Zelfde scenario in 2016. 20 Gezinnen meer in 2 jaar tijd. Heel verontrustend. In die gezinnen zijn er 50 kinderen minder dan 12 jaar. Als er over armoede gesproken wordt, hebben we dikwijls het idee dat het allemaal gezinnen zijn van vreemde origine of gezinnen die te lui zijn om te werken of profiteurs. Dat klopt totaal niet. Wij stellen vast dat er een steeds groter wordende groep is van mensen met ernstige gezondheidsproblemen. Statistisch is aangetoond dat de grootste groep die hulp ontvangt bestaat uit alleenstaande vrouwen met of zonder kinderen. De voedselpakketten beantwoorden aan een reële nood aan de meest noodzakelijke bestaansmiddelen. Armoede kan iedereen overkomen. Als je weet dat iemand voedselpakketten komt halen, wijs hem niet met de vinger en wees blij dat jij het niet moet doen. Als St.-Vincentiusvereniging doen wij ons best om die getroffen families wekelijks een zo gezond mogelijk voedselpakket mee te geven. Wij moeten de volgende maanden al onze financiële middelen gebruiken om basisproducten te kopen door het achterblijven van de leveringen van de Overheid. Vorig jaar kregen we 1500l melk, deegwaren, bloem, suiker, conserven… tot nu nog niets, triestig. Ondanks dit probleem zorgen we toch naar jaarlijkse gewoonte voor 130 kerstpakketten op 21 december. Financiële hulp is op daarom meer dan welkom zodat we kunnen blijven helpen en onze rekken niet helemaal leeg geraken. Met dank namens onze 20 gemotiveerde vrijwilligers.

Lieve Cupers

Financieel steunen: zonder fiscaal attest kan het rechtstreeks op onze rekening van de conferentie Lummen: Sint Vincentiusvereniging BE33 2350 0665 7646. Met fiscaal attest: storten op Sint Vincentiusvereniging Nationale Raad, Kleine Wijngaardstraat 179, 1160 rekeningnummer: BE02 3100 3593 3940 met vermelding voor conferentie Lummen nr. 633.

Parochiaal secretariaat

Kerkstraat 14, tel. 013 52 21 84

Openingsuren: woensdag en vrijdag van 10u tot 12u

Teksten Kerk & Leven:

federatielummen@skynet.be

 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Sint-Anna Lummen

Meer

Nieuws

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook