“Het Europees jaar van het cultureel erfgoed is voor de kerk een jaar vol kansen en mogelijkheden om onze rijkdom aan stenen en mensen te delen met de buitenwereld. Het religieuze erfgoed is zonder meer een troef in de evangelisatie. Aan de hand van kunstwerken kunnen gidsen het geloof verkondigen.” Dat stelt Paul Tighe, secretaris van de Pauselijke Raad voor Cultuur, in Tertio van 25 april 2018.
De Ierse bisschop Paul Tighe was onlangs te gast bij de Commissie van bisschoppenconferenties in de EU (Comece) in Brussel. Hij drong er bij de kerkelijke verantwoordelijken op aan de kansen die zich aandienen tijdens dit Europees jaar van het cultureel erfgoed, niet onbenut te laten. “Ons religieuze erfgoed is een schat voor alle burgers. We mogen die rijkdom niet wegsteken. We moeten ze juist ontvouwen en toegankelijk maken. Bovendien bieden onze architectuur en kunstwerken tal van instapmogelijkheden om het geloof ter sprake te brengen”, luidt het credo van de secretaris van de Pauselijke Raad voor Cultuur.
Het komt erop aan ons erfgoed tot leven te wekken, de stenen te laten spreken, de beelden te laten oplichten. “Glasramen zien er aan de buitenkant grijs en donker uit. Je ziet niet wat erop prijkt. Pas als je de kerk binnengaat, word je aangetrokken door hun schoonheid. De lichtinval brengt hen tot leven. Veel van onze tijdgenoten zijn religieus ongeletterdheid. Het is onze opdracht een licht te laten schijnen op ons erfgoed zodat het voor onze tijdgenoten niet langer een duistere onbekende is. Dat moeten we niet doen vanuit een bekeringsdrang, want dat werkt hooguit averechts. We delen onze inzichten gewoon omdat we ervan overtuigd zijn dat er voor alle mensen iets waardevols en universeels in steekt.”
Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be