In deze Goede Week overviel ons op dinsdag 22 maart een grote duisternis na de aanslagen op de zo nabije luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel.
De verslagenheid is groot. Toch blijven we het licht van Pasen kansen geven.
Midden de gruwel en de vele sombere berichten viel het ook op hoe mensen -onvoorbereid en onberekend- spontaan hulp en bijstand boden. Ieder op zijn eigen schitterende manier. Zo werden ze een bron van steun en hulp, van hoop en uitzicht. Zo werd ook meteen de liefde, in de plaats van de haat, in het midden gezet!
Heel spontaan ook worden langs overal solidariteitswaken gehouden voor de slachtoffers van de recente aanslagen. Zo ook de volgende dag in de St.-Martinuskerk van Zaventem. Monseigneur Lemmens, hulpbisschop van Vlaams-Brabant, had tot deze solidariteitswake opgeroepen. Een ruime vertegenwoordiging van de erkende christelijke kerken van ons land was hem daarin gevolgd. Zo waren er metropoliet Athenagoras van de orthodoxe kerk en voorzitter Jack McDonald van de anglicaanse kerk, ook Edwin Delen van de Vilvoorde protestantse kerk “WilliamTyndale-Silo”.
De kerkleiders nodigden hun gelovigen en alle mensen van goede wil uit om samen te bidden in verbondenheid met de slachtoffers, hun familieleden en dierbaren.
Mgr. Lemmens riep de christenen op na de aanslagen in Brussel en Zaventem meer dan ooit liefde te tonen voor de medemens, ook voor moslims.
Deze zinvolle gebedswake was georganiseerd door de aalmoezeniers van de luchthaven. Die wensten ook speciaal te danken al wie hulp bood, al wie voedsel en kleding bracht voor mensen die in de sporthallen en hotels werden opgevangen.
Op Goede Vrijdag had ook in onze Machelse St.-Gertrudiskerk een solidariteitswake plaats. Ook hier stonden we stil bij het schokkende gebeuren van de aanslagen en baden we voor de overledenen en gewonden. We drukten ons medeleven uit met degenen die met deze mensen nauw verbonden zijn. We vernoemden in ons bidden het personeel van de luchthaven en de metro, ook de luchtvaartmaatschappijen en de velen, die zich- na hun daadwerkelijke inzet- nu verslagen en onmachtig voelen.
Er werd ook gebeden voor steun en kracht aan de velen die hulp boden in ziekenhuizen en opvangplaatsen en we hopen dat ze de overlevenden weer een gevoel van veiligheid en vertrouwen kunnen geven zodat ze in staat zijn een nieuwe toekomst op te bouwen.
Dat ook de vrijwilligers die spontaan hun diensten aanboden om gestrande reizigers op te vangen en te begeleiden, hoop en vertrouwen blijven bewaren in toekomst maken voor anderen.
Er werd gebeden voor onze overheden die alles doen om de vrijheid en veiligheid van ons land te vrijwaren, dat ze staande blijven in deze moeilijke dagen.
We baden voor onszelf dat het kwaad in ons nooit de bovenhand zou halen en dat Gods liefde ons steeds zou mogen leiden om verder te bouwen aan een wereld van rechtvaardigheid, van liefde en vrede.
Laten we solidair zijn in het bestrijden van al het geweld en laten we in dialoog gaan met andersdenkenden en ze vooral beluisteren. We zullen heel wat overeenkomsten bemerken. Laten we op die weg samen verder gaan zoals ooit de Emmaüsgangers het ons voordeden. Zo kan de vreugde van Pasen ons deel blijven.
Bart Peeters zingt het ons voor: “God is liefde, en zeker geen haat. Geen reden tot misbruik of een nep kalifaat. Het staat in de Bijbel en de Koran: zonder liefde kan de hemel niet bestaan”.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.