Voor honderdduizenden studenten en leerlingen is het menens dezer dagen. De examens vormen het eindpunt van het school- en academiejaar. Maar is het voor examinatoren – de proffen en de leerkrachten – wel mogelijk hun leerlingen en studenten objectief te evalueren? In Tertio van 14/6 antwoordt pedagoog Pedro De Bruyckere een antwoord op die vraag.
“De eis van objectiviteit is er gekomen met de toegenomen juridisering van het onderwijs”, stelt De Bruyckere. “Maar ook competentiegericht denken en nieuwe vormen van assessment maken het er niet makkelijker op. De complexiteit van de opdrachten daagt de leerkracht uit tot objectiviteit bij de beoordeling. Dan kan het goed zijn dat verschillende mensen hetzelfde beoordeling: het resultaat is dan niet louter subjectief, maar intersubjectief.”
“Ik heb het gevoel dat onder het mom van een overdreven ingeschatte en geautomatiseerde (schijn)objectiviteit de deliberatie onder druk komt, zeker in het hoger onderwijs”, vindt De Bruyckere. “Terwijl die het summum is van intersubjectieve beoordeling van studenten. Het geheel moet bekeken worden, niet alleen de cijfers. De komende weken zullen er wellicht weer ouders klagen dat de leerkrachten vele dagen nodig hebben om te delibereren. Wees blij! Want het wil zeggen dat uw kind meer is dan een cijfer.”
Lees het volledige dossier “Objectief evalueren” deze week in Tertio.