Werkgroepen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Sint-Antonius-Abt Zoersel

Parochie Sint-Antonius-Abt Zoersel

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Pastorale eenheid H. Martha en Maria Vieringen Geschiedkundig overzicht van parochie en kerk Werkgroepen Verenigingen Het parochieblad Vormsel Eerste Communie

Werkgroepen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 1 maart 2025 - 17:02
Afdrukken
Onze parochie telt verschillende werkgroepen. U vindt hier een overzicht.

Bij volgende werkgroepen geven we graag een woordje uitleg: Liturgische werkgroep, Lectoren, Schaal, Zangkoren, Broederlijk Delen – Welzijnszorg, Financieel - parochiecomité, Kerkraad / Kerkfabriek

 

Liturgische werkgroep

WAT?

‘Liturgie’ komt van het Latijn: ‘liturgia’ en van het Grieks ‘leitourgia’ (kerkelijke dienst)

Liturgie is het geheel van voorgeschreven gebeden, ceremoniën, rituelen en handelingen die een eredienst uitmaken; de gehele openbare eredienst aan God; de eucharistie, de sacramenten, het koorgebed met officiële teksten.

Liturgie noemt men een geheel van vieringen waarin afzonderlijke leden
van een gelovige gemeenschap op een uitdrukkelijke wijze samen hun geloof belijden, beleven en vieren.

Dit Godsvolk vindt zijn verleden en toekomst terug in gebed en Bijbelse verhalen.
De teksten, gebeden, gebaren, rituelen en symbolen die gebruikt worden, bedoelen slechts een doorgang te zijn tot het eigenlijke waarvoor ze staan: het onzichtbare en het onzegbare, het verbond dat God met Zijn Zoon Jezus en de mens gesloten heeft.

Het is dus vanuit het dagelijks leven samenkomen in geloof om via Jezus GOD te ontmoeten in het woord van de Bijbel dat verleden en toekomst verbindt, om GOD te ontmoeten in rituelen, symbolen en gebed, om zo gesterkt naar het leven terug te keren.

WIE?
Onze parochiale liturgische werkgroep bestaat uit diverse personen: gemandateerde gebedsleiders en/of gemandateerde uitvaartvoorgangers, gebedsleiders en gemandateerden als voorganger in uitvaartliturgie, en staat onder leiding van een pastorale werkster.
Ieder groepslid heeft één of meer opleidingen genoten en blijft zich vormen.

TAKEN?
De liturgische werkgroep werkt aan de inhoud, de vorm en de sfeer van liturgische diensten

Welke vieringen komen zoal aan bod?

  • Zondagsviering, want de zondag is de dag bij uitstek.
    Op die dag, de eerste dag van de week, komen christenen bij elkaar om samen de maaltijd van de Heer te vieren en zo zijn dood en verrijzenis te gedenken,  waaronder
    Lichtmis –  O. Heer Hemelvaart  –  Pinksteren  –  Onze Lieve Vrouw Hemelvaart
  • Vieringen tijdens de sterke tijden :
    Advent – Kerstmis  –  Vasten  –   Goede Week en Pasen
  • Vieringen bij overgangsrituelen:  catechese-  en doopselviering
    Catechese- en eerste communieviering
    Catechese- en vormselviering
    Gebedswake aan vooravond van uitvaart
    Uitvaartliturgie
  • Mariavieringen:
    bedevaart naar Scherpenheuvel
    bedevaart naar Drieboompjesberg
    aan het kapelletje (Zoerselsteenweg)

Bezinningsmomenten 
Ook proberen we, als leden van deze groep, medegelovigen wegwijs te maken in de taal van de Bijbel, het geloof en het gebed. De vraag is niet echt welke taal we hanteren om over God, het geloof en de christelijke boodschap te spreken, maar de vraag is vooral: ‘waar zit het aanknopingspunt met de taal van het dagelijks leven?’ Spreken over het geloof en spreken over het leven ligt dan ook heel dicht bij elkaar.

 

BESLUIT

Liturgie is als het ware een heilig spel
In de christelijke liturgie brengen we onze concrete levenservaringen ter sprake en plaatsen die in dat eeuwenoude verhaal dat ons is overgeleverd. Het verhaal van Israël en van Jezus is namelijk ook ons verhaal. Wij komen daar in voor. Wij zijn subject. Was dat niet zo, dan stonden wij buiten spel. Dan zou liturgie over onze hoofden heengaan en een zinloos spelletje zijn, nodeloos tijdverdrijf. Liturgie gaat over ons en onze wereld. Alleen dan is ze eredienst, dienst aan God en dienst aan mensen.

een serieus spel

Als voorname karakteristiek zouden we willen zeggen dat liturgie een spel is. Het vieren van liturgie is ‘spelen voor Gods aangezicht’.
Liturgie is een spel, een serieus spel weliswaar, maar als grondtoon overheerst toch de vreugde en de dankbaarheid.
Een spel relativeert de werkelijkheid. Welnu, liturgie doet dat ook. In de liturgie wordt de alledaagse werkelijkheid in een bepaald perspectief gezet, dat van Gods wereld, en in dat perspectief krijgen de dingen een ander gezicht. We kijken als het ware even boven onszelf uit. Onze beperkte horizon wordt even verruimd. Wij spelen in de liturgie dat het licht van Gods koninkrijk doorbreekt en het is ook zo. We spelen niet zomaar een spelletje voor de grap. De ellende die wij dagelijks ervaren, verdwijnt daarmee weliswaar niet, maar in dat licht verliest zij toch haar dreiging en grimmigheid.

Liturgie vieren is een manier van omgaan met de werkelijkheid, Gods werkelijkheid. Dat doen we door te bidden en te zingen. We zitten, lopen, staan, knielen, buigen, enzovoort. Er gebeurt vanalles. Als het goed is, word je er met al je zintuigen en heel je lichamelijkheid bij betrokken. Het is allemaal menselijke expressie.
Liturgie kan je niet consumeren. Je bent geen passief toeschouwer, maar actief deelnemer. Iedere aanwezige is medespeler en is betrokken in de dialoog tussen God en mensen en tussen mensen onderling. Maar, zoals voor elk spel geldt, je moet je er wel aan overgeven. Kortom: liturgie moet je meemaken en meedoen.

Contactpersoon
Chris Faes,                             03-383.14.25

 

Lectoren

In iedere viering wordt de voorganger bijgestaan door een lector. Lectoren begeleiden de liturgie door tijdens de viering een deel van de gebeden en de teksten voor te lezen.
De lectoren krijgen een beurtrol en er wordt  ruim vooraf een planning opgesteld.

 

Schaal (collecte)

Op zond- en feestdagen gaan twee personen rond met de schaal. Op deze manier kunnen de aanwezigen deelnemen aan het offergebeuren en dragen zij ook mee de onkosten van de viering.
Wij kunnen onze kerk maar onderhouden en verwarmen als iedereen zijn steentje daarin bijdraagt.
 

 

Sint-Antoniuskoor

Het Sint-Antoniuskoor werd opgericht in 1982.
De leden zijn geen “perfecte” zangers, maar mensen die zich willen engageren en tevens bereid zijn hiervoor tijd vrij te maken, zangherhalingen inbegrepen.
De betrachting is om zo goed mogelijk de zang te  verzorgen in de uitvaartliturgie. Elke uitvaart is anders. Door de verscheidenheid van de uitvaarten moet er ook een verschil zijn in benadering van deze vieringen.

Wij trachten als zangkoor op te treden bij volgende gelegenheden:
–        Uitvaartdiensten van medeparochianen en hun familieleden.
–        Eucharistievieringen in het R.V.T. Joostens.
–        Zondagmissen bij gelegenheid in afspraak met het Sint-Caeciliakoor.

Of bij speciale gelegenheden
–        Het Sint-Antoniuskoor zingt dan ook met alle plezier in de zondagsviering ter ere van
          de patroonheilige van het koor in januari. De H.Antonius is tevens ook de
          patroonheilige van onze parochie.   

Het Sint-Antoniuskoor, vandaag
Op zondag 22 januari 2023 viert onze parochie haar patroonheilige Sint-Antonius Abt.
Het Sint-Antoniuskoor zal die eucharistieviering dan niet meer muzikaal ondersteunen. Eind 2022 is het Sint-Antoniuskoor voor de laatste keer komen repeteren en gaan zingen in ZNA Joostens. Het bestuur laat weten dat zij hun zangactiviteiten niet langer kunnen verder zetten in de toekomst. Ook hén willen wij bedanken voor die vele jaren van trouwe inzet onder de deskundige muzikale leiding van Tony Dieltiens en dirigente Maria Mariën. Bij vele uitvaarten en speciale gelegenheden zoals de Sint-Antoniusvieringen was het Sint-Antoniuskoor steeds muzikaal van de partij. Het Sint-Ceciliakoor is bereid om die zondag voor haar rekening te nemen. Sint-Antonius zal worden gevierd met gebed en liturgie, muziek, het Antoniuslied en hopelijk een gulle collecte. De traditionele Antoniusverkoop na de mis zal in 2023 niet worden georganiseerd. Om het in zijn gekende vorm te organiseren vonden we niet voldoende draagkracht. Suggesties voor een vernieuwing van deze traditie zijn welkom aan het adres van de kerkfabriek van Sint-Antonius Abt. (wordt vervolgd...)

 

Sint-Caeciliakoor

Ter gelegenheid van een eremis van een jonge priester uit de parochie werd in 1968 door de toenmalige onderpastoor E. Van de Poel een gelegenheidskoor samengesteld, waaruit al gauw het Sint-Caeciliakoor groeide. Het is inmiddels  onmisbaar geworden voor het opluisteren van de liturgische vieringen  in de kerk van St Antonius- Zoersel .
Het bestaat uit drie deelkoren met elk hun eigen taak:
– Het méérstemmig gemengd koor legt zich vooral toe op het opluisteren van de plechtige eucharistievieringen  op  de  grote  kerkelijke feestdagen.
–  Het Gregoriaans mannenkoor. Sinds de kerkwijding ca. 1850 tot vandaag wordt elke zondag Gregoriaans gezongen.

Er is nu één zondagsmis om 11 u, waarin hoofdzakelijk Nederlands wordt gezongen maar waar altijd twee à drie Latijnse gezangen worden geprogrammeerd.
De dirigent is Guido Van den Bulck.

Contactpersoon
Guido Van den Bulck            03-384.23.90   

'Caecilia vraagt uw stem'

Het gemengd Caeciliakoor van de parochie Sint-Antonius Abt zoekt versterking!
Het gemengd Caeciliakoor van onze parochie Sint-Antonius Abt probeert elke zondag de eucharistieviering op te luisteren met passende liederen. Ook op de kerkelijke hoogdagen zijn wij op post.
Wij merken dat heel wat aanwezigen in de zondagsmis met ons meezingen. Dat is goed, daar doen we het voor. Toch zouden we graag zien dat u een stap naar voor zet en ons koor komt versterken. U hoeft geen geschoolde zanger te zijn, ook noten kunnen lezen is geen vereiste: we vragen enkel ‘uw stem’, als versterking van ons koor. Onze positieve ingesteldheid en vriendschap krijgt u er zomaar bij.
Het koor als geheel repeteert in principe tweewekelijks, op donderdag, van 19.00 tot 20.30 uur. De groep gregorianen repeteert wekelijks (behalve in de zomer), van 18.30 tot 19.00 uur.
Hebt u zelf interesse, of kent u iemand die ons zou willen versterken, dan mag u ons altijd aanspreken, bijvoorbeeld na de eucharistieviering. U kan mij ook bereiken via onderstaande gegevens.

Ik dank u alvast voor uw leestijd, en hopelijk tot binnenkort.

Guido Van den Bulck
0474 84 59 43

gvandenbulck@skynet.be

november 2024

Koorfoto 2 Sint-Antonius Abt © Parochie Sint-Antonius Abt

Koorfoto 3 Sint-Antonius Abt © Parochie Sint-Antonius Abt

 

Broederlijk Delen - Welzijnszorg

Contactpersonen
Agnes Sebreghts                    03-383.14.25
Imelda Van Bauwel               03-384.17.13

 

Financieel - Parochiecomité

Contactpersonen

Team van verantwoordelijken

Kerkraad - Kerkfabriek

De kerkraad heeft het materiële beheer over het kerkgebouw en de diverse voorzieningen ten behoeve van de eredienst.

Contactpersoon
Stan Geens                             03-383.66.03

 

 

 

Gepubliceerd door

Parochie Sint-Antonius-Abt Zoersel

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel
parochie
plaatselijke werkgroepen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Katholieke Kerk tegen geweld op en discriminatie van lgbti+'ers

icon-icon-persbericht
Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen over verregaande verruiming toegang tot abortus

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook