Paus Franciscus over hoop en vertrouwen communiceren in deze tijd | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Mediazondag

Mediazondag

  • Startpagina
  • Zoeken
  • Meer
    • Contacten
      Guimardstraat 1, 1040 Brussel
      02 507 05 94
      g.lesage@interdio.be
      Kerknet
      Kerknet
    • Zoeken
    • Materiaal Mediazondag 2023
      Boodschap van paus Franciscus voor de 57ste WereldcommunicatiedagLiturgische suggesties voor Mediazondag
      Ik wil een microsite beheren op Kerknet Ik wil een banner naar Kerknet op mijn website Steun Kerknet Websites van religies en levensbeschouwingen in Vlaanderen

Paus Franciscus over hoop en vertrouwen communiceren in deze tijd

Geert Lesage

Geert Lesage

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 13 september 2017 - 21:14
Afdrukken
De paus nodigt iedereen uit om voor de mannen en vrouwen van onze tijd verhalen te brengen die gekenmerkt worden door de logica van het Goede Nieuws.

Ik zou iedereen willen aansporen tot een constructieve communicatie, die door het afwijzen van vooroordelen tegenover de ander een cultuur van ontmoeting bevordert, waardoor het mogelijk wordt om met volle vertrouwen naar de werkelijkheid te leren kijken, schrijft paus Franciscus in zijn Boodschap ter gelegenheid van Wereldcommunicatiedag 2017.

En dat betekent niet dat we moeten doen alsof slecht nieuws niet zou bestaan of ons ertoe laten verleiden foute informatie - nepnieuws – te verspreiden.

Ik wil mijn steentje bijdragen aan de zoektocht naar een open en creatieve communicatiestijl, die nooit bereid is een hoofdrol toe te kennen aan het kwade, maar wel mogelijke oplossingen probeert aan te brengen. Paus Franciscus

Ik wil iedereen uitnodigen om voor de mannen en vrouwen van onze tijd verhalen te brengen die gekenmerkt worden door de logica van het ‘goede nieuws’.

Het Goede Nieuws

Als de werkelijkheid op zich geen eenduidige betekenis heeft, maar alles afhangt van de blik waarmee ze wordt waargenomen, wat is dan voor ons christenen de juiste bril om naar de werkelijkheid te kijken?

Dat kan alleen maar de bril van het goede nieuws zijn, van de Blijde Boodschap bij uitstek: het Evangelie van Jezus Christus, de Zoon van God (Mc 1,1), antwoordt paus Franciscus. Door met die woorden zijn evangelie te beginnen, laat Marcus zien dat de Blijde Boodschap, veel meer dan informatie te geven over Jezus, eigenlijk Jezus zélf is. En die boodschap is niet blij omdat ze zonder lijden is, integendeel, maar omdat dit lijden in een ruimer kader wordt beleefd als een wezenlijk deel van zijn liefde voor de Vader en voor de mensen.

In zijn geliefde Zoon gaat Gods belofte – Ik ben bij u - zover dat ze heel onze zwakheid op zich neemt, tot en met het sterven van onze dood. In Hem worden duisternis en dood een plaats van vereniging met het Licht en het Leven. Zo wordt een hoop geboren die voor iedereen toegankelijk is, uitgerekend daar waar het leven de bitterheid van de mislukking kent.

Vertrouwen in het zaad van het Rijk Gods

Paus Franciscus noemt dat de logica van de liefde die sterft en verrijst. Om zijn leerlingen en het volk te leren kijken door deze juiste bril, nam Jezus zijn toevlucht tot parabels waarin Hij het Rijk Gods vaak vergelijkt met het zaad dat zijn levenskracht juist ontplooit als het sterft in de aarde.

Het Rijk Gods is al midden onder ons, als een zaad dat voor een oppervlakkige blik verborgen is en waarvan de groei in stilte gebeurt. Wie ogen heeft die door de Heilige Geest helder zijn geworden, slaagt erin het te zien ontkiemen en laat zich de vreugde om het Rijk niet ontnemen omwille van het altijd aanwezige onkruid.

Nieuwe paden van vertrouwen en hoop openen

Het is dit vertrouwen in het zaad van Rijk Gods en in de logica van Pasen dat onze manier van communiceren vorm moet geven.

Dit vertrouwen stelt ons in staat – in de vele vormen waarmee vandaag communicatie plaatsvindt – werkzaam te zijn in de overtuiging dat het mogelijk is de blijde boodschap, aanwezig in de werkelijkheid van elke geschiedenis en het gelaat van elke persoon, te ontdekken en te belichten, schrijft de paus.

De draad waarmee deze heilige geschiedenis wordt geweven, is de hoop en zijn wever is niemand anders dan de Geest-Vertrooster. Ook vandaag zaait de Geest in ons het verlangen naar het Rijk door zo vele levende ‘kanalen’ heen, via mensen die zich te midden van het drama van de geschiedenis laten leiden door de Blijde Boodschap en die in de duisternis van deze wereld heuse lichtbakens zijn, die de weg verlichten en nieuwe paden van vertrouwen en hoop openen, besluit paus Franciscus zijn boodschap.

Hoop en vertrouwen communiceren in deze tijd, laat dit niet alleen het motto zijn van Mediazondag 2017, maar van de verkondiging van de Blijde Boodschap, elke dag opnieuw, in onze eigen kerkelijke media.

Lees de integrale tekst van de boodschap van paus Franciscus ter gelegenheid van Wereldcommunicatiedag 2017.

Gepubliceerd door

Mediazondag

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel
Mediazondag

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mediazondag  - Werelddag voor de Sociale Communicatiemiddelen 2020 © William Iven via Pixabay
readmore

Kerkelijke media: verhalen die verbinden

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook