Hoe zou het zijn als mensen in een zorgvoorziening geen beroep meer konden doen op een pastor? “Dan zouden niet alleen patiënten en bewoners, maar ook de zorginstellingen iets zeer wezenlijks verliezen”, is het prompte antwoord van Ewan Kelly, onderzoekscoördinator van het nieuwe European Research Institute for Chaplains in Healthcare (ERICH) in Tertio 900 (10/5/2017). “We hebben de morele en professionele plicht het belang van spirituele zorg wetenschappelijk hard te maken.”
Het is geen toeval dat Ewan Kelly een van de pioniers is in het introduceren van onderzoek in pastorale zorg. Door zijn artsenopleiding werd de wetenschappelijke reflex een tweede natuur. “Het is voor artsen een evidentie bij te blijven met de literatuur over hun vakgebied en hun medisch handelen daar voortdurend aan te toetsen. Evidence based professioneel handelen is de norm. Waarom zou de spirituele zorgpraktijk zich niet moeten baseren op resultaten van wetenschappelijk onderzoek?”
“Spiritueel zorgverleners vrezen soms door wetenschappelijk onderzoek als het ware de ziel van hun beroep te verkopen aan de duivel van exacte cijfers en reproduceerbare resultaten. Die angst is enigszins naast de kwestie.”
“Het gaat erom door onderzoek na te gaan hoe we de best mogelijke spirituele zorg kunnen verlenen aan patiënten, bijvoorbeeld door zicht te krijgen op de korte- en langetermijneffecten van spirituele zorg op het welbevinden van de patiënt, door situaties te identificeren waarbij de patiënt onbedoeld schade ondervond, door na te gaan of de geboden zorg gepast en adequaat was, door spirituele zorgnoden beter op het spoor te komen. Eigenlijk komt het erop neer dat de zaken die sowieso onderwerp moeten zijn van individuele zelfreflectie of die aan de orde gesteld worden in intervisie, nu systematisch en op grotere schaal wetenschappelijk onderzocht worden.”
Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be