Damiaanactie | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Machelen Sint-Gertrudis

Parochie Machelen Sint-Gertrudis

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Parochieploeg Eucharistie vieren Kalender vieringen Vieringen in de buurt Sacrament ontvangen KERK & leven Parochiaal verenigingsleven Parochiekalender Parochiale basisschool Parochiezaal Formulieren Fotoreportages Nieuws Contactgegevens

Damiaanactie

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 13 januari 2021 - 11:48
Afdrukken

Damiaanactie

Vele organisaties krijgen een weekend toebedeeld, niet alleen om hun doeleinden financieel te ondersteunen, maar vooral om bekendheid te verwerven en te volharden in het werk voor hun goede doel.

Het laatste weekend van januari houdt de Damiaanactie sinds jaren haar campagne. De naam Pater Damiaan klinkt voor velen bekend in de oren, maar de Damiaanactie is meer dan een eerbetoon aan deze Vlaamse missionaris.

Wie was Pater Damiaan?

Jozef De Veuster is zijn geboortenaam. Hij groeide op in Ninde, een deelgemeente van Tremelo.

Na zijn studies kreeg Damiaan toestemming om als missionaris te gaan werken op de Hawaï-eilanden. Hij kwam op 19 maart 1864 in Honolulu aan en werd er twee maanden later tot priester gewijd. Eerst was hij als rondtrekkend missionaris, werkzaam in het uitgestrekte district Kohala-Hamakua. In die tijd werden melaatsen van Hawaï samengebracht in een kolonie in het noorden van het eiland Molokai. Ze kregen voedsel en andere voorzieningen, maar geen medische hulp. Damiaan vond dat ze ten minste een priester konden gebruiken, en vroeg toestemming aan zijn bisschop om naar Molokai te gaan. Op 10 mei 1873 kwam hij aan op het eiland waar op dat moment 816 leprozen verbleven.

Hij reorganiseerde er de verwilderde gemeenschap, begon met de bouw van een kerk en de aanleg van wegen. Naast zijn werk als priester vervulde hij ook de rol van dokter, timmerman, ziekenverzorger en begrafenisondernemer. Zijn komst was een keerpunt voor de kolonie: wetten werden nageleefd, er kwamen degelijke huizen en een school. De hygiënische en materiële levensomstandigheden verbeterden.

Damiaan, die ook door de ziekte was besmet, stierf op 15 april 1889. Hij was 49 jaar. Damiaan werd begraven op het eiland, maar zijn stoffelijk overschot werd in 1936 overgebracht naar Leuven en er plechtig bijgezet in de crypte van de Sint-Antoniuskapel aan het plein dat vervolgens het Pater Damiaanplein werd.

Op 11 oktober 2009 werd Pater Damiaan heilig verklaard.

De Damiaanactie wil een voortzetting zijn van het werk dat door de Vlaamse Jozef De Veuster werd verricht. De medische hulpverlenings- en ontwikkelingsorganisatie werd in 1964 in Brussel opgericht om aan een wereld zonder lepra te werken. De organisatie spoort getroffen personen op, behandelt hen, en zorgt ervoor dat zij hun plaats in de maatschappij weer terugvinden. Zij zet ook in op onderzoek, opleiding en het informeren en sensibiliseren van de bevolking. De Damiaanactie is daarom actief op verschillende domeinen zoals medische hulp, actieve opsporing van getroffen personen, informeren en sensibiliseren, opleidingen, onderzoek, steunen met kennis en materiaal en ‘Care after Cure’ (zorg na genezing).

De Damiaanactie strijdt in 16 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië tegen drie vergeten infectieziektes: lepra, tuberculose en leishmaniasis. In Brussel helpt ze daklozen met tbc.

In 1965 aanvaardde Koningin Fabiola het erevoorzitterschap van de actie. Samen met Koning Boudewijn bezocht ze in de jaren zeventig meermaals lepraprojecten van Damiaanactie in India en Bangladesh. In 2010 heeft ze dit erevoorzitterschap doorgegeven aan haar nicht Prinses Astrid, die in 2011 haar eerste bezoek bracht aan de projecten in India.

De teams van Damiaanactie werken op verschillende terreinen. Dokters en verpleegkundigen stellen ter plaatse diagnoses en volgen de patiënten op om een kwaliteitsvolle behandeling te voorzien en herval te voorkomen. Er wordt actief naar getroffen personen gezocht om de behandelingen tijdig te kunnen starten en het aantal nieuwe besmettingen tot een minimum te beperken.

Het medisch personeel wordt getraind om de ziektes te herkennen en te behandelen, maar ook om hun kennis up-to-date te houden.

Afhankelijk van de noden van het projectland, wordt ook logistieke, technische en financiële hulp geboden. Genezen patiënten krijgen een opleiding of een budget opdat ze opnieuw een plaats mogen vinden in de maatschappij.

Omdat onze tijd behoefte heeft aan figuren die hoop geven, die mensen boven zichzelf uittillen en die iets uitstralen en ons aanspreken, hebben wij mensen als pater Damiaan nodig. Zo heeft hij de diepste krachten in zichzelf tot ontplooiing gebracht en is hij voor ons vandaag nog steeds een bemoediging. Zijn inzet willen we ervaren als een impuls en een aansporing voor ons eigen handelen.

 

Om dit alles te kunnen blijven realiseren, in de voetsporen van pater Damiaan, voert Damiaanactie jaarlijks campagne tijdens het laatste weekend van januari.

Wil je meer weten over de Damiaanactie of steunen?

Hun adres: Leopold II-laan 263, 1081 BRUSSEL;

tel. 02 422 59 11; www.damiaanactie.be ;

info@damiaanactie.be

 

Els Boeykens

De Damiaanactie in actie! © Damiaanactie
Dit schilderwerk bevindt zich in Ninde, in het Damiaanmuseum. Het geeft een beeld van het werk van Pater Damiaan op Molokai. © L.J.
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Parochie Machelen Sint-Gertrudis

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook