De bestaande situatie over het al dan niet werken op zondag is een compromis; laten we dat debat sluiten. Ronny Lannoo van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, ventileert dat standpunt in een vraaggesprek met Tertio.
Op de opmerking dat de druk aanhoudt om de zondag als een weekdag te beschouwen, antwoordt Lannoo: “De technologie speelt een bijzonder grote rol in dat economische proces. Je kunt die evolutie niet tegenhouden. De internetverkoop boomt. Mensen bestellen op elk uur van de dag en alle dagen, en verwachten hun aankoop uiterlijk de volgende dag geleverd te krijgen – ook op zondag. De druk op die dag is niet nieuw. De paarse regeringen draaiden die cd al: de mensen zijn volwassen en moeten zelf kunnen kiezen. De liberalen blijven hun refrein zingen: laat de mensen vrij en laat de markt zijn werk doen.”
“De wet over de wekelijkse rustdag is meer dan een halve eeuw oud. Wie op zondag werkt, doet er op een andere dag de riem af. Het principe van de zondagsrust is gebleven – de overgrote meerderheid van de winkels blijft die dag dicht – maar gaandeweg kwamen er uitzonderingen. De bestaande situatie is een compromis. Laten we pragmatisch zijn en dat debat sluiten. Wie zo’n uitzondering kreeg, is overigens niet happig op een uitbreiding van dat systeem, want die betekent concurrentieverlies. De discussie is ook om een andere reden dubbelzinnig: de consument wenst op zondag te kunnen winkelen, maar hetzelfde individu wil als werknemer en zelfstandige op die dag liever niet aan de slag. Voorts heeft de ondernemer op zondag meer kosten, bijvoorbeeld voor zijn personeel. Bij dat alles dient gezegd dat er in de samenleving tekenen te ontwaren zijn dat mensen gas wensen terug te nemen.”
Het interview handelt voorts over het stijgende ziekteverzuim, het stakingsrecht, de geschiedenis van Unizo, Medianetwerk Plus en de op til staande veranderingen voor de prijs voor het religieuze en spirituele boek.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.