De weg is lang, o zo mooi. Eenmaal daar, enkel nog… | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

De weg is lang, o zo mooi. Eenmaal daar, enkel nog…

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 18 februari 2016 - 11:37
Afdrukken

Wat doet een gepensioneerde zoal met zijn vrije tijd? Sommigen spelen met de duiven, lezen dagelijks de krant, kijken T.V. of leggen een kaartje. Maar er zijn er die iets speciaals doen. Ik ontmoette zo iemand: Theo Van de Gaer uit Roosbeek. Aan de telefoon vroeg hij me om eens langs te komen: “Want”, zo zei hij, “ik vertrek morgen te voet naar Santiago de Compostella”. Hij vertelde me zijn beweegredenen, vroeg om te bidden voor een goeie ‘Camino’, en ik zette de eerste stempel in zijn pelgrimsboekje. Na zijn pelgrimstocht wou hij zijn ervaringen delen met anderen.

 

Waarom?

Waarom begint een man van 74 jaar aan zo’n tocht? Eind jaren ’90 begon het idee te rijpen. Samen met Marcel Denruyter, een goeie vriend, zouden ze na hun pensionering de Camino stappen: een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Maar gezondheidsproblemen zouden de plannen dwarsbomen en alles belandde voor jaren in de kast. Dan komt die cruciale datum: eind oktober 2014. Enkele dagen vóór ze overleed, vroeg Liliane, zijn echtgenote, om toch maar die tocht naar Compostella te ondernemen en om een beetje stof en as mee te nemen na de crematie van haar lichaam en dat uit te strooien in het tuintje achter de kathedraal. “Ja,” stamelde ik,” ik zal dat doen en ik zal jou in gedachten heel de tocht met mij meedragen”. Theo’s eigen woorden vanop de blog waar hij een dagboek bijhield van zijn dagelijkse trektochten. “Maar,” zei hij, “nog een tweede reden waarom ik deze tocht wil ondernemen: ik wil nadenken, ik wil me bezinnen over mijn eigen ‘gelovig’ zijn”.

Met de morele steun van zijn gezin vertrekt hij op 9 juli 2015. Al snel merkt hij dat zijn rugzak te zwaar is geladen. Terug naar huis en ’s anderendaags met vijf kg minder op zijn rug, begint de lange voettocht. Elke dag is het zoeken naar een goeie slaapplaats. Soms was dit gemakkelijk, op andere momenten moeilijk te vinden. Soms vriendelijk onthaald – soms de deur gewezen.

Vele pelgrims uit even zoveel landen

96 dagen en 2340 km gestapt! Wat doet dit met een mens? Men komt zichzelf tegen, men spreekt tegen zichzelf. Ge laat u zelf achter en gaat verder. Een heel emotionele ervaring. Heel uw leven stroomt op korte tijd als een flits aan u voorbij: zowel de goeie, maar evengoed de slechte momenten. Door de inspanning komt men in een roes terecht waarbinnen dit alles gebeurt.

Men ontmoet vele pelgrims uit even zoveel landen van de wereld. Pelgrims met kapotgelopen voeten, pijnlijke spieren, nieuwe vriendschappen, wenende opgevers. Elk met zijn eigen motivatie waarom zij of hij de tocht onderneemt. Mensen uit het Oostblok, uit Zuid-Amerika zijn meestal overtuigde christenen die op zoek zijn naar een diepere grond van hun gelovig zijn. Mensen uit Japan hebben een heel andere reden. Meestal zijn dat nog vrij jonge mensen die genoegdoening zoeken om gemakkelijker een job te vinden in hun eigen land. Met behulp van hun stempelboekje geraken ze gemakkelijker aan een nieuwe job!!! Niet alleen pelgrims maar ook de plaatselijke bevolking leert men kennen. De inwoners van de Landes, de Girondes, de Champagnestreek: hun goedgeaardheid, hun gastvrijheid en ongekunstelde duidelijkheid stond in schril contrast met de minder vriendelijke kant van de inwoners van Baskenland. Als je met gelovige motieven een pelgrimstocht onderneemt, verwacht je tenminste dat je in kloosters, bij plaatselijke pastoors of pastoraal verantwoordelijken terecht kan voor onderdak. Maar dit was niet altijd zo, integendeel zelfs.

Einddoel

Genieten van de natuur, ondanks de soms vermoeiende dagtrips. Over veldwegen, langs kanaaltjes, van kerktoren tot kerktoren, langs uitgestrekte wijngaarden, kilometerslang. Op vlakke wegen – langs heuvels en soms steile hellingen en dat tijdens gloeiend hete dagen, zware onweders, een buitje, of in de gietende regen.

Hoe meer ik mijn einddoel bereikte, des te meer ik genood van het nomadenleventje: slapen, opstaan, 5,6 tot 7 uur stappen per dag, een babbeltje, douchen, eten, slapen. En dan de aankomst in Santiago de Compostella. Gevoelens van vreugde, wat uitgelaten ook, een heel aandoenlijk schouwspel op het volgelopen plein voor de kathedraal, de emoties bij het bezoek aan het graf van Sint-Jacob. Maar ook het weerzien van medepelgrims van ergens onderweg. En uiteraard: dat wat Liliane had gevraagd ook uitgevoerd.

En wat met die andere motivatie waarom hij deze tocht ondernam? Het ‘iets’ wat nog zijn geloof voedde, is wel vergroot, dat geloof in die ‘iets’ is zeker toegenomen. Een mens wordt in beweging gezet door Iemand die men onderweg tegenkomt in mensen: hun vriendelijkheid, hun gastvrijheid, hun levenslust, hun moed…. Het vertrouwen in het ‘instituut’ was niet groot en is tijdens deze tocht nog afgenomen door de toch wel geregeld negatieve reacties die hij van mensen ‘in de kerk’ heeft gekregen.

We kunnen nu al zeggen dat we in het najaar Theo zullen uitnodigen om zijn verhaal te doen in woord en beeld.

Dank aan Theo voor de foto’s van zijn reisverhaal op de blog die hij bijgehouden heeft, 96 dagen lang.

C. Smeets, pastoraal coördinator

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook