Terugblik | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid Sint-Anna Lummen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kerk & Leven Rouwenden nabij Kerkelijke feestdagen Lezingen en overwegingen van de zondag

Terugblik

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2017 - 23:23
Afdrukken

LENTEFEEST SAMANA GENENBOS-GENEIKEN

F3449e18.JPG

samana

Op dinsdag 19 april nodigde Samana Genenbos-Geneiken hun leden uit voor een gezellig lentefeest. Het feest begon met een paasviering mooi opgeluisterd door ons parochiaal zangkoor.
Na de viering en het welkomstwoord door voorzitster Godelieve, was het tijd om lekker te tafelen.
Een info boekje, samengesteld door de kernleden, met mooie teksten en het jaarprogramma werd door Karine en Jaak voorgesteld.
Tot slot was er nog tijd om na te praten met koffie en paaseitjes. Iedereen vertrok gelukkig en voldaan naar huis met het info boekje en een paasgeschenkje.

Dank je wel aan alle vrijwilligers en ook aan Pastoor Tony en het zangkoor, die samen zorgden voor een geslaagd feest.

GEDEELDE MAALTIJD

F3449d16.JPG

gedeelde maaltijd

68 mensen kwamen zondag 10 april meeproeven van de ‘Gedeelde Maaltijd’ ten voordele van Broederlijk Delen in het parochiecentrum Eikenbos.

Hartelijk dank aan het enthousiaste team en voor de spontane hulp van enkele aanwezigen die zorgden voor het klaarzetten van de zaal, het bereiden van het lekkere eten, de vlotte bediening, het afwassen en het opruimen. Ook aan de sponsor en alle aanwezigen een welgemeend dankjewel voor jullie steun.

Knutselnamiddag K V G Lummen

F3449a16.jpg

kbg

 

Ook de 2deontmoetingsdag na corona was weer meer dan geslaagd. Op deze samenkomst moest er iets geknutseld worden en nu was het thema Pasen.

Op 2 April kwamen 20 K V G leden samen om een sierstuk over Pasen temaken in zaal Oosterhof. Het was een hele inspanning want werd er gelijmd en geplakt! Gelukkig werd er ook tijd gemaakt voor een tas koffie met een stuk taart en de sfeer zat er duidelijk in getuige bijgaande foto´s. Op het einde werd reeds een afspraak gemaakt voor het jaarlijks Paasfeest op 18 April.

BROODVIERING

F3449c15.jpg

broodviering

 

Op zondag 03 april vond de broodviering plaats in onze parochiekerk voor alle communicantjes van de basisscholen De Zonnebloem en Domino als voorbereiding op hun eerste communie. Door de afwezigheid van onze pastoor Tony (corona) werd de eucharistieviering vervangen door een viering van Woord en communie voorgegaan door pastor Katharina Mabilde.

Sofie gaf uitleg bij de gebeden en de verschillende handelingen die Katharina deed. Dorien las 'het verhaal van Mats' om de betekenis van het brood te duiden. De kinderen luisterden aandachtig en kregen aan het einde van de viering ook een eigen broodje. Dit konden ze delen met hun familie. Bij de communie kregen ze nog een kruisje op hun voorhoofd maar volgende keer krijgen ze een echte hostie bij hun communieviering.

Het bracht de eerste communicantjes alweer een stapje dichter bij hun eerste communie!

Dank aan allen voor de medewerking aan deze viering.

 

30 JAAR MANNENBOND

F3449w12.jpg

MBM

Foto B.S. Klaar voor dag-fietstocht naar Zoutleeuw 27 maart 2008

Dit jaar bestaat ‘De Mannenbond’, MBM, 30 jaar. Ter gelegenheid van een jubileum wordt er nogaleens terug gekeken om te zien wat zo’n vereniging allemaal heeft betekent en verwezenlijkt … en dat is heel veel. Eerst wil ik het wel hebben wat voor onze gemeenschap een grote zegen is geweest en nog altijd namelijk het OC De Kalen Dries. Dankzij enkele leden van MBM  samen met leden van de fanfare hebben ze ervoor gezorgd dat het OC De Kalen Dries er is gekomen.

De ‘Beroemde’ Kerststallentocht was ook een initiatief van de Mannenbond. Om de samenhorigheid in Meldert te bevorderen kwam er een ‘Kerstboomverbranding’

MBM heeft heel veel activiteiten ingericht. Ik wil wel een klein opsomming geven:

Bedevaart Scherpenheuvel, Lourdesreis, zoektochten, wandelingen, joggen, familie-uitstappen, pingpongtornooien, tafelvoetbaltornooien, optredens van plaatselijke zangers of zangeressen, dag-fietstochten, kooklessen, go-cart race, paaseieren rapen, ontbijtconcert, quiz, Keltische avond, wijnproeverij, historische wandeling door Meldert…

Verschillende van deze activiteiten worden nog altijd ingericht. B.S.

‘HET ZWETMIESTERKE’ mijn lievelingsmeester

F3449w09.jpeg

jeugdherinneringen

Klasfoto schooljaar 1955-1956

 

Vorige week schreef ik een eerste deel over mijn lievelingsmeester: ’Het ZwetMiesterke’

Hoe hij aan zijn bijnaam gekomen is weet ik eigenlijk niet: hij had nogal een donkere huidskleur en zwarte haar, misschien is het daarvan.

De lessen begonnen steeds met een gebed: ’s morgen was dat met een morgengebed en in de namiddag was dat meestal met de ‘akte van liefde’; ’s avonds baden we het lange avondgebed of een van de andere aktes (akte van geloof, hoop of berouw). Iedereen had die gebeden van buiten geleerd. Ze stonden ook in de Mechelse catechismus.

Het morgengebed ging zo:

 In de naam des Vaders, en des Zoons, en des heiligen Geestes. Amen. Mijn Heer en mijn God, ik aanbid uw opperste Majesteit en ik bedank U voor al uw weldaden, bijzonder omdat Gij mij deze nacht bewaard hebt. Ik offer U op mijn ziel en mijn lichaam. Ik draag U op, in vereniging met het allerheiligste Hart van Jezus, al de werken van deze dag, tot uw eer en glorie, tot zaligheid van mijn ziel, en met het inzicht van de aflaten te verdienen die ik verdienen kan. Ik wil de gelegenheden tot zonde vluchten. Barmhartige God, geef mij de genade om dit voornemen te volbrengen.

 

Ik ken grotendeels nog enkele gedichten die de meester ons heeft aangeleerd:

 Onder het appelen schellen

De moeder zat appelen te schellen;
Mijn huishouden, dacht ze, wordt groot;
Ik heb er genoeg mee te stellen,
Ook al verdient mijn man goed z'n brood.  …

(dan volgen er nog 7 of 8 strofen)

Of nog: De wilgen

Daar waren eens zeven wilgen in een boerenwei.
Die droegen grote pruiken op hun oude harde houten kop en stonden op een rij. 

En hunne pruik met haren die kwam nooit tot bedaren-

Zij knikten al maar: "Ja en neen,". Wat dat beduidde, wist er geen! …

(dan volgen er nog 6 strofen)

 

Van de liedjes weet ik er ook nog eentje, dat werd eveneens gezongen op de radio namelijk:Waterval

Het refreintje klonk alzo:

Waterval, flonk’rend als vloeibaar kristal
Tussen het groen der bomen
Schuimend en bruisend in toomloze val
Zie ik het water stromen
Jij gaf mijn leven een vleug romantiek
Ik hoorde in ’t ruisen de mooiste muziek
Waterval, tronend hoog boven het dal
‘k Wil naar jou wederkomen …
    Er waren 2 strofen.

Ik hoor nu nog altijd graag dat liedje; op you tube heb ik het opnieuw beluisterd.

Nu kennen we nog een ander liedje van K3 over ‘Waterval’, maar dat is iets heel anders.

 

Een dag vond ik wel een superdag en dat was de zaterdag. We hadden in die tijd nog de hele zaterdag school en de hele namiddag kregen we tekenles, mijn allerliefste bezigheid. Maar opeens, ik denk dat het toen ik op het zesde leerjaar zat kregen we alleen nog op zaterdagvoormiddag les en … waar bleef dan het tekenen? Gelukkig gebeurde dat ’s morgens na de speeltijd en we moesten dan thuis onze tekening verder afwerken als dat nodig was.

 

Enkele jaren nadat ik in 1956 de school van Meldert verlaten heb is hij met pensioen gegaan.

Meester Michel Fraiponts is op 21 november 1977 overleden. Dank u wel ‘miesterke’!   B.S.

JEUGDHERINNERINGEN: HET ZWET MIESTERKE

F3449w08.png

jeugdherinneringen


Foto van meester Fraiponts

Iedereen heeft wel herinneringen aan zijn lagere-school-tijd. Het kunnen goede herinneringen zijn aan een fijne leerkracht of minder goede aan een leerkracht die jou onrechtvaardig heeft behandeld.
Ik heb wel goede herinneringen aan al mijn onderwijzers van de lagere school, maar een heel speciaal boontje heb ik wel voor de meester van het vijfde en zesde leerjaar namelijk ‘het Zwet Miesterke’ zoals hij genoemd werd. Natuurlijk was dat zijn bijnaam zoals vele leerkrachten een bijnaam hadden; in mijn tijd was er ook nog ‘de Casse’, ‘de Katvis’ en ‘de Rosse’. Leerlingen die boos waren zegden ‘de Zwette’ tegen mijn lievelingsmeester. Hij heette Michel Fraiponts en was al veel jaren meester in de jongensschool van Meldert.
In 1924 werd hij benoemd in deze gemeenteschool. In 1925 begon hij ook als lesgever in de landbouwavondschool in Meldert. Hier gaf hij les aan de boerenzonen over landbouwkunde en veeteelt. Hij is altijd lid gebleven van de Boerenbond.

Al mijn vijf broers hebben bij hem in de klas gezeten.  Ze waarschuwde mij vooraf dat het een heel strenge meester was. 
 Ik heb dat al de eerste dag ondervonden want iedereen zweeg, alleen de meester was aan het woord; natuurlijk werd er geantwoord op zijn vragen, maar dan had je wel netjes je vinger opgestoken. Eigenlijk was dat zo zalig in de klas zonder geroezemoes.
‘Het miesterke’ was een zeer gelovig man, dat ondervond je ’s morgens tijdens de catechismusles en in de namiddag tijdens de ‘Gewijde geschiedenis’ een les over het Oude en het Nieuwe testament.  De ouderen zullen wel de catechismusles zeer goed herinneren. Op het einde van de lagere school was het de bedoeling dat je al antwoorden van de 447 vragen kende van de Mechelse Catechismus.
Na de catechismus was het rekenles, metriekstelsel of vraagstukken en na de speeltijd was het taalles: spraakkunst, spelling of lezen. 
De namiddag begon ofwel met geschiedenis, of natuurkennis of aardrijkskunde. We kregen ook Franse les. 
 Ik heb heel veel van hem geleerd want toen ik in het eerste middelbaar zat was ik de enige die een zin in de juiste zinsdelen kon splitsen en juist benoemen. De leraar Nederlands gaf mij een pluimpje maar vooral aan de meester die het mij zo goed had aangebracht.
Geschiedenis en natuurkennis waren mijn lievelingsvakken.  Ik had soms moeite met de verschillende tijdvakken zoals de Romeinse, de Frankische, de Bourgondische, de Spaanse, de Oostenrijkse, de Franse en de Hollandse tijd. Je ziet dat ik die nog onthouden heb en daarbij kwamen nog de verschillende graven, hertogen, koningen en keizers, alsook de oorlogen met de verschillende datums.
In de les van natuurkennis deed hij mij de liefde voor planten en dieren ontdekken.
Wat mij nog is bijgebleven waren zijn lessen over levenswijsheid en beleefdheid, ook dat orde van groot belang was.
B.S.
 

GENENBOS: ONZE KERK WAS OPEN OP KERSTDAG

F3449b01.jpg

Kerstmis

De warmte van Kerstmis was ook dit jaar in onze kerk te voelen. Iedereen kreeg in de namiddag de kans voor persoonlijke bezinning of gewoon die goddelijke sfeer rond het pasgeboren Kerstekindje aan de kerststal te voelen.

HERFSTWANDELING MBM 2021

F3449w49.jpg

MBM

Foto’s MBM

Zondag 21 november. Voormiddag nog bang afwachten of we niet al te nat zouden worden. Maar vanaf de middag werd het nog een mooie herfstdag. 22 deelnemers gewapend met stevig schoeisel verzamelden aan de kerk van Vleugt. De wandeling bracht ons in Meldert, Schaffen en ten slotte weer in Vleugt. De verharde wegen werden maximaal vermeden, de tocht liep langs boswegen, paadjes, weides en veldwegen.  Halverwege was er een stop met wafels, frisdrank en een opwarmende jenever. Bij de eindplaats was het dan genieten van een koffie, warme chocolademelk of een heerlijke pint. Bedankt aan de mannen van de bevoorrading Timmy en Jimmy. Dank jullie wel mannen van de werkgroep herfstwandeling.

Marc, Roger, Erik, Stefan en Romain. (Peter Dedroog)

MANNENBOND

F3449w48.jpg

Mannenbond

Foto MBM

MBM richtte onlangs een tweetal activiteiten in:

Voor eerst was er de Ludieke Quiz:

Op zaterdag 16 oktober was het de beurt aan onze MBM quiz.  Met 24 ploegen zaten we met een volle zaal. Weten, luisteren, zien, proeven en af en toe een gokje,  het hoorde er allemaal bij die avond. De prijzen: op de eerste plaats: dit jaar de Ouderraad Domino. Tweede plaats: de Hamse Biercrew. Beste rode draad:De Duivenmelkers. Beste La Grande Bouffe: That's the question. Dikke proficiat aan deze ploegen. En aan alle deelnemende ploegen, dank jullie wel voor deze leuke avond.

PS Onze ludieke quiz in 2022 zal plaatsvinden op zaterdag 15 oktober. Noteer het alvast in jullie agenda's. (Peter Dedroog)

Een tweede activiteit was de zoektocht in Beringen tijdens de maanden juli, augustus en september. Het was een mooi parcours maar spijtig genoeg waren er maar een twintigtal deelnemers. Vier deelnemers waren foutloos, de schiftingsvraag gaf de doorslag. Zo werd Guy Crauls de winnaar.

Volgend jaar bestaat de Mannenbond 30 jaar. Er is al een mooie fietszoektocht uitgedokterd die vanuit Meldert, via Vleugt naar Deurne gaat en dan terug naar Meldert. 

EERSTE COMMUNIE LINKHOUT 24/10/2021

HEUGLIJKE DAG
24 oktober…9u in de morgen… De mist verdwijnt en het zonnetje begint te schijnen…
De eerste families stromen binnen…
We verwelkomen 7 kindjes, 2 meisjes, Liene en Fran en 5 jongens, Loekas, Staff, Jens, Alexander en Mateo die vandaag voor het eerst Jezus mogen ontvangen.
Samen met hun ouders, zusjes, broertjes, fiere oma’s en opa’s en hun geliefde familieleden.
Het wordt een prachtige viering die mee verzorgd wordt door de mama’s, zusjes en broertjes.
En er wordt gezongen…
De communiekantjes brengen de offergaven aan.
Na de viering worden nog foto’s gemaakt en dan is het tijd om het glas te heffen en even na te praten over hoe mooi het was.
De parochie wenst alle feestelingen proficiat en dankt Mijnheer pastoor en iedereen die deze mooie zonnige dag zo speciaal heeft gemaakt!

 

VORMSELVIERING 2021

F3449b40.jpg

vormsel

foto Ronnie Vanthienen

Ziehier onze vormelingen 2021: BIELEN Ilian, BIJNENS Simon, CLAESKENS Lina, DEBRUYNE Phebe, GROOTJANS Liesje, HANEGREEFS Bryan, HEGGE Giel, HULSMANS Mirthe, KUPPENS Eline, LANSSENS Elke, MOMBEEK Jelle, SIMONS Brell, SIMONS Zappa, SMEULDERS Kaat, SMEUNINX Jorne, SNYERS Mirte, TEPPERS Mirthe, THOMAS Elina, TIELENS Alice, TIELENS Jocye, TULLEN Inez, VALKENEERS Milan, VANDENREYKEN Okke, VANDENRYDT Kyra, VANHAEREN Nand, VANHEES Anthony, VLAIJEN Bo, VLAYEN Viktor  en WOUTERS Ferre.

Ook zien we de catechisten Petra, Annik en Ingrid en vormheer pastoor Tony.

Van harte proficiat aan onze vormelingen, hun peters, meters en ouders!

MISVIERING MELDERT KERMIST

F3449v39.jpg

Meldert Kermist

Foto’s Guy Crauwels

Meldert Kermist was dit jaar ook weer een heel groot succes, 4 dagen werd er feest gevierd in onze parochie. Op kermismaandag werd er traditioneel een misviering opgedragen speciaal voor de overledenen sinds september 2020, het waren er 20.

In de feesttent aan het voetbalveld van SKM was pastoor Tony de voorganger van deze mooie mis, die bijgewoond werd door meer dan 60 mensen en opgeluisterd door ons parochiaal zangkoor. Bony was de lector.

Na de viering konden de mensen aanschuiven aan de tafel om te smullen van een lekker stukje kermistaart en een gezellige babbel.

Een dank u wel aan de dames die voor de koffie en de bediening zorgden en natuurlijk ook aan allen die meevierden en degenen die op een of andere manier hebben meegeholpen.

CHIRO LEOUKI:   KAMP IN OUDSBERGEN

F3449x37.jpg

Chiro Leouki

Foto’s Chiro Leouki 

Elk jaar blikken we terug op een fantastisch Chirokamp. Dit jaar vormden we samen één grote bubbel en wat was het een feest! Samen spelen, samen eten, samen lachen en nog zoveel meer. Een kamp dat je niet snel vergeet! Een hele dikke, welgemeende ‘dankjewel’ aan onze fantastische leidingploeg! Het is een leidingploeg die zich met plezier keihard heeft ingezet om er wederom een zalig kamp van te maken. Ze haalden er alles uit dit Chirojaar

En dan onze technische ploeg.  Meer dan ooit stond hij paraat om ervoor te zorgen dat alles in goede banen geleid kon worden. Dankjewel! Ook een dikke dankjewel aan onze kookploeg!  Elke dag weer dat lekker eten dat met liefde werd gemaakt. De leden en leiding hebben hun buikjes rond gegeten dit kamp. De leden hebben er enorm van genoten.

Last but nog least: Onze leden!  Het enthousiasme van de leden was niet ver te zoeken. Elke dag werd er enorm goed meegespeeld waardoor de tijd is voorbij gevlogen. De tofste leden die zijn van Chiro Leouki Meldert!

Lieve ouders, Bedankt voor jullie vertrouwen! Het is niet altijd gemakkelijk om je kind negen dagen te moeten missen, maar het was ZO fijn om te zien dat er zoveel leden mee op kamp richting Oudsbergen vertrokken! De dankbaarheid die we na het kamp van jullie uit mochten ervaren is echt hartverwarmend.

Leiding & TP, kookouders, leden & ouders… Bedankt! Bedankt! Bedankt! Bedankt allemaal voor dit onvergetelijke jaar. Hopelijk zien we jullie volgend jaar allemaal terug!  (Chiro Leouki)

NSB MELDERT  HERDENKINGSVIERING

F3449x29.jpg

NSB Meldert

Foto’s B.S.

Op zaterdag namiddag was er een herdenkingsviering voor Eline Tips, de vlaggendraagster van onze oud-strijdersbond. Het was een mooie, ingetogen viering met als voorganger pastoor Tony en als lectoren bestuursleden van NSB Meldert.

Een stukje uit de lezing was wel heel treffend:”… Wanneer jonge mensen sterven – zoals Eline nu, bijna 22 jaar jong en nog in de volle ontplooiing van haar leven – dan stellen wij ons vele vragen. Waarom toch? Waarom juist zij? Is dit rechtvaardig? En waar is nu die goede God? 

Wij hebben geen pasklaar antwoord. Wij staan met lege handen in leegte en gemis en stellen ons dan die andere vraag: Zijn die wonden niet op één of andere manier te helen? Is er ergens een lichtpunt? Is er ergens nog hoop op een ander leven?

En ja, wij vinden een antwoord als wij proberen te geloven wat Jezus ons gezegd heeft: ‘Wie leeft in geloof in Mij, zal in eeuwigheid niet sterven!”

Deze woorden kunnen ons troosten en bemoedigen…”

Dominique schetste in kort het levensverhaal van Eline. We vinden het samengevat terug op het herinneringsprentje: ‘Eline Tips werd geboren op 23 augustus 1999 en op 19 mei heeft zij ons verlaten voor haar laatste tocht. Ze was een superleuke meid met een lieve lach. Eén van haar hobby’s was paardrijden.

Een leuk leven zonder zorgen, dat was wat iedereen aan de buitenkant zag. De aardse wereld deed je veel pijn. Maar een paar mensen wisten van je strijd, anderen wisten een beetje, tot op de dag dat je niet meer kon.’

Tot slot bedankte Dominique haar voor haar inzet die zij altijd had als vlaggendraagster van NSB Meldert. ‘We zullen haar heel erg missen.’

De collages met foto’s van B.S geeft een indruk van de herdenkingsviering en het herinneringsprentje.

JEUGDHERINNERINGEN MELDERT: DE KWADE PLAS

F3449x25.jpg

jeugdherinneringen

F3449y25.png

jeugdherinneringen

De Kwade Plas had vroeger een heel slechte naam: er stond altijd water in een gracht waarin nogal eens afval werd gestort. Ik zie nog steeds in mijn gedachte oude verroeste emmers en ketels in deze gracht liggen. Het durfde daar ook wel eens stinken en mij zei dat het er spookte. Louis Lieten heeft mij een verhaal verteld over het spook van de Kwade Plas. Ik heb dit verhaal op mijn manier neergepend.

Charel van Betteke, Jef van Bord en Koerel van Pol waren drie ongetrouwde mannen.

Jef en Koerel woonde langs de Dorpsstraat (nu Meldertsebaan) en Charel in de Hereheide straat.

Jef en Koerel waren bij Charel thuis gaan uchteren (= ’s avonds een babbeltje slaan). Ze moesten daarvoor langs de Kwade Plas wandelen. Lowiske van Zjang de buurvrouw van Charel, ze geleek op een heks, vertelde dat er aan de Kwade Plas een spook was gezien. Zij had daar al een paar keer ’s avonds een geheimzinnig licht zien rondvliegen . Dat was van iemand die waarschijnlijk een moord gepleegd had en nog vele jaren moest rondzweven op een akelige plaats en dan de mensen die daar voorbijkwamen meenemen naar de duivel.

Charel wist op alles raad ook voor het probleem van het spook. Je kon een spook misleiden door je voeten niet op de grond te zetten, je moest als het ware zweven.

Er werden menige borrels gedronken, het werd later en later, tijd om naar huis te gaan.

Maar wat doen als het spook afkwam? Charel wist de oplossing: de één draagt de ander op de rug. Ja dan was misschien de ene gered maar de andere dan? Gelukkig wist Charel daar weer raad op : je draagt mekaar met de ruggen tegen elkaar, dan stapt de ene en draagt de andere, en dan stapt de andere om de ene  te dragen en zo afwisselend stappen en gedragen worden. Er werd nog een beetje geoefend en het lukte min of meer. Jaja als de jenever in de man is…

Daar vertrokken Jef en Koerel  door de donkere nacht, het was bijna 12 uur. Waggelend en lallend kwamen ze bij de Kwade Plas, in de verte hoorde zij de klok 12 slaan, spokentijd.

‘Ik zie een spook’ zei Jef, ‘het is precies Pietje de dood.’ ‘Ik zie ook een spook maar dat is een echt!’ schreeuwde Koerel. Ze waren allebei ineens nuchter.

Vlug sprong Koerel op de rug van Jef, achterste voren, en Jef deed een paar stappen, naar voren, hij liet zich toen op de rug van Koerel  heffen en deze stapte achterwaarts verder. Het spook wist zeker niet goed wat er gebeurde om iemand naar de duivel te sturen. Nu zweefde die en dan de andere.

Het spook zag zijn slachtoffers ontsnappen, hij was zo boos dat hij in het gezicht van de 3 jonkmannen een dikke wrat liet groeien, bij Charel op de kin,  bij Jef op de wang en bij Koerel op de neus. Ze raakten deze nooit meer kwijt.. De 3 mannen durfden nu wel niet meer in het donker voorbij de Kwade Plas. Door hun lelijke wrat zijn ze waarschijnlijk nooit aan een vrouw geraakt.

Kijk toch maar goed rond als je nu door de Kwade Plasstraat wandelt of fietst, misschien is het spook er nog!! (B.S.)

Op de tekeningen van B.S. zie je Lowiske, Pietje de Dood en het spook van de Kwade Plas

Op de foto’s gemaakt tijdens de ‘Historische Wandeling van de Mannenbond’ zie je hoe Mark en broer Paul  het spook willen misleiden.

