Het zullen slechts de ouderen zijn op de parochie die nog een levendige herinnering meedragen aan onze vroegere pastoor Marcel De Bock. Nadat onze voorgaande pastoor Louis Bosteels (1920-2006) in 1977 zijn ontslag had aangeboden werd op 3 februari 1978 priester Marcel De Bock benoemd als derde pastoor van Christus Koningparochie. Hij was aanvankelijk niet van plan om priester te worden en was eerst vier jaar metaalbewerker en vier jaar precisietekenaar op de Boelwerf te Temse. Als echte Temsenaar, er geboren op 22 maart 1932, lag het voor de hand dat hij daar op de scheepswerven met wereldfaam zijn beroepsloopbaan zou uitbouwen. Boelwerf kwam slechts later in een negatieve spiraal terecht. Door de internationale crisis in de scheepsbouwsector raakte deze onderneming halverwege de jaren tachtig in de problemen en werd zij op 28 oktober 1992 failliet verklaard.
Van coadjutor tot pastoor
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk want het was daar dat Marcel zijn roeping vorm kreeg. Na twee jaar studie in Don Bosco Kortrijk, evenveel jaren filosofie in het klein seminarie te Drongen en vier jaar theologie in het groot seminarie van Gent werd hij daar tot priester gewijd op 21 april 1963. Zijn leeftijd in acht genomen kreeg hij het etiket mee van “late roeping” en werd hij daarna op verschillende parochies ingezet. Zo werd hij coadjutor, onterecht vertaald en bedoeld als hulpje of plaatsvervanger, in Hansbeke en Ninove, Heilige Theresia (30 oktober 1963) en als onderpastoor in Gent-Muide, Heilige Theresia (30 november 1965). Nadat hij een onderpastoorsfunctie toegewezen kreeg in Gent, O.-L.-Vrouw Sint-Pieters (4 augustus 1975) werd Marcel dus op 3 februari 1978 benoemd op onze Christus Koningparochie.
Pastoor De Bock werd plechtig aangesteld op 12 maart 1978 en startte op 12 februari 1980 als één der eersten te Gent met een “parochieraad”, de latere parochieploeg, benevens, als primeur, een “parochiesecretariaat” dat in de pastorie elke woensdagnamiddag bemand werd, ook door dames.
Onder impuls van pastoor De Bock en onderpastoor Johan Goedefroot werd een oude traditie weer opgenomen door een fancy fair te organiseren op 19 en 20 september 1981. Deze traditie hield stand tot het Parochie-Herfstfeest van 24 november 2019.
Onder zijn pastoorschap werd mede door de kerkraad in 1982 de nieuwe pastorie aan het Rerum-Novarumplein 25 gebouwd. Het bood ook plaats aan medepastoor (tussen 1978 en 1992) Johan Goedefroot die in het appartement erboven woonde met als adres Kikvorsstraat 39, appartement dat thans aan particulieren wordt verhuurd.
In deze periode leefden we op het gebied van onder- en medepastoors nog op grote voet want ook priester Rudy Van Acker (tussen 1978 en 1982) werd ingeschakeld in het circuit en zette zich vooral in voor de medewerking aan de eucharistievieringen. Anderzijds werd pastoor emeritus Paul Druwé (1921-2006) door pastoor De Bock in 1983 naar de parochie gehaald met o.a. nogal genereuse afspraken om de Sint-Gerarduswijk aan zijn zorgen toe te vertrouwen.
De parochie kon toen ook vanaf 1970 beroep doen op zondagsonderpastoor (predikant, mislezer) Charles de Hemptinne (1933-2017), titulair kanunnik van het St.-Baafskapittel en o.a. nationaal aalmoezenier voor de buitenlandse studenten in België.
Op vraag van pastoor De Bock en onder impuls van onderpastoor Johan Goedefroot, zuster Rosalie Zeeuws (1931-2004) van de Auxiliatricen en Jacqueline De Clercq, begon Geraarke in 1987 als doorgeefluik voor zijn tweedehandskledij en later als voedselondersteuning. Dit kwam er als gevolg van het feit dat de pastoor regelmatig bedelaars over de vloer kreeg die niet meer wisten van welk hout pijlen te maken. Kwade tongen beweren dat ook Christiane De Bock, zijn inwonende zus, een amateurs rol vertolkte als onderpastoor.
Kerkraad en parochiekring
Van ambtswege was pastoor De Bock lid van het bij wet officiële orgaan Kerkraad dat toen onder voorzitterschap stond van Robert Vandewege (1920-2004). Bovendien nam pastoor De Bock ook zijn taak als lid van de Vereniging Parochiale Werken van de Christus Koningparochie ter harte dat toen op een laag pitje brandde, in zoverre dat deze vzw tot een éénmansbedrijfje was herleid. Het was maar met de komst van pastoor Roeland Vansteenkiste in 1991 dat daar verandering in kwam. In naam van de Vereniging Parochiale Werken – vervolgens via de plaatselijke KWB-afdeling van Sint-Gerardus, liet hij vanaf 1984 aan de Ottergemsesteenweg met succes de volkstuintjes inrichten. Op deze bijna 49 are grond werden 31 percelen afgebakend waar naar hartenlust groenten konden geteeld worden.
De grootste bekommernis van pastoor De Bock was het pastoraal werk. Mede door zijn arbeidersverleden leefde bij hem een sterke sociale bewogenheid. Hij was daardoor niet bang de handen uit de mouwen te steken. Het mocht dan ook niemand verwonderen pastoor De Bock in werkkledij boven op het dak van de parochiekring te zien bij één of andere herstelling.
Onder impuls van pastoor De Bock en kringvoorzitter André Lambert (1915-2010) werd vanaf maart 1990 de gelagzaal van de parochiekring uitgebreid met een paar meter. De mededeling dat de bouwvergunning was toegestaan kwam er op de vergadering met het kringbestuur. De werking van de parochiekring draaide op volle toeren en opmerkelijk was de succesrijke organisatie van o.m. een bekerwedstrijd pastoor De Bock voor de disciplines tap, karambol, pietjes-bij en ping-pong.
Afscheid en emeritaat
Pastoor Marcel De Bock werd op 7 november 1990 benoemd als pastoor van de Sint-Catharinaparochie te Wondelgem. Zijn afscheidsviering in de kerk had hier plaats op 30 december 1990 waarna hij op 6 januari 1991 in Wondelgem werd ingehuldigd.
Marcel De Bock was nog eens aanwezig op onze parochie bij de jubileumviering 50 jaar parochie op de jubileumeucharistieviering op het hoogfeest van Christus Koning op 26 november 2006. Deze viering werd voorgegaan door bisschop Mgr. Luc Van Looy in concelebratie met de deken en nog een achttal andere priesters die actief geweest waren op onze parochie. Laatst was hij nog eens op de parochie toen Geraarke in 2012 haar 25-jarig bestaan vierde met een eucharistieviering in de St.-Gerarduskring dat werd opgedragen door pastoor Guido Eeckhaoudt in concelebratie met gewezen pastoor De Bock.
Pastoor De Bock bekwam toen reeds eervol ontslag en ging met emeritaat op 31 maart 2011. Tot 4 mei 2019 was hij nog dienstdoende priester in het bedevaartsoord van O.-L.-Vrouw van Gaverland te Melsele. Hij had toen reeds zijn intrek genomen in het woon- en zorgcentrum Huize Vincent te Tielrode waar hij op 16 augustus 2020 is overleden.
De uitvaartliturgie omwille van de coronamaatregelen vond plaats in beperkte kring in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Temse. Aansluitend volgde de teraardebestelling op de begraafplaats van Temse.
Onze dankbaarheid tegenover wijlen emeritus pastoor De Bock kan zich wellicht het best uitdrukken in het nastreven van de waarden die hij ons heeft voorgeleefd: diep geloof, hechte vroomheid, diepmenselijke bekommernis en blijvende inzet voor de zwakkeren.
Erik Dekeyser