De herdenking van 500 jaar Reformatie bereikt stilaan haar hoogtepunt. Tertio van 25 oktober 2017 gaat in verschillende hoeken – geschiedenis, theologie, muziek, lokale kerk en oecumenische verbroedering – op zoek naar echo’s van die verjaardag.
“Dat er een groot sentiment tegen de paus was in Duitsland, speelde mee toen de Reformatie op gang kwam”, stelt historicus Craig Harline (Brigham Young University). De omstandigheden zaten mee om van Maarten Luther de kerkhervormer te maken die we deze week gedenken. “Als theologieprofessor had hij recht op stellingen en een ‘disputatio’.”
Welke impact heeft de herdenking van 500 jaar Reformatie op een evangelisch-lutherse omgeving? Tertio vroeg het aan Dietrich Jaedicke, protestantse ‘Pfarrer’ in Grossenkneten, in de Duitse deelstaat Nedersaksen. “Het gaat niet om een verering van Luther. Hij was de katalysator van een grotere beweging.”
Met “Luther verzameld” bundelt Nederlands hoogleraar kerkgeschiedenis Herman Selderhuis (Theologische Universiteit Apeldoorn) teksten van de hervormer. “Voor het eerst zijn er zoveel teksten van Luther in Nederlandse vertaling beschikbaar”, zegt de samensteller. Alleen dat al is vijf eeuwen na de Reformatie verbazingwekkend.
Organist Wouter Dekoninck transcribeerde Johann Sebastian Bachs “Dritter Teil der Clavierübung” en maakte er de “Grosse Messe 1739 für Bach und Luther” van. “Monumentaal”, noemt hij Bachs compositie. “Het heeft zo een sterke identiteit dat het naast zijn grote werken staat.”
“Katholieken en protestanten kunnen veel van elkaar leren.” Dat vindt kersvers doctor in de theologie Raymond Hausoul (Evangelische Theologische Faculteit Leuven). De predikant combineert zoveel mogelijk studie en praktijk. “Uiteindelijk gaat het altijd om één ding: geloof in God.”