JEUGDHERINNERINGEN MELDERT: VOETBAL ‘TRAPLUST MELDERT’

F3449x14.jpg

jeugdherinneringen

Deze week kwamen emails binnen met oude foto’s van de vroegere voetbalploeg ‘Traplust Meldert’. Mijn gedachten dwaalden naar vroeger, toen ik samen met mijn vader naar deze voetbalclub ging kijken. Het was wel even stappen tot aan het voetbalveld. Het was een grote wei, gelegen tussen de huidige Hereheidestraat en de Processieweg. Je kon het veld langs deze twee straten (toen zandwegen) via een zandwegje bereiken of je moest een stukje langs een akker wandelen. De voetballers droegen een gestreepte shirt ‘groen wit’, de kleuren van de Traplust. De koeien liepen natuurlijk ook in die wei en voor de match moest wel de afval van deze beesten verwijderd worden. Het gebeurde regelmatig dat de tegenstanders het veld van onze ploeg bijna niet konden vinden.

Soms kon het daar behoorlijk stinken want de Veldbeek die daar vlakbij stroomde vervoerde het afvalwater van de melkerij St.-Willibrordus.

Het voetballokaal was in het café ‘Sportvrienden’ bij Fons Claes, gelegen in het dorp langs de Zelemsebaan.

Pa vertelde mij een koddig moment: Meldert had maar een lederen voetbal waarmee gespeeld werd. Keeper Lies van Pol had juist een goal laten maken. Hij was zo boos dat hij de bal meenam en wegvluchtte. Dat betekende  het einde van de match. Onder de halve werd er koffie gebracht in een grote kan. In de cabine waren enkele kommen waar de voetballers zich konden wassen met koud water. Ik heb drie oudere broers die met de Traplust hebben meegevoetbald.

Ik weet ook nog dat wij op dat veld met de klas eens zijn gaan voetballen, ik zat toen op het derde leerjaar bij meester Porters. Na een lange wandeling kwamen we bij de wei. De klas werd in 2 gesplitst en dan maar voetballen. We liepen allen achter de bal aan. Iedereen wou een penalty nemen, want 3 hoekschoppen was een penalty. Er zaten wel enkele goede voetballers in de klas maar ik had helemaal geen voetbaltalent; het bleef maar bij het achterna hollen van de bal zonder hem een keer te raken. Het was een warme namiddag en we waren dan ook heel blij dat Lien van Jef van Narres, toen we er na de match voorbij wandelden, een emmer water putte en we, met een ijzeren bekertje, van het frisse nat konden drinken.

Het voetbalveld is later verhuist naar de hoek van de Proccesweg en de Kwade Plasstraat. Het was een stuk grond van secretaris Paemen. Dat was niet ver van thuis. En op dat voetbalterrein ging ik tot mijn twaalf jaar regelmatig kijken. Mijn overleden broer Willy speelde toen mee. Ik hoor nog enkele toeschouwers zeggen dat hij zo een zuiver schot had. Hij is spijtig genoeg nogal vroeg moeten stoppen wegens hartproblemen. 

Tijdens mijn middelbaar onderwijs was ik intern. De eerste jaren mochten we niet praten onder het eten. Op maandag werden, tijdens het middagmaal, de voetbaluitslagen voorgelezen en zo kon ik nog volgen hoe het met Traplust Meldert ging. Als ze verloren lachtten de andere klasgenoten mij uit. Door een faillisement kwam er een einde aan Traplust Meldert. (B.S.)

Op de collage zie je boven een heel oude foto van Traplust Meldert met boven in het midden keeper Lies van Pol; onder zie je links het café Sportvrienden bij Fons Claes en rechts een foto waarop mijn oudste broer staat (boven helemaal rechts)

JEUGDHERINNERINGEN MELDERT: PETJOENKELEN

F3449x08.jpg

de tijd van toen

       

We beginnen ongeduldig te worden, die ‘coronatijd’ duurt zo lang, wanneer gaan we eindelijk het vaccin krijgen, wanneer begint alles weer eens normaal te worden? Terwijl ik dat aan het overdenken was gingen mijn gedachten terug naar mijn jeugd. Ik herinner mij alsof het gisteren was wat mijn moeder zei als ik ongeduldig was en veel heen en weer liep of als ik dikwijls binnen en buiten liep: ‘Jongen zit zo niet te petjoenkelen!’.

Ik weet wel dat ‘petjoenkelen’ een heel andere betekenis heeft, ik zelf heb dat petjoenkelen eens meegedaan. Ik wist op dat moment niet wat het was maar toen ik het thuis vertelde zei onze pa dat ik ‘gepetjoenkeld’ had.

Wat was er gebeurt? Wanneer het was weet ik niet precies meer. Ik zat weer mooi op de eerste rij in de kerk voor een misviering. Er was veel volk en na de mis bleef ik even treuzelen voor ik naar buiten ging. Achter in het portaal stond een grote familie te wachten en ik wachtte mee. Ze begonnen 5 Onze Vader’, 5 weesgegroetjes en 5 glorie zij de Vader te bidden. Natuurlijk deed ik mee. Ze stapten naar buiten en wandelden rond de kerk. Aan het ‘Vagevuur’ maakten ze een kruis en gingen dan opnieuw de kerk in. Ik stapte gewoon mee. In de kerk werden weer dezelfde gebeden van daarstraks opgezegd en dan ging de familie weer naar buiten en stapte rond de kerk met mij er achter. Aan het vagevuur werd opnieuw een kruis gemaakt en opnieuw ging het de kerk in en werden dezelfde gebeden opgezegd. Ik geloof dat dit wel vijf keer gebeurde. Daarna stapte ze naar huis en ik liep ook naar huis waar ik vertelde wat ik had gedaan. En pa zei toen dat ik gepetjoenkeld had.

‘Het vagevuur’ was een grote nis in het zuiden van onze kerk met een groot kruis en een afbeelding en een tekst.

Later ben ik meer over dat petjoenkelen gaan opzoeken en zo kwam ik bij de volgende uitleg:

Het mooie woord is ‘Portiuncula’, het heeft betrekking op een kleine kapel die de H. Franciscus van Assisi heeft gebouwd. Sint Franciscus van Assisi zou, volgens een legende, zich zware zorgen hebben gemaakt over het lot van overleden zondaars en gebeden hebben opdat een bijzondere aflaat zou worden ingesteld, waarbij berouwvolle gelovigen uit het vagevuur konden gered worden. Christus, vergezeld door Maria en een schare engelen, verscheen aan Franciscus en deelde hem mee dat zijn gebed werd verhoord, op voorwaarde dat de toenmalige paus, hem de aflaat verleende. De paus besloot dat de Portiuncula-kapel in Assisi op 2 augustus 1216 plechtig moest worden ingewijd en dat iedereen die voortaan op de verjaardag de kapel bezocht een volle aflaat zou kunnen verdienen, waarmee zielen uit het vagevuur werden verlost. Als bijkomende voorwaarden werd gesteld dat de verkrijger had gebiecht, de communie had ontvangen en het Onze Vader, het Weesgegroet en het Credo had gebeden.

Het ging zover dat dit in iedere kerk mocht zo dikwijls je deze kerk bezocht. En dan kwam er later bij dat je telkens als je de kerk in- en uitging, de nodige gebeden bad en dit verschillende keren herhaalde je per keer een volle aflaat verdiende.

Wat is een volle aflaat nu weer? Vroeger leerden we in de catechismus dat de zielen van de overledenen ofwel naar de hemel, naar de hel of naar het vagevuur gingen. Zij die heilig geleefd hadden mochten aanstonds naar de hemel, de slechten gingen naar de hel. Maar er waren ook mensen die het maar zo en zo gedaan hadden, zij moeten een tijd gelouterd worden in het vagevuur. Nu kon die tijd verkort worden door aflaten en bij een volle aflaat mocht de ziel dadelijk naar de hemel.

De eeuwigheid is tijdloos en wat de betekenis van het vagevuur nu is weet ik niet. Wel vond ik volgende tekst:  Voor gelovigen betekent de dood dat wij “vertrekken uit dit lichaam en intrekken bij de Heer” (2 Korintiërs 5:6-8; Filippenzen 1:23). We moeten hierbij opmerken dat dit niet zegt “vertrekken uit het lichaam en naar het reinigende vuur van het vagevuur gaan”. Nee, vanwege de perfectie, de voltooiing en de volledigheid van de offergave van Jezus zullen wij na onze dood onmiddellijk bij de Heer zijn, volledig gezuiverd, vrij van de zonde, verheerlijkt, geperfectioneerd en eindelijk geheiligd.

Paus Paulus VI heeft dit Portiuncula in 1966 herbevestigd maar dat die aflaat maar eenmaal kan verdiend worden en wel in een Franciscanenkerk. De kerk van het H. Paterke in Hasselt is zo een kerk.

Op de afbeelding 1 zie je onze kerk in de jaren 1950 met links de grote donkere nis van het ‘Vagevuur’ gemaakt in 1859. Daarnaast is er een afbeelding van dit ‘Vagevuur’ met het grote houten kruis dat nu in het kerkportaal hangt.

Op afbeelding 2 zie je de versierde Portiuncula-kapel die nu in de grote basiliek ‘Onze- Lieve-Vrouw der engelen’ in Assisi staat en een beeld van de H. Franciscus. (B.S.)

JEUGDHERINNERINGEN MELDERT: DE KERKGANG

F3449w06.jpg

jeugdherinneringen

 Oude foto van kerkgang, + liturgische gewaden met manipel om de linkerarm + scapulieren van metaal of stof

 Op 2 februari vierden we het feest van Maria Lichtmis; het doet ons herinneren aan de tempelgang van Maria.

Als kind heb ik verschillende keren ook zo’n soort ‘kerkgang’ gezien van jonge moeders met hun kind. Ze waren meestal vergezeld van de meter. 

Ik ben eens gaan opzoeken wat zo’n kerkgang betekent. Zo vond ik volgende verklaringen:

In de katholieke kerk heet ‘de kerkgang’, de eerste gang naar de kerk van een moeder na de bevalling. Er werd gezegd dat gedurende de eerste tien dagen na de bevalling de vrouw onrein zou zijn. De moeder die zo gelukkig was met de geboorte van haar kind, werd in haar vrijheid gestraft: zij mocht die dagen niet de openbare weg op of een winkel in, en al helemaal niet de kerk bezoeken.

Het boekje:' Korte onderrichtingen en Nuttige wenken voor Gehuwden' uit 1926 vermeld in het op een na laatste, citaat 32:
'Omstreeks drie weken na de bevalling kome de moeder naar de kerk, om God te bedanken en den bijzondere zegen van de H. Kerk voor zich en haar kind te ontvangen. Hoewel de kerkgang niet onder zware zonde verplicht, zal ieder goed katholieke moeder er een eer in stellen, den kerkgang te doen.'
Ik lees hier, ‘om God te bedanken’ dat klinkt heel wat vredelievender dan de beperkingen die er omheen gebreid werden.

Verder las ik hoe de kerkgang verloopt. Dit is de tekst uit het Roomse archief:

“Indien een moeder na de bevalling volgens vroom en lofwaardig gebruik ter kerke gaat om God voor haar welzijn dank te brengen en van den priester den zegen vraagt, dan gaat deze met koorhemd en witte manipel bekleedt, met een dienaar, die de wijwaterkwast draagt, naar de deur van de kerk. Daar besprenkelt hij de moeder, die buiten den drempel neergeknield is en een brandende kaars in de hand houdt.

Met in de ene hand een brandende kaars, kreeg de moeder de manipel in de andere hand gedrukt en werd zo door de pastoor naar het Maria-altaar begeleid. Hier werd gebeden voor moeder en kind.

(De Manipel is een strookvormige doek die tijdens het celebreren van de Mis aan de linkerarm van de priester werd gedragen. Dit liturgisch kledingstuk werd tot de jaren 1960 algemeen gebruikt in de Katholieke Kerk. In de Nieuwe Liturgie van Paus Paulus VI werd het dragen van de manipel in 1967 niet langer verplicht.) 

Wat ikzelf gezien heb van de kerkgang ging als volgt: de moeder met het kind in de armen was meestal begeleid van een andere vrouw, soms van twee. Na de mis kwamen ze naar het Maria-altaar waar de pastoor hen opwachtte. Daar werd gebeden voor het kind en het huisgezin en werd het kind aan Maria toegewijd. Het kind droeg dan zijn doopmanteltje. Het kindje kreeg dan een scapulier. (scapulier is een hangertje met de afbeelding van Maria en het kind Jezus of andere heiligen)

Mijn oudste zus heeft nog een kerkgang gedaan met haar zoontje.

De kerkgang raakte in de jaren 1960 in onbruik. (B.S.)

MELDERT KER(ST)MIS

F3449w05.jpg

Meldert Kermist

Foto’s Meldert Ker(st)mis

Tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode hadden we gevraagd aan de mensen van Meldert om mooie kerstversieringen aan te brengen in aan hun huis of in de voortuin. En dit heeft gehoor gekregen: 99 mooi versierde woningen kwamen in aanmerking voor een prijs, 14 ervan zaten 2 maal in de trommel van de prijzen omdat ze extra mooi versierd waren. Na trekking kwamen volgende 10 winnaars uit de bus:

  • Willy Lemmens Waterheikenstraat.
  • Albert Porters Geeneindestraat
  • Processieweg 49
  • Ronny Sneyers Geeneindestraat
  • Luc Vanderspikken Geeneindestraat
  • Waterburchtstraat 22
  • ’t Venne_ijsje Pastorijstraat
  • Vroegere huis van Herman Vanderlinden Heuvelweg
  • Processieweg 81
  • Kruienstraat 22

Deze 10 winnaars mogen binnenkort een cadeaubon van 15 euro ontvangen van "De Nachtmis". Laat het smaken. Hou het gezond en veilig. Bedankt allen voor jullie deelname. Meldert was een heel mooi verlicht en sfeervol dorp.

Weldra starten we met de voorbereidingen van Meldert Kermist 2021. Hopelijk mogen we tegen dan weer gaan voor een volledige editie.

De mannen van vzw Meldert Kermist, Tim, de Guy's, Filip, Dominique en Peter

JEUGDHERINNERINGEN: WINTER 

F3449w02.jpg

terugblik

Nu we in het ‘putteke’ van de winter zijn, ging mijn gedachten naar de winters van mijn jeugd. Vader zei dat in zijn jonge tijd er pas echte winters waren: het vroor dagen aan een stuk zeker min 10 of nog kouder, het sneeuwde heel veel dagen en die lag dan zeker 20 cm dik. De Zwarte Beek vroor dicht en je kon over het ijs naar Lummen stappen.

Maar ik vind dat, in mijn jeugdjaren, de winters ook veel kouder waren met heel veel sneeuw.

Ik herinner mij nog goed dat mijn oudste zus achter ons huis op de ‘dallen’(betonnen tegels) ’s avonds emmers water uitgooide en dat dan ’s morgens hierop een laagje ijs lag. Dat was ideaal om baantje te glijden. Samen met mijn broer was het dan om het verste te glijden. Als er sneeuw lag gingen we langs ons huis een glijbaan in de sneeuw maken. Eerst was dat de sneeuw vasttrappen, dan stukje bij stukje proberen te glijden tot er een laagje ijs ontstond. En dan maar ‘baantje rijden’ zoals we dat vroeger zegde, samen met de buurjongens. Zo snel mogelijk achter elkaar ging het en zo werd je wel eens onderuit gereden. 

Pa had ook een ijsstoel gemaakt. Hierop gingen we rijden op de dichtgevroren vijver van ‘de garde’. Er waren ook 2 lange pinnen bij om ons zelf vooruit te duwen. Meestal waren dat 2 stokken met een kepernagel ingeslagen. En dan een wedstrijd houden om ter snelste aan de overkant te geraken

Natuurlijk werden er ook sneeuwballen gevechten gehouden, we verdeelden ons dan in twee kampen. Er werden sneeuwmannen gemaakt en het ging dan om de grootste sneeuwpop.

Ik ging regelmatig naar nonkel Sjarel, die had een boerderij op zo’n 200 m van thuis. In de winter zaten we dan gezellig rond de ‘Leuvense stoof’ met de voeten op de vierkanten voet. Hierop stond altijd een zwarte moor met warm water of een koffiekan. Het eten werd hierop gekookt. Gewoonlijk was ik rond 4 uur daar want dan kookte tante Melie de grote ketel met eten voor de varkens. Daarin zaten de aardappelschillen en ook nog veel aardappelen. Die werden dan als ze gaar waren plat gestampt. Maar voordat dit gebeurde vroeg ik aan tante of ik niet een paar patatten kon krijgen. Ik ging die dan pellen en opeten. Er komt nog water in mijn mond als ik daaraan terugdenk,  mmm was dat lekker!. In die tijd hadden de meeste mensen in Meldert zo’n plattebuiskachel. Die werden thuis in de winkel ook verkocht. Ik ging dan regelmatig mee met vader als ze moesten geïnstalleerd worden. Ook moest vader relmatig enkele onderdelen van die Leuvense stoof vervangen, vooral de rooster of de gietijzeren kolenbol.

Thuis stond er een kolenfornuis. ‘s Morgens vroeg stak mijn oudste zus die aan. Hier werd op gekookt en het diende als verwarming in de winter. Langs dit fornuis stond een zetel en dikwijls was er een gevecht om ‘s avonds in die zetel te zitten. In de winter werd na dit avondeten het rozenhoedje gebeden.

Vader vlocht op die winteravonden muilkorven, die waren bestemd voor kalveren. Ik zie nog steeds zijn handen die de ijzeren draad zo kundig vlochten tot een korf.

Dit alles is zeker 70 jaar geleden, ik kijk daar nostalgisch op terug.  B.S.

F3449x52.jpg

Kerstmis

JEUGDHERINNERING KERSTMIS

De christelijke betekenis van Kerstmis is vandaag voor velen ver te zoeken. Het is een familiesamenkomst geworden met pakjes, feesten en kerstmannen met mooi versierde kerstbomen en veel lichtjes binnen en buiten, maar geen kerststal. Als ik dan terugkijk naar mijn jeugd was het net andersom: het kerkelijke stond centraal. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer er thuis een kerstboom geplaatst werd. Een kerststalletje met de kerstbeeldjes stond er wel al jaren, zover ik mij kan herinneren. Ik weet nog dat vader met een gewone den thuis kwam, hij had dat boompje afgezaagd in een bos van de familie. Het  bos moest toch gedund worden, zei hij. Moeder had mooie gekleurde maar zeer breekbare kerstballen gekocht, slingers, engelenhaar en kleine kaarsjes. Dat engelenhaar werd als laatste op de kerstboom aangebracht, dat moest de sneeuw voorstellen. Het prikte wel als je het uiteen trok. De kaarsjes werden in een speciaal kaarsenhoudertje aan de boom gevestigd. Ze werden nooit aangestoken want dat was veel te gevaarlijk. Onder de boom kreeg het stalletje de ereplaats. De beeldjes werden erin geplaatst maar het kribbetje werd pas op kerstdag gezet en de beeldjes van de driekoningen op 6 januari. Op 7 januari werd het stalletje en de kerstboom opgeruimd. Op kerstdag ging je natuurlijk naar de H. Mis. In Meldert was er geen nachtmis. Veel later is die er wel gekomen. Na de middag was er dan ‘Lof’ in de kerk waar je ook aan deelnam. De avond voor kerstmis was niets bijzonder, het was een avond als anders. We hadden wel gehoord van de kerstman, maar dat was een heidens gebruik en bij de niet-christenen kwam die pakjes brengen; hij was een surrogaat van Sinterklaas.

Aan één kerstdag heb ik wel een blijvende herinnering, ik denk dat ik toen acht jaar was. Een vriend van een oudere broer was enkele dagen op bezoek. De kerstboom en het stalletje stonden in de voorste goede plaats, het kacheltje brandde gezellig en ik zat samen met grote broer en zijn vriend rond de kerstboom. Lowie, zo heette die vriend, haalde zijn ‘ Singhet ende weset vro’ uit, dit is een liederboek met veel kerstliederen, ander godsdienstige liedjes  en Vlaamse strijdliederen. Hij begon dan, volgens mij, met een engelenstem, kerstliedjes te zingen: De herderkens lagen bij nachte, Door de liefde wilt ontwekken, Er is een kindetje geboren, Stille nacht, … en nog andere. Mijn broer zong sommige kerstliederen mee. Ik wou dat ze niet ophielden zo mooi klonk dat. Toen ik, later op het college, ook een ‘Singhet ende weset vro’ moest aanschaffen was ik blij dat in de kerstperiode veel van die kerstliederen werden aangeleerd.

Ik heb dat zangboekje altijd goed bewaard en terwijl ik dit artikeltje schrijf heb ik hem nog eens bijgehaald. (B.S.)

JEUGDHERINNERING: SINTERKLAAS

F3449w49.jpg

Sinterklaas

Winkels van Börske en Mathieuke

F3449y49.png

Sinterklaas

Speelgoed in de jaren ‘50

Ter gelegenheid van de feestdag van Sint  Nicolaas, komen nog steeds mooie jeugdherinneringen naar boven, want het ‘Sinterklaasfeest’ was toen het geschenkfeest van het jaar, niet Kerstmis of  Nieuwjaar. Het verlangen begon zowat half november. Voor en na schooltijd ging ik samen met mijn broer of enkele vrienden kijken aan de uitstalramen van twee winkels in het dorp, namelijk de winkel van ‘Börske’ en van ‘Mathieuke’  Wat een rijkdom aan speelgoed was daar wel te zien. Met de neus tegen het raam keken we onze ogen uit naar de autootjes, de meccanodozen, de treintjes, gezelschapsspelletjes, … Naar poppen of wiegjes keken we niet, dat was voor de meisjes. Enkele keren mochten mijn zusje, mijn broer en ik, ’s avonds onze schoen zetten met een klontje suiker voor het paard van de Sint. ’s Morgens vonden we dan een zakje ‘nicnacjes’, of een speculaas, of een sinaasappel in onze schoen.

Piet kwam ook enkele avonden op bezoek. Hij luisterde dan of we wel brave kinderen waren, zei ons ma. Eerst werd er dan op de deur geklopt of ergens mee gerammeld en dan kwam een zwart behandschoende door de deur die nicnacjes of karamellen strooide. Ma was dan nooit in de woonkamer en kwam daarna verwonderd naar binnen, zij was juist in de kelder en had niets gehoord. En dan kwam eindelijk de grote dag, ik had er zo lang naar uitgekeken. Welk speelgoed ik zou krijgen was een groot geheim.  Ik lag te wachten tot mijn grote zus of mijn ma me riep dat ik mocht opstaan want de ‘goed heilige man’ was geweest. Met ons drieën renden we de trap af recht naar de woonkamer … en daar op de tafel stond het speelgoed en snoepgoed uitgestald. De vreugde kon niet op.

Ik weet nog heel goed dat mijn broer en ik een autootje hadden gekregen, mijn broer een koersauto en ik een citroën TA. We gingen al aanstonds een wedstrijd houden. De veer van de  autootjes moesten opgedraaid worden en dan konden ze rijden. Ik denk wel dat ik de veer overgedraaid heb want mijn autootje startte niet. Dat kwam wel niet goed over. Toch heb ik nog veel met dat wagentje gespeeld. Ik kreeg gewoonlijk ook altijd een tekenblok en waterverf, want ma wist dat ik graag tekende en schilderde. Ook meccanodozen waren dikwijls van de partij. Gewoonlijk stond er nog een grote doos met speculaas langs de tafel. En ieder jaar kwam dezelfde verklaring: Sint en Piet hadden zo een haast dat zij die doos vergeten waren.

Wat een mooie tijd was dat! (B.S.)

ER IS NIETS NIEUW ONDER DE ZON (Meldert)

F3449w47.jpg

Spaanse griep

ER IS NIETS NIEUW ONDER DE ZON 

We kennen nu triestige tijden, het coronavirus heeft ons stevig in zijn greep. Door de overheid worden verschillende maatregelingen genomen. Maar honderd jaar geleden was dat ook zo tijdens de Spaanse griep. Op 7 november 1918 maakte een burgemeester het volgende bekend: “De nota die ik hier geef is om de verspreiding van de Spaanse griep tegen te gaan. Alle scholen, kerken, theaters, filmzalen, zwembaden, amusementslokalen en vakantiewoningen worden gesloten tot nader order. Alle openbare bijeenkomsten bestaande uit 10 personen of meer zijn verboden”

Op een affiche stond: Blijf thuis zo is het gemakkelijker om levens te redden.

De meest ernstige epidemie in de geschiedenis was de Spaanse griep van 1918. Het duurde 2 jaar, in 3 besmettingsgolven met 500 miljoen geïnfecteerde mensen, wat neerkwam op 50 miljoen doden. De meeste sterfgevallen vonden plaats tijdens de 2de besmettingsgolf. De bevolking steunde de maatregelen voor quarantaine en sociale afstand niet zo erg dat toen de eerste versoepeling plaatsvond, de bevolking zich op straat begon te verheugen en alle beperkingen verliet. In de weken die volgden, kwam de 2e besmettingsgolf, met tientallen miljoenen doden. Er wordt vaak gezegd dat de geschiedenis zich herhaalt. Laten we de geschiedenis zich niet laten herhalen. Laten we gedisciplineerd zijn en niet opgeven. Het leven is van onschatbare waarde, behalve de pijn van het verlies van een geliefde.

WAPENSTILSTAND

F3449y48.jpg

Wapenstilstand

Foto’s B.S.

In deze corona-tijd was de herdenking van Wapenstilstand op een sobere manier. Alleen de bestuursleden van NSB Meldert, schepen Heidi Lamotte, 2 vlaggendraagsters en een lid van de fanfare waren aanwezig. Aan het monument achter de kerk waren er 2 korte toespraken van Dominique Porters en Heidi Lamotte. Guy Vaes deed het dodenappel. Naderhand werden er roosjes en kransen neergelegd bij de 2 monumenten. Een lid van de fanfare blies de ‘Last Post’. Ook werd het Belgisch Volkslied afgespeeld. De fotocollage geeft een klein beeld van deze plechtigheid

CHIROKAMP 2020

F3449w36.jpg

Chiro Leouki

Foto Chiro Leouki:  de leiding

Elk jaar blikken we terug op een fantastisch Chirokamp.
Dit jaar misschien nog wel iets meer.. Afstand houden, handen wassen. Samen, maar niet helemaal compleet. Een kamp dat je niet snel vergeet!

Een hele dikke, welgemeende ‘dankjewel’ aan onze fantastische leidingsploeg!
Zonder de leiding, die zich steeds vrijwillig heeft ingezet in deze speciale tijden was zo'n onvergetelijk jaar en kamp niet mogelijk geweest. Ze haalden er alles uit, dit chirojaar. En dan onze technische ploeg! Meer dan ooit stonden zij paraat om ervoor te zorgen dat alles in goede banen geleid kon worden. Dankjewel! Ook een dikke dankjewel aan onze kookploeg!  Elk kamp wordt er strikt omgegaan met de voedselveiligheid, maar dit kamp nog net dat ietsje meer. De woorden ‘Het was écht lekker!’ en de leden die wel 3 tot 4 keer bij kwamen halen (Yes, die waren er!), gaven een fijn gevoel! Dit kamp konden we ook rekenen op ondersteuning van Café de Nachtmis, Move Intermodal, Ima creaties, Dranken Vertessen! Heel hard bedankt. Last but nog least: Onze leden! Altijd ’n beetje spannend om te kijken hoe de getroffen maatregelen in acht worden genomen, maar jullie deden dat geweldig goed! Iedereen hield zich aan de afspraken en bleef goed in zijn/haar bubbel. 

Lieve ouders, Bedankt voor jullie vertrouwen! Het is niet evident om je kind in deze rare tijd mee op kamp te sturen, maar het was ZO fijn om te zien dat er zoveel leden mee op kamp richting Baal vertrokken! De dankbaarheid die we na het kamp van jullie uit mochten ervaren is echt hartverwarmend. Tot kippenvel toe! Leiding & TP, kookouders, leden & ouders… Bedankt! Bedankt! Bedankt! Bedankt allemaal voor dit onvergetelijke jaar. Hopelijk zien we jullie volgend jaar allemaal terug! Hou het veilig en gezond, maar geniet ook nog van de zomervakantie!

(Chiro Leouki Meldert)

MARIA LICHTMIS -KINDERZEGENING

VIERING MARIA LICHTMIS MELDERT

Op zondag 02 februari, het feest van Maria Lichtmis, werd er een mooie gezinsviering gehouden in onze kerk. Pastoor Tony was de voorganger. Door omstandigheden kon het koor van Zittaard niet aanwezig zijn maar dit werd heel goed opgelost. Organist Fons van Zittaard bracht zijn nicht mee en samen zorgden zij voor een schitterende opluistering van de eucharistieviering. Ouders waren de lectoren. Er was heel veel volk aanwezig: dopelingen met ouders en familieleden evenals de eerste communicanten van dit jaar met familieleden en andere parochianen. Ouders konden te communie gaan samen met de kinderen, die gezegend werden met een kruisje op het voorhoofd. Op het eind van de H. Mis ontvingen de ouders van de dopelingen een kaarsje en ook de toekomstige eerste communicanten. De kaarsen werden gezegend. Na de viering was er een kleine receptie. Een grote ‘dank u wel’ gaat naar iedereen die heeft bijgedragen aan deze gezinsviering

F3449b07.JPG

Kinderzegen

Op zondag 2 februari viert de kerk het feest van de Opdracht van Jezus in de tempel. Ook vieren we Maria : Maria-Lichtmis : uit haar is immers hét Licht geboren: Jezus onze Heiland. Om dat alles te vieren kwamen we met velen, als één grote familie uit de pastorale eenheid met groot en klein samen in de zondagskerk te Lummen. In een korte gebedsdienst ging pr Tony voor samen met de lectoren Magda (Lummen), Josette (Linkhout), Ghislaine (Genenbos) en Annemie (Thiewinkel). We baden samen om zegen over de kinderen en hun ouders. Pr Tony wijdde ook de lichtmiskaarsjes die de kinderen mee naar huis kregen. De individuele zegen door de priester was het hoogtepunt van deze viering. Daarna konden de doopschelpjes en doopkadertjes afgehaald worden. Bij deze gelegenheid werd ook een mooi prentje uitgegeven met de namen van alle dopelingen uit onze pastorale eenheid. En we bleven nog wat samen om te babbelen en choco te drinken met een koekje. Dank aan allen die meewerkten om van deze namiddag weer een fijn moment te maken. Luk zorgde voor bijgaande foto’s.

F3449c07.JPG

Kinderzegen

F3449f07.JPG

Kinderzegen

NAAMOPGAVE EERSTE COMMUNCANTJES + KRUISOPLEGGING VORMELING

In een goedgevulde kerk gaven tijdens de viering van 19/1 onze 39 eerste communicantjes hun naam op! Zij zullen op 21 mei e.k. voor het eerst mogen aanzitten aan de tafel van de Heer! De vormelingen kregen hun vormselkruisje: een teken dat ook zij weer een stap zetten richting vormsel. Proficiat aan onze kinderen en jongeren en ook aan hun ouders! Na deze viering bood het parochieteam van Lummen nog een lekker drankje aan bij wijze van nieuwjaarsreceptie. Hartelijk dank aan de vormselcatechisten en de werkgroep eerste communie. De viering werd mooi opgeluisterd door het Vrouwenzangkoor! Hierbij enkele foto’s van Luk. (zie fb)

F3449c05.JPG

NAAMOPGAVE EERSTE COMMUNCANTJES + KRUISOPLEGGING VORMELING

 

KERSTCONCERT Meldert

F3449w03.jpg

KERSTCONCERT

Foto B.S.

Op 22 december mocht men genieten van een prachtig kerstconcert, gebracht door het vocal ensemble F:e-m@il en het West Limburgs mannenkoor, o.l.v. Nadia Loenders,  in onze parochiekerk. Er werden verschillende bekende kerstliederen uitgevoerd: o.a. Nu sijtwillekome, LaudateDominum, O littletown of Betlehem, O HolyNight, TochterZion, Susa Nina Stille nacht, Door de liefde laat u wekken., …

Dit laatste lied werd door de bomvolle kerk meegezongen.

Daarna kon men even bijpraten samen met de koorleden in de Grote zaal van het OC met een glaasje glühwein of frisdrank.

Dank u wel aan beide koren en misschien tot volgend jaar.

SAMANA Meldert: DAG VAN DE CHRONISCHE ZIEKEN

F3449g03.jpg

SAMANA: DAG VAN DE CHRONISCHE ZIEKEN

Dit hadden we nog tegoed van onze Samana afdeling!

“Naar aanleiding van “Dag van de Chronisch Zieke Mensen” nodige ook SAMANA-Meldert haar leden uit op 15 oktober voor een gezellig feest. Dit werd om 10.30 u. voorafgegaan door een stemmige eucharistieviering waarin de ziekenzalving niet mocht ontbreken. Na een klassiek voorgerecht en heerlijke pompoensoep met balletjes volgde een smakelijk hoofdgerecht met kroketten. Dan was het tijd voor ontspanning:

De groep ‘Broomsticks’ uit Nijlen, 4 zangers die zichzelf begeleiden op de  instrumenten gitaar en banjo of mandoline, zong liedjes uit de oude doos, maar ook hedendaagse meezingers. Dan was er tijd voor koffie en taart.

Na de pauze beleefden we een‘U vraagt - wij draaien’ervaring in de vorm van een levende meezing-jukebox.Aanwezigen kozen zelf uit een zangboekje de liedjes die zij wilden horen en meezingen.In het aanbod zaten stapliederen, volksmuziek, studentenliederen en andere populaire liedjes van vroeger en nu.

Om 16 uur zat de feestontmoeting erop. Ook de thuisgebonden zieken werden niet vergeten: Zij ontvingen van onze kernleden een SAMANA fleecedekentje. Hiermee zullen ze zeker en vast blij zijn nu de koude wintermaanden eraan komen! (Chris Peeters)

Kerstfeest K V G lummen

K V G Lummen geeft ieder jaar na kerstmis een kerstfeest voor haar leden, met een etentje, ontspanning met muziek en een tombola, ook werden er dit jaar weer 2 x 2 één dag reis uitgeloot.

Zaterdag 28 december 2019 heeft de K V G Lummen haar Kerstfeest gehouden, met  59 deelnemers en het voorop gestelde programma was deze namiddag goedgevuld . Om 12 u werd er gestart met een korte bezinning, die werd aangebracht door Pastoor Tony, daarna gevolgd door een lekker middagmaal. Ook was er gezorgd voor ontspanning, daarvoor zorgde onze vrienden < The Brothers Band voor > met meezingliedjes en dansnummertjes, met liederen uit de oude doos. Daarna werd de taart en de koffie opgediend. Vervolgens werden er tombola biljetten verkocht en de tombola getrokken, eerst werden er 2 maal 2 ééndag reis uitgeloot ( in september 2020 ) en die werden gewonnen door Vanrijkcem Jenny en Lemmens Marc, zij mogen dan nog iemand mee vragen. Zo kwamen wij aan het einde van een zeer boeiende en gezellig namiddag, maar voor de aanwezigen naar huis mochten gaan, kreeg iedereen nog een klein geschenkje mee. Ook hier was Fons fotograaf van dienst. Dankjewel! En zoals je ziet : de sfeer zat er heel goed in !

+ 65 ers van Laren vieren Kerstfeest

F3449c03.jpg

+ 65 ERS VAN LAREN VIEREN KERSTFEEST

Ieder jaar op 2de Kerstdag organiseert de St-Lambertus gilde een kerstfeest voor de +65´ers van Laren of die er geboren zijn, Het hoeft niet gezegd dat het elk jaar opnieuw een prettig weerzien is, zeker voor degenen die in de loop der jaren “uitgeweken” zijn .

Voor de meesten aanwezigen is vooral een prettig weerzien met de mensen die ze soms jaren niet meer gezien hebben. Bijpraten is dan de hoofdzaak. Na het welkomstwoord van de voorzitter was het de beurt Pastoor Tony om voor te gaan in een korte bezinning. Het feestmaal werd bereid door enkele bestuursleden, het was weer voortreffelijk. Voor de ontspanning zorgde dit jaar Benny Mols, en zoals ieder jaar waren ook de beelden van vorig jaar weer te zien op groot scherm. Na de koffie en taart en tombola kreeg elke deelnemer nog een klein geschenkje aangeboden. Iedereen vertrok dan ook tevreden naar huis maar niet zonder elkaar eerst een plechtig “tot volgend jaar “ te beloven. Sfeerfoto’s van Fons!

KVG BINGO

F3449c51.jpg

KVG BINGO

Een bingo namiddag voor de leden van K V G Lummen . Omdat er in oktober door omstandigheden geen activiteit is geweest voor onze leden, is er een tweede geweest in november, en voor de eerste maal werd er gekozen voor een bingo namiddag . Het was voor de meesten eens iets anders dan gewoonlijk, dat was nog niet georganiseerd en het werd een vrij gezellige namiddag . Het was stil in de zaal tot er iemand één rijtje vol had : dan mocht iedereen het horen, daarna was er meer spanning voor het tweede of derde rijtje . Halverwege werd er een korte pauze ingelast en werd er getrakteerd op een hapje en een drankje, daarna werd de tweede helft ingezet . Bij het einde werd er reeds gevraagd naar de volgende activiteit en dat is het Kerstfeest op 28 -12. Het was weer een geslaagde namiddag en iedereen ging dan ook tevreden naar huis. Er waren 24 deelnemers .

GEZELLIGE CREANAMIDDAGEN BIJ SAMANA GENENBOS

F3449e51.jpg

crea

Op dinsdag 19 november en 03 december organiseerde Samana in samenwerking met Okra voor de eerste maal een crea-namiddag voor de leden van Samana. Om 13.30 u werden de vrouwen verwelkomd in het caféke en de mannen in het hobbylokaal van het Parochiecentrum Eikenbos. De uitdaging voor de vrouwen was knutselen met een isomobol, het maken van een kerstbloemstuk of kleuren. De mannen mochten creatief zijn in het maken van vogelnestjes. Al het nodige materiaal werd ter beschikking gesteld en de kernleden van Samana en Okra stonden klaar om te helpen waar het nodig was. Het waren drukke namiddagen en de resultaten mogen gezien worden. Om 15.00 u was er pauze voorzien voor koffie met lekkere wafels. Het waren geslaagde namiddagen.

FEMMA-GESTEL KERSTFEEST

F3449c52.jpg

Femma-Gestel

Op woensdag 11 december hield Femma-Gestel haar kerstfeest. Er was een zeer goede opkomst van de leden en of ze gelijk hadden! Na de bezinning smulden we van het heerlijke kerstdiner. Jan zong tussendoor mooie liederen en hij vertelde ook wat mopjes. De klassieke tombola sloot deze fijne avond af. Iedereen had uiteindelijk prijs en tevreden en voldaan gingen we naar huis. Hartelijk dank aan het bestuur voor de organisatie van deze geslaagde avond.

WAPENSTILSTAND

F3449x49.jpg

WAPENSTILSTAND

Op maandag 11 november werd de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Afgevaardigden van vele verenigingen met hun vlaggen kwamen samen op het dorpsplein. De chiroleden waren zeer talrijk aanwezig. Met de fanfare op kop stapten men naar de kerk. Om 09.30 u. werd een eucharistieviering opgedragen met als voorganger pastoor Tony. Leden van K.N.S.B. Meldert, beter gekend als de oudstrijders, verzorgden de lezingen terwijl de fanfare en het parochiaal zangkoor de muzikale omlijsting op zich namen. Het thema van deze viering was: “De vrede van de Heer zij met U”. 

Zending

Vrede is niet op de eerste plaats een wereldprobleem, maar wel een opdracht voor elk mensenhart. De diepe, innerlijke vrede, die uitging van Jezus Christus, is ook vandaag voor ons een bron van inspiratie om deze week en alle weken erna op weg te gaan en vreugde te brengen bij elke mens die wij ontmoeten. Laten wij nu van hier  vertrekken om ons hart te schenken aan de mensen, zoals Jezus dat gedaan heeft. 

Op het einde van de viering gaf schepen Heidi Lamotte een duiding van deze herdenking Aan het monument werd een dodenappel en een bloemenhulde gehouden. ‘De last post’ en het ‘Belgisch Volkslied’ gespeeld door onze fanfare sloot deze herdenking. Daarna ging het in stoet naar het OC, waar een receptie werd gehouden voor alle aanwezigen. Deze receptie werd aangeboden door het gemeentebestuur van Lummen. De fotocollages van B.S. geven een beeld van deze herdenking

Bowlen met de K V G Lummen

F3449a49.jpg

Bowlen

Iedere maand tracht  de K V G (Katholieke Vereniging Gehandicapten)  van Lummen een activiteit te organiseren die past voor hen, mensen met een beperking. Zaterdag 16 november was het weer zover: jaarlijks gaan wij met deze mensen een balletje gooien, ieder op zijn manier, met of zonder hulptoestel. Voor deze personen is de hoofdzaak eens weg zijn uit hun dagelijkse omgeving en andere personen ontmoeten ook met één of andere beperking. Meestal interesseert het hen niet wat zij gooien, maar lukt het om alles om te gooien, dan mag iedereen het wel weten ! Het was al bij al weer een zeer gezellige namiddag voor de 17 personen die meegedaan hebben .

KWB. Dank aan Fons voor de sfeerfoto’s.

CONCERT AMICI 2019

F3449x48.jpg

CONCERT AMICI 2019

Foto’s B.S.

Op zaterdag 9 november gaf Amici een mooi concert. Eerst waren er de uitvoeringen van ‘De Juniors’ uit Zolder o.l.v. Kristof Smullenberghs met 5 heel leuke melodieën. Ze brachten de aanwezigen al volop in stemming. Na de pauze kon met luisteren naar het optreden van Amici o.l.v. Kristel Paemen.  Als thema werd er gekozen voor: “ ’t Is gebeurd: Amici bestaat 25 jaar’. Karel en Jeffrie praatten de  7 muziekstukken aan elkaar met herinneringen uit het 25 jarig bestaan. Zo werden volgende stukken uitgevoerd: Joy, peaceandhappines, Swentibold, Leef, Total Toto, We willlwhackyou, Laat de zon in je hart en als 7deThankyouforthemusic. Als extraatje kwam er nog ‘Down bytheriverside’ bij. Dank je wel Amici voor deze heel mooie muziekavond. Men heeft er zeker van genoten!

SAMANA Genenbos-Geneiken: spelnamiddag op 05 november

F3449c47.jpg

SAMANA : spelnamiddag op 05 november

Om 13 uur begonnen de vrijwilligers van Samana Genenbos-Geneiken het caféke van het Parochiecentrum Eikenbos in gereedheid te brengen voor een spelnamiddag voor de chronische zieken. De mensen die niet op eigen kracht in het parochiecentrum konden geraken werden door de vrijwilligers afgehaald. Om 14.00 uur kon de spelnamiddag  van start gaan met 28 personen, begeleiders inbegrepen. Een mooi aantal. Er was voor iedereen wat voorzien: Mens Erger Je Niet, Vier op een Rij, Domino, Rummikub , kaarten en zelfs het oude volksspel sjoelspel kon gebruikt worden. Spellen die niet gekend waren, werden aangeleerd. Er werd gelachen en gespeeld alsof er een leven van afhing. Tijdens de pauze werd er koffie en zelfgebakken wafels opgediend. De tijd vloog weer veel te snel voorbij. Om 16.30 uur keerden de aanwezigen tevreden naar huis. Ze vonden het heel gezellig en kijken uit naar de volgende activiteit op 19 november en 03 december. 

FEEST PAROCHIALE MEDEWERKERS Genenbos

F3449e47.jpg

FEEST PAROCHIALE MEDEWERKERS

Op zaterdag 08 november werden de parochiale vrijwilligers uitgenodigd om hen bij een gezellig samenzijn te danken. 
Vanaf  18.00 u werd iedereen verwelkomt met een glaasje wijn of fruitsap. Namens het parochieteam en onze pastoor Tony bedankte  Roger de mensen die in de loop van het jaar een bijdrage leveren tot de opbouw van onze geloofsgemeenschap. In zijn dankwoordje verwees Roger ook naar het jaarthema "Gods akker zijt gij" . Na het dankwoord was het tijd voor een lekkere feestmaaltijd. Als afsluiter werd er nog koffie en taart aangeboden. Zo werd het jaarlijkse feest een geslaagde avond.

LUDIEKE QUIZ MBM

F3449v46.jpg

LUDIEKE QUIZ MBM

Mannenbond Meldert organiseerde een ludieke quiz. 18 ploegen zakten op zaterdag 19 oktober af naar OC De Kalen Dries voor de jaarlijkse ludieke quiz van de Mannenbond Meldert (MBM). Er waren tien rondes en een extra rode draadronde die zouden beslissen over winst en verlies. Twee nieuwe geslaagde rondes zorgden voor de nodige animo in de zaal. Zo was er de ronde 'Kalmte kan Johan redden' waarbij Johan liedjes zong op een andere melodie en de quizzers moesten achterhalen over welke twee nummers het ging. Dan was er nog de filmronde. Hier hadden de leden van de MBM herkenbare filmposters of filmfragmenten uitgebeeld. Bij elke foto hoorden vervolgens twee vragen. Traditioneel waren er ook de proef- en doe-rondes. Zeer fijn gemalen noten onderscheiden in soort en het scrabble spel om zoveel mogelijk woordwaarde te sprokkelen met de gekregen letterkoekjes. Als men die al niet had opgegeten tijdens de voorgaande rondes... Geëindigd werd er met 'La grande bouffe', de werkgroep van de mannenbond was een avondje gaan stappen waarbij er goed gegeten en gedronken werd. De vraag van de avond, hoeveel kilo's waren er blijven plakken die avond? Winnaar van de quiz 2019 was de ploeg Spurningamerki. QuizChris& Co schatte dan weer ronde 'La grande bouffe' het beste in. De joker werd het best ingezet door de ploeg Medosanhelwojasank.

Mannenbond Meldert bedankt alle deelnemende ploegen. (Peter Dedroog)

FEMMA 80

F3449d46.JPG

FEMMA 80

Het “moment suprême” : Denis snijdt de verjaardagstaart aan onder het goedkeurend oog van Marguerite en Jacqueline.

Op zondag 27 oktober vierde Femma Lummen haar 80e verjaardag. Gesticht als KAV evolueerde de werking in de loop van de tijd natuurlijk  maar steeds bracht de vereniging vrouwen samen in leerrijke en ontspannende momenten van allerlei slag. Proficiat aan de bestuursleden en leden die er ook vandaag de dag iets moois van FEMMA  trachten te maken. Goede moed en volharding toegewenst en voor alles : van harte proficiat aan deze kranige dame van 80 jaar !!

PRO ARTE 50

F3449e46.jpg

PRO ARTE 50

Het jarige Koor komt plechtig de zeer goed gevulde kerk binnen onder het zingen van de Noorse Bruiloftsmars van Henning Sommerro en GretePedersen. Indrukwekkend!

Nu meer dan 50 jaar geleden werd het Pro Arte Koor opgericht. Tijd om even te blijven stilstaan bij die halve eeuw. De jubileumviering vond plaats op zondag 10 oktober. Het Koor stond tijdens de viering centraal met prachtige muziek van S. Wesley, Mozart, Ola Gjeilo, Peter Benoit, Maurice Duruflé, Rheinberger, Bach en Peter Anglea. De schitterende zangprestatie van Lien Haegeman voegde een extra feestelijk tintje toe aan de viering. De begeleiding van Ann Marie Beks op piano was ook weer voortreffelijk en Ferdi Sillen, de dirigent, leidde alles in goede banen. Maar ook de teksten van de viering waren zeer toepasselijk en brachten goed de verbondenheid  en vriendschap over die er in het koor heersen, want daarzonder gaat het niet. Proficiat aan het koor en dat we nog vaak mogen vergast worden op heerlijke concerten en vieringen! Op nu naar de volgend de 50 jaar.  O, ja,  de receptie achteraf was trouwens ook heel gezellig. Bedankt !

SAMANA GENENBOS-GENEIKEN

F3449h44.jpg

Samana

Op dinsdag 15 oktober kwamen de leden van Samana Genenbos-Geneiken samen om de Dag van de Chronisch Zieke Mensen extra aandacht te geven. De aanwezigen werden door de vrijwilligers verwelkomt vanaf veertien uur. Dit samenzijn begon met een aangepaste bezinning. Nadien genoten de leden van een maaltijd, dit was echt genieten geblazen. Hierna werden de aanwezigen verrast door acteer talent van eigen bodem. Enkele vrijwilligers gaven het beste van zichzelf. Na het optreden was er ook nog tijd om wat bij te kletsen bij een tas koffie met een lekker stuk taart. Het deed deugd om zoveel mensen samen te zien genieten.

VIER DAGEN KERMIS IN MELDERT

F3449w41.jpg

VIER DAGEN KERMIS IN MELDERT

Foto P. Dedroog

Op vrijdag 6 september was er de jaarlijkse kermisquiz van SK Meldert met 32 ploegen. Ondertussen kon men in de kantine kwajongen of zetten. Tijdens de quiz of het kaarten kon men proeven van zware bieren of een gin.

Zaterdag 7 september trok de stoel vanaf 9.30 uur door het dorp. Alle Meldertenaren werden gewekt om zich klaar te maken om de locatie als eerste te vinden. Om 11 uur werd op de facebookpagina de plaats vrijgegeven. De winnaar, Johny Pipeleers, werd beloond met een minuut lang gratis winkelen in de Spar. Vanaf 13.30 uur was het dan echt kindertijd, op het plein stonden drie grote springkastelen opgesteld, kon men een leuk snoetje laten schminken, met gekke fietsen een parcours afleggen, krijttekeningen maken en natuurlijk genieten van de kermisattracties. De zoektocht naar de eerste kinder-kermisburgemeester ging van start om 16 uur. Anna Poelmans legde de verschillende kermisproeven als beste af en mocht het lint omhangen. Ze won hiermee enkele vrijkaarten voor de kermis. Om 17.30 uur werd het muzikale gedeelte opgestart met La Fête Folie. Ook werd de zoektocht naar de nieuwe kermisburgemeester ’19-’20 gestart. Deze eer is weggelegd voor Cindy Vanvelthoven, zij mag zich één jaar de kermisburgemeester van Meldert noemen.
Om 20.30 uur was er de ambiancegroep Shotgun die het beste van zichzelf gaf met covers en vele verkleedpartijen. Hammertime mocht de zaterdag afsluiten met muziek van de 90’s.

Zondag 8 september stonden de eerste deelnemers om 6 uur al paraat om hun standje op te bouwen op de jaarlijkse rommelmarkt. Plaatselijke verenigingen sloten aan op het parcours en zorgden voor een hapje en/of drankje. De keuken draaide op volle toeren om iedereen een portie spek en eieren te serveren. Tijdens het ontbijt kon men luisteren naar Amici, de jongerenfanfare van Meldert. De kermis draaide ’s morgens al op volle toeren. SK Meldert moest tegen Lommel aantreden. In de namiddag speelde de fanfare Sint- Willibrordus vrolijke noten op het kermisplein. The Cockroach Killers zorgden voor een stevige noot countrymuziek in de feesttent en de cowboys en cowgirls deden de boots klinken op de houten vloer.
Voor de 6de maal kon men deelnemen aan het eierenwerpen van de Mannenbond.

Maandag 9 september was er dan de dankviering in de feesttent en zoals de traditie het wil sloten de kleuters van school Domino de kermis af met het laatste rondje op de paardenmolen.

(Peter Dedroog)

SAMANA Genenbos-Geneiken

F3449i40.jpg

SAMANA

Op 17 september organiseerde Samana Genenbos-Geneiken een infosessie over ons geheugenmodel en invloeden op het functioneren van het geheugen. Aan de hand van deskundige uitleg, oefeningen en de nodige humor wist spreekster Irène Vanoppen het talrijk opgekomen publiek te boeien. Na de voordracht was het tijd voor koffie en taart. Het was een geslaagde namiddag .

KVG Lummen op reis

F3449f40.jpg

KVG

Het is toch weer gelukt om met onze mensen, K V G Lummen een dagreis te organiseren waar iedereen met of zonder rolstoel zich heeft vermaakt en geamuseerd. Op zaterdag 14 september ging KVG Lummen op daguitstap met 40 personen . Eerst werden wij  om 9,30u  ontvangen bij klompenmakerij Den Dekker in Dussum (Nederland) met een stuk cake en een tas koffie. We kregen er uitleg over het handmatig maken van klompen en de versiersels er op. De demonstratie zat vol humor en anekdotes. Daarna hebben wij daar ook geluncht. Na het eten  zijn wij vertrokken naar de Zilvermeeuwsteigers in Drimmelen voor een onvergetelijke rondvaart door het prachtige natuur gebied Biesbosch. Dit is een nationaal park met brede en smalle kreken, spaarbekkens en niet te vergeten, de bevers . Het is één van de waardevolste natuurgebieden van Nederland . Om 17,45 u hebben wij deze mooie dag afgesloten met een warme maaltijd in “de Gouden Leeuw”. De fijne babbels tussen door zorgden weer voor een superdag. De sfeerfoto is van Fons! 

K.V.G. Lummen, tocht met de huifkar

F3449b37.jpg

KVG

Voor onze maandelijkse activiteit met onze K V G leden had het bestuur een heel nieuwe en heel iets heel nieuws en iets anders uitgedokterd : namelijk een huifkartocht . Op 17 augustus kwamen zij samen aan De Winning in Laren. Nadat iedereen zijn platje had gevonden op de huifkar, vertrokken we om 14 u. richting Schulensmeer. De tocht ging door de binnenwegen met mooie landschappen en de natuur. Om 15 u kwamen we aan op onze bestemming: “T Vloot”. Daar kreeg iedereen een drankje en een hapje aangeboden en  ook werd er natuurlijk voor het paard gezorgd en kon het even rusten . Daarna werd de terugtocht  aangevat langs diezelfde mooie vertrek route zo dat wij om 17 u terug aankwamen op ons vertrekpunt waar alleen blije gezichten te zien waren, en met de vraag om dat nog eens te organiseren. Fons stuurde ons bijgaande sfeerfoto’s. Dank je wel

SAMANA Genenbos-Geneiken : Decanale bedevaart Banneux

F3449f37.jpg

SAMANA

Groepsfoto met de deelnemers aan de bedevaart : leden van Samana en het Zangkoor.

Op 27 augustus nam Samana deel aan de decanale bedevaart naar Banneux. We vertrokken om 9.30 u, met een liftbus aan het parochiecentrum Eikenbos. Het weer was prachtig en de 45 deelnemers gemotiveerd. Onze voorzitster Godelieveverwelkomde iedereen en Jaak zorgde voor een passende bezinning. Vermits ons parochiaal zangkoor mee was, mocht een Marialiedje ook niet ontbreken tijdens onze busreis. In Banneux aangekomen konden we meeeucharistievieren die werd voorgegaan door onze deken August Coppejans. Ons parochiaal zangkoor zorgde voor de muzikale ondersteuning. Na de eucharistieviering was het tijd om te gaan eten. Op het menu stond vidé met frietjes, drank en als dessert een ijsje met vers fruit. Dit alles werd door iedereen erg gesmaakt. Daarna konden we nog een wandelingetje maken of gewoon iets gaan drinken.Om 14.30 u. vertrok men in processie naar het lof waar ook een ziekenzegening plaats vond. Moe maar voldaan keerden we terug huiswaarts.We mochten terugblikken op een geslaagde dag.

FIETSTOCHT MBM NAAR ALDEN BIESEN

F3449v37.jpg

MBM

F3449w37.jpg

MBM

Foto’s MBM

26 lustige trappers verzamelden om 9:00 aan OC De Kalen Dries om in colonne te vertrekken naar Diepenbeek, het startdorp van deze fietstocht. Vanuit Diepenbeek vertrokken de fietsers met de MBM-vestjes (voor de ene al een beetje meer te groot dan voor de andere) richting Munsterbilzen. Hier was er een eerste stopplaats voorzien. De meeste dronken nog een koffie, maar de eerste dorstlessers werden toch al besteld.

Bilzen was de plaats waar er gezocht werd naar een stevige hap. Op het plein werd door sommigen nog de boekenmarkt bezocht, zware boeken werden er niet gekocht want elke kilo telde, maar enkele hadden toch een leuk stripverhaal weten te bemachtigen.

Een kort ritje bracht de fietsers vervolgens naar de landcommanderij van Alden Biesen. In de Franse tuin bij een schaduwplekje werd de nodige uitleg door Roger Swinnen gebracht, de jongste aanwinst bij de MBM. Dan volgde een wandeling over het domein. Afgesloten werd er bij de Engelse tuin waar de zaadjes van de planten een nieuwe eigenaar vonden. Nog vlug wat dorstlessers en dan op de fiets.

De laatste stopplaats lag in Rommershoven, het dorpje dat we bereikten na heel wat klimmetjes en afdalingen over verharde en onverharde wegen. Na deze stopplaats was het terug fietsen naar de beginplaats "Djopenbeek".

Het was een heel mooie, zonnige zondag, met een heel leuke groep.
Een dikke dank gaat uit naar de werkgroep fietsen. Bony, Marcel, José, Erik en Walter.
Dank je wel voor de organisatie van de fietstocht Alden Biesen.
En ook een heel dikke dank jullie wel aan al de deelnemers om er voor te zorgen dat de Mannenbond Meldert zo een geslaagde activiteit heeft mogen beleven.

Er wordt al uitgekeken naar de fietstochten van volgend jaar. (Peter Dedroog)

Keizerschieting In Lummen

F3449c35.jpg

KEIZERSCHIETING IN LUMMEN

F3449f35.jpg

KEIZERSCHIETING IN LUMMEN

Naar jaarlijkse gewoonte richtte het karabijnschuttersverbond Lummen de keizersschieting in. De zondag voor de halfoogstkermis van 15 augustus is het een hoogdag voor de Lummense karabijngildes. Dit jaar werd de organisatie toegekend aan de St.-Lambertus Gilde Laren . Ze konden hierbij rekenen op de medewerking van het gemeentebestuur. Het gebeuren begon om 13.30u met de optocht van de deelnemende gildes met hun vaandel. De Koninklijke harmonie St.-Cecilia ging op kop in  deze kleurrijke stoet. Om 14u werd het startschot gegeven de gemeentelijke overheid, het startschot van een spannende schietwedstrijd. Bij de dames werd Driesens Annick van gilde Eversel de winnaar 2de werd Schroyen Katrien van Gilde Geneiken en de 3de plaats was Van hove Linda van Linkhout. Bij de mannen werd Peeters Robin tot keizer gekroond. Hij ging Cuypers Jos gilde Winterslag en Laveren Robin uit Linkhout vooraf. Bij de ploegenwedstrijd ging de trofee naar Thiewinkel A. Zij haalden het voor Rekhoven b en Schalbroek A. Het mooie weer, de sportieve prestaties en de gezellige sfeer zorgden voor een geslaagde editie. Enkele forto’s van Fons Claes geven een mooi beeld van de feestelijkheden.

VORMSEL 2019

F3449a20.jpg

VORMSEL 2019

Op 28 april 2019 werden 36 jongeren uit onze Federatiegemeenschap gevormd. We zien hen hier met de catechisten Petra, Annik en Ingrid en ook met de vormheer E.H. August Coppejans, deken van Herk-de-Stad en pr Tony. Dit zijn onze vormelingen : Dylan Biesmans, Emma Camps, Milan Claeskens, Jarich Darcis, Glenn Dedroog, Magalie De Ridder, Marie Doggen, Gabriël Elsen, Joachim Elsen, Zoë Engelen, Maarten Flipkens, Rune Flipkens, Daan Frenay, MonyaGuedens, Yana Guedens, Thomas Henderickx, Axelle Janssen, Nele Lanssens, Martijn Liberloo, Senne Meert, Finn Moons, Winde Raymaekers, Amélie Saenen, Lieze Schroyen, Stefanie Schroyen, KyanSmeuninx, Jappe Snyers, June Tureluren, Janne Vaes, Lina Vanerom, Jasper Vandebergh, Lowie Vanden Broeck, Bart Vanhoyland, Fleur Vlaijen, Lara Willems en Fauke Wouters.

Van harte proficiat aan deze jonge mensen. En ook aan hun ouders, peters en meters !

Met dank aan Ronnie Vanthienen voor de foto.

PAASFEEST KVG

F3449b19.jpg

PAASFEEST KVG

Op paasmaandag 22 april vierde KVG paasfeest . Er werd begonnen met een Eucharistieviering waarin speciaal de overleden leden herdacht werden.  48 Leden, met Pastoor Tony in hun midden, namen deel aan het gezellig feest in zaal Altiora. De feestmaaltijd was heerlijk, vooral het verrassingsdessert werd bejubeld. Bekende en minder bekende liedjes, grapjes en af en toe een dansje, zorgden voor leute en plezier. De tombola , altijd prijs, bracht de gebruikelijke spanning mee. Met een echt paasgeschenkje  gingen 48 blije, gelukkige mensen naar huis. Het was een feest op zijn Paasbest. Met dank aan Fons voor de bijgaande sfeerfoto!

LENTEFEEST SAMANA GENENBOS-GENEIKEN

F3449f17.jpg

LENTEFEEST SAMANA GENENBOS-GENEIKEN

Op dinsdag 9 april nodigde Samana Genenbos-Geneiken hun leden uit voor een gezellig lentefeest. Het feest begon met een paasviering  mooi opgeluisterd door ons parochiaal zangkoor. Diegenen die het wensten konden tijdens de eucharistieviering de ziekenzalving ontvangen.
Na de viering en het welkomstwoord door voorzitster Godelieve, was het tijd om lekker te tafelen.
Het jaarprogramma werd op een ludieke wijze naar voor gebracht. Daarna konden de aanwezigen hun geheugen trainen met “Katootje die naar de botermarkt ging …” , er werd goed meegezongen met liedjes uit de oude doos.

BROEDERMAAL LUMMEN CENTRUM

Het Broedermaal is weer voorbij en we mogen zeggen dat het geslaagd was.

Iedereen keerde tevreden terug naar huis. Er waren 64 volwassenen en 6 kinderen die deelnamen.

Ontvangsten: Maaltijden € 1008,00 en Dranken € 162,00.

Van harte dank aan de helpende handen van Lummen, Thiewinkel en Linkhout! Dank ook aan onze trouwe sponsors en de Broeders van Liefde van wie we de infrastructuur mochten gebruiken.

En zeker ook heel hartelijk aan de eters! Luk maakte bijgaande foto’s, waarvoor ook dank!

F3449d16.JPG

BROEDERMAAL

EERSTE COMMUNICANTJES DOEN MEE AAN BROODVIERING GENENBOS-GENEIKEN

F3449d14.jpg

EERSTE COMMUNICANTJES

Op zondag 24 maart vond de broodviering plaats in onze parochiekerk voor alle communicantjes van de basisscholen De Zonnebloem en Domino als voorbereiding op hun eerste communie. Zij kregen uitleg bij de gebeden en de verschillende handelingen die pastoor Tony deed. Door tekeningen konden de kinderen het verhaal van Mozes en de brandende braamstruik gemakkelijker volgen en begrijpen. Op het einde van de viering kregen alle kinderen een broodje: dit om hen bij te brengen dat we moeten delen met iedereen. In deze broodviering konden de kinderen en ouders zien en voelen hoe mooi en eenvoudig een gewone zondagsviering kan zijn. Het bracht de eerste communicantjes alweer een stapje dichter bij hun eerste communie!

TIENDE KELTISCHE AVOND BIJ MANNENBOND MELDERT

F3449y14.jpg

TIENDE KELTISCHE AVOND BIJ MANNENBOND MELDERT

Foto’s  MBM

Op vrijdag 15 maart werd het Saint Patrick's weekend afgetrapt in Meldert. Voor de tiende Keltische avond werden de band Snakes in Exile uitgenodigd. Bezoekers in kilt werden getrakteerd op een pint of Guinness. Full house in OC De Kalen Dries, Snakes op het podium: alle ingrediënten voor een supereditie van deze Keltische avond waren aanwezig. Vanaf de eerste noten zat de sfeer al goed, en die zou alleen maar beter worden. Bij de bisnummers ging het dak er helemaal af. Natuurlijk mochten de liters Guinness, Scotch en Cider bieren niet ontbreken op deze avond. Mannenbond Meldert bedankt alle aanwezigen en Snakes in Exile voor deze superavond. (Peter Dedroog)        

De collage geeft een goed sfeerbeeld van deze superavond

VASTENMAALTIJD 2019 - MELDERT

F3449w12.jpg

Vastenmaaltijd Meldert

Op zondag 10 maart werden onze parochianen uitgenodigd op de vastenmaaltijd t.v.v. ‘Broederlijk Delen’.Een 70 tal gingen in op deze uitnodiging. Er werd een lekkere maaltijd geserveerd bestaande uit: een tomaten-groentensoep, kipfilet met kroketjes en champignonsaus, een appel en water. Dank u wel aan al de deelnemers en zeker een grote dank u wel aan de vrijwilligers om deze maaltijd te bereiden, de tafels te dekken, op te dienen en de afwas te doen.

De collage van B.S. geeft een klein beeld van deze vastenmaaltijd.

NAAMOPGAVE Genenbos-Geneiken

F3449h11.jpg

Hier zie je de aanwezige kinderen rond het altaar voor het bidden van het Onze Vader

Zondag 24 februari was een grote dag voor onze parochie. 25 Kindjes van onze basisscholen Domino en De Zonnebloem spraken voor de aanwezigen in de viering, plechtig hun naam uit. Zo gaven ze te kennen dat ze zich willen voorbereiden op een belangrijke stap in hun jonge leven. Binnen enkele maanden zullen deze zevenjarigen immers voor het eerst de communie ontvangen. Het was een mooie, verzorgde viering met mooie teksten waar pastoor Tony in voorging. Hij heette iedereen welkom en speciaal de ouders, grootouders, meters en peters van de kinderen. Na het evangelie plaatsten de kindjes het hartje met hun naam op aan 2 grote harten die voor het altaar stonden. Deze harten zullen in de kerk blijven staan tot de kinderen hun communie doen. Voor het bidden van het Onze Vader werden alle kinderen uitgenodigd om een kring rond het altaar te vormen en zo het gebed samen met de priester mee te bidden. De communie mochten deze jongeren nog niet ontvangen maar ze kregen wel elk een kruisje van de priester. Na de communie baden de aanwezigen samen:

God, Jij kent de namen van alle mensen. Jij schrijft ze in de palm van Je hand. Ook de namen van deze kinderen staan daarbij. Jij roept ze bij hun naam. Zij willen zich verder voorbereiden op hun eerste communie. Ga met hen mee op weg. En laat ons allen samen, onze gemeenschap opbouwen in verdraagzaamheid en met respect. Dat liefde het laatste woord krijgt, dat vragen wij U, door Jezus Christus, uw Zoon en onze Heer.

De viering werd opgeluisterd door ons zangkoor en voor deze gelegenheid ook het groepje 'Anders gezien'.

Hartelijk dank aan de catechisten Ingrid, Heike, Annemie en Heidi en iedereen die meegeholpen heeft om er een mooie viering van te maken.

LICHTMISVIERING Meldert

F3449x08.jpg

LICHTMISVIERING

Foto B.S.

Op zondag 3 februari was er weer feest in onze parochie. In de misviering met kinderzegening en kaarsenwijding werden 25 kinderen gezegend door voorganger pastoor Tony. Deze viering werd opgeluisterd door het zangkoor van Zittaard (Meerhout) met mooie, aangepaste en stemmige liedjes. Dank u wel. Daarna was er een kleine receptie. Dank u wel aan onze vrijwilligers voor het verzorgen van deze receptie. Dank u wel aan iedereen die aanwezig was in deze stemmige viering.

KINDERZEGEN Genenbos

F3449h07.jpg

Kinderzegen

De kinderen rond het altaar tijdens het bidden van het Onze Vader.

Zondag 27 januari vond er een kinderzegening plaats in onze kerk met als thema van de viering: 'Kinderen van het licht'. Bij het binnen komen in de kerk kreeg elk kind een kaarsje dat werd aangestoken aan het licht van de paaskaars en geplaatst aan het beeld van O.L.-Vrouw. Dit kaarsje, symbool voor het licht van Jezus, was bedoeld om de ouders eraan te herinneren hoeveel licht zij ook aan hun kinderen kunnen geven.

Na de geloofsbelijdenis werden de ouders uitgenodigd om met hun kinderen naar voren te komen waar pastoor Tony hen zegende in Jezus naam. Voor het bidden van het Onze Vader werden alle kinderen uitgenodigd om rond het altaar een kring te vormen en samen met de priester dit gebed te bidden. Tijdens de bezinning na de communie bad een moeder: 'Leer ons ook het juiste evenwicht tussen beschermen en loslaten, tussen behoeden en uit handen geven, opdat wij onze kinderen nooit belemmeren in hun groei als mensen naar Gods Hart'. Van harte dank aan alle kinderen en ouders die op de uitnodiging zijn ingegaan en aan iedereen die aan deze viering heeft bijgedragen. Ook dank aan de basisscholen van onze parochie die de kinderen aan de viering hebben helpen herinneren.

NIEUWJAARSRECEPTIE Meldert

F3449w06.jpg

NIEUWJAARSRECEPTIE Meldert

De Kerkraad en vzw OC De Kalen Dries hadden op zondag 13 januari alle inwoners van Meldert uitgenodigd voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Zo’n 230 inwoners zakten af naar OC De Kalen Dries om het glas te heffen op 2019. Vele nieuwjaarswensen werden verdeeld aan buren, vrienden en familieleden. De jongste inwoners konden naar hartenlust ravotten in de petanquehal. Hier stonden 2 leuke springkastelen opgesteld. Afkoeling was er voor hun met een glaasje frisdrank of een ijsje. 2019 wordt weer een zeer druk jaar voor OC De Kalen Dries, men zal zich in Meldert niet moeten vervelen. De verschillende plaatselijke verenigingen hebben weer veel activiteiten voor de boeg.

De kerkraad Meldert en vzw OC De Kalen Dries danken allen voor jullie massale aanwezigheid op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in OC De Kalen Dries. (Peter Dedroog)

KERSTFEEST KVG

KVG- Lummen geeft ieder jaar na kerstmis een kerstfeest voor haar leden , met een etentje , ontspanning met muziek en een tombola , ook werden er dit jaar weer 2 x 2 ééndagsreizen uitgeloot . 

Vrijdag 28-12-2018 heeft de K V G Lummen haar Kerstfeest gehouden , met ruim 50 deelnemers en het voorop gestelde programma was deze namiddag goedgevuld . Om 12 u werd er gestart  met een korte bezinning , dit werd gegeven door Pastoor Tony , daarna  gevolgd door een lekker middagmaal . Ook was er gezorgd voor ontspanning , daarvoor zorgde Rozette uit Balen met meezingliedjes en dansnummertjes, met liederen uit de oude doos , en ook werden er leuke verhaaltjes verteld , en ook gespeeld .  Daarna werd de taart en de koffie opgediend  . Vervolgens werden er tombola biljetten verkocht en de tombola getrokken Eerst werden er 2 maal eendagsreizen uitgeloot en die werden gewonnen door  Rayen Marc en Martin Claes  . Zo kwamen wij aan het einde van een zeer boeiende en gezellig namiddag , maar voor de  aanwezigen naar huis mochten gaan kreeg iedereen nog een klein geschenkje mee. Weer hartelijk dank aan het bestuur van KVG voor het verzorgen van deze fijne namiddag! Hierbij weer enkele sfeerfoto’s van Fons.

F3449a03.jpg

KERSTFEEST KVG

F3449d03.jpg

KERSTFEEST KVG

KINDERADVENTSVIERING Meldert

F3449w51.jpg

KINDERADVENTSVIERING © Foto’s B.S.

Foto’s B.S.

Op zondag 9 december, de tweede zondag van de advent, werd er een mooie kinderviering gehouden. Kinderen van het tweede leerjaar, de eerste communicanten van vorig jaar, hadden samen met enkele ouders een stemmige adventsviering uitgewerkt. Het thema was: ‘Advent is dromen.’ In de verwelkoming van een ouder lezen we volgende tekst: “…En toch moeten we blijven dromen. Vooral dromen van hoe we de wereld om ons heen mooier kunnen maken. God heeft ook een droom van een mooie wereld. Deze begon bij een kindje in de stal.” Pastoor Tony was de voorganger van deze fijne misviering. Proficiat aan allen die hebben meegewerkt. (de collage van B.S. geeft een klein beeld van deze viering)

OPENING VAN HET TRUDO JAAR 2019

F3449f49.jpg

OPENING VAN HET TRUDO JAAR 2019

Een mooi zicht op de overvolle OLV kerk van Sint-Truiden bij het slotmoment : het schrijn van de H. Trudo staat precies in het midden van de kerk opgesteld.

In 1893 vonden voor het eerst de Trudofeesten plaats. De opening van de feesten in 2019 had plaats op vrijdag 23 november met een processie van hoop en verbondenheid. Het schrijn van de Heilige Trudo werd daarbij van de Abdij naar de Onze-Lieve- Vrouwkerk gedragen onder begeleiding van tientallen vaandels en honderden mensen met lampionnen. De parochies die de H. Trudo ook als patroon hebben, werden speciaal uitgenodigd op deze openingsavond.Zo trokken dan op vrijdag 23 november, het naamfeest van de H. Trudo,  pastoor Tony, Myriam, Eddy en Josette naar St. Truiden. Om 16u werden we in de Kerk door Deken Wim ontvangen. Daar kregen we onder deskundige leiding een boeienderondleidingdoor de gerestaureerde kerk, de schatkamer en de crypte. Vervolgens werd ons  een lekkere soepmaaltijd aangeboden op de dekenij. Om 19.30 u vertrok de processie vanaf de koer van de abdijdoorheen de stad naar de kerk. Het was een indrukwekkendeprocessie met zo’n 500 deelnemers : waaronder de Chiro, de vormelingen, de vertegenwoordigers van de Trudo parochies met hun vaandels, de vele mensen met een lampion als tekendat we het licht van Trudo nog altijd laten schijnen en hoog houden. Het schrijn van de H. Trudo, dat begeleid werd door de verantwoordelijken van de federatie Sint-Truiden, de diakens, de priesters , de deken en de abt van Averbode, sloot deze processie af. In de afgeladen volle kerk zongen de paters van Averbode de vespers ter ere van Sint-Trudo. Na de slotgebeden kwamen de ook andere religies die in Sint-Truidenleven aan het woord : de Sikh gemeenschap, de Moslimgemeenschappen en de Nepalese gemeenschap : zij spraken een woord van dank, hoop, gebed en zegen uit. Vanuit de Katholieke Gemeenschap sprak Deken Wim ons toe met de uitspraak dat hij één van de Trudo-parochie toch speciaal in zijn hart draagt, namelijk Linkhout! Hij is hier geboren en gewijd onder de vleugels van de H. Trudo. Abt Marc ging vervolgens voor in het Onze Vader, dat allen meebaden. Er werd aan de speciale aanwezigen een klein kerkje in hout aangeboden, ook aan onze parochieherder  priester Tony. Deken Wim en Abt Marc sloten af met dankwoord en zegen en een veilige thuiskomst. Wie nog even de koude durfde trotseren mocht mee aanschuiven op de grote markt aan het feestmaal van de Sikhs, die op deze dag ook hun feest hadden. Het was een heel mooie ervaring en we waren zeer dankbaar dat we dit mee mochten beleven.

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Sint-Anna Lummen

Meer

Nieuws

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook