. | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

.

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 29 november 2016 - 14:29
Afdrukken
Officiële installatie van de pastorale zone Sjalom Boutersem: 11 december 2016

Het officiële decreet voor de installatie van de pastorale zone.

Zondag 11 december 2016: derde adventszondag – de zondag van de vreugde. Niet alleen omwille van de nakende geboorte van Jezus maar ook om de vreugde dat de Pastorale Zone ‘Sjalom’ Boutersem officieel geïnstalleerd werd, na jarenlange voorbereiding, Tijdens de viering in de zondagskerk werd het decreet voorgelezen door E.H. De Keersmaecker, Vicariaal verantwoordelijke Territoriaal Pastoraal Vlaams Brabant – Mechelen. Hij vertegenwoordigde Mgr. L. Lemmens, hulpbisschop van het Vicariaat die er omwille van ernstige gezondheidsproblemen, niet bij kon zijn.

Tijdens de viering werden de leden van de zoneploeg, aan wie de pastorale zorg voor de zone is toevertrouwd, aangesteld.

Gemeenschap zijn – gemeenschap vormen: dat kan enkel en alleen met mensen die ook die prachtige boodschap van 2000 jaar geleden mee willen helpen uitbouwen. Velen voor ons hebben dat al gedaan. De profeet Jesaja en vele andere profeten hadden een droom van een betere wereld. Jezus had een droom met zijn hoopvolle boodschap die Hij bracht en die Hij ook dagelijks in zijn leven en werken tot uitvoering bracht. Martin Luther King had een droom. Paus Franciscus droomt van een andere aanpak …

Als die droom er niet meer zou zijn, kunnen we vandaag beter alles stopzetten, alles sluiten. Of zeggen we: het zal mijn tijd nog wel meegaan en wat er daarna gebeurt, mij een zorg zeker of we zien dan wel.

Laten we daarom samen geloven in de toekomst. Een toekomst van een hechte, een nieuwe en waarschijnlijk kleinere geloofsgemeenschap. Als we allen samenwerken, en dat is niet alleen een zorg van de zoneploeg, kunnen we die Blijde, hoopvolle Boodschap van 2000 jaar geleden doorgeven aan de volgende generaties.

C. Smeets, zonecoördinator

Aanstelling van de zoneploeg

E.H. De Keersmaecker ontsteekt de zonekaars aan de paaskaars
“Deze kaars werd u overhandigd bij het zendingsfeest in de kathedraal van Mechelen op 30 november 2013. Ik heb toen gevraagd ze te bewaren tot vandaag. Moge deze kaars een voorname plaats krijgen in deze kerk, ontsteek ze regelmatig in vieringen en op belangrijke bijeenkomsten met gelovigen. Moge ze u herinneren aan de opdracht om van deze pastorale zone een gemeenschap te maken waar Gods Woord krachtig wordt doorgegeven, een plek waar mensen elkaar in liefde dienen en waar nieuwe wegen worden gezocht om God en mensen dichter bij elkaar te brengen.”

Aanstelling van de veldverantwoordelijken

Zonepastoor/aangesteld priester
“Georges Vervust, uw voornaamste taak zal zijn om voor te gaan in het vieren van de eucharistie en de gelovigen te sterken met de sacramenten van de Kerk. Vervul uw taak met ijver en veel inzet. Bidt dagelijks voor de u toevertrouwde gemeenschap. Wilt gij dat doen?”
Georges antwoordt: “Ja, dat wil ik”.

Pastoraal coördinator
“Christ Smeets,vele kleine en grote zorgen zullen u toevertrouwd worden. Doe uw taak met veel liefde en toewijding. Zoek altijd wat verbindt, wat eenheid dient en wat strekt tot eer van God en van de mens. Bidt ook voor de mensen die u zijn toevertrouwd. Wilt gij dat doen?”
Christ antwoordt: “Ja, dat wil ik”.

Diaken
“Herman Van Steenbergen, vanuit uw roeping als religieus bij de Congregatie van de Missionarissen Oblaten van Maria en als diaken vraag ik u, in naam van onze bisschop, om u dienstbaar te maken in deze pastorale zone, met de u gegeven talenten en mogelijkheden. Zoek naar de mensen die door velen vergeten worden, die leven aan de rand van deze gemeenschappen. Wees voor hen een teken van Gods liefde. Herman, wilt gij deze taak op u nemen?”
Herman antwoordt: “Ja, dat wil ik”.

Veldverantwoordelijke catechese
“Mia Lamaire, ik vraag u om in deze pastorale zone de herderlijke zorg op u te nemen van alle medewerkers die verantwoordelijkheid dragen bij de verkondiging van de Blijde Boodschap van Jezus aan kinderen, jongeren, volwassenen en bejaarden. Wilt gij dat doen?”
Mia antwoordt: “Ja, dat wil ik”.

Veldverantwoordelijke diaconie:
“Louisa Hendrix, ik vraag u om in deze pastorale zone de herderlijke zorg op u te nemen van alle medewerkers die dienstbaar zijn aan mensen, die zieken en bejaarden bezoeken, die een plaats zoeken voor vreemdelingen in ons midden, die vriend willen worden van armen en van hen die gekwetst door het leven gaan. Beziel en inspireer deze mensen. Wilt gij dat doen?”
Louisa antwoordt: “Ja, dat wil ik”.

Veldverantwoordelijke evangelisatie

“Guido Dumon, ik vraag u om in deze pastorale zone de herderlijke zorg op u te nemen van gelovigen die zich inzetten voor de evangelisatie, voor hen die nieuwe wegen zoeken hoe wij in onze hedendaagse maatschappij Gods Woord bij de mensen kunnen brengen. Wilt gij dat doen?”

Guido antwoordt: “Ja, dat wil ik”.

Veldverantwoordelijke tijdelijke
“Bettie Geelen, ik vraag u om in deze pastorale zone de herderlijke zorg op u te nemen voor alle gelovigen die verantwoordelijkheid dragen in de kerkfabrieken en de parochiezalen, die bezig zijn  met het beheer van financies en gebouwen. Zorg dat ze hun taak met toewijding en grote deskundigheid vervullen maar ook met nederigheid en in een geest van dienstbaarheid aan de gemeenschap. Wilt gij dat doen?”
Bettie antwoordt: “Ja, dat wil ik”.

Overhandiging van het evangelieboek
“Ontvang dit evangelieboek. Lees er uit tijdens jullie bijeenkomsten en ook in bijeenkomsten met jullie medewerkers. Hoe verscheiden jullie diensttaken zijn tot opbouw van deze gemeenschap: het is dit Woord dat jullie samen bracht en ook samen zal houden. Voed u met dit Woord. Laat het wonen in jullie harten en dat het een richtsnoer wordt bij alles wat jullie doen in deze gemeenschap”.

Namens de zoneploeg,
Christ Smeets, pastoraal coördinator
Boutersem, 21 november 2016

Wat ging vooraf?

Advent 2013, werd door Mgr. Lemmens, hulpbisschop voor ons Vicariaat, in de Sint Romboutskathedraal een visietekst bekend gemaakt waarin hij drie ijkpunten schetst voor de toekomst van de Kerk in het Vicariaat. Samen vieren op zondag, zorg voor armen en bekendmaking van het evangelie bij alle mensen. De Kerk in het Vicariaat wil de oproep van de Paus Franciscus ook hier uitstralen. En die oproep luidt: de hoopvolle en leven gevende boodschap van Jezus Christus bij de mensen brengen.  Hiervoor is het noodzakelijk dat de Kerk meer de straat opgaat en een betekenisvolle rol speelt in de samenleving.

Naast de visie verschijnt ook een ‘Decreet bij de oprichting van de pastorale zones.’ Concreet: de 384 parochies in het Vicariaat Vlaams Brabant en Mechelen worden gegroepeerd in 71 pastorale zones waarvan Boutersem er één is.

Gezien het huidige tekort aan priesters, permanent diakens en pastoraal werk(st)ers, zullen er “nieuwe herders” officieel aangesteld worden. Deze nieuwe herders zijn gedoopte vrouwen en mannen die medeverantwoordelijk worden voor inhoudelijke en praktische aspecten van de pastoraal (catechese, armenzorg, financieel beheer, evangelisatie). Bedoeling is om de huidige parochies te groeperen tot een pastorale zone. Binnen die pastorale zone zal vervolgens als het ware een ‘nieuwe parochie’ worden opgericht. Mgr. Lemmens beklemtoonde toen en nu nog altijd dat het project van de pastorale zones geen gedwongen opheffen is van gemeenschap of van het van hogerhand opgelegd sluiten van parochiekerken. Inhoudelijke zorg komt op de eerste plaats: vooreerst een sterk inhoudelijk gebeuren waarbij het evangelie verkondigen heel belangrijk is.

Een hele opdracht waaraan veel aandacht werd besteed in de federatieploeg, in bijeenkomsten in de parochies… Centrale vraag in de besprekingen: Wat is noodzakelijk voor de pastorale zorg en een goed bestuur in de pastorale zone? Zo werd de achterliggende visie toegelicht tijdens een informatie- en debatavond voor alle vrijwilligers die in de 7 parochies actief zijn. Doordat we in Boutersem al verschillende jaren een federatiewerking kennen was de samenwerking over de 7 parochiegrenzen heen niet vreemd.

Pastoraal gezien zal er meer en meer samengewerkt worden. Een van de heel concrete dingen is, zoals trouwens ook expliciet door het Vicariaat als voorwaarde werd gesteld, de zondagskerk waar men de garantie heeft dat er elke zondag op hetzelfde uur een eucharistieviering plaats vindt. De beslissing hierover kwam tot stand in een gemeenschappelijk overleg tussen federatieploeg en afgevaardigden van de 7 kerkfabrieken. Vanaf 1 januari 2016 wordt onze zondagskerk de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart kerk in Vertrijk.

Groeien naar samenwerking, naar eenheid van het kerkelijk leven, dat is het doel van het decreet. Zowel op het vlak van vieren van het geloof als op het terrein van de verkondiging en van het beleven van de Boodschap van Jezus. Ook op het terrein van organisatie, financiën en administratief werken we naar eenheid.

Hoe verder?

De werking van de pastorale zone zal opgevolgd worden enerzijds door de zoneploeg en de zoneraad en anderzijds door de economische raad.
De federatieploeg heeft de zoneploeg samengesteld, de veldverantwoordelijken aangeduid, de zoneraad en de economische raad samengesteld. We zochten ook een naam voor de pastorale zone. De keuze is uiteindelijk geworden: Pastorale Zone Sjalom.
Aan de zoneploeg wordt de volledige pastorale zorg toevertrouwd. Als voorbereiding werd begin 2015 vanuit de federatieploeg een werkgroep opgericht die concrete invulling gaf aan 4 velden waarrond de werking wordt opgebouwd: de evangelisatie, catechese, diaconie en het financieel beheer. . Ze maakten een analyse van wat er vandaag al bestaat en een inventaris van wat in de toekomst in de nieuwe pastorale zone zou kunnen gebeuren.
De zoneraad heeft een adviserende bevoegdheid.  De leden van de zoneploeg, een afgevaardigde uit elke lokale gemeenschap (parochie) en afgevaardigden vanuit de scholen, vanuit het RVT Vondelhof, vanuit het OCMW Boutersem, vanuit diverse verenigingen… maken er deel van uit.
De economische raad heeft een dubbele bevoegdheid. Enerzijds toezicht houden op het beheer van de financies en de onroerende goederen van de zone en anderzijds advies geven aan de dekenale VZW van de Parochiale Werken over het te voeren beleid in dienst van de pastorale werking.

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Katholieke Kerk tegen geweld op en discriminatie van lgbti+'ers

icon-icon-persbericht
Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen over verregaande verruiming toegang tot abortus

icon-icon-persbericht

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook