“Waar een wil is, is een weg”, leerde zijn moeder hem, maar in de politiek geldt volgens Lord Maurice Glasman het omgekeerde: “Alleen waar een weg is, is een wil”. “Helaas is Europa het gevoel voor richting kwijt.” Een uitweg uit de malaise zoekt de joodse politicus in de sociale leer van de katholieke kerk en in het aanwakkeren van oude deugden. “Paus Leo XIII wist het al: het oude is het nieuwe. In de traditie ligt de vernieuwing die we nodig hebben.”
De Londense Lord Maurice Glasman houdt van paradoxen, maar blijkt ook zelf een vat vol paradoxen. Als jood is hij verzot op het katholieke sociale denken. Bovendien heeft de Britse trompettist een voorkeur voor de Duitse sociale markteconomie. De politicus die dicht bij de mensen wil staan, ontving in 2011 de titel van baron en kwam in het Hogerhuis terecht. Hij zet rustig en overtuigd zijn visie uiteen, terwijl hij al even onrustig met zijn sigarettenblaadjes speelt en alvast de tabak rolt. Meermaals onderbreekt hij het gesprek om buiten te gaan roken, om zich na duizend verontschuldigingen weer op de vragen te concentreren.
“We leven in paradoxale tijden en net dan komt het katholieke sociale denken van pas, want het is een paradoxale traditie. Ik vind daarin de meest geschikte ideeën voor onze tijd want ze combineren radicalisme en conservatisme, het oude en het nieuwe, traditie en moderniteit, roeping en innovatie, vrijheid en solidariteit, samenwerking en competitie. Er zijn geen eenvoudige antwoorden op de vragen waar we voor staan, maar de paradoxale mix van nederigheid en moed, vertrouwen en een soort koppige creativiteit die het christendom typeren, kunnen ons vooruithelpen”, stelt Glasman.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